Direktlänk till inlägg 1 september 2017

Vilka politiker kan vi hoppas tar sitt förnuft till fånga och avgår ?

Av tommy norum - 1 september 2017 17:30



2012  

Det vi medborgare borde sätta högt upp på vår önskelista för nästa år vore väl att de ansvariga för det ekonomiska situation som kommunen nu befinner sig i lämnar över stafettpinnen till andra förmågor som förhoppningsvis har bättre kunskap att leva upp till i sin roll av  förvaltningen av våra gemensamma tillgångar.


Är det inte ett hån både för demokratin och medborgarna när man så totalt struntar i sin roll  som ansvarig för Åmåls situation när våra politiska partier inte ger medborgarna möjlighet att rösta fram kandidater som förhoppningsvis tar våra intressen på mer allvar i rollen som förtroendevalda ?.


Här har man politiker i det gamla gardet som bevisligen inte har en susning vad ett förtroendeuppdrag innebär nämligen att hushålla och fördela våra gemensamma tillgångar med utgångspunkt från medborgarnas bästa och inte låta privata intressen ta överhand i sina prioriteringar när man lämnar över stora ekonomiska åtagande som pensionsskulden , hela vårt infrastruktur, där man lånar upp sig med åtagande som det kommer att ta generationer att rätta till.

Vi ligger i toppen för kostnaderna både i skola vård och omsorg utan att kunna påvisa några bevis för bättre service, vi ligger i överkant kostnadsmässigt i på fritid och kultur där man med lånat kapital försett medborgarna med anläggningar som det fortfarande dyker upp kostnader i för att slutföra och sedan driva, vilket betyder betydande bidrag med skatteinsattser  i fortsättningen som kommer att sätta negativa spår i  vår kärnverksamhet.

Där vi också tvingas att ha en av Sveriges högsta kommunalskatter för detta vanstyre i flera år. 


Ett parti fick ordentligt stryk vid förra valet nämligen Centerpartiet, men när man ser på deras kandidatlista så finns de som varit ansvariga för eländet fortfarande kvar i kommunstyrelsen och försöker påverka. Vi har också några socialdemokrater där någon till och med flyttas upp ett pinnhål i politikerherarkin för sin insatts för kommuninnevånarna. Tack för det.


Men att låta den folkpartist som egenskap av nämndeordförande på sin tid få sitta med och ha åsikter med ett facit som talar om att han har inte förstått ett dugg vad ett förtroendeuppdrag medför är lite skrämmande för oss kommuninnevånare.

Om man som ordförande i en nämnd totalt struntar i både kommunallag, fullmäktigebeslut om den arbetsordning som nämnderna skall följa både i upphandlingar, uppföljningar av investeringar mm, där man till och med inför sittande fullmäktige ljuger om tillståndet i verksamheten ( Örnäs), där man i budgeten till fullmäktige anslås medel för underhåll men som sen används till annat.

Som fört hela fullmäktige bakom ljuset genom att fördela och gömma kostnader i verksamheter där de inte hör hemma. Där man inte drogs sig för när man blev avslöjade med byxorna nere att i insändare göra sken av att det fanns både hyreskontrakt  och upphandling i investeringen till Strandcafeét vilket inte stämde och som på sitt sätt blev startskottet för denna blogg när jag förnekades gå i svaromål i Pd.


Ordföranden som inte drog sig för att lämna in ett hyreskontrakt till kommunstyrelsen ( hamnterminalen) med en subvention på närmare en halv miljon om året. Ordföranden som fanns sig i att hyra ut lokaler kostnadsfritt med både värme och investeringar mot den överenskommelse som fanns. Listan kan göras hur lång som helst i en nämnd där det saknades i stort sett allt som har med sunt förnuft ordning och reda att göra. Förvaltningschefen tog sitt pick och pack och försvann när det gick för honom att han inte hadde politikernas förtroende längre. Frågan är väl hur länge vi skall vänta på att den som hadde det politiska ansvaret också skall förstå

sitt ansvar i hela affären och avgå.  


Att inte vår demokrati fungerar på ett bättre sätt när våra politiska partier vägrar rensa i leden när man bevisligen har kandidater som inte förstått vad det förtroendeuppdraget går ut på man fått av medborgarna är skrämmande och gör att sådan här blogg kommer till och som sen med sina avslöjande får en grogrund till ett politikerförakt som bara kommer att förstärkas så länge inte våra politiker som inte förstår sitt uppdrag försvinner från taburetterna. 


Så min och många andras nyårsönskning är att våra politiska partier tar sig samman och rensar ut dessa kandidater som bevisligen med facit i hand inte räckt till att tillvarata medborgarnas intresse på bästa sätt under en följd av år.  


                                 

 

 
 
Ingen bild

Dag Blomqvist

31 december 2012 10:51

Nu är vi snart inne i år 2013. Om vi utgår ifrån att denna civilisation har haft 2013 stycken långa år på sig att uppstrukturera sin administration och sitt politiska system så måste man nog kunna påstå att vi inte varit si så där vidare värst duktiga och effektiva i det arbetet. För det är trots allt endast vi själva som bygger våra samhällen och ingen annan.

Och fortfarande skriker rubrikerna ut den ena politiska fadäsen efter den andra. Och så kommer krav på att den eller den andre ska avgå. För vi tror att om vissa avgår skulle det lösa problemet. Och på sätt och vis så kan det ju avhjälpa för tillfället. Men då det händer igen, igen och åter igen, år ut och år in, så börjar man ju undra var felet egentligen ligger. Eller beror det på att ingen frågar sig överhuvudtaget?

Vi borde ställa oss frågan: HUR kunde det hända? Och inte hela tiden fråga oss: VEM var det som gjorde det? När vi nu ska försöka åtgärda, eller hämnas. Vi letar ju hellre en syndabock än att försöka förstå varför någon kunde bli en syndabock överhuvudtaget.

För det måste ju vara något fundamentalt fel någonstans eftersom dessa tråkigheter hela tiden händer.

Ligger felet hos den enskilde, eller ligger felet i det system den enskilde arbetar inom?

Jag skulle vilja söka felet i själva det samhällssystem vi byggt upp. För om nu allting från tid till annan rasar ihop som ett korthus kan det ju inte bero på själva valören på de i bygget ingående korten. För om det är ett Ess eller en spader sjua eller en joker spelar ju inte någon roll alls. Det är hur korthuset byggs, speciellt sammanfogningen (relationerna), som är orsaken till kollapsen. Att plocka bort jokern ur leken blir ju inte korthuset starkare av.

Så jag menar att om man fasställde HUR administrationen av ett samhälle ska konstrueras. Ungefär som det där vi har med trafikregler, med åtföljande lagföring om de inte följs, även skulle gälla samhällets myndigheter skulle vi nog komma en bra bit på väg mot ett mera fungerande samhälle. Och då borde vi ha noll tolerans mot brott mot de reglerna.

Vi har ju byggt ett samhälle där de som ska sköta om det och administrera det inte har några regler alls att följa. Och där det finns regler, och de inte följs, är överträdarna inte straffbara. Dessutom kommer det in nya aktörer på dansbanan vart fjärde år vilka inte ens dansar samma dans som de förra, utan springer omkring lite hus som helst efter eget huvud. Därav de många kollisionerna och allt jämmer och elände bland alla aktörer i samhället.

De regler som borde finnas, finns inte. Och de regler, som allmänheten förväntar sig ska finnas, tillåter inte själva systemet att de finns.

Så felet, som jag ser det, ligger i själva systemet. För det system som man tycker borde vara färdigbyggt, nu så här efter alla dessa 2013 år av samhällsbyggande, finns inte. Fortfarande är det som om allting som sker kommer som en klar blixt från en klarblå himmel. Alla blir liksom tagna på sängen. Ingen begriper varför det sker och därför yrvaket rusar på den förste sämste och slänger ut den och inbillar sig därmed ha löst problemet.

Det enda man åstadkommit är ingenting.

Detta, eftersom även näste prelat beter sig lika simpelt. Saknas det en regel i trafiken så händer ju samma "olycka" gång på gång. Först när man inför ett förbud, och åtföljande straff för den som bryter mot regeln, kan man förhoppningsvis komma åt problemet. Och hjälper nu inte detta så kanske man måste bygga om själva vägen så att man bygger bort orsakerna till att dittan eller dattan hela tiden kan hända.

Jag tar absolut inte någon politiker i försvar. Det jag gör är att jag underkänner hela systemet eftersom det bevisligen inte fungerar.

Man borde bygga om vägen så att man bygger bort möjligheterna till de specifika olyckorna efter den sträckan. - så att det inte går att göra samma fel igen oavsett vem som sitter vid ratten.



.

tommy norum

31 december 2012 13:09

Problemet ligger nog i att medborgarna inte nog bryr sig om vad våra politiker håller på med.
När man får sitta som politiker år efter år, gör misstag efter misstag i sin förvaltning av våra gemensamma resurser och ingen bryr sig och opponerar sig,. När vi inte har massmedia som varken har kompetens eller vilja att utreda fadäser med rädsla att de tappar intäkter från kommunerna i annonsintäkter.
Vad har vi då att förlita oss till ? Kanske är det sådana som dig och mig som utan rädsla för konsekvenserna av vad vi förmedlar är de som till slut får upp ögonen vad som pågår med hjälp av våra bloggar. Tittar man tillbaka på hur politikerna drivit Åmål , där man hela tiden förlitar sig på ökade skatteintäkter som skall betala alla versioner om ditten och datten i en samhällsstruktur med minskade arbetstillfällen ,en ökande kostnadsmassa både i äldrevård, en infrastruktur som håller på att falla samman . Har man då inte politiker som har förmågan att förstå detta då ligger vi verkligen risigt till för framtidens utmaningar .
Med facit i hand så kan man konstatera att vi har fått politiker som inte förstår den utveckling som pågått i åratal och det gäller att så fort som möjligt få bort dessa innan man ställer till mer problem för oss medborgare.
Så min slutsatts blir att vi som befinner oss utanför den politiska etablissemanget får nog visa oss mer i medierna och framföra våra åsikter som kanske går stick i stäv vad våra politiker kommit fram till. Då först får medborgarna alternativ som man sen i val kan ge utryck för till våra politiker.

 
Ingen bild

Dag Blomqvist

1 januari 2013 02:29

Stanna världen, jag vill stiga av.

Jag upplever det hela som när en kört av vägen och in i en snödriva. Där sitter vi nu och rusar motorn för att försöka komma loss. Det enda jag vill göra är att gå fram till stackarn och knacka på vindrutan och skrika in till honom bakom ratten: "-Stäng av motorn!"

För det enda denne åstadkommer är att han bara gräver sig djupare och djupare ned i drivan - och ned i diket.

Sen kommer några förbipasserande flanörer, tillika gångtrafikanter utan körkort och kunskap alls om hur en bil ska hanteras, och föreslår att vi ska byta färg på bilen, som om den då skulle gå lättare att få loss ur skiten den kört fast i.

Det är inte vilken färg politikerna har som är problemet. Problemet är att dessa inte vet hur de ska få någon ordning på det hela. De har inte den erfoderliga kunskapen! Ambitionen borde ju vara att kunna ta sig upp på vägen för att kunna fortsätta styra samhället på den rätta vägen mot soluppgången och därmed mot ljusare tider.

Okey då, jag kan hålla med om att alla vill nu detta. Men ingen tycks ju veta hur man gör. Med all sin nuvarande iver gräver man ju bara mer och mer ned sig i diket.

DET ÄR FEL NÅGONSTANS! Och det, tydligen, oavsett vilken som sitter bakom ratten.

Man använder fel teknik för att komma loss. Någon kanske måste ta sig omaket och klättra ut ur komforten i åkdonet man trott skulle vara deras ekonomiska räddning och levebröd och börja gräva. Den grävningen kallas för kunskapsinhämtning. Ingen ids ta reda på vad det är de ska bestämma om. Ingen vill läsa på och sätta sig in i problematiken. Alla rabblar sina påhittade lögner och önskedrömmar som om det vore lösningen.

En som endast utbildat sig till lektant kan ju inte sitta och skriva på juridiska kontrakt som han inte begriper sig på.

Inte undra på att det går galet. För mig får dom komma från vilket parti de vill och ha vilken politisk färg de vill, men så länge de inte är insatta i sakfrågorna och inte heller utrett vilka konsekvenser deras eventuellt kommande ställningstagande kommer att få så ska de bara hålla käften!

Att det då finns ett system som legitimerar detta fullständiga vansinniga blindstyre är ju helt uppåt väggarna. Inte undra på att det ser ut som det gör i kommunen. När katten är ute dansar råttorna på bordet! Så också här!

Och vaddå "fått"? Vi har inte fått en enda politiker - det är vi som medvetet har valt in dom! Vi har vad vi förtjänar. Så det är snarare vi som valt in det där som ska bita oss i läppen ...

Ändrar vi inte på systemet och sätter åt de som har lön för att bestämma med att kräva av dom att de först och främst skaffar sig kunskap om det som de ska besluta om, då hjälper ingen yttre kosmetik. De utreder ju inte ens konsekvenserna av det som de tänker fatta beslut om. Det är ju vilken tokig lekstuga som helst - och det med allmänna medel.


.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
29
30
<<< September 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards