Alla inlägg under maj 2015

Av tommy norum - 17 maj 2015 07:00




Käppar i hjulet på företagare är rubriken på lördagens inlägg i Synpunkt . Debatten där Sune Tholins och Centerpartiets tes tuta och kör få vi se vad som händer, bry er inte om juridiskt bindande politiska beslut i planfrågor är det åtekommande .  

   Vet inte om man skall skratta eller gråta när en före detta tidningsägare försöker med sina inlägg få till stånd någon form av anarki i beslutsfattandet i Åmål en längre tid och där tyvärr våra politiker gömmer sig på kammaren och vill inte gå i klinch med Sune Tholin och PD när han gång efter gång i tidningen försöker påverka allmänheten att man inte behöver bry sig om varken kommunallagen eller fullmäktigebeslut i planer eller i andra beslut som man tar.

Utan uppmanar till att man skall strunta i demokratin och anser sig ha rätt att köra över fullmäktige bara syftet är det rätta.

Dagens insändare med signatur E K-son där Centerpartisten Callenberg hyllas med motivering att han var den enda som satte sig emot det ogenomtänkta förslaget att neka Skogh byggnadsrätten på området. Men det man kan urskilja i debattörerna är att de är lika dåligt pålästa som Sune Tholin är i sina inlägg.


Den enda som kom med ett ogenomtänkt förslag var väl ändå just Centerpartisten Callenberg som den enda av politikerna i nämnden som var beredd att köra över både fullmäktige och länsstyrelse och strunta i den plan som är juridiskt oantastbar. Bara att konstatera att PD har blivit en megafår för att strunta i avtal, kommunallag , demokratiska tagna fullmäktigebeslut bara syftet är det rätta.



Vem nu skall bestämma att syftet är rätt för alla i förlängningen ?.


Sune Tholin verkar vilja ha tolkningsrätten, det framgår ju tydligt i alla hans debattinlägg. .

Centerpartiet har kört över kommunallagen för sina egna syften , struntat i det mesta när det gäller ordning och reda , struntat i att arbetsordningar följts i verksamheterna där offerter många gånger inte det var så noga med att ta in, struntat i att kontrollera budgetutfallet blev det som det beslutats om i fullmäktige .

Man talade osanningar både i domstol inför åklagare. Den senaste bedriften stod väl Kurt Svensson för i förhandlingarna med Skogh . Där blev både kommunens politiker och tjänstemän  grundlurade av hans insatts som vittne i affären.  Tydligt är det en kultur som en del vill ha tillbaka där man i stort sett struntade i allt som har med ordning och reda och sunt förnuft att göra . Där blev det i stället tuta och kör så får se vad som händer som blev riktmärket i deras politik.. Tydligt är att med Centerpartisten Sven Callenbergs beslut i bygg och miljö så fortsätter man på den vägen.


Gud bevare oss för att gå tillbaka till den ordningen som rådde under Centerns tid vid makten. Det har blivit en kostsam erfarenhet för Åmåls medborgare. . .

Av tommy norum - 14 maj 2015 17:58

      Ett besök hos en konstnär som  man kommer höra mer av i framtiden 

 


Årets konstvandring bjöd på många upplevelser för de intresserade. 52 utställare runt om i Dalsland visar sina alster under helgen.


Själv blev jag mäkta imponerad av denna kvinna som i sin atelje i Mo verkligen visade på en kunskap i sitt målande som speglar den utbildning på 4 år hon genomgått. Inte så ofta man får den upplevelsen att konstnärerna till fullo behärskar tekniken i målandet. Här sätter verkligen kunnandet sina spår i konstnärsskapet. 

 

 

 

Här håller hon hus, Mo gamla skola med nr 10 på konstvandringskartan.

 

Det man först trodde var foton på väggarna visade sig vara målningar och teckningar av högsta klass.

                 



   

   Att hela hennes måleri innehåller en kvalité  som gjort att hon fått Hesselboms stipendium 2013 är inte alls förvånande. 

Av tommy norum - 14 maj 2015 07:00







1930 talet

1930 talet

 


Så här ser det ut i dag norr om Kungsbron 2015.  


Vi vänder oss om och blickar söderut från Kungsbron så ser vi det här.


Landskap

1895 

Början på 1900 talet

Fest på 1920 talet i Åmålsån

1940 talet ?




 

Så här ser Åmålsån ut från Kungsbon söder ut nu 2015

Av tommy norum - 13 maj 2015 07:00



 

Parhästarna Sune Tholin och Björn Arén fortsätter att spy galla över våra politiker i PD:s Synpunkt när de inte dansar efter deras pipa.


Ack så lång från verkligheten är rubriken i Björn Aréns insändare i Synpunkt där han sedan går hårt åt S politikern Wilhelm Bodmark när i sin roll som förvaltnings ordförande följer de demokratiska beslut som styr hans handlande. Så man ju undra vilken verklighet Björn Arén åsyftar i sitt inlägg. Har vi demokratiska beslut på en detaljplan så gäller denna tills vi får en ändring - det är verkligheten. .Detsamma gäller hur våra uteplatser regleras av politiska beslut.

Konstigt att det bara är Sune Tholin och hans följe som vill gå genvägar runt demokratiskt tagna beslut . Varför ser vi inga politiker som hävdar samma sak i insändarspalterna kan man undra . Eller varför  hör vi inte av de egenföretagare som vill ha egna gräddfiler med subventionerade hyror och vilka är alla dessa företagare som Sune Tholin och andra skribenter hänvisar till i sina inlägg ?


Den som fortfarande tydligen inte tagit åt sig den nya ordningen inom kommunen arbetsätt med ordning och reda i besluten var förövrigt Centerpartisten Callenberg som ville fortsätta i samma spår som gett så tydliga negativa spår för kommunens ekonomi när han förordade att man skall strunta i detaljplanen när det gäller byggnaden vid sjöfartsverket.


Vi har haft nog med den vara i Åmål när Centerpartiet styrde och ställde utan en susning av följderna av deras beslut där Hamnterminalens tillkomst är ett lysande exempel på hur illa ställt det var med kompetensen både bland politiker och tjänstemän och tidningsägare i kommunen som vägrade informera läsarna om sanningen varför det blev som det blev. .

Tuta och kör påhejade av PD:s Sune Tholin där man struntade i både kommunallag sunt förnuft och som det visade sig i slutändan bli en dyr affär för kommunen.


Och att gråta krokodiltårar för  Sjöfartsverkets skull när de som fastighetsägare borde vetat vilka detaljplaner som finns i anslutning till deras verksamhet. Det hade jag ingen aning om det är tydligen kutym i myndigheten Sjöfartsverket , när  man vill gå genvägar runt bestämmelserna som reglerar deras verksamhet. Uppdrag granskning om inte annat klädde av cheftjänstemännen inpå bara kroppen i hur illa de skött helikopteraffären för flera miljarder där man totalt struntade i den arbetsordning som styr vid upphandlingar. Så det verkar som om den kulturen finns inom väggarna på verket.

Så hade ansvariga tjänstemännen för fastigheten i Åmål skött sina arbetsuppgifter på rätt sätt så hade de inlämnat en ändring på detaljplanen för länge sedan för behandling i stället för att försöka ta genvägar. Så frågan är väl hur intresserade är egentligen Sjöfartsverket för att få en ny granne.


Men att skylla på politiker och kommunala tjänstemän när det går snett det är ett bekvämt sätt att slippa ta sitt eget ansvar för situationen. .


Förövrigt en någon underlig undersökande journalistik PD har bedrivit och fortfarande bedriver.

I övriga Sverige där har media  koncentrerat sig att avslöja våra politiker och tjänstemän när de struntar i lagar och förordningar. På tidningshuset PD där har man konsekvent gått in för att mörka besvärande detaljer i hur våra politiker och tjänstemän sköter sitt uppdrag. Här använder man i stället media till att försöka få våra politiker och tjänstemän att inte bry sig om politiskt tagna beslut., ta genvägar där man överlåter åt våra politiker att ta ansvaret om det går snett. .

Jag vill gå så långt att PD:s sätt att driva journalistik är i förlängningen ett hot mot våra demokrati. 


Sluta och läs PD. När inte tidningsägaren NWT vill ta ansvar vad som förmedlas i tidningen får väl läsarna göra detta i fortsättningen genom att sluta läsa tidningen. 

Av tommy norum - 12 maj 2015 08:45



Karlbergskolans musikuppvisning Good Old Days en uppskattad tillställning på 1980 talet 

Mikael Karlsson numera flylegend i Sverige. Här 24 år gamal världsmästare i i modellflyg på 1980 talet .


Vikens framggångsrika damlag i fotboll på 1980 talet. 


Åmålskameraternas good old boys samanslutning som var pappa till bland annat Kamaratgårdens tillkomst.   


  

IFK Åmål i Allsvenskan 1959. Tore Olsson på bild med den fullsatta läktaren i bakgrunden. 






Av tommy norum - 12 maj 2015 07:00

Örnäs Camping på tapeten på faceboksidan Du vet att du växt upp i Åmål om..



Facebok sidan Du veta att du växt upp i Åmål har satt fart på åsikterna vad som är bäst för Åmål. En del tror tydligen att turismen är det som skall rädda Åmål när det verkar som att man på fullt allvar ifrågasätter Elastos byggnader för att det stör Örnäs camping och hindrar en utbyggnad av campingen som man tror skall få fart på Åmål .

Att det sedan det finns politiker som Lisbeth Vestlund i är med i debatten med allahanda förslag om hur man skall få campingen att bli lönsam, nu som folkpartist, men satt förut som Centerpartist och var med och styrde i kommunen och är medansvarig för den negativa utveckling Campingen presterat under åren.

Kanske lite historik vore på sin plats för att få underlag för en mer nyanserad bild av en verksamhet på campingen gått med flera tiotals miljoner i underskott de senaste trettio åren. En intensiv investering i campingstugor under flera omgångar där argumenten varje gång det kom upp nya stugor så var man på rätt väg för att få lönsamhet. .Man gjorde omflyttningar av stugorna man byggde hamn med ramp man investerade miljoner i byggnader för fisketurister och för varje investering så trodde våra politiker att nu får vi den lönsamhet vi väntat på. Man rustade upp restaurangen , krögarna kom och gick under åren utan att lyckas få lönsamhet . Kommunen gick till och med in och drev restaurangen själva med brakförlust för skattebetalarna. .


Och vem tar ansvar av våra politiker för den bedriften att driva verksamhet med miljonförluster år efter år där skatte betalarna får stå för fiolerna för att locka hit turister . ..


I alla fall så bekommer det inte folkpartisten Lisbeth Vestlund som fortsätter i samma anda som hon var van när hon var verksam i Centern, tuta och kör så får vi se vad som händer. Nu är det en varmbassäng och utveckla campingen söderöver i Örnässkogen där hon till och med har förhoppningar att kunna öppna Furuhäll som en del av lösningen för campingens överlevnad. .

Att ta lärdom av misstagen som kostat skattebetalarna miljoner och åter miljoner under åren det är inget som intresserar våra politiker i alla fall inte Lisbeth Vestlund från Folkpartiet. Obekymrad fortsätter att ge förslag till miljoninvesteringar i tron att det är lösningen på problemet men som med facit i hand blivit en dyr affär för skattebetalarna när våra politiker tagit sitt uppdrag som förtroendevald alldeles för lätt. 


Men det är tydligen inget som Lisbeth Vestlund - Folkpartiet  - bekymrar sig över förstår vi, för hon fortsätter i samma anda i tron att hittat lösningen för att få Örnäs camping på fötter. Med den inställningen till sitt förtroendeuppdrag så är nog fråga om hon platsar för att representera sina väljare i fortsättningen. Frågan är väl vad Folkpartiledningen har för synpunkter på hennes utspel titt som tätt på facebok sidorna ?


Ett hundratal kommentarer på facebok sidan där många väl skvallrar om att de inte riktigt hänger med i samhällsdebatten utan hamnar långt utanför verkligheten i sina inlägg. . . .

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards