Alla inlägg under juni 2014

Av tommy norum - 27 juni 2014 07:00



Bovallstrand
 
Fjällbacka
 
Gravarne
Grebbestad
Hunnebostrand, Hamnparti 
Sydkoster. Ekenäs hamn 
 
Sydkoster. Ekenäs Pensionat
Lysekil hamnen 
 
Smögen Hamnen 
Smögen, Vallerviksbadet 
Strömstad med Rådhuset i bakgrunden 
Av tommy norum - 27 juni 2014 07:00

Bilderna kommer frå Arvika historiska bildarkiv


 


Arvika skidbacke, 22 januari 1928. Tord Schröder i backen.

  


Arvika skidbacke Falleberget, 26 februari 1928. Fem Arvikahoppare, från vänster: Tore Edman, Torsten Nilsson, Kaleb Baumbach, Harry Nilsson, Hjalmar Ivarsson

 


Badsällskap. Parti från Skagern, Arvika. 28 juli 1924

 

Torget, Arvika. 9 november 1928.


   

  



Vägarbetare Gilserud, Arvika. 15 september 1926







Av tommy norum - 26 juni 2014 18:41




S vill sänka skatten för pensionärer

SVT.se" data-start="click" data-embed-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=2850&articleId=2143222&type=embed&contextSectionId=2555&autostart=false" data-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=2850&articleId=2143222&type=embed&contextSectionId=2555&autostart=false" data-available-on-mobile="true" data-disabled="" data-json-href="/wd?widgetId=23991§ionId=2850&articleId=2143222&format=json&type=embed&contextSectionId=2555" data-popout-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=2850&articleId=2143222&type=embed&contextSectionId=2555&autostart=false" data-length="767">Stefan Löfven och Ingela Thalén

 

S vill avskaffa skillnaden i beskattning mellan pensionärer och löntagare - SVT.se

 
 Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och Ingela Thalén presenterar förslaget om att avskaffa skillnaden i beskattning mellan löntagare och pensionärer vid en pressträff på kollektivhuset Sockenstugan i Stockholm Foto: TT
 

Socialdemokraterna siktar på att helt avskaffa skillnaden i beskattning mellan löntagare och pensionärer. Men statsminister Fredrik Reinfeldt säger att förslaget bygger på bluffinansiering.


Socialdemokraterna siktar på att helt avskaffa skillnaden i beskattning mellan löntagare och pensionärer, enligt ett förslag i tre steg.

I ett första steg ska skillnaderna utjämnas för garantipensionärer. Det innebär 75 kronor lägre skatt från 2015 och omfattar cirka 100 000 pensionärer. I ett andra steg ska skillnaden utjämnas för pensioner på upp till 12 000 kronor i månaden, vilket berör runt 450 000 pensionärer.

4 miljarder

Förändringarna ska ske inom den kommande mandatperioden och enligt partiets beräkningar kostar de två stegen, som omfattar 550 000 av landets 2,1 miljoner pensionärer, 4 miljarder kronor.

-Pensionärerna är utsatta för en stor orättvisa och vi vill ändra på det. Det är uppenbart att den borgerliga regeringens politik har lett till ökade klyftor, säger S-partiledaren Stefan Löfven.

Statsminister Fredrik Reinfeldt är inte imponerad.


-Väljarna läser rubriken: Vi tar bort pensionärsskatten. Det är den förväntan de skapar och då måste man kunna granska den. Det bygger på bluffinansiering, säger Reinfeldt.

Han vänder sig mot att förslaget sägs finansieras med att jobb ska komma enligt KI:s prognos, som bygger på oförändrad Allianspolitik.

-De går till val på att njuta frukterna av Alliansens politik, som de i samma val begär väljarnas mandat för att ta bort.

Senast 2020


Den stora gruppen av pensionärer får sannolikt vänta betydligt längre på skattesänkningar. Det sista steget ska senast genomföras när S uppnått sitt jobbmål 2020.


Pensionärsorganisationen PRO välkomnar förslaget men är ändå inte helt nöjd.

-Naturligtvis är det positivt för de här grupperna som får sänkta skatter. Men det hindrar inte att vi kommer att fortsätta att jobba för att skatteklyftan ska tas bort helt, säger Bengt Sibbmark, sakkunnig i socialförsäkringsfrågor hos PRO.

Fakta: Pension

  • Medelpensionen för kvinnor är 12 000 kronor per månad och för män 13 800 kronor per månad.
     
  • Garantipensionen ligger på 7 881 kronor per månad för ogifta och 7 030 kronor för gifta.
     
  • Kostnaden för att genomföra Socialdemokraternas första steg, för landets 100 000 garantipensionärer, ligger på 1,8 miljarder kronor.
     
  • Det andra steget, med skattesänkningar för pensionärer med pension upp till 12 000 kronor är kostnadsberäknat till 2,2 miljarder kronor.

Källa: Socialdemokraterna (TT)

  • TT

Publicerad:24 juni 2014 - 15:21

Av tommy norum - 26 juni 2014 07:00

En fisketur med strul kan man väl säga när Eric en av mina barn barn och jag fick för oss att försöka dra några abborrar uppe vid fritidshuset som ligger vid Glafsfjorden utanför Arvika.  Inte nog med att vi fick svårt att starta motorn på grund av strul med en bränsleslang, så uppenbarade det sig, när vi äntligen var på plats vid fiskestället och skulle öppna den nyinköpta maskburken, att den var tom. I väg till Arvika för nya mask och vis av det inträffade så kollade jag innehållet vid disken för att inte råka ut för samma sak igen.   

Väl ute på sjön så intogs en tävlan vilken av oss som skulle få mest fisk.

 

   Första fisken blev en rejäl abborre som togs på en spinnare med kastspöet.

 

Finns det något mer rogivande och avslappnande än att sitta och ha uppmärksamhet på ett fiskeflöte.


 

10 abborrar på ca 3 timmars fiske får väl anses godtagbart av två amatörer utan nogon större vetskap om fiske än att trä på masken på kroken. Kanske en del var i minsta laget och kanske skulle behöva växa till sig ytterligare.

 

Och sedan det minst roliga att rensa fisken. Men med sax och skarpa knivar så togs det mesta tillvara på fisken.


Och hur gick det med tävlingen ? Jag fiskade upp en, den minsta,  Eric drog upp de andra. Farfar du har fel inställning när du fiskar var Erics förklaring, du måste tro på att du får fisk annars är det kört. Så nu återstår bara mental träning med någon fiskecoach för att jag i fortsättningen skall ha någon chans att ta hem segern i vilken som får mest fisk.




Av tommy norum - 25 juni 2014 20:26




”Drömmare får allt mer makt i svensk politik”

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson inleder partiets kongress i Västerås 2013. Henrik Montgomery / TT

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson inleder partiets kongress i Västerås 2013. Foto: Henrik Montgomery / TT
 

”Dagdrömmarna tror att ekvationen går att få ihop genom att de arbetslösa så att säga ”får bättre plats” på arbetsmarknaden om vi andra jobbar mindre” skriver Mattias Allring.

Arbetstidsförkortning
 
 
Mattias AllringLiberal debattör
 

Tänk dig att vi exempelvis skulle lägga ner försvaret och använda pengarna för att förkorta vår arbetsvecka. Hur mycket kortare skulle den bli för den genomsnittlige skattebetalaren? 1 dag? ½ dag?

Svaret är 10 minuter i veckan. Och då har vi inte räknat in effekterna av arbetslösa militärer.

I enlighet med det senastepolitiska modet att prioritera allt, utan att räkna på något, driver flera partier på vänsterskalan löftet om förkortad arbetsvecka. Vänsterpartiet har gjort 30-timmarsveckan till en del av sin feministiska plattform. Fi slår fast i sin valplattform att de vill ha 30-timmars arbetsvecka, och har dessutom det gjort det till en så kallad prioriterad fråga.

Miljöpartiet framstår i sällskapet som modesta med ambitionerna om 35-timmarsvecka i sitt valmanifest.


Jag är djupt skeptisk till hur samhällets matematik ska gå ihop när dessa drömmare ska samsas om makten.

Drömmare får allt mer makt i svensk politik, på gott och ont. Gott på så sätt att gamla unkna strukturer utmanas, ont på så sätt att de mekaniska begränsningarna i samhällets gråbleka maskineri allt mer viftas bort som mindreröst- och klickgenererande angelägenheterän de färgglada resebroschyrernas löften om utopiska resmål.

Benjamin Franklin lär ha myntat uttrycket ”tid är pengar”. Pengar och tid är två sidor av samma mynt. Samhället tar ansvar för att samla in den del av vår arbetstid (i form av skatt) som krävs för att driva samhällsapparaten vidare mot välfärdsnirvana i den takt vi förmår.

Av de pengar arbetsgivaren betalar för den genomsnittlige skattebetalarens 40 arbetade timmar tar samhället för nuvarande ut pengar motsvarande 22,5 timmar, genom arbetsgivaravgifter och skatt på arbete.

Om du är en genomsnittlig skattebetalare och jobbar 40 timmar, jobbar du alltså 17,5 timmar för saker som blöjor, busskort och bananer. Resterande 22,5 timmar tar samhället ut i pengar (skatt på ditt arbete) för att vi ska ha ett samhälle som funkar.

Låt oss som ett tankeexperiment anta att du är en genomsnittlig skattebetalare och stanna kvar i tanken på dina skattepengar som din arbetstid.

Låt oss följa med dig ut i samhället genom din arbetstid och se vad du egentligen gör de där 22,5 timmarna som samhället får av dig. Hur mycket av din arbetsvecka lägger du exempelvis på att vara polis, sjuksköterska eller militär?

Här följer några exempel på vad du hinner göra för samhället under en normal arbetsvecka:

  • Dra på dig grönställ och öva krigskonst med försvaret  - 10 minuter.
  • Ta emot patienter i primärvården - 41 minuter.
  • Låna ut böcker på biblioteket - 5 minuter.
  • Undervisa gymnasieelever - 42 minuter.
  • Hjälpa arbetslösa till arbete på arbetsförmedlingen - 2 minuter.
  • Jobba på departement - 8 minuter.
  • Ta hand om rastlösa tonåringar på fritidsgård - 5 minuter.
  • Rädda människor ur brinnande hus i räddningstjänsten - 8 minuter.

Som jag ser det har vårt samhälle redan tänjt på gränserna maximalt åt två håll samtidigt: vi har ett maxat skattetryck i kombination med en välfärd som få vill banta ytterligare.

Att i det läget försöka ta bort en avsevärd del av den tid individen och samhället slåss om ur ekvationen, och tro att allt kommer rulla på som vanligt, är ett försök att trolla med knäna.

Titta på listan ovan; summerat motsvarar dessa 8 viktiga samhällsfunktioner bara ungefär 2 timmar av den genomsnittlige skattebetalarens arbetsvecka. Föreställ dig att ta bort 5 - 10 timmar ur ekvationen. Där någonstans ligger dagsformen i rödgrön populism.


Dagdrömmarna tror att ekvationen går att få ihop genom att de arbetslösa så att säga ”får bättre plats” på arbetsmarknaden om vi andra jobbar mindre.

Besvärande verklighetsdetaljer som rådande kompetensbrist och det faktum att massan av arbetslösa har dålig passform mot arbetsmarknadens sammansättning når inte fram.

Språkröret Åsa Romson kallade förslaget om 35-timmars arbetsvecka för ”plakatpolitik” på MP:s kongress så sent som förra året.

Den sortens oljud från verkligheten leder i nuläget som mest till att drömmarna reflexmässigt söker vänsterarmen efter snoozeknappen och somnar om.


Av tommy norum - 25 juni 2014 07:00


Kurt Svensson
Centerpartiet genom Kurt Svensson vill inte ta ensamt ansvar för det han ställt till med som Kommunalråd.




Michael Karlsson var med på allt säger Kurt Svensson i PD:s Synpunkt i dag .


Jag skulle nog utrycka mig på ett annat sätt och formulera mig som nog stämmer mer överens med den verklighet i styrandet som Centern stod för i tio års tid.

Michael Karlsson och Socialdemokraterna var med på alla stolligheter som våra politiker ställde till med under Centerns styre.

Det var ändå Centern som bar huvudansvaret för den politik som blev resultatet av deras härjningar i kommunen. Inte det minsta koll på ekonomin trots varningar från vår ekonomistab där t.ex skjutandet av pensionsskulden framför sig talar sitt tydliga språk hur man skötte sitt förtroendeuppdrag.

Eller att investeringar i fritidssektorn mer var anpassad för en kostym med 15000 skattebetalare än den som Åmål besitter i närheten av 10000. Eller att man subventionerade enskilda företagare med miljonbelopp som gick emot kommunallagen. Under Centerns tid så struntade man blankt i kontroll om de investeringar man gick på beslut på stämde överens med verkligheten. Man struntade i att ta in offerter, man struntade i att underhålla våra gemensamt ägda fastigheter vilket blivit en dyr affär för skattebetalarna.

Trots att det fanns pengar undanlagda för underhåll men sedan användes till annat. Man struntade till och med i de fullmäktigbeslut som togs och körde sitt egen race där väl det mest konkreta var trots att investeringen i Hamnterminalen fanns klara fullmäktigebeslut på att det skulle fullt ut betalas av hyresintäkterna så vet vi hur det blev med det.

Man lånade till underhåll, Man tog beslut på både det ena och andra utan varken analyser över framtida kostnader i form av underhåll och investeringar där både Högheden och ridhuset är bra exempel på den tuta och kör mentalitet som härskade under centerstyret. Man tog inget ansvar för sina felbeslut där Kurt Svensson hade en ledande roll för att det gick som det gick. Men fattar man inte vad en politiskt förtroendeuppdrag går ut på att på bästa möjliga sätt förvalta våra gemensamma tillgångar för medborgarnas bästa då har man inget i politiken och göra .

En sak som Centerledningen tog till sig och förflyttade Kurt Svensson ner ett antal pinnhål ner på nomineringslistan för att minska hans chans att bli kommunalråd igen. Till och med Centern har fått nog av Kurt Svensson som ledande poltiker i partiet. 


Ja alla partierna var nog involverade i stolligheterna med den stora skillnaden att Socialdemokraterna under Michael Karlsson tog tag i det Centern sopat under mattan en herrans massa år .

En ny politisk och tjänstemanna organisation, en ny investeringspolicy, man började beta av pensionsskulden, man försöker i största möjliga mån göra investeringar inom budgeten utan lånat kapital, man förde över våra fastigheter till Åkab för att få ordning och reda i underhåll och investeringarna.Man ordnade till en annan budgetordning för att kunna följa hur skatterna förbrukades och att det gick till rätt saker.  En massa åtgärder som skulle gjorts för länge sedan men som Centerpartiet helt saknade initiativförmåga att ta tag i.


Man fick också bort tjänstemän som totalt missuppfattat sitt uppdrag där både bluff och båg förekom för att dölja var våra skattepengar tog vägen men där sedan Kurt Svensson stod i kön för att med lovord tacka för en bra insatts i kommunens tjänst.


Att det sedan var samma person som han inför åklagare blånekade till att Hyreskontraktet till Dalbobåtar var en subvention trots att det fattades ca en halv miljon om året för att fullfölja det fulmäktige beslut som låg i botten för att investeringen skulle komma till , det bekymrade inte Kurt Svensson det allra minsta. För att inte tal om hur man behandlar opinioner det må vara vindkraft eller hotell där man uppfattar medborgarna som bråkstakar om man inte dansar efter Centerns pipa .


Att Socialdemokraterna sedan tog över den politiska omorganisationen som Centern arbetat fram där man tog bort ett oppositionsråd som skulle få till följd att de skulle få sämre möjligheter att få insyn. Men som man bäddar får man ligga och gråta krokodiltårar över en situation som själv ställt till med kanske inte är så övertygande i retoriken ..




Av tommy norum - 24 juni 2014 07:00





 RIDDARHOLMEN

Riddarhuset

Riddarholmskanalen 

Riddarhuskanalen med Riddarhuset i bakgrunden 

SLUSSEN OCH SKEPPSBRON 

SKEPPSBRON,

Färjtrafik på Stockholms ström 

Riksdagshuset, Norrbro och Strömparterren

Stortorget med Börshuset 


klicka på rubriken här under för mer inslag

Av tommy norum - 24 juni 2014 07:00

 

Karl Anderssons åkeri Åmål 

 

Karlströms skor en firma som tydligen handlade med det mesta . 

         


Simpromotiom vid Örnäsbadet. Sittande polismannen, tyngdlyftaren och kommunalmannen Börje Fransén. Stående till höger om lastbilen Yngve Enger känd profil i Åmål på den tiden. Året var 1954. 

           

  

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< Juni 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards