Alla inlägg den 12 juni 2014

Av tommy norum - 12 juni 2014 19:48


Man kan ju fråga sig hur det är möjligt på en arbetsplats med 10 anställda och ingen upptäcker vad som sker inom väggarna ?  Tydligen har man inte tillräckligt med rutiner för att säkra upp att sådan här sak inte skall kunna hända. Trots att man borde fått varningssignaler när manliga söker in i på dagisverksamheter.. Inte första gången det händer att barn blir förförda på dagis.. Kanske skulle man lämna den naiva inställningen och vara lite mer observanta när det dyker upp manliga  sökande. 


Det är barnens integritet vi skall värna om inte de anställdas


Och som vanligt så vill man gärna springa ifrån sitt ansvar . Vi får väl hoppas att det görs en ordentlig arbetsplatsundersökning och att de ansvariga ställs till svars.


Förskolechef: Vi märkte ingenting

 

I början av april greps den 21-årige mannen som praktiserat på förskolan i Högsby kommun, misstänkt för att ha våldtagit ett barn. Men det skulle bli fler.

Föreståndaren på förskolan hade inte märkt något misstänkt med den unga praktikanten.

– Han var duktig med barnen, så vi hade bestämt att han skulle få fortsätta hos oss. Själv känner jag mig grundlurad,säger föreståndaren.

Mannen är misstänkt för ett 40-tal övergrepp under tre månader.

– Vi är ett tiotal i personalen, så jag förstår inte att ingen sett något. Det här är jättejobbigt för oss, säger föreståndaren till Smålandsnytt.

Var ensam med barnen

Tidigare var tanken att praktikanten inte skulle vara ensam med något barn, utan jobba ihop med någon annan i personalen.

Han måste ju helt uppenbart ha varit ensam med enskilda barn till exempel under toalettbesök. Om vi har en praktikant som hjälper till, så går ju inte en person till in med samma barn på toaletten, så fungerar det inte.

– Jag har tänkt så mycket på om det fanns något som jag hade kunnat göra för att förhindra allt det här, men jag kan inte komma på någonting, säger föreståndaren.

Personal mår dåligt

Trots det som hänt så har de flesta föräldrarna stöttat förskolan, och nu vill personalen försöka komma tillbaka till vardagen igen.

– Från dag ett har vi försökt att få dagarna att fungera som innan det här började, men självklart så mår vi i personalen väldigt dåligt. Vi vill ha ett avslut på det här. När domen har fallit, så planerar vi för en nystart till hösten, avslutar föreståndaren.

Av tommy norum - 12 juni 2014 00:13



S åter i pigträsket”


 Fredrik Sandberg/TT

Foto: Fredrik Sandberg/TT

”När Socialdemokraterna ser avdrag för hushållsnära tjänster som ett överklassens tjänstefolk-avdrag blundar de för att den största gruppen av rut-avdragets 530 000 nyttjare är kvinnor över 65”, skriver Eva-Karin Dahl och Ulf Lindberg.

 
Eva-Karin DahlOrdförande Almega Hemserviceföretagen och vd Homemaid
Ulf LindbergNäringspolitisk chef Almega
 

Glädjande men föga förvånade var gårdagens nyhet i SVT att mer än hälften av svenskarna vill behålla rut-avdraget i sin nuvarande form. Ändå går Socialdemokraterna till val på att halvera avdraget - och det med vilseledande påståenden utan täckning.


Att som Magdalena Andersson i gårdagens Aktuellt hävda att det är Solsidans överklass man vill komma åt genom att halvera avdraget är ingenting annat än vilseledande argumentation – den gamla pigdebatten all over again.

Man behöver heller inte leta särskilt länge för att få S inställning kring rut-avdraget svart på vitt –


i en motion från i höstas skriver partiföreträdare ”rut-tjänster behövs för överklassens lust efter billig arbetskraft. Den som har många och stora bostäder behöver billig städpersonal (som bland annat sköter matsilvret)”.


Säg det till Greta Hökby, som SVT intervjuat. Som pensionär, berättar Greta, att städhjälpen hon betalar med hjälp av rut-avdrag är nödvändig för att hon ska ha möjlighet att bo kvar i sin lägenhet i Tullinge, söder om Stockholm. Hon slipper utsätta sig för biståndsbedömningen hos den kommunala hemtjänsten och möta nya ansikten varje dag. I stället får hon den hjälp hon själv vill ha, när hon själv vill ha den.

Och Greta är inte ensam.


När Socialdemokraterna ser avdrag för hushållsnära tjänster som ett överklassens tjänstefolk-avdrag blundar de för att den största gruppen av rut-avdragets 530 000 nyttjare – precis som Greta – är kvinnor 65+.

Och de blir bara fler. Ett särskilt senior-rut som Almega tidigare föreslagit där skatten helt tas bort på hushållsnära tjänster för dem som fyllt 67 år, skulle kunna möta den äldreboom vi ser i samhället – under de kommande 20 åren kommer Sveriges äldsta del av befolkningen öka med 70 procent.


De flesta kommuner kommer att få svårt att hantera behoven, flera av oss i branschen ser redan i dag hur det blir allt vanligare att man hänvisar äldre som vill ha hjälp med städning och matlagning till rut-tjänster. Samtidigt är förmågan att betala för dessa tjänster begränsad – pensionen är lägre än den inkomst man hade under arbetslivet.

Så länge rut-avdraget finns kvar som det ser ut i dag, kan dessutom de äldres barn ge rut-tjänster i gåva till sina föräldrar. Ett halverat rut-avdrag tar bort denna möjlighet.

Men då får dessa seniorer kanske i stället vara glada åt att deras barn kan bygga flera nya altaner per år – rot-avdraget ska ju inte röras enligt Socialdemokraterna. Bakgrunden till detta beslut är oklar.

Effekten av Socialdemokraternas tänkta politik är dock solklar.

Hemservicebranschen, som sedan 2007 ständigt växer, har tagit människor ur utanförskap och in i den samhälleliga gemenskapen det innebär att arbeta vitt. Förutom Greta är de 16 000 personer som i dag arbetar i denna bransch de som drabbas.

Resultatet av en halvering av skatteavdraget blir att allt fler riskerar att åter hamna i utanförskap – vita jobb riskerar att bli svarta, och det blir fler vita deltidsjobb på bekostnad av heltid när företagen tvingas skära ner.


Socialdemokraterna hävdar ofta att det inte finns några bevis för att rut styrt om branschen från svart sektor till vita jobb. Inte heller det stämmer. Skatteverkets expert har vid flera tillfällen vittnat om motsatsen.


Och vill man inte lyssna på Skatteverket får Socialdemokraterna gärna prata med oss, våra företag ger nya skatteintäkter till staten varje dag, och varenda en av våra anställda nya skatteinkomster.

Pigdebatten stämde inte då och inte heller nu. Det är dags att även Socialdemokraterna inser det.


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< Juni 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards