Alla inlägg under februari 2013

Av tommy norum - 20 februari 2013 06:45


Nu får vi se om den externa revisionen klarar av att på ett konstruktivt sätt klara ut alla oklarheter runt den gamla samhällsbyggnadsförvaltningens sätt att redovisa kostnaderna för medborgare och politikerna.

Själv anser jag att de flesta politiker som inte sitter i samhällsbyggnadsnämnden måste ha blivit grundlurade med tanke på den uteblivna reaktionen på min information  om hur illa ställt det har varit i samhälsbyggnadsförvaltningens organisation.


Själv har jag grävt  fram detta uppenbara sätt som satts i system att dölja kostnaderna  i olika verksamheter med påhittade rubriker för att vilseleda våra politiker och revisorer.


Hur man struntat i att ta in offerter, man klarar inte budgeten i de flesta investeringar utan  plockar pengar från övrig verksamhet för att budget skall gå ihop.

Man har inte dragit sig för att tala osanningar i syfte att dölja faktiska förhållandena i verksamheten. Man har systematiskt överbudgeterat verksamheter i infrastrukturen som man sen överför till fritidssektorn när man inte klarar budgeten 

 

Jag vill påstå att i stort sett inga investeringar  i fritidsprojekt har klarat hålla den budget som presenteras i beslutsunderlagen för politikerna.  Man har inte dragit sig för att i fejkade rubriker i bokföringen flytta kostnaderna till andra verksamheter och därigenom inte bara lurat politikerna utan också ekonomichefen när han i sin  granskning  över resultatet  i  de olika verksamhetsgrenarna under samhällsbyggnadsförvaltningen försöker ge en rättvis  bild av det ekonomiska utfallet till politikerna. 

 

Underhållsplaner och driftanalyser samt uppföljning av investeringar har lyst med sin frånvaro i åratal.

Fejkade budgetanalyser där redovisningen på Örnäs camping väl slår alla rekord i kreativ bokföring. Småbåtshamnen har också fått  driftkostnader,

investeringskostnader där de inte hör hemma under olika fejkade rubriker. 

Man flyttar bort investeringskostnader i gästhamnen till en början till den avgifts- finansierade småbåtshamnen var de sen har tagit vägen får vä'l revisiorerna försöka klura ut. Det har kommit en ny rubrik i bokföringen som heter övriga hamnar som kom till 2010 efter turbulensen av mina avslöjanden, kanske skulle det löna sig för revisorerna att ta en extra koll vad som finns där.

 

Revisorena behöver också ta en titt på de olika hyresavtal som samhällsbyggnadsförvaltningen varit pappa till under åren där förvaltningschefen  tyckte sig ha mandat till att lova hyresfritt i lokaler och  med obudgeterade skattepengar  stå både för uppvärmning, upprustning långt ifrån det ursprungskontrakt som tecknats med hyresgästen, där sen  kostnaderna bokfördes på på handelshamnen utan specificerade underlag, detsamma gällde underskottet för Hamnterminalbygget  på ca en halv miljon om året.

 

Fakta som påtalas för våra folkvalda revisorer utan att det blev någon annan reaktion än ett sammanträffande med en muntlig genomgång med förvaltningschefen och samhällsbyggnads-

nämndens  ordförande. Vilka frågor och svar som föranledde  reaktionen att fortsätta lägga locket på kanske också kommer fram vid granskningen av den externa revisionen.  


Jag vill påstå att  samhällsbyggnadsförvaltningen i sin verksamhet på ett systematiskt sätt vilselett revisorer, politiker med fejkade rubriker på sina konton när man  fördelat kostnader lite hur som helst i verksamheterna som sen har omöjliggjort för politiker och medborgare att få en rättvis bild över var kostnaderna finns i verksamheterna .

 Politikerna har inte en susning om vilka kostnader Högheden,

ridhuset, Örnäs camping, Örnäs fotbollsplan , småbåtshamnen, gästhamnen, SSÅV:s  klubbhus,  ishallen , turistorganisationen

under Håkan Jarneryd . I  hela fritidssektorns olika verksamheter har det konsekvent  dribblats mellan kontona för att slutprodukten för samhällsbyggnadsnämndens budget skall gå ihop i sin redovisning till fullmäktige.

 

En extra koll på evenemangservices borde göras för  hyreskostnader som kommunen betalar, användadet av kommunens material samt avtal som reglerar inkomsterna, vem har arbetsgivaransvaret  och  vilka politiska beslut reglerar samarbetet. En total kostnadsanalys, där hyreskostnader och byggnation av förråd, inköp av material som sen hyrs ut av föreningen och där man stoppar förtjänsten i föreningens ficka, föreningsbidrag, lönebidrag samt övriga lönekostnader, vore på plats för att ge våra politiker en helhetsbild var våra skatter hamnar i sammanhanget. Kanske en rättvisare fördelning var våra

skatter fördelas till föreningslivet där ungdomsarbete borde vara en given prioritering .

Att få en riktig och sann bild över vad de olika fritidssektorerna kostar kommunen har inte intresserat varken politiker eller revisorer i Åmål att ta reda på förrän nu under den nya politiska ledningen.

Jag tackar min gud för att vi fått en ny politisk ledning i kommunen, utan den så har den kultur som Centerpartiet under Kurt Svensson fortsatt utan förändring,  där ordning och reda i förvaltningen av våra gemensamma tillgångar totalt saknades i många fall. Jag har med en  dåres envishet försökt göra Kurt och co  uppmärksam på eländet utan att få tillstymmelse till reaktion. Jag har till och med tagit till polisanmälan för att göra min röst hörd.   


Skulle det visa sig vid revisionen att vår infrastrukturs drift och investeringskostnader där en stor del är taxefinnansierad har liknande tendenser till att försöka gömma och försvåra  kontrollen av var våra skattepengar hamnar. Vore det då inte på tiden att våra politiker börjar att dra öronen åt sig och ifråga sätta den organisation som skapats med Säffle och som leds av den person som skapat den kulturen i Åmål  med sitt ledarskap också skall få fortsätta i den nya  organisationen med en uppenbar risk att galenskaperna fortsätter på samma sätt .   

Av tommy norum - 18 februari 2013 07:00

 


Åsa Romson och Gustav Fridolin i Miljöpartiet kan känna sig nöjda med den senaste Sifomätningen.

Miljöpartiet är nu det tredje största parti igen med en statistiskt säker uppgång i mätningen


 

Centerpartiet och KD ligger illa till i dagens mätning och kommer att åka ur riksdagen om resultatet står sig fram till valet.

Socialdemokraterna fortsätter att ligga kvar runt det resultat som tvingade Mona Sahlin att träda tillbaka, ca 30 %.

 Alla utspel som görs från Socialdemokratiskt håll eller dess allierade LO, så slår det tillbaka med dunder och brak när man synar korten av deras agerande.

Det senaste var den utredning som LO beställde om Caremas påstådda vårdskandal som man sen tänkte använda i valrörelsen för att försöka tvinga fram ett förbud för privata vårdbolag.


Den utredningen, beställd av LO, gick till en fd offentliganställd fackledare inom kommunal, fick ett helt annat resultat än det LO ledningen ville få fram.

Här påvisade konsulten att några vårdskandaler och kvaliten på den vård som erbjöds varken var sämre eller bättre än i andra vårdformer.


Lo vägrar att lämna ut utredningen men meddelar att de inte delar konsultens slutsats.


Var det inte Lo som också försökte i den ungdomssatsning som var på gång där parterna på arbetsmarknaden skulle komma överens om tagen , blev total blockerat av LO när de försökte flytta fram positionerna i fackliga frågor som inte var kopplade till att försöka få till det för att få ut mer ungdomar i arbetslivet.


Väljarna är nog inte dummare att de förstår syftet med agerandet är att ställa till det, istället föra att lösa problemen.


Så länge man håller på med sådana metoder i politiken så får nog Socialdemokraterna svårt att klättra i Sifos siffror i framtiden.

 


Av tommy norum - 15 februari 2013 07:00

Kanske är det sån här gemenskap där resandet på skattebetalarnas bekostnad arangeras ute i världen som är drömmen i det politiska livet.  Frågan är väl ,  hur kommer erfarenheterna i resandet kommuninnevånarna till del på ett konkret sätt ?

Det är tydligt att vår integrations och arbetsmarknads chef Jan Erik Lundin har svårt att få arbetsuppgifterna att räcka till i sin roll som cheftjänsteman i kommunen.

 

 

 

 

Nu har han tydligen informerat kommunstyrelsens tillväxtutskott om möjligheten att få åka till Kina genom sitt initiativ att försöka få till en Kinesisk vänort. '


Jag riktigt ser våra kommunpolitiker lysa upp när de får chans att blir bjudna till att få uppleva Kina . 

Att genom vänorter runt om i världen få tillgång för en stunds avkoppling från det dagliga slitet i budgetarbetet välkomnar man nog överlag i våra tjänstemanna och politikerkretsar.

Men vad konkret det ges tillbaka i kunskaper som på något sätt skall gynna vår kommun och dess invånare  lyser fortfarande med sin frånvaro i informationen till medborgarna.

Här åker man till Afrika , de forna öststadsländerna och runt hela Europa , nu eventuellt Kina där besöken i bästa fall utmynnar i en information i fullmäktige till de som inte lyckas få en biljet till resandet om vilka intryck man fått från dessa fantastiska länder som man på skattebetalarnas bekostnad ordnar charterresor till. 

Men vad ger det för konkreta fördelar och kunskaper som sedan har förvaltas att bli förändringar för kommuninnevånarnas bästa annat än att genom flummiga uttalanden om att förståelsen för andra folk skall få våra politiker och tjänstemän se kommunens problem från andra utgångspunkter som sen skall resultera i bättre politiska beslut för medborgarna.  Vem tror på sånt dravel kan man fråga sig ?


Veckans Uppdrag granskning åskådliggör hur våra tjänstemän och representanter i styrelser där staten genom våra AP fonder är enda ägarna men där ett otroligt slöseri med både löner och förmåner, resor  och andra konstiga prioriteringar har frodas i en kultur utan att någon har reagerat.


Och typiskt för alla dessa ansvariga att de hela tiden hävdar att den kultur de skapat är bra för företaget de styr.  Men när man sen konfronteras med verkligheten så ljuger man, man bagatelliserar , man mörkar. Uppdrags gransknings resulterade i en upprensning där vd fick silkessnöret med 15 miljoner i bonus och troligtvis är väl att den nyinträdda styrelseordföranden också är på väg ut genom att - ägarnas vi skattebetalare-  tappat förtroendet för hans sätt att tolka sitt uppdrag.

  

Vi såg inte för så länge sedan när politikerna i Motala påhejade av den lokala pressen som gjorde allt för att dölja galenskaperna där resor till Paris med respektive bekostat av skattebetalarna.

I inledningsskedet av den rensningsprocessen så hävdade de styrande politikerna på fullaste allvar att de minsann var värda den förmånen genom att de sannerligen ställt upp fullt ut i sitt förtroende uppdrag så lite bonus borde väl kommuninnevånarna ställa upp på.

När det till slut gick upp för medborgarna genom en nitisk revisor och där media utanför lokalpressen fick upp stolligheterna på bordet som sedan slutade med en offentlig ursäkt från den lokala tidningen , när de inte riktigt förstått sin roll i sammanhanget när man hela tiden gått politikernas ärende..

De valda politikerna fick lämna sina poster.

Så innan ni åker ut i världen med våra skattepengar i bagaget antingen det är kommunala eller statliga så skall man hela tiden fråga sig, vad får ägarna eller skattebetalarna ut av detta åkande i en tid när varenda krona behövs i vår skenande budget där ökningen av kostnaderna aldrig verkar ta slut.

Detta på grund av en kultur där tuta och kör så får vi se vad som händer har varit signum i många år utan att någon reagerat varken från media eller lokala politiker.

Här har också mörkning och skitprat hört till vanligheterna när man blivit ertappade med byxorna nere. Men här avgår man inte här vill man gärna sitta kvar utan att ta sitt ansvar, gärna resa ut på gratis charterresor och där informationen hela tiden falskt klingade till medborgarna  - vi gör det för kommunens bästa. 


Det är för kommunens bästa , det är ett påstående man ofta tar till  när man inte hittar hållbara argument i sina politiska utspel.  Så vi får väl se om det sunda förnuftet har landat i kommunen ledning än eller om det fortfarande är ett spel för galleriet man håller på med i sitt politiska spel.      

Av tommy norum - 14 februari 2013 07:00

 

Att lyfta fram Jämställighetsfrågor i snöröjningen som de två Socialdemokraterna gjorde härom veckan kanske speglar lite av vilka perspektiv man har på jämställighet i samhället. 

Cajsa Branchetti Hallberg.Laila Andrén

Cajsa Brandchetti Hallberg                Laila Andrén


Andrén och Branchetti Hallberg, letar tydligen efter jämställighetsfrågor som man kan ta politiska poäng på genom påpekande att man även i snöröjningen skall ta hänsyn till genusperspektivet. 

Att prioritera cykelvägar i vinterlandskapet kanske ändå säger en del om hur är det egentligen med verklighetsuppfattningen när man skall prioritera cyklar i ett väderläge där cykeln borde vara det minsta man tänker sig  som fortskaffningsmedel.

Bilar prioriteras före gång och cykelvägar, bilar prioriteras före de som åker kollektivt vilket är ett färdsätt som i stor utsträckning används av kvinnor på väg till och från förskolan säger de två Socialdemokraterna . 

Frågan blir väl då vad använder kollektivtrafiken för infrastruktur som inte har behov av en bra snöröjning  ?  


Det är nog så att utryckningsfordon där ambulans och brandkår och polis framkomlighet är de absolut viktigaste  prioriteringar för snöröjarna.  Hela transportsektorn där lastbilar med gods till och från våra industrier hör också till det som måste prioriteras för att samhället inte skall stanna upp.  Våra skolskjutsar med taxi och bussar är också beroende av att snöröjningen fungerar,  likaså vår kollektivtrafik . 


Sen är det nog så att det är en liten del av våra anställda i verksamheterna  runt om i kommunen som är småbarnsföräldrar och att då med utgångspunkt från ett genusperspektiv och att de skulle vara viktigare än andra i hur våra snöröjningsresurser borde prioriteras kanske inte är så genomtänkt när man använder politiken för att prioritera sina egna behov av samhällets resurser.

     

Att sen föräldrarna ibland har svårt för att de inte har nyplogade gångbanor och cykelvägar får man nog stå ut med . Lämna cykeln hemma vore väl den naturliga reaktionen vid ett snöoväder. Nej istället så gör man det till en jämställighetsfråga när snösvängen inte räcker till för att tillfredställa alla behov av röjning. 


Man kan ju hoppas att Socialdemokraterna i fortsättningen hittar frågor att ta upp i fullmäktige som speglar de verkliga problemen i samhället än att i jämställighetens namn försöka göra en höna av en fjäder.  Med sådana utspel i politiken så  diskriminerar man sig själv till att bli en politiker utan  tillstymmelse till eftertänksamhet och sunt förnuft. Vi har haft nog av den varan i Åmålspolitiken.           

Av tommy norum - 13 februari 2013 07:00


 


Har vi för många Ja sägare  inom företag politik och i alla samhällssystem  som gör att vi tappar fart i vår utveckling framåt ?


Socialdemokraterna och också inom fackföreningsrörelsen är typexempel på vad som  händer när man inte lyssnar, när man har ledningar som i alla lägen tror sig veta bäst och där man inte tillåter opinioner växa fram med andra idéer vad som borde göras för en förnyelse.


Socialdemokraterna har ju i alla tider i rikspolitiken styrs av en maktelit med rötter långt ifrån den arbetarklass de säger sig representera. Där har man delat ut riksdagsplatser bland folket där Lo har varit överrepresenterade men som en tyst överenskommelse varit att hålla käften och rösta som partiledningen bestämmer.

Det finns riksdagsledarmöter som i årtionde suttit i riksdagen utan det finns ett enda spår att dokumentera varken i debatter eller annat riksdagsarbetet under sin tid i medborgarnas tjänst. Man behöver inte gå värts långt för att hitta på sådana exempel i närheten.

Medan det finns exempel på att för frispråkiga och för talföra på alla sätt försöker stoppas för att ställa upp och nomineras till en riksdagsplats men där man med ett stor egeninsatts i sin marknadsföring lyckas gå förbi nålsögat där partitoppen vill ha full kontroll vika som skall väljas in.


Tittar vi på hur hierarkin fungerar i kommunpolitiken så är mönstret tydligt. Ledningarna i var och en av de politiska partierna sätter sig själva i kommunstyrelsen där sen fullmäktige blir ett samling ja sägare som blir beordrade att rösta som delegaterna i kommunstyrelsen bestämmer.


Inga debatter, inget ifrågasättande av vad partibröderna håller på med. Så har vi en samling klanskallar i kommunstyrelsen som tror sig veta bäst i alla lägen och en fullmäktigegrupp som är inpiskade att följa kommunstyrelsen beslut så ligger vi medborgare verkligen risigt till.


Det är just det styrelsesättet vi nu håller på att städa upp efter i ekonomin men utan att politikerna varit beredda att ändra på den politiska strukturen utan fortsätter i samma spår där fullmäktige fortfarande har intagit samma undfallande roll i demokratin.


Skall man få en demokrati värt namnet och där partierna får ta ansvar för sin förda politik då skall man sparka ut oppositions partierna ut kommunstyrelsen där man numera  får intrycket av att de är mer intresserade  för sin egen utkomst än att i sin position kunna tillföra något vettigt politiskt.

Då skulle vi få debatter i fullmäktige där förslagen ställs mot varandra i offentligheten istället att man som nu inom lykta dörrar kommer överens om något och som sen resulterar i en dött fullmäktige utan den minsta chans till påverkan i det forum som skall vara demokratins högborg.


Så sluta göm  er i någon slags samförståndslösning där ingen vill ta ansvar för den politik som förs. Vi har ju slående exempel på detta i gårdagens politik där de ansvariga fortfarande sitter kvar och inte visat det minsta tecken på att vilja flytta på sig trots det uppenbara facit av följderna av den politik som förts under de sista 15 åren fortfarande kommer upp på bordet med jämna mellanrum för att städas undan i ordnade former.                         

Av tommy norum - 11 februari 2013 07:00


SvD  KULTUR


BERGLINS

SÖNDAG



 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13 14 15
16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards