Alla inlägg under maj 2015

Av tommy norum - 5 maj 2015 07:00


Bara konstatera att det är kaos i den svenska skolan. Ingen vill ta ansvar i vanlig ordning över utvecklingen.
Allianspartierna med Björklund i spetsen har hela tiden skyllt på Socialdemokraternas skolpolitik som boven i dramat för den utveckling som varit. Nu är det de rödgrönas tur att skylla på Alliansen  för den senaste tioårsperioden med sjunkande skolresultat. 

Rena sandlådan med andra ord där ingen av de politiska blocken vill ta ansvar för den rådande situationen

Frågan är väl om inte kompetensen hos de senaste utbildade lärarna har en stor del i  att det blivit som det blivit.  Vi har de senaste åren sett att det är bottenskrapet av högskolestuderande som söker sig till läraryrket där inträdeskvoteringen i stort sett är lika med noll. Vem som helst kan i nuläget bli lärare . Att det sedan den verkligheten till slut sätter sina spår och som kommer som ett brev på posten i en negativ inlärningsprocess för våra skolelever . Men hur vi skall bli av med dåliga lärare blir inte det lättaste att lösa. Knappast blir lärana med dålig kompetens bättre  av att de får högre  lön som en del förståsigpåare tror vara lösdningen på skolproblemet. 
Att sedan våra kommunpolitiker många gånger mer ser till budgeten än att förbättra skolresultatet är också en del av problemet med den svenska skolan. Lärarlösa lektioner, inga vikarier vid sjukfrånvaro, dålig arbetsmiljö , dåliga resurser till nyinkommna flyktingar där vi ser att ca 70 % har svårt att klara skolan för att komma in gymnasiet. Frågan är väl om inte våra kommunala skolpolitiker borde  skämmas över resultatet i svensk skola eftersom det är faktiskt de som har ansvaret att det ser ut som det gör runt om i landet.  
tn



OECD: Sverige står inför en allvarlig lärarkris

 SVT.se" data-length="3660" data-popout-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=2850&articleId=2897788&type=embed&contextSectionId=112&autostart=false" data-json-href="/wd?widgetId=23991§ionId=2850&articleId=2897788&format=json&type=embed&contextSectionId=112" data-disabled="" data-available-on-mobile="true" data-id="2897788-224724" data-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=2850&articleId=2897788&type=embed&contextSectionId=112&autostart=false" data-embed-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=2850&articleId=2897788&type=embed&contextSectionId=112&autostart=false" data-start="disable">Se hela pressträffen där OECD-rapporten presenteras och kommenteras. TT
 

 Sverige står inför en allvarlig lärarkris – både när det gäller kvaliteten på lärarna och när det gäller lärarnas status. Det konstaterar OECD i sin granskning där de riktar svidande kritik mot det svenska skolsystemet. – Tidigare var Sverige ett föregångsland, så är det inte längre, säger Andreas Schleicher, direktör för OECD:s utbildningsdirektorat.


Pisachock 2.0 Än en gång frammanar OECD bilden av hur den svenska skolan transformerats från förebild till välfärdens svarta får. Nu ligger ansvaret hos den rödgröna regeringen att rädda skolan. Förmodligen kommer Jan Björklund för lång tid framöver att användas som syndabock för den svenska skolans förfall, skriver SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein i en analys.


”Kommunerna missköter uppgiften”

FP:s partiledare Jan Björklund konstaterade att kommunerna inte klarar av att sköta skolan, därför måste den bli statligt styrd igen.

– Rapporten är ett enda stort underkännande av den svenska kommunaliseringen av skolan, säger Björklund till TT.


Alla skyller på alla för att skolan ser ut som den gör  i dag. 

Av tommy norum - 4 maj 2015 19:11



De riksdagsledamöter som föreslår att det organiserade tiggeriet skall kriminaliseras har troligen bara lyft frågan, för att ifrågasätta om det omfattande tiggeriet i Sverige blivit ett problem, som måste hanteras i laga ordning .
De politiker jag talat med i Åmåls kommun anser att tiggeriet är besvärande men de vill inte ta upp frågan eftersom man då riskerar att bli anklagad för att vara en cynisk obarmhärtig rasist.
Regler för penninginsamlingarfinns i ordningslagen, men en domare i Södertälje fick kalla fötter och lyckades kringgå lagen med motiveringen att passiv penninginsamling inte omfattas av ordningslagen.
Hur svårt kan det bli?
De människor som vistas inom kommunen och far illa eller saknar medel för sitt uppehälle skall hjälpas via socialtjänstlagen, i vilken det finns reglerat kommunens ovillkorliga skyldighet att ge dessa personer den hjälp de behöver för att kommavidare i livet. Hur hjälpen skall ges får bedömas från fall till fall.
I kommunen finns även lokala ordningsföreskrifter omfattande vilka regler som skall gälla inom kommunen. Ett exempel är §13 vilken innehåller förbud att inom ett begränsat område förtära alkohol. En paragraf som tillkom när medborgarna tyckte det var olustigt och besvärande att se människor supa inom de centrala delarna av Åmål.
Medborgarna känner sig nu besvärade av att se tiggare. En del ger pengar andra inte.
Rätt eller fel? Men eftersom det uppstår ett olustbetonat problemmöte för medborgarna så måste det regleras.
Vi kan inte mäta utslagna grupperingar av människor mot varandra men det bör vara lika villkor för alla .
Ett tillägg i de lokala ordningsföreskrifternas §13, att även tiggeri inom det aktuella området skall förbjudas, ger åtminstone den möjligheten att med lagligt stöd ledsaga tiggarna till Socialkontoret.

Om inte de lagar som finns användes som lagstiftaren tänkt och ingen politiker vågar ta i frågan av populistiska skäl,  uppstår ett moment 22-liknade scenario likt katten kring het gröt.
Att hänvisa till Jesus bergspredikan och den barmhärtige samariten är visserligen mänskligt men i fel ordning
Därför lämnar jag in ett medborgarförslag för att väcka frågan om ingen annan vågar.


Sven-Åke Runelid

 






Av tommy norum - 3 maj 2015 07:00




Bara att konstatera att allianspartierna och den politiska vilden Thomas Lindström helt har flippat ur när vi läser  reportaget i PD där de kräver att kommunen skyndsamt ser till att det finns tillräckligt med övernattningsmöjligheter för besökare i sommar.

Här vill man förändra regelverket både när det gäller detaljplaner, livsmedelhantering och där tydligen kommunen skall strunta i alla regler för de som vill erbjuda bed - and- breakfast och här vill man tydligen alla myndigheter släppa allt de har för händer och prioritera ärendena i frågan . Man vet faktiskt inte om man skall skratta eller gråta över eländet . Frågan är väl vad kommunen överhuvudtaget har med frågan att göra. Vill någon driva bred and breakfast så får man väl i vanlig ordning ansöka om tillstånd 


Men att försöka genom genvägar strunta i de bestämmelser som omgärdar verksamheten kanske ändå säger en del om de som representerar Allianspartierna i kommunen.

Vi har Stadshotellet, vi har Dalhall, vi har Örnäs camping, vi har villa Örnäs , vi har Jägarflygeln ute på Forsbacka, vi har Edslands värdshus. Varför inte börja i rätt ordning och ta reda på beläggningsgraden för de nämnda och se vilket behov som finns i Åmål.. Inte skall väl man behöva ändra på regler och strunta i tagna politiska beslut för att tillfredställa en veckas överbeläggning under bluesveckan.

Och dessa argument som kommer rätt som det är med missnöjet att inte hotellet på hamnplan kom till.. Varför inte en gång för alla ta reda på om möjligheten att driva ett lönsamt hotell på hamnplan. Det finns faktiskt proffs på marknaden som förhandlar med bussbolag för att få dem att stanna till på olika hotell med där förutsättningarna för att lyckas locka någon till Åmål för ett besök är näst intill obefintlig med det utbud Åmål har att erbjuda. Och för att klara vinterhalvåret det skall vi inte ens tala om . 

80% av Sveriges kommuner har fin natur som lockbete i sin marknadsföring men det är helt andra utbud som lockar besökare att föredra Åmål som resmål än fin natur.

Bara att konstatera att vi har ett kvalificerat B-lag som representerar oss i politiken som inte ens bemödar sig att ta reda på grundfakta i vad som styr besöksnäringen. Skärp till er nu och fokusera på de verkliga problemen i kommunen där nog vandrarhemsfrågan borde hamna långt ner på listan att engagera sig i. Kommen står inte och faller med bluesveckan fast det verkar som en del politiker verkar tro detta.

Förövrigt en dyr historia för skattebetalarna har det visat sig med facit i hand. . . .

Av tommy norum - 2 maj 2015 07:00

 

1950 tal

 

    

1950 tal

   

1950 tal

       

  1950 tal



  1990 tal

         

1930 tal 

         1920 tal 


  

 

2015.


Av tommy norum - 1 maj 2015 17:04


Förtroendet för Socialdemokraterna fortfarande lågt i alla opinionsmätningar.


Svenska folket har inte sedan 1990 haft så dåligt förtroende för Socialdemokratisk politik. Skattehöjningar och brutna vallöften sätter sina spår i mätningarna. Inte lika lätta att lura medborgarna nu för tiden när det finns hur många informationskällor som helst som granskar uppgifterna med utgångspunkt från verkligheten och inte med utgångspunkt från ideologiska ställningstagande där informationen om hur det slår mot medborgarna oftast mörkas.


När nu blocken i stor sett är lika stora men där SD mer och mer framstår som det enda oppositionspartiet när alliansen föredrog att lägga sig platt och släppa fram de rödgröna i riksdagen.

Om de sedan har majoritet för sina förslag verkar inte bekymra allianspartierna så länge man lyckas hålla SD utanför den politiska arenan. Man kan ju fråga sig vilken politisk kompetens våra riksdagspartier i alliansen har när man heller släpper fram de rödgrönas politik än tar strid med hjälp av SD och blockerar densamma . Troligtvis en dyr erfarenhet för en del allianspartier när medborgarna kanske kommer att föredra andra lösningar i det politiska läget än vad företrädarna för allianspartierna står för.

tn

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards