Alla inlägg den 14 februari 2013

Av tommy norum - 14 februari 2013 07:00

 

Att lyfta fram Jämställighetsfrågor i snöröjningen som de två Socialdemokraterna gjorde härom veckan kanske speglar lite av vilka perspektiv man har på jämställighet i samhället. 

Cajsa Branchetti Hallberg.Laila Andrén

Cajsa Brandchetti Hallberg                Laila Andrén


Andrén och Branchetti Hallberg, letar tydligen efter jämställighetsfrågor som man kan ta politiska poäng på genom påpekande att man även i snöröjningen skall ta hänsyn till genusperspektivet. 

Att prioritera cykelvägar i vinterlandskapet kanske ändå säger en del om hur är det egentligen med verklighetsuppfattningen när man skall prioritera cyklar i ett väderläge där cykeln borde vara det minsta man tänker sig  som fortskaffningsmedel.

Bilar prioriteras före gång och cykelvägar, bilar prioriteras före de som åker kollektivt vilket är ett färdsätt som i stor utsträckning används av kvinnor på väg till och från förskolan säger de två Socialdemokraterna . 

Frågan blir väl då vad använder kollektivtrafiken för infrastruktur som inte har behov av en bra snöröjning  ?  


Det är nog så att utryckningsfordon där ambulans och brandkår och polis framkomlighet är de absolut viktigaste  prioriteringar för snöröjarna.  Hela transportsektorn där lastbilar med gods till och från våra industrier hör också till det som måste prioriteras för att samhället inte skall stanna upp.  Våra skolskjutsar med taxi och bussar är också beroende av att snöröjningen fungerar,  likaså vår kollektivtrafik . 


Sen är det nog så att det är en liten del av våra anställda i verksamheterna  runt om i kommunen som är småbarnsföräldrar och att då med utgångspunkt från ett genusperspektiv och att de skulle vara viktigare än andra i hur våra snöröjningsresurser borde prioriteras kanske inte är så genomtänkt när man använder politiken för att prioritera sina egna behov av samhällets resurser.

     

Att sen föräldrarna ibland har svårt för att de inte har nyplogade gångbanor och cykelvägar får man nog stå ut med . Lämna cykeln hemma vore väl den naturliga reaktionen vid ett snöoväder. Nej istället så gör man det till en jämställighetsfråga när snösvängen inte räcker till för att tillfredställa alla behov av röjning. 


Man kan ju hoppas att Socialdemokraterna i fortsättningen hittar frågor att ta upp i fullmäktige som speglar de verkliga problemen i samhället än att i jämställighetens namn försöka göra en höna av en fjäder.  Med sådana utspel i politiken så  diskriminerar man sig själv till att bli en politiker utan  tillstymmelse till eftertänksamhet och sunt förnuft. Vi har haft nog av den varan i Åmålspolitiken.           

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13 14 15
16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards