Alla inlägg den 25 september 2017

Av tommy norum - 25 september 2017 07:00





Bildresultat för den svenska skolan karikatyr

Frågan är väl om inte Björklund och hans politikerkollegor tagit lite för lätt på lärarnas dåliga utbildning. Kanske det är akilleshälen som alla söker efter för att lösa kräftgången i skolresultatet



Vi  vet  att av 26 lärarutbildningar i Sverige så blev 10 underkända 2008.

 

När till och med lärarstudenterna är kritiska till sin utbildning att de inte ställer högre krav lärarstudenterna. SvD har i sitt söndags repotage följt tre studenter som vittnar om lågt tempo, låga krav och en total brist på förberedelse för den verklighet som väntar dem i klassrummen som färdiga lärare.

 

När nu inte ens lärarna på lärarhögskolan kan hålla ordning på sina elever med ett stök och dålig disciplin hur skall man då få dessa elever att ordna ordning och reda i de klassrum som de sedan härskar över sina elever i sin roll som lärare. När man vet att skolorna runt om i landet har lärare som kommit in på skolan och säger att utbildningen är för slapp, det är bara en massa utfyllnad och det är ungefär som att gå på gymnasiet.

 

Medan Jan Björklund försökte få det till att avhoppen från den nya lärarreformen som han var pappa till var en framgång och ett bevis på att skolan höjt sina krav så att det bara är de duktiga som klarar skolan så har eleverna en helt annan bild av verkligheten där eleverna som var ambitiösa fortfarande tyckte att det var en flumundervisning med dåligt tempo och inga krav. Man kunde gå och komma som man ville det var först när det var examination som blev tvingad att dyka upp. 2013 så ansåg 7 av 10 lärarstudenter att man fick för lite undervisning i praktik, metod, planering, lektionsförberedelse, konflikthantering och ledarskap. 2016 så bekräftar man att det fortfarande saknas i stort sett allt i lärarutbildningen för att lärareleverna skall kunna känna trygghet i sin lärarroll när de kommer ut som utexaminerade till skolorna.

 

Det förekommer lärare som totalt saknar förutsättningar i att göra ett bra jobb för sina elever det finns det åtskilliga bevis på i svensk skola men där de får fortsätta att i sin roll som på sikt blir förödande för elevernas kunskapsbas. Det är först nu man flaggar för ett lämplighetsprov för de lärare som söker sig till yrket och som nästa 90% av de lärarstudenterna ställer sig bakom visar det sig i en undersökning. Med en sådan utvärdering då först kan  våra elever runt om i landet vara säkra på att de får en undervisning värd namnet.av lärare som är lämpliga i sin yrkesutövning.

 

Men att lämna ut de utexaminerade lärarna till eleverna i skolor med mycket problem utan att skicka med verktyg för att klara av sin roll kan väl bara sluta på ett sätt för många både elever och lärare. Frågan är väl om det inte inom skolan varit för många kockar som drar åt olika håll både inom politiken och pedagogiken hur man bäst skall få till en skola där lärandet och emottagandet av kunskaperna ger maximal utdelning till kunskapshungriga skolelever.

 

Men att ha en lärarhögskola som fostrar dåligt förberedda lärare inför sin uppgift och där man släpper igenom olämpliga lärarkandidater snarare förstör än stärker svensk skola. Att eleverna på lärarhögskolorna känner att man saknar relevant metodik hur man gör en undervisning effektiv. Ja då kan man ju fråga sig hur våra politiker har skött sina uppdrag när man under så lång tid fått indikationer på att det inte står rätt till med svensk skola ändå inte reagerat på hur illa förberedda våra lärare är för sitt uppdrag. Inte konstigt att det blivit en flumskola där våra politiker trodde sig länge kunde ordna till  med att byta betygsystem i tid och otid. 

 

tn






Av tommy norum - 25 september 2017 07:00


 Det här var infört i bloggen år 2012.



Välkomna  till verkligheten får man väl säga när nu våra fritidpolitiker börjar förstå att man inte längre kan snylta på skattebetalarna hur länge som helst när man blir av med sitt förtroendeuppdrag.


Vi har i ett tiotal år försörjt 3 st fd kommunalråd med pensioner med månadssummor som de flesta pensionärer inte ens kommer i närheten av trots att de arbetat till 65 år.

Kommunalråden Ulla-Britt Johansson (c ) , Jan -Evan Mollwing ( S )  fick sina  pensioner med utgångspunkt från ett trixande med arbetsinsatsen i kommunens tjänst som fritidspolitiker där man blandade friskt mellan vanliga uppdrag och sin korta tid som kommunalråd för att få till en tjänstetid som blev förutsättningen för sina gynnsamma pensioner.


 Gerhard Jansson  ( s ) han tillsattes i sitt uppdrag som kommunalråd med ett avgångsvederlag på 2 år men när han sen slutade så ändrades anställningskontraktet till det som gav pension efter 50 år. Ett förhållande som han sen först utnyttjade  vid 57 år ålder.


När man vet att dagens pensionärer inte på långa vägar får de pensioner som skall säkra deras levnadsstandard på nuvarande nivå så har politikerna ordnat till en gräddfil åt sig själva långt ifrån de villkor som de har bestämt skall gälla på arbetsmarknaden.  Våra riksdagspolitiker är en skam för sitt förtroendeuppdrag när de anser sig så viktiga i sin roll som politiker att de tycker sig stå över sina undersåtar ( väljarna ) med förmåner som inte existerar ute i det verkliga samhället.

Det är inte för inte man ibland anklagar politikerna att ha ordnat till en egen samhällselit  där pensioner, traktamenten, resebidrag, skiljer sig långt ifrån det de beslutar att befolkningen skall rätta sig efter i sitt dagliga liv utanför riksdagshuset.

Tyvärr så har också våra kommunalpolitiker i sitt förtroendeuppdrag fått för sig att de är så viktiga i sin gärning att de är värda förmåner betalda av kommunala medel  utöver vad som gäller för övriga medborgare. En dyr historia för oss kommuninnevånare när man alltid har hört att alla beslut som tas är för kommuninnevånarnas bästa .


Men i fallen med våra angående kommunalråd så är det nog kollegerna inom politiken som man  värnar om än ta vara på medborgarnas intresse i första hand med tanke på hur de beslutade pensionsavtalen kommit till i historien.


På tiden att Åmåls kommun skärper till reglerna för  hur lång man kan gå i att snylta på medborgarnas surt förvärvade skatter. De behövs betydligt mer i vår gemensamma verksamhet än att hålla våra avgående kommunalråd flytande i decennier utan att behöva ta ett handtag för sin försörjning. Detta gäller både kommunal som riksdagspolitiker.   


tn    

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
29
30
<<< September 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards