Alla inlägg den 11 februari 2013

Av tommy norum - 11 februari 2013 07:00


SvD  KULTUR


BERGLINS

SÖNDAG



 

Av tommy norum - 11 februari 2013 07:00



Carl Johan Louis De Geer, född  13 juli 1938 i Montréal i Kanada, är en svensk konstnär, författare, filmskapare, musiker, designer, kulturjournalist, fotograf, skådespelare och scenograf tillhörande den friherrliga  ätten De Geer.  De Geer betecknar sig som en hårt arbetande tillverkare av brukskonst inom olika kulturella fält.

Det tog honom 55 år att bli självförsörjande som konstnär. Det tog 70 att bli etablerad i media-och kulturlivet. Så säger Carl Johan De Geer om sig själv.

..


Karl Johan De Geer denna kontroversielle konstnär som befunnit sig lång ut på vänsterskalan i politiken.

Upphovsmannen till det mest utskällda tv programmet någonsin  nämligen barnprogrammet Tårtan som kom på 1970 talet.


                                  http://www.youtube.com/watch?v=gIZI6cBJCh8



En person som inte hade det minsta respekt för någon ting när han i sina konstnärliga utryck för fram sitt politiska budskap.. Bara att konstatera att Karl Johan många gånger har i sitt budskap fått rätt i vart vi är på väg och där våra politiker mångt och mycket talar med kluven tunga.


Här skriker man sig hesa på Eriksson när de går in och gör affärer i diktaturer som förut varit sovjettunionen , men samtidigt så  uppmuntras våra företagare att investera i världens största diktatur Kina. Vi har i årtionden försett diktaturer med svenska vapen. Vi har låtsas i  ett halvt sekel att vi är neutrala samtidigt som vi vet att vi har haft ett långt samarbete med USA för att hålla Sovjet stången vid en eventuell konflikt. Vi utförde spionflygningar  åt USA där våra politiker grät krokodiltårar när ryssen sköt ner det Catalinaplan som på 1950 talet var på spionuppdrag för USA:s räkning.  Dubbelmoral är väl något som varit vanligt förekommande efter andra världskriget. Här pratade man om demokratins spelregler men där Socialdemokraterna under sin glansperiod efter kriget totalt struntade i lagar som styrde detta  när man byggde upp en spionorganisation på arbetsplatserna för att hålla politiska organisationer  (Kommunister ) på mattan.


Karl Johan har alltid legat i framkant när han med hjälp av konstnärliga uttrycksmedel sätter tummen i ögat på företeelser  i samhället som ligger långt ifrån hans syn på hur ett samhälle skall uppfattas och se ut.  För de flesta så uppfattas nog hans idéer alldeles för långt ut på vänsterkanten.

Men man kan inte ta ifrån att han mer än en gång gjort politiska utspel genom konsten  och som givit eko långt uti världen .

Nu ställer han upp på Valdermarsudde med en fotoutställning som ännu en gång bevisar hans konstnärliga  mångfald som gett så många uttryckssätt under åren..





             

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13 14 15
16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards