Alla inlägg under juni 2014

Av tommy norum - 20 juni 2014 07:00


 


Näringslivspolitik efterlyses i Åmål skriver  Lennart Hansson FP , Lars Olof Ottosson C, Johan Paulsson M och Harald Hårdstedt KD i PD:s synpunkt .


Måste säga att det är inte mycket man har och komma med i sitt försök att misskreditera Socialdemokraterna där de påstås sakna Näringslivspolitik.


Man skall nog inte kasta sten i glashus när man ser på vilka förslag man lägger fram.


Förändringar i turistenheten föreslår man det är nog någonting som skulle ha gjorts för länge sedan. Men man glömmer att det är de borgliga som har ordnat till den organisation som inte fungerar genom att anställa en turistchef utan erfarenhet av turism och som enda merit att han var medlem i centerpartiet.


En mer aggressiv marknadsföring efterfrågar man. Världens näst bästa stad och Årets Stadskärna utmärkelser som den dåvarande politiska majoriteten med ledning av Centerpartiet slog på stora trumman för att det skulle ge reklam för miljoner och sätter Åmål på kartan. En marknadsföring som blev rena floppen när vi ser hur Åmål har utvecklas sedan dess.

Man kan ju undra hur det står till med kunskapen om offentlig upphandling när man går ut och kräver att upphandlingar skall styras upp där målsättningen måste vara att de lokala företagen andel av upphandlingarna ska öka.

Den ökningen är direkt beroende hur våra lokala företagen lyckas hänga med i anbudsförfarandet, eller menar våra politiker att våra lokala företagare skulle ha en gräddfil där pris och kvalité är av underordnad betydelse utan hemortsadressen är avgörande vem som får jobbet ?


Vi har haft nog av den varan i Åmål där kontakter och där politiker struntade i att ta in anbud.

Där framförallt Centern och folkpartiet  angett tonen hur våra skatter har används under en längre tid utan varken kontroll eller sunt förnuft. Där har lokala företag fått arbeten utan varken offerter eller kontroll om man fått det man beställt.

Där struntade man till och med kommunens egen i fullmäktige antagen arbetsordning hur man skall förfara vid anbud.

Den som bröt mest mot den arbetsordningen det var den gamla samhällsbyggnadsnämnden under ordförandeskap av folkpartisten Olsson. Där fick lokala företag arbeten utan att behöva konkurera, en arbetsordning som troligtvis blev en dyr affär för skattebetalarna i längden.. Är det den ordningen man skall återinföra om man byter politisk ledning i Åmål för att få de lokala företagarna på humör ? .


Kanske är det när man ger lokala företagare miljoner i hyressubventioner som t.ex Dalbo-Båtar affären som ger dåligt resultat i företagarrankningen eller när man skräddarsyr en industrilokal för en företagare som kostade skattebetalarna ca 50 miljoner när företaget fick lämna in. Eller när den nuvarande politiska ledningen med Socialdemokraterna går ut och konkurerar med våra lokala krögare där man stoppar in 600000 kr per år för med våra skattepengar för att driva företag i kommunal regi.


Bara att konstatera att våra politiker famlar omkring i mörkret och sprider budskap vad som bör göras utan en susning om åtgärderna uppfyller de önskemålen man är ute efter och inte den minsta analys av verkligheten och en tillbakablick vad man gjort och inte gjort och ta lärdom av detta. Och våra företagare är inga dumbommar de klarar sig på egen hand utan att våra politiker skall lägga sig i för mycket så det företagarklimat där en bråkdel av våra företag svarade är väl kanske sådana som tror att bor man i kommunen då skall man ha företräde för de arbeten som läggs ut. 

Det finns tjänstemän i kommunen som verkligen fått stått ut med både det ena och andra där skällsord och till och med hot har används för att företagare anser sig ha förtur till arbeten som läggs ut där både ekonomiska och arbetsnedläggelse anföres som skäl. Sådan företag kan vi vara utan i Åmål .


.

Av tommy norum - 19 juni 2014 07:00


  

Tack ni politiker som i maskopi med fastighetsägarna och handels totalt parkerat Åmål i ett utanförskap för  handel i regionen när man konsekvent stoppat alla försök till en utökning av handelsplatser i kommunen genom att kategoriskt påstå att det är centrumhandeln som gäller.


 


Ingen lätt uppgift Ulrika Abrahamsson tagit på sig att efter minst tjugo års nedmontering av centrumhandel få stopp på den utvecklingen. Inte den första som tror sig ha lösningen på problemet med en minskad handel i Åmåls centrum.


Bara att konstatera att nu växer det upp handelcentrum både i Säffle och Mellerud som gör att Åmål som handelsstad är körd vad än våra politiker och fastighetsägare tycker i frågan. Vi hade alla förutsättningar när man i ett tidigt stadium ville satsa på området runt Dalhall men där fastighetsägarna la in sitt veto med risk att få sina hyreslokaler i Centrum tomma och där våra politiker lyssnade. Måkerbergprojektet där man ville få ordentliga ytor för handeln satte också fastighetsägarna med hjälp av politikerna stopp för genom att begränsa butiksytorna. Så här går det man mer ser till enskillda intressen än har förmågan att se stort och som på sikt skulle ha gynnat kommunen.


Mellerud räknar med att det nya handelscentrumet skall ge arbetstillfällen till omkring 150-200 personer främst unga.

Här i Åmål satsar man på centrumutvecklare, minirondeller för att göra våra handlare till lags i en allt mer minskad centrumhandel medan våra grannkommuner satsar stort som på sikt helt kommer att ta dö på handeln i Åmål.


Så sluta lägga kommunala pengar i en döende centrumhandel de behövs betydligt mer i våra kärnverksamheter. Varför inte en valfråga där våra politiska partier får klargöra vilka prioriteringar man tänker fortsätta med. Socialdemokraterna har ju tydligt visat genom investeringar och att anställa personal för att utveckla centrum .  Vad tycker våra övriga partier ?   


 

Hur är det ? Tänker våra lokalpolitiker fortsätta att tro på centrumhandeln i Åmål trots det dystra resultat man kan visa upp efter 15 års  satsningar med miljonbelopp av skattepengar för att i någon mån hålla fastighetsägarna under armarna . Själva så struntar man i handeln bara man får sina lokaler uthyrda, det finns det åtskilliga bevis på i centrum. Att många fastighetsägare totalt struntar i att göra affärslokalerna anpassade till rörelsehindrade säger väl en hel del om hur våra fastighetsägare ser på framtidens handel i Åmål.


.

Av tommy norum - 19 juni 2014 07:00


  

 

Dessa minirondeller som klubbades i fulmäktige redan i januari påbörjades lagomt till semestern när vi har haft en mild vinter som inte på något sätt skulle hindra en tidigare påbörjan av arbetet. Ingen bra reklam för Åmål när turisterna börjar komma och det råder trafikkaos i centrum på grund av dålig planering. 

 

En annan sak man blir förundrad över hur illa planeringen av våra skolungdommar som fått feriejobb i kommunen.

där 10-15  ungdommar släpps ut för att rensa ogräs på en plats  med en arbetsinsatts som en vanlig anställd skulle klara på motsvarande tid.  Varför inte i alla fal försöka sprida ut ungdommarna mer , för arbetsinsattser i den yttre miljön saknas det verkligen inte i kommunen.   

Av tommy norum - 18 juni 2014 07:00


 


De lovar och lovar med det blir ingen sa flickan.


Frågan är väl om man inte skall ta Socialdemokraternas lovande hit och dit men som sedan visar sig att man lurat medborgarna med löften som man sedan inte kan hålla. De Socialdemokratiska landsting går nu ut och lovar tidsbegränsade behandling inom Cancervården där man skall få en insatts inom 4 veckor. Inget mål i verksamheten utan här lovar man rakt upp och ner utan en susning om det finns förutsättningar för det man lovat.


Vad läkarna som ändå har den operativa kunskapen vill man helst inte ta till sig, de har nämligen en mer nyanserad bild av verkligheten att utgå ifrån .


Frågan är väl om inte den har samma innehållslösa förutsättningar som när man inför förra valet  S  gick ut och lovade att i Västra Götalandsregionen skall 90% av alla som söker läkare på våra vårdcentraler inte behöva vänta mer än en timme .

Bullskit som vanligt får man väl påstå när man går ut före ett val och lovar saker som man inte har en susning om det går att genomföra.


Resultatet av det lurendrejeriet var att ca 30% av patienterna kommer in inom en timme inte 90% som lovades före förra valet.  Tyvärr så har Socialdemokraterna börjat använda prognoser som underlag för vad man lovar där väl nu den lovade reformen för och komma tillrätta med ungdomsarbetslösheten där man skall ordna till en sysselsättning inom 90 dagar, om det sedan är i skolbänken eller en praktiktjänst eller om man blir stationerad på typ returen som finns här i Åmål ingår i trollandet att få bort arbetslösheten bland ungdomar får vi väl se och analysera vid nästa val om de rödgröna vinner.


De lokala Socialdemokraterna i Åmål är inte ett dugg bättre  eller skall vi säga trovärdiga när man lovar både det ena och andra som man sedan har svårt att fullfölja sina vallöften.


Michal Karlsson gick ut och lovade en återställning till den senaste skattesatsen före förra valet.


Hur det blev med det kan vi nu se när man kommer med vallöften på grund av att man är dåligt pålästa i den ekonomiska situationen trots att man var begåvad med ett kommunalråd på 75% men som var tydligen mer intresserad av andra saker än hur kommunen sköttes ekonomiskt .


 Att man sedan får en trovärdighetskris för våra politiker när man så uppenbart kan lova saker utan ha mer kött på benen, det är det som skapar politikerförakt och är ett hot mot vår demokrati i förlängningen men det berör tydligen inte våra politiker eftersom man fortsätter att slå blå dunster i medborgarna för att ha en chans att bli valda .


Kanske är det nu en tendens att vi väljare börjar se oss om efter alternativ och lämnar mastodonterna M och S om inte annat för att ge dem en knäpp på näsan så de inser att de håller på att bli lite för stöddiga och har svårt att inse att man först främst sitter på ett medborgarmandat inte på ett partimandat där det som är bra för partiet också automatiskt också inte alltid behöver vara bra för medborgarna.  

Av tommy norum - 17 juni 2014 07:00


.

Tänk att det skall behövas ett utländskt medieföretag för att diskutera våra tabuer där de svenska media vägra att ta åt sig opinionsyttringar och sakligt kommentera dessa  med utgångspunkt från vad som framförs som t.ex ekonomi, brottslighet, att det är mer som får asyl av andra skäl än skyddsbehov , att vi inte fortfarande efter tjugo år av massiv invandring inte lyckas komma till en lösning med utanförskapet. Att kommunerna tvingas ta invandrare men där Staten ej tar fullt ekonomiskt ansvar under vistelsetiden tills de kommer in på arbetsmarknaden utan lämnar över det problemet till våra kommuner som tvingas göra inskränkningar i kärnverksamheten för att kunna uppfylla kraven som ställs för att skapa ett drägligt liv för de nyanlända..

.Frågor som ställs men sällan får några tillfredställande svar på mer om man öppnar munnen och har åsikter som går stick i stäv etablissemanget då är man invandrarfientlig, rasist och vete gudarna allt som man blir hänförd om man kritiserar vår invandrarpolitik och där tyvärr vår media är väldigt lågmälda i sin granskning. Kanke Danskarna kan hjälpa vår media och leverera också obekväma frågor och svar i fortsättningen.  .


Danskarna ska hjälpa svenskarna att prata om tabuer

En dansk public service-kanal säger att de vill hjälpa svenskarna att prata om tabuämnen.

En dansk public service-kanal säger att de vill hjälpa svenskarna att prata om tabuämnen. Foto: TT

”Svenskarna kan knappt komma till tals annat än på nätet och under pseudonymer”, säger programledaren för det nya radioprogrammet.

Radio24syv är en dansk public service-station som i sommar satsar på att göra radio även för svenska öron, skriver danska Journalisten.

”Stor skillnad på den offentliga debatten”

Samhällsdebattören och historikern Mikael Javling är värd för programmet och säger till Journalisten att debattklimatet i Sverige är väldigt annorlunda i jämförelse med det danska.

– Det är enormt intressant att det är så stor skillnad på den offentliga debatten här och i Sverige. Jes Stein Pedersen blir ju kallad för rasist i svenska medier, säger Mikael Javling och syftar på den kritik som tidningen Politikens litteraturredaktör Stein Pedersen fick motta efter att han skrev en kritisk artikel om den danske poeten Yahya Hassan.

Inleder med att prata om invandring

I åtta-tio avsnitt går Radio24syv igenom vad de anser är svenska tabuämnen. Premiäravsnittet handlar om invandring.

– Det är den största tabun överhuvudtaget, och det är därför vi tar upp det. Vi kommer prata om allt, så som dåliga skolor, parallellsamfund och den rädsla som finns i Sverige för att prata om de här tabuerna, säger Mikael Javling.

Vill hjälpa svenskarna

Mikael Javling som tidigare varit värd för ett historieprogram i samma kanal säger att målet är att hjälpa svenskarna.

– De kan ju nästan inte komma till tals annat än på nätet eller under pseudonym. Vi vill försöka ge dem ett podium dit de ringa och tala om tabuerna vi tar upp, säger han till Journalisten.

Publicerad:16 juni 2014 - 18:19

Uppdaterad:16 juni 2014 - 18:24

Av tommy norum - 17 juni 2014 07:00

Bilderna kommer från Arvika historiska bildarkiv




 

  


Konsum i kvarteret Arken, Arvika. Lastbil med reklam för Cirkelkaffe. Cyklar med reklam för Cirkelkaffe. 23 oktober 1937.
 
 

 

Konsumbuss med kunder, Arvika. 10 januari 1939

 

Konsumbuss, Arvika. 10 oktober 1938 


Av tommy norum - 16 juni 2014 07:00

.  

Politikergiganterna tappar mark i opinionsundersökningarna. De två partierna M och S håller på att gräva sin egen grav genom att i retoriken låtsas ligga lång ifrån varandra men när man analysera innehållet i deras politik så skulle de två partierna mycket väl kunna samregera om inte ideioligoiska själ själ sätter käppar i hjulet för en sådant samarbetet. Tyskland klarar det men knappas i Sverige där Socialdemokraterna i alla tider har skrämt med högerspöket och Moderaterna med socialiseringsspöket för att gjuta eld på skillnaderna som väl bara finns i teorin men knappast i verkligheten i någon större omfattning . Jag tror nog att retoriken man använder i debatterna i dagens medievärld inte får samma slagkraft som förr i tiden där respektive väljargrupper fick större delen av sin information från media som var partivänlig med det parti man röstar på . Dagen väljare, framförallt de yngre använder mer oberoende källor och genomskådar retoriken som partierna för fram på ett helt annat sätt genom att delta i debatten och framför synpunkter som våra politiker har svårt att styra i dagens mediautbud.


    


  

Så våra politiker får nog i fortsättningen sluta tro att medborgarna är en samling idioter som går på vad som helst i det politiska rävspelet man håller på med.


 

        

Miljöpartiet går som tåget och är det klart tredje största partiet med sina 13% nästan fördubblat sitt väljarstöd sedan förra valet där också SD fortsätter att öka med också nästan en fördubbling av väljarstödet i mätningen.

Vi går onekligen mot en rysare i september där utgången av vilken politik som kommer att föras i nästa valperiod nu lutar mot att vänsterkrafterna tar mark med Miljöpartiet som den dominerande där nog Socialdemokraterna får finna sig i att styra över sin politik åt vänster om man skall få lugn och ro i sitt regeringsstyrande om man vinner valet.

 

  

Av tommy norum - 16 juni 2014 07:00


SVD KULTUR

BERGLINS SÖNDAG



       

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< Juni 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards