Alla inlägg den 23 september 2017

Av tommy norum - 23 september 2017 10:15


 

Bergsviken Glava med fartyget Eskilstuna II. 1945

 

Bergsviken Glava och fartyget Eskilstuna II, någon gång på 1940-talet. Bytte namn till Esaias Tegnér.

 

Arvika hamn med fyra ångfartyg från AB Byälvens Båtar. Båtarna är Alma, Nordstjärnan, Svea och Byelfven längst till höger.

 

Arvika hamn på 1890-talet. Pojke betraktar segelfartyg och stuveriarbetare

 

"Jössehäringen". Befälhavare Classon.
1919 inköptes den gamla båten Glava Glasbruk II, byggd vid Bergsviken 1899, av AB Bränsleaffären. Båten omdöptes till Jössehäringen och gick i fraktfart med sand och ved. (Såld 1930).

 
Nordstjernan sattes i trafik 1884. 1:a klass salonger och rökhytt.

 
"Nordstjernan och hamnmagasinet i Arvika 

 

Arvika hamn vid Östra Furunäset med gamla hamnkranen, den skrotades 1984 och där uppfördes en restaurangbyggnad 1985-86

 

Utsikt över Arvika och hamnen från Sågudden. Omkring år 1900

 

Arvika hamn 1944

001003.jpg


000393.jpg

Ångfartyget Glafsfjorden 1915.
Glafsfjorden, byggd 1869, trafikerade regelbundet Arvika när hamnen var levande och hamnmagasinen fortfarande hade sin funktion att fylla. Glafsfjorden var det sista av de fem ångfartygen som lade ut från Arvika hamn den 3 maj 1935. Efter att ha lossat sin last i Säffle fortsatte hon mot Styrsö i Göteborgs skärgård, där fartyget fick sin nya hemmahamn.

000002.jpg


Ångbåten Svea på Kyrkviken.
Svea övertogs 1901 av Ångbåts AB Byelfven från grosshandlare Teodor Traungs dödsbo.
Såldes 1909

Av tommy norum - 23 september 2017 07:00



Bildresultat för Sjöfartsverket

  Myglet inom Sjöfartsverket fortsätter utan att de ansvariga får ta sitt pick och pack och försvinna från myndigheten


 

Uppdrag granskning har ju nu i omgångar granskat olika myndigheter hur man sköter eller missköter sitt arbete. Man blir både förvånad, förbannad hur illa man sköter sina uppdrag i de myndigheter som skall serva oss medborgare.  Man har höga löner men som på inget sätt speglar det ansvar de borde ta över verksamheten.. Ett utpräglat oansvar visar det sig där man inför kamerorna till slut blir ertappade med byxorna nere hur illa man sköter sina uppdrag.

 

Vi har sett granskningar av både IVO, Försäkringskassan, Socialstyrelsen, Arbetsförmedlingen, Riksrevisionsverket, polisen mm där man uppenbarat har så dåliga rutiner att man kan undra vad de håller på med i sitt dagliga arbete. Senast var det nu Sjöfartsverket där man lät ledningen av verket komma undan alldeles för lätt. Här har man myglat rakt igenom i helikopteraffären där man så uppenbart frångått de bestämmelser som gäller vid offentlig upphandling utan att det får några följder för de ansvariga. Man har fört hela riksdagen bakom ljuset med påstående i hela affären som var rena ljuget. Man har använd privata mejladresser utan att dia föra dessa. Man gjorde i princip upp affären med helikoptrarna innan de ens kom ut på anbud.

 

Men gräddat på moset blev ännu en skandal  affär blev ännu ett avslöjande hur myglet fortsätter i Sjöfartsverket när Uppdrag granskning avslöjar hur det löneavtal för piloterna var konstruerat. Sjöfartsverket har i två år fått återkommande kritik av Riksrevisionen för de stora övertidskostnaderna. Orsaken till kostnaderna är enligt Riksrevisionen det kollektivavtal som skrevs när Sjöfartsverket tog över sjö- och flygräddningen från det privata företaget Norrlandsflyg 2014 och köpte in det nya helikoptersystemet.

 

Den granskningen föll inte i god jord hos piloterna när vi i reportaget såg hur en av piloterna försökte skrämma fotograferna med en manöver för att återställa en påstådd felindikation på helikoptern. Att det efter många om och men där man försökte med alla trix sätta stopp för att journalisterna skulle få ta del av den svarta lådaninformationen men som man efter en del turer ändå lyckades överbevisa att piloterna , sjöfartsverkets ledning ännu en gång försökte blåsa journalisterna på sanningen. 

Att avtalet gav piloter och besättningsmän rätt och möjlighet att arbeta 540 timmar extra per år, med övertidsersättning, utan att det enligt lagen räknas som övertid. Utöver det tillkommer övertidsarbete som regleras i lagen och som kan uppgå till maximalt 350 timmar om året 

Man såg vid genomgången hur vissa personer utnyttjat detta för att maximera sina ersättningar.

 

En pilot arbetade under förra året 1126 timmar övertid vilket innebar 1,2 miljoner i bara övertidsersättning. Man kan ju undra att under dessa förhållanden med få larm och färre utryckningar där besättningen till större del består av beredskap och väntan på larm ändå kan få till att det blev 52 miljoner dyrare än när det privata norrlandsflyget hade ansvaret för piloterna.  Besättningarna arbetar var fjärde vecka och måste under den arbetstiden befinna sig i anslutning till helikopterbasen.

 

Sjöfartsverket har nu sagt upp avtalet, enligt kommunikationsdirektören Ulrika Ekström:

– Vi ingick ett avtal när vi flyttade över den privata verksamheten in i staten som inte var bra. Och det har kostat oss jättemycket pengar. Men det är väl bara att konstatera att det inom sjöfartsverket inte finns den kompetens som erfordras för att i största möjliga sätt se till att de skattemedel som de får av riksdagen också används på ett optimalt sätt.

 

Slutklämmen i hela affären blev väl ett kvitto på hur illa våra myndighetsverk sköts och vilket ansvar man tar när det går snett var när Uppdrag Granskning redogjorde för vad som hände de personer som har varit ansvariga både på upphandlingen av helikopteraffären, ansvariga för myglet och det löneavtal som i slutändan 52 miljoner dyrare än om det fått vara kvar i privat regi.

 

De fick nya poster inom verket med fina titlar och en lön som inte på något sätt speglar det ansvar de har men inte tar visar det sig. 

tn 

  

 











Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
29
30
<<< September 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards