Alla inlägg den 2 juni 2014

Av tommy norum - 2 juni 2014 19:47




Obama satsar på klimatet

SVT.se" data-length="1708" data-id="2091186-520181" data-popout-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=532&articleId=2091186&type=embed&contextSectionId=112&autostart=false" data-json-href="/wd?widgetId=23991§ionId=532&articleId=2091186&format=json&type=embed&contextSectionId=112" data-embed-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=532&articleId=2091186&type=embed&contextSectionId=112&autostart=false" data-disabled="" data-available-on-mobile="true">

Obama satsar på klimatet

I dag presenterades en av USA:s största klimatsatsningar, som president Barack Obama ligger bakom. En satsning som ses som en tydlig signal till andra delar av världen.

USA vill skärpa reglerna för koldioxidutsläpp från kraftvärmeverken. Koldioxidutsläppen från dem och de 600 kolkraftverken som finns i landet ska minskas med 30 procent fram till 2030, jämfört med 2005 års nivåer. I helgen klargjorde president Barack Obama att hans klimatplan, som utannonserades i juni 2013, kommer att sjösättas.

– Min avsikt är att se till att Amerika ligger i framkant när det gäller att bevara


http://www.svt.se/nyheter/obama-klimatsatsar    28 min

 Vi ska leda världen i kampen mot den globala uppvärmningen. Vi är redo för en ren energi-revolution, säger Gina McCarthy, EPA:s chef, som berättade att det är dags att satsa mer på vind- och solenergi.

Hyllar förslaget

Miljöorganisationer och miljökämpar hyllar förslaget och i ett uttalande säger Andrew Steer, ordförande för forskningsorganisationen World resources institute, att det sänder tydliga signaler till omvärlden


Meningsmotståndare

Kritiker menar att klimatsatsningen kommer att leda till att många amerikaner blir av med sina jobb i framtiden.

– Regeringen har bestämt sig för att slakta kolet och de 800.000 jobb det innebär. Om regeringen lyckas kommer vi alla att få betala mer för elen – om vi överhuvudtaget får på någon, säger den republikanske senatorn Mike Enzi i en intervju med CBS News.


USA har tidigare varit det land som släpper ut mest koldioxid i världen, men i dag är det Kina som är den största boven. USA hoppas på att landets nya förslag kommer att sätta press på Kina.


– Världen vi lämnar bakom oss måste vara välmående, säger Gina McCarthy.

Av tommy norum - 2 juni 2014 07:57





Fas 3 – en miljardindustri

1 timme sedan

Lasse Reuterberg på föreningen Blåeld är kritisk till hur Fas 3, eller

Lasse Reuterberg på föreningen Blåeld är kritisk till hur Fas 3, eller "Sysselsättningsfasen", leder till utnyttjande av gratis arbetskraft. Foto: TT

Sedan de första långtidsarbetslösa började i den kritiserade åtgärden Fas 3 har Arbetsförmedlingen betalat ut 5,5 miljarder i bidrag till arbetsgivare. Fas 3 har blivit en miljardindustri.

Våren 2009 började de första långtidsarbetslösa i Fas 3. Sedan dess har antalet växt till 35 000. För varje långtidsarbetslös i Fas 3 betalar Arbetsförmedlingen 5000 kronor i månaden till arbetsgivaren i ett så kallat anordnarbidrag.

Arbetsgivare behöver inte betala lön

Arbetsgivarna får alltså betalt för att ge de långtidsarbetslösa sysselsättning och behöver inte betala någon lön. Ersättningen till de långtidsarbetslösa betalar staten eller kommunen i form av arbetsmarknadsstöd eller socialbidrag.

– Jag brukar kalla de som är i Fas 3 för de ”oanställningsbara”, många av dem kommer från långa perioder av arbetslöshet, säger Lasse Reuterberg ordförande för den ideella föreningen Blåeld som sysselsätter 250 långtidsarbetslösa i Fas 3 eller Sysselsättningsfasen, som den nu heter.

– De har ofta tappat tron på sig själva, är ovana vid rutiner och arbetskamrater. Långtidsarbetslöshet gör folk deprimerade och till sist sjuka, säger Lasse Reuterberg.

Två parallella arbetsmarknader

Han och den ideella föreningen Blåeld är en del av den så kallade ”sociala ekonomin”, alltså organisationer och föreningar som finansieras med bidrag från stat och kommun.

Det är som att det nu finns två parallella arbetsmarknader, en ordinarie och så den den nya ”sociala”. Där den ena finansierar den andra via skattsedeln.

– Jag tror att den som en gång hamnat i den sociala ekonomin har svårt att ta sig därifrån, säger Lasse Reuterberg.

Kritik för ”förvaring”

Den ideella föreningen Blåeld har bland annat en secondhandbutik, ett lager och ansvarar för  skötseln av Stortorpsparken i Trångsund. Eventuella inkomster går till välgörenhet, just nu till barn i Syrien.

Fas 3 har blivit kritiserat för att inte ge långtidsarbetslösa någon meningsfull sysselsättning,  utan bara fungera som förvaring och inte leda till jobb. Mest kritiserat har vinstdrivande företag inom Fas 3 blivit, som vuxit fram och vars hela affärsidé bygger på inkomster från anordnarbidraget. Lasse Reuterberg ordförande för Blåeld är starkt kritisk till företag inom Fas 3 som tar ut vinst.

Anordarbidrag har växt lavinartat

– Det är fruktansvärt att utnyttja svaga människor för egen vinning, säger han tror att det blir svårt, om det ens går, att få bort det dåliga ryktet.

– Det gick för fort när åtgärden infördes, helt enkelt, regelverket och  kontrollen hängde inte med, säger han.

De utbetalda anordnarbidragen till arbetsgivare har växt lavinartat i takt med att antalet långtidsarbetslösa i Fas 3 blivit allt fler. I april 2014 hade Arbetsförmedlingen betalat ut totalt 5,5 miljarder kronor.

40 procent av de arbetsgivare som fått anordnarbidrag består av privata företag, 30 procent av icke vinstdrivande verksamheter, som ideella föreningar - omkring 30 procent av arbetsgivarna inom Fas 3 finns inom offentlig sektor.

Körde över regeringen

Våren 2011 växte sig kritiken så stark att oppositionen körde över regeringen i riksdagen. I ett så kallat utskottsinitiativ krävde oppositionen att inga fler skulle få börja i Fas 3. Ett utskottsinitiativ är inte tvingande. Regeringen svarade med att ändra reglerna så att även långtidsarbetslösa i Fas 3 fick tillgång till andra arbetsmarknadspolitiska åtgärder, och ändrade samtidigt namnet från Fas 3 till Sysselsättningsfasen.

Socialdemokraterna går nu till val på att slopa Fas 3 och föreslår i stället så kallade ”extratjänster i välfärden”.

– Jag tillhör de som inte tror att de går att skrota Fas 3, oavsett regering, säger Lasse Reuterberg. Det går ju inte att ta bort de 35 000 långtidsarbetslösa som i dag finns i Fas 3, och tiotusentals fler är på väg in. 

Publicerad:1 juni 2014 - 20:42

Uppdaterad:2 juni 2014 - 06:38

Av tommy norum - 2 juni 2014 07:00





SVD KULTUR




BERGLINS SÖNDAG



       

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< Juni 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards