Alla inlägg under februari 2014

Av tommy norum - 24 februari 2014 07:00


SvD KULTUR



BERGLINS  SÖNDAG


          



Av tommy norum - 23 februari 2014 16:02

 TT Nyhetsbyrån


Tre Kronor vägde för lätt i OS-finalen mot Kanada. Kanadensarna vann med 3-0 efter ett mål i varje period. Chris Kunitz satte det sista målet med ett dragskott i mitten av tredje perioden.



bildspel från Os finalen

Toews jublar efter 1–0. TT Nyhetsbyrån.
         http://www.svt.se/sport/os-i-sotji/bildextra-det-basta-fran-os-finalen

Bäckström har lämnat positivt dopningsprov


Nicklas Bäckström. TT Nyhetsbyrån


Nicklas Bäckström stoppades från att spela finalen. Tester visar att han haft förbjuden substans i kroppen. – Det är en allergimedicin som han har ätit i sju år, säger SOK:s läkare Björn Folin till TT.




Nicklas Bäckström har åkt fast i ett dopningstest – enligt SOK är det en allergimedicin som spelaren tagit. Tre Kronors spelare är så länge fåordiga om fallet. Men förbundskapten Pär Mårts var upprörd. Är förbannad på att det kan gå till på det här jävla sättet, säger han till Viasat.


Tre Kronors Nicklas Bäckström, som inte spelade OS-finalen, har lämnat ett positivt dopningsprov. Det bekräftas av SOK.

Enligt Yahoo Sports ska Bäckström ha tagit en allergimedicin som ska ha innehållit substansen pseudoephedrin, som är förbjudet i OS.

SOK:s presschef Björn Folin kan bekräfta för TT att Nicklas Bäckström inte spelat på grund av en allergimedicin han har ätit. Det går ofta att få dispens för mediciner för idrottare.

”Ingen aning”

– Men jag har ingen aning om vad som har hänt i det här specifika fallet, säger Björn Follin till TT.

– Det är en allergimedicin som han har ätit i sju år. Själva medicinen finns inte på dopningslistan, så vitt jag vet, säger Folin till TT.

Sverige drabbades redan i VM 1973 av ishockeyns första dopningsaffär. Då var det Ulf "Lill-Pröjsarn" Nilsson som använt en nässprej med efedrin i. Som följd av det blev Sveriges seger mot Polen förvandlad till en 0-5-förlust.

Tre Kronor håller senare en presskonferens där Bäckström kommer att närvara.

Det spekuleras i att medicinen i fråga kan vara Claritin D, som bland annat innehåller substansen pseudoefedrin, som är tillbaka på Wadas lista över förbjudna substanser sedan januari 2010.

Den rumänska gymnasten Andreea Raducan blev av med sitt OS-guld 2000 efter att ha testats positivt för pseudoefedrin. Hon sade sig ha tagit två tabletter, som hon fått av sin tränare, mot en förkylning.

NHl-spelarna testade i Sotji

Raducan blev däremot inte av med sina övriga medaljer, och stängdes inte heller av. Däremot blev landslagsläkaren avstängd i flera år.

Antidopningsbyrån Wada har genom ett avtal med Internationella ishockeyförbundet kunnat testa de NHL-spelare som kunde bli uttagna till OS under hela säsongen. Men det finns inga siffror på hur många eller vilka spelare som har testats.

Under OS har det varit Internationella olympiska kommittén (IOK), i samarbete med den ryska antidopningsbyrån (Rusada), som ansvarat för de minst 2 287 urinprov och 609 blodprov som har genomförts i samband med spelen i Sotji.

– NHL-spelarna som kommer att delta i Sotji kommer att testas enligt den ryska olympiska kommitténs riktlinjer, sade Wadas generalsekreterare David Howman på en presskonferens inför spelen i OS i Sotji.

Ett eventuellt straff för Bäckström blir personligt, enligt uppgifter.

  • TT


Av tommy norum - 23 februari 2014 07:00

 

Foto: Henry Stake

Av tommy norum - 23 februari 2014 07:00



 


 

Stora rubriker i Pd, ökad inflyttning bröt trenden.


Michael Karlsson ( s ) vårt kommunalråd tror att det hela är ett trendbrott. Det uttalandet grundar han sig på en färsk rapport från skolförvaltningen där 55 nya barn är registrerade. Att trenden med en minskad befolkning skulle vara bruten får man nog ta med en nypa salt när man ser på totalnettot där 155 invånare avled medan 89 nyfödda såg dagens ljus förra året.

Att som Michael Karlsson fokusera sin optimism på stadsbidraget på 45 000 kr per innevånare utan att också försöka analysera vilka som kommit, hur ser deras framtidsutsikter för att få jobb, får vi ökade social kostnader med en ökad inflyttningen eftersom befolkningsökningen till stor del av består av flyktingar som med stora barnkullar håller uppe statistiken kan man tänka efter den tidigare analysen som gjordes i slutet på förra året.

Illustration: Tecknar-Olle

Frågan är väl om denna teckning ger en mer rättvis bild vad som håller på att ske i Åmål med en ökad befolkning och ett minskat arbetskraftsbehov utanför den offentliga sektorn . 


Och med det framtidsperspektivet utan att vilja bli anklagad för främlingsfientlighet så är nog stadsbidraget på 45 000 kr en droppe i havet för de åtagande som väntar kommunen för att ge våra nytillkomna den sociala standard som förväntas kommunerna skall kunna ge, oberoende av hur den ekonomiska situationen ser ut.


Att våra kommuner solidariskt skall ställa upp på den invandrarpolitik som riksdagen har bestämt är en självklarhet tills något annat gäller.


Men att tro att det på något sätt skulle utveckla en kommun med hög arbetslöshet, där den allmänna servicen lämnar kommunen, där vi ser att varslen fortsätter bland företagen, där ökade sociala kostnader kommer som ett brev på posten. Det är nog en någon naiv inställelse till verkligheten, att signalen för en ökning av befolkningen på 18 personer efter en trend på att minskat med 60 personer per år de sista tio åren skall bedömas som något positivt och en signal på ett trendbrott.


Så länge inte arbetsmarknaden håller jämna steg med antal arbetsföra i en kommun så skall man nog vara väldigt försiktig att använda ordet positiv för en utveckling som för medborgarna med stora servicebehov troligtvis blir precis tvärt om.


En någon naiv inställning av Michael Karlsson (s), en politiker som borde veta bättre i sin roll som ledare i det parti som styr Åmål.


    

   

Av tommy norum - 22 februari 2014 07:00



Ång. Uddeholm i Forsboviken" [Ångaren Uddeholm]  1900 

Ångslup "Zephyr" i bassinen på uppgång" [Ångaren Zephyr] 1901

En mosa i bassinen vid nedre slussen"  1901 

Grupp ombord å "Svea" [Segelbåten Svea  1913 


Av tommy norum - 21 februari 2014 14:46




 Bildbyrån


Skicrossåkaren Anna Holmlund tog brons i OS-finalen efter att fransyskan Ophelie David kört omkull. –Det är helt sjukt, säger Holmlund till SVT Sport.


Lag Niklas Edin firar OS-bronset efter segern mot Kina. TT Nyhetsbyrån


Sverige och lag Niklas Edin tog OS- brons efter en mycket underhållande och dramatisk match mot Kina.



Tre Kronor är klart för OS-final – efter seger över ärkerivalen Finland. Hyllningarna på sociala medier strömmade in till det svenska laget efter semifinalsegern – många tror nu på blågult OS-guld.

Av tommy norum - 21 februari 2014 07:00





Är det varumärket Dalsland man försöker upprätthålla eller är det medborgarnas framtid man tänker på när man försöker få gehör för ett livskraftigt Dalsland genom i sammanslagning av de fem kommunerna som finns i landskapet ?


Framtiden för ett livskraftigt Dalsland är rubriken i Synpunkt av Nils- Erik Janson i Dals Långed.


Ibland får man för sig att det är varumärket Dalsland som man av nostalgiska skäl försöker bevara med en kommunsammanslagning, inte att ordna bra förutsättningar för medborgarna i Dalsand. Man kan ju undra hur man tänker ? Dalsland med sina fem kommuner som sakta men säkert går mot en demografisk katastrof situation där det på sikt kommer att bli ett enda stort ålderdomshem med allt vad det för med sig kostnadsmässigt i vårdsektorn, det löser man inte med en kommunsammanslagning med fem stycken kommuner som samtliga är i stort sett konkursmässiga, en arbetslösheten sprider sig som en löpeld i kommunerna, unga flyr till storstadsregionerna där det finns arbete, höga kommunalskatter som skrämmer, dåliga kommunikationer mellan centralorterna. När man sedan ser till hur våra politiker skött sina ålägganden i sina förtroendeuppdrag under åren med ett revirtänkande som mer utgått från ideologiska skäl än sunt förnuft där väl utvecklingen i gymnasiefrågan är ett skräckexempel på detta, så ger det inga positiva vibbar för i en framtidsversion som som skall sätta medborgarna i centrum i en ny Dalsandskommun.


Jag tror personligen att i en ny kommunreform som kommer förr eller senare så är nog behovet av en centralort med en positiv utveckling en förutsättning för att få det hela att gå ihop ekonomiskt i framtiden och som också blir en garant för ett fortsatt bra serviceutbud för medborgarna.


 Nils-Erik Janson tar Norge som ett exempel där trettio- fyrtiotusen invånare skulle ge en bra plattform för att en kommun skall klara sina åtagande till medborgarna.


Men med den utveckling som Dalsland för nuvarande har med sina fem kommuner så har vi snart även passerat den undre gränsen och då står vi där i samma situation som nu, istället för fem tömda kommuner på arbetskraft, arbetstillfällen, och med en åldrat befolkning så har vi en kommun Dalsland i samma situation. Det löser inga problem för framtiden.

..

Ock den som tror att vi skall kunna utveckla Dalsland genom turism får nog tänka om. Vi har nu i minst fyrtio år väntat på det som våra politiker runt om i länet har trott vara lösningen på att få en positiv utveckling i Dalsland.   
 

Så jag tror nog att man behöver se realistiskt på Dalsland som en kommun och i stället öppna blicken för ett samarbete med regioner där centralorter har tillväxt och som kan suga upp vår arbetskraft men där vi ändå får ta del av skatteintäkterna för att kanske , inte utveckla Dalsland, men ändå få drägliga förhållande så att vi som trivs här kan bo kvar och ta del av en service som vi så väl behöver på ålderns dagar.

Så varför inte börja visa lite realism och sunt förnuft ni som ger er in i debatten.


 Vi har haft nog med drömprojekt i politiken som bara ställer till det för medborgarna.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
<<< Februari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards