Alla inlägg den 22 februari 2013

Av tommy norum - 22 februari 2013 07:15


Sune Tholin en av ägarna i PD

Vilket ansvar har PD: ledning för hur politikerna fått härja ostört med ett facit som närmar sig ekonomisk katastrof för kommunen.  

Ove Rydh redaktionschef, försöker ge sig in i politiska spörsmål i sin krönika i PD.

Lite ironiskt så föreslår han en inflyttningsskatt som storstäderna skall stå för  när innevånarna försvinner från glesbygden på grund av att det saknas arbetstillfällen. Om nu det skulle få en ökad arbetsmarknad i glesbygden kan man ju fråga sig ?

Tänk om PD under åren varit mer intresserade av hur politikerna i kommunen skött sina åtagande mot oss kommuninnevånare och informerat om denna miljonrullning som förekommit på projekt utan hänsyn till vår ekonomi, då har vi haft en helt annan ekonomisk situation i kommunen  nu.

Tänk om PD  ställt våra politiker mot väggen där man fått förklarat sig i sina prioriteringar , när man låtit pensionsskulden skjuta i höjden, när man lånat till rent underhåll, när man mörkat och ljugit inför medborgarna. Tänk om PD tagit sin roll på allvar att genom undersökande journalistik lagt krut på att avslöja i stället för att på alla sätt vara med och mörka omständigheterna runt hur våra tjänstemän  och politiker förvaltat våra gemensamma resurser.

Tänk om PD  i stället för att skjuta budbäraren till eländet tagit tag i oklarheterna när man fått all information serverat på bordet.. Tänk om man låtit insändarsidorna varit öppna och inte strypa när det hettar till i debatten när politikerna blir avslöjade med byxorna nere.


Kan vi lita på PD ?

Så Ove Rydh  ta tag i det som du har alla möjligheter i världen att rätta till i den katastrofalt dåliga nyhetsförmedlingen som PD har stått för de senaste 10 åren . Tycker ni att ni har tagit ansvar gentemot  era läsarna och skattebetalarna och informerat om alla konstigheter i den politiska styrningen, som då förhoppningsvis har kunnats stoppats i tid ?


 Då har vi varit väl rustade för den tid som kommer med en äldre befolkning utan att be om allmosor från staten som Rydh gör i sin Krönika nu när pengarna inte räcker till. Så tyvärr så har PD en stor skuld i det som skett i kommunens ekonomi, när ni blundat för tokigheterna  som politikerna ställt till med . Fortfarande vill man inte ta åt sig att den lokal som är på tapeten nu med rättsliga efterspel har uppburit en betydande subvention. I stället så hänvisar man till att den tjänstemän och den politiker som slapp undan genom att åklagaren  lät bli att ta upp ärendet vara utgångspunkt för sitt ställningstagande.


Att sen i stort sett en enig politikerkår och tjänstemannakår numera förstått hur det ligger till , det ligger inte i PD:s intresse att informera och klargöra till läsarna.  


Är det en journalistik som vill förmedla sanningen , eller är det en journalistik som hela tiden är baserad på att ägarens personliga ställningstagande där kompisar som ställt till det skall skyddas till varje pris ?  Jag undrar om inte många läsare tagit ställning redan vad som gäller i PD :s värld,  tagit konsekvenserna av detta och slutat läsa PD.    


Jag har publicerat 3 blockinlägg från de 3 senaste åren efter det här inlägget. Frågan är väl om vi kan lita på Pd som en nyhetsförmedlare.                  

Av tommy norum - 22 februari 2013 07:00

Detta skrevs för ett år sen i bloggen
                        

I Säffle stryp debatten skriver sign  "debattör i Säffle " i PD:s Synpunkt i dag och sätter sitt hopp till Provinstidningen att få föra ut sina åsikter i fortsättningen.


Det beror nog helt och hållet på vad ägaren Sune Tholin har för åsikt i ämnet för att få inlägg publicerat. Här i Åmål har vi en tidning som skall vara politisk obunden men i gengäld har vi en redaktion som utgår från sina rent privata intressen när man godkänner vilka inlägg som platsar i tidningen.


 Här har det avslöjats både inkompetens bland tjänstemän, politiker och tjänstemän som ljuger inför åklagare, olagliga hyressubventioner, dålig ordning och reda i förvaltningarna där man lurar skjortan av politikerna när man redovisar resultatet över verksamheten. Information som det har mörkas om och istället drar man sig inte  sig inte för att hoppa på budbäraren för  alla konstigheter som avslöjats när det har förekommit i politikernas sätt att förvalta våra gemensamma tillgångar.

 Här har insändare stoppats när det börjar brännas för Sune Tholins kompisar i den kommunala  förvaltningen och i stället så använder man tidningen för desinformation med rena ljuget om påstådda husaffärer som kantas av lurendrejeri.

För att få ut obekväm information ,starta en blogg ett effektivt sätt att få stopp på mygel och tidningsägarnas försök att styra samhälls utvecklingen , där i många fall rent privata värderingar styr utbudet i tidningarna och där man skyddar sina kompisar genom att inte publicera, heller mörklägga faktainformation om missförhållanden.


Här förmedlas åsikter i PD av ägaren  utan  tillstymmelse till sunt förnuft i tron att politiker och allmänhet skall ta intryck och rätta sig efter  skribentens åsikter. Tyvärr i många fall rent patetiska utfall med inlägg som skvallrar om ren  desperation , där väl läsarna mer och mer ifrågasätter informationen än tar till sig den.    . 


       

Av tommy norum - 22 februari 2013 07:00

Detta skrev i bloggen för nästan 3 år sen.



Det vi kan hoppas i fortsättningen är att PD tar mer ansvar för det som är varje massmedial nyhetsförmedlings självklara skyldighet att granska makten.

Med granskning av makten för en lokaltidning så är det självklart hur våra politiker och tjänstemän agerar i beslutsfattandet på lokalnivå som är en central del i den rollen.

Det får inte vara så att personliga relationer stoppar nyhetförmedlingen så att kommuninnevånarnas rättigheter och tjänstemäns och politikers skyldigheter gentemot innevånarna sätts på undantag i nyhetsförmedlingen.


Vi får nästan dagligen information om hur politiker och tjänstemän missbrukar sin ställning i den kommunala verksamheten och där den egna internkontrollen inte visar sig fungera. De flesta tips om oklarheter har kommit från allmänheten och där också massmedia tagit sin roll på allvar och undersökt sakförhållanden och förmedlat detta i sin nyhetsförmedling.


I vår region har vi åtskilliga exempel på hur politiker misskött sitt ansvar gentemot sina  innevånare och verkligen fått betala detta med ordentliga valförluster i kommunalvalet.


I Åmål så kan man knappast påstå att PD i sin roll har något med innevånarnas reaktion på att ändra den politiska ordningen i kommunen. Deras agerande har väl mest bestått av mörkning av sakförhållanden för att skydda den sittande majoriteten.


Jag vet inte hur många som har en journalistutbildning i botten på  PD, men med den inställningen till journalistik och hur den skall förmedla information till sina läsare så undrar jag om någon fått lära sig ifrågasättandet, faktainformation, det verkar närmast som om personliga relationer och rädslan för konflikt styr deras nyhetsförmedling. Eller som Sune Tholin sa vid något tillfälle, man skall ju kunna visa sig på stan också. Frågan är om PD:s journalister kan visa sig på stan med den inställningen.  


Kanske skulle PD må bra av att få bort dessa amatörer som i åratal förmedlat nyheter utan varken kompetens eller förmåga att se verkligheten som den är med alla konstigheter i de kommunala förvaltningarna som sker.


Om inte annat skulle våra kommuninnevånare få en betydligt bättre trygghet gentemot våra beslutsfattare, när de agerar utan att ta hänsyn varken till kommunallag eller sunt förnuft, om PD tog sitt ansvar att förmedla nyheter om oegentligheter på rätt sätt.


Skärpning PD.

  

Av tommy norum - 22 februari 2013 07:00

Detta skrevs i bloggen för 2 år sen



 

Sunes krönika i dag handlar om ormar och där har jag och min blogg en framträdande roll.


Sune för information, så har min blogg på 3 månader lyckas ändra rutiner och andra företeelser i kommunens beslutsprocess i en kultur där man har bollat mellan investeringarna utan tillstymmelse till kontroll var våra skattemedel tar vägen , man struntar i demokratiska beslut i fullmäktige, man gör i stort sett fel

i allt för att tillgodose och skydda medborgarnas intresse. Detta har pågått i åratal mitt framför ögonen på dina journalister som springer på stadshuset dagligen , skriver av protokoll och politiska beslut, utan att reagera.


Det är kanske är PD:s journalistik som bör granskas och ifrågasättas inte min blogg. Min blogg tillkom enbart för att du ville lägga locket på när jag så uppenbarligen i en insändare i PD avslöjade politikerna med byxorna nere i sitt sätt att ta beslut. Att inte få gå i svaromål på deras försök att klargöra mina påståenden med information som låg långt ifrån den verklighet som politikerna blev så besvärade av. Inte ens vid den polisanmälan och vid den presskonferens som följde var ni beredda att ställa politikerna till svars med obekväma frågor.

Ett tips , gå in och ta del av den polisanmälan som omfattar subventioner till hyresgäster i hamnterminalen, ta del av den beräkning som ligger till grund av mina påståenden om kraftiga subventioner. Klarar inte journalisterna på PD att tolka  beräkningen så finns det väl en uppsjö av ekonomisk expertis i närheten att tillgå genom Tholin o Larsson.

 

 Låt  sen  PD:s läsare ta del av resultatet och låt dessa avgöra om det är en struntsak som man inte behöver ta hänsyn till i politikernas sätt att förvalta våra skattemedel.

Sune det finns andra värden i den kommunala sfären än blues , teater och andra jippon som är till för att roa folk.


not: i mina beräkningar för subventioner i hamnterminalbygget så tas intäkter in

på kapitalkostnader som motsvarar ca 6 miljoner. Bygget har ett bokfört värde på ca 800000 kr och vi har kostnader på yttligare 4 miljoner i investering.

Det fattas intäkter på kapitalkostnader för ca 4 - 5 miljoner för att investeringen skall gå i hamn för skattebetalarna. Det kallar jag subventioner i min polisanmälan, Sune Tholin  PD:s ansvarige utgivare kallar det knäppa åsikter i sin krönika.           

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13 14 15
16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards