Alla inlägg under oktober 2013

Av tommy norum - 5 oktober 2013 07:00


 

Efter att Socialdemokraterna fått äran att ta över Åmåls dåliga ekonomi som till stor del berodde framförallt Centerpartiets noll koll på hur våra skatter fördelades bland nämnderna och hur de användes. I bland fick man känslan att den som skrek högst fick mest. Socialdemokraterna fortsätter att ändra på rutinerna i budgetarbetet

så att man får mer kontroll på ekonomin i framtiden. 


Leif Aronsson

Leif Aronsson ( c )  satt som ordförande i kommunfullmäktige när Centern hade den politiska makten i kommunen men var inte särskilt intresserad hur och till vad våra skatter gick till.  


Att det sen gick till det som man äskade i sin budget, det struntade man i att kolla. Bedrövligt att man som tex den dåvarande fulmäktigeordföranden Leif Aronsson  (c) totalt struntade i och ta reda på om de anslag som fullmäktige antog gick dit de skulle och som vald ordförande ingick i hans förtroendeuppdrag att ha ansvar för. Här lade man fram prognoser till kommunstyrelsen i investeringar där underlagen mer eller mindre bestod av fejkade underlag där de positiva inslagen sällan stämnde med det verkliga utfallet.

Ett förhållande som vi medborgare nu dyrt får betala med sämre service och en av Sveriges högsta kommunalskatter. 

Centerns del i den kultur som skapats där man inte brydde sig att ta del av hur utfallet blev i våra dyra investeringar är till stor del skulden till  Åmåls nuvarnade dåliga ekonomi, där det fortfarande poppar upp städuppgifter på miljoner som måste rättas till och som Centern totalt struntade i under sin tid i stadshuset.


En diger meritlista på dåliga beslut och uppföljningar när man  struntade i att underhålla våra fastigheter trots att man fullmäktige beviljat pengar, man lånade till rent underhåll, man struntade i den växande pensionsskulden som nu väl är uppe i över 350 miljoner och allt detta utan att reagera trots alla varningssignaler som utfärdades från ekonomiavdelningen. Man lånade och lånade till allt möjligt utan en susning vart man var på väg  


Socialdemokraterna tar nu initiativ till yttligare åtstramning i budgetarbetet när man fastställt nya regler för tilläggsbudgetering där man nu får lämna tillbaka de pengar man inte förbrukat till det man fått pengar för.

Nu är det slut på att flytta pengar i åratal på investeringar man inte påbörjat. När man nu också inte med lånade pengar göra investeringar i det som är skattefinnansierat utan investeringen skall inrymmas i årets budget och skall finnansierats med icke lånat kapital så betyder det att Socialdemokraterna nur verkligen tar tag i den dåliga kultur som fanns i stadshusets väggar där noll koll och uppföljningar lyste med sin frånvaro i många år..

När Centern tog över efter Socialdemokraterna förra gången så hade ekonomin sanerats med en försäljning av det kommunala elverket som gav runt 70 miljoner som sen stoppades in för att lösa lånen som gjorde Åmål i princip skuldfri.

När socialdemokraterna nu tog över så var låneskulden uppe i över 80 miljoner igen och då är inte riskinvesteringen i Najadvarvarvet inräknat som gjorde skattebetalarna ytligare ca 50 miljoner fattigare. 

Men det otroliga är att de som hade det politiska ansvaret under den tiden Centern med folkpartiet och KD  regerade utan noll koll, sitter fortfarande kvar utan att ha för avsikt att lämna över andra som förhoppningsvis har mer respekt för det förtroendeuppdrag man fått av medborgarna.                       

Av tommy norum - 5 oktober 2013 06:45

 

Unga Vikeniter på torget 1951

 

Saints årgång 1970.

Kanotister på 1950 talet fr.v Lars Ågren, Bengt Sindsjö, K Karlsson

    

Simskola på 1950 talet

 


Klassfoto Rösparkskolan 1958. 

 

Simpromotion vid Örnäsbadet 1954.Sittande tyngdlyftaren Börje Fransén. Stående till högerom lastbilen disponent Yngve Enger. Till höger i ljus hatt disponent Sven Zetterqvist 

      

   


       

        

Av tommy norum - 4 oktober 2013 07:00


Mikael Norén


Michael Norén  ( S ) ny vice ordförande i den gemensamma Säffle och Åmåls teknik och fritidsnämnd.

Man kan ju fråga sig vilka meriter han har som medfört en uppgradering i sitt förtroendeuppdrag ?



 Tänk att det skall vara så svårt att när man tar ut folk till förtroende uppdrag i våra nämnder att man åtminstånde ser tillbaka och analyserar vad man tillfört den nämnd man sitter i och inte slentrialmässigt får uppdrag som man bevisligen inte har kompetensen till .

 Michael Norén ( s)  har blivit befodrad till vice ordförande i Säffle och Åmåls  gemensamma  teknik och fritidsnämnd . Hur vore det om man ser tillbaka och analyserar hur han skött sitt uppdrag i den gamla samhällsbyggnadsnämnden där han satt några år utan att reagera på vilket sätt den förvaltningen sköttes.

 Det var inte bara Michael Norén i den förvaltningen som inte hade en susning vad deras uppdrag gick ut på och där man inte hade minsta kontroll eller intresse av vad som skedde fast man satt just för att till varata medborgarnas intresse.

Här informerade jag om oklarheter per telefon om vissa konstigheter inte bara till Michael utan också till andra i den gamla nämnden men responsen av de samtalen blev väl ungefär goddag yxskaft och där man förstod att man inte ricktigt hängde med i turerna hur förvaltningen sköttes.


Här blev man hela tiden hänvisad till förvaltningschefen utan att ha en egen åsikt i ämnet. Skvalrar det inte om hur illa ställt det är med nomineringarna i förvaltningarna när man har facit i hand vad de har tillfört i sitt tidigare förtroendeuppdrag och där vi tagit del av alla oklarheter och mörkningar som man varit delaktig i.


 Att man som utomstående förstår det hela utan att delta i politiken så borde väl också de som är valda att representera oss i sitt förtroendeuppdrag visa lite intresse och inte strunta i både kommunallag, ta in offerter , man lånade till underhåll , man gjorde alla fel man kan göra i sitt uppdrag att tillvarata medborgarnas intresse .


 Där satt Michael Norén utan att reagera, och nu blir han vice orförande med den meritlistan

   

De förtroendevalda har alla möjligheter till insyn i verksamheten och med lite visat intresse också kunna se hur illa ställt det var hur man skötte förvaltningen.  

Bedrövligt att man med det bagaget blir befodrad till vice ordförande kanske säger en del om hur dagens politiker ser på sitt förtroendeuppdrag.         

Av tommy norum - 3 oktober 2013 07:00




Vi får hoppas att de nya ägarna har en mer objektiv syn på hur en landsortstidning skall agera i sin nyhetsförmedling än vad den gamla ägaren Sune Tholin stod för med sitt ägarskap . 



Inte lätt för våra landsortstidningar att hänga med i utvecklingen när nätet mer och mer tar över nyhetsrapporteringen speciellt hos våra ungdomar. Med en sjunkande upplaga år efter år och med stora investeringskostnader i framtiden för att hänga med i data åldern så förstår man Sune Tholin när han drar sig ur medievärlden. Vi får väl hoppas att NWT är mer lyhörda i sin nyhetsbevakning och inte bara förmedlar nyheter som är stark förbundna med ägarnas intresse. I det avseendet har PD varit en skam för Svensk press när man i åratal mörkat förhållande i de kommunala verksamheterna, där personliga relationer mer har bestämt nyhetsutbudet än intresset i att ge läsarna korrekt information om sakläget.

Bluff och båg i kommunen har mer ägnats åt att försöka göra budbäraren till syndabock när informationen i andra medier avslöjat både det ena och andra i hur man skött kommunens affärer under åren.


Vi får hoppas att de nya ägarna lägger mer tid på en ordentlig research i sin nyhetsförmedling och inte drar sig för att förmedla ogehäntligheter som våra tjänstemän och politiker står för i sina uppdrag.

I den rollen får man väl säga att PD:s ledning inte ställt upp på de senaste åren.


Nu kanske man får in en och annan insändare och slipper att censureras när man trampar Sune Tholins vänner på tårna i avslöjanden som inte hör hemma i de kommunala verksamheterna..

Av tommy norum - 2 oktober 2013 07:00

   
   De Pere: our American twin town / unsere Amerikanische Partnerstadt / vår vänort i USA
  • Drøbak: our Norwegian twin town / unsere Norwegische Partnerstadt / nuestra comunidad hermana noruega / vår vänort i Norge
  • Gadebusch: our German twin town / unsere Deutsche Partnerstadt / nuestra comunidad hermana  alemana / vår vänort i Tyskland
  • Kubrat:  our Bulgarian twin town / unsere Bulgarische Partnerstadt / nuestra comunidad hermana búlgara /
    vår vänort i Bulgarien
  • Loimaa: our Finnish twin town / unsere Finnische Partnerstadt / nuestra comunidad hermana finlandesa /
    vår vänort i Finland
  • Novafeltria: our Italian twin town / unsere Italien Partnerstadt / nuestra comunidad hermana italiano /
    vår vänort i Italien
  • Türi: our Estonian twin town / unsere Estnische Partnerstadt / nuestra comunidad hermana de Estonia /
    vår vänort i Estland



Vem är det som tar initiativet för att kommunen skall ha vänorter över hela världen som sen våra politiker och tjänstemän kan resa runt till  på de allmännas bekostnad ?


Är det enskilda tjänstemän som tycker sig kunna lägga resurser på att skaffa vänorter eller är det våra politiker som vill ut och resa och ger i uppdrag att hitta nya resmål ut i världen ?


Det är både skamligt och högst opassande i sitt förtroendeuppdrag att låta tjänstemän lägga ner resurser i dessa besparingstider på att skaffa vänorter ute i världen för att man sen skall få en gratis restripp som är utan värde för kommunens utveckling.


Vänortskarta

Åmåls Vänorterna i Europa


 

Som högsta tjänstemän i kommunen så får nog Jeanette Lemmel inte ge våra cheftjänstemän för stora tyglar när de lägger ner energi på arbetsuppgifter som på inget sätt utvecklar kommunen åt rätt håll.

Nu satte hon ner foten och sa ifrån när man också ville ta in Kina som resmål när det inte finns varken tid eller resurser avsatta till ett sådant samarbete.

En sak som man  skulle sätt stopp för länge sedan. Afrika med ett sida projekt , Amerika, Europa och nu var Kina på gång innan vår nya kommunchef satte stopp för de fortsatta planerna. Heder åt Lemmel som prioriterar och fördelar resurserna där de gör bäst nytta.. .

kommunchef_jeanette.jpg


Jeanette Lämmel vår nye kommunchef sätter ner foten och får förhoppningsvis våra politiker att ta reson med  utökade vänorter ute i världen.


Hur är det, har medborgarna fått någon ordentlig redogörelse för vad dessa vänorter ger kommuninnevånarna konkret eller är det bara ett sätt för våra politiker och tjänstemän att få resa runt i världen på skattebetalarnas bekostnad.

Michael Karlsson var ju i USA för en tid sedan med en tjänsteman .. Vad gav det besöket som på något sätt har en anknytning till det förtroendeuppdrag man har fått för att ta vara på medborgarnas intresse  ? 


Koncentrera er ni i stället på att få Åmål på fötter, sluta upp det detta resande i tid och otid som nog en majoritet av Åmåls befolkningen anser att ni inte har fått mandat för i ert förtroendeuppdrag.

Av tommy norum - 1 oktober 2013 15:15


Text och foto från Värmlandsarkiv



Hjalmar Petterssons Bokhandel i hörnet Västra Torggatan - Kungsgatan.
I förgrunden hörnet av Torget och flanerande  år 1900


Tobakfabrikör A J Brattströms hus hörnet Drottningatan-Järnvägsgatan. I hörnlokalen AB Nya Banken, mot Järnvägsgatan. Blenda Anderssons Manufakturaffär. 

Sockerslottet i Klara var på sin tid stadens förnämsta hus.
Ägare godsägare Jonas Andersson, Trossnäs, senare byggmästare Olof Wästlunds sterbhus.

Schatullet" en gammal byggnad uppe vid Kyrkan, som i ett gavelrum hyrdes av Gustaf Fröding under dennes sista gymnasie år (1878-1879). Byggnaden fick 1909 rivas för nuvarande Posthuset.





Haakska villan Älvgatan efter ombyggnaden av tornet. Fasaden mot trädgården



.


Stadsträdgårdens resturang med uteservering. T v stor fontän med damm, lummiga träd, små buskar och gräsmattor. Några personer med på bilden. 

Drottninggatan sedd mot öster från Västera torggatan. I bakgrunden Klaraborg


S Kyrkogatan från norr. I förgrunden del av Läroverkets gård mot Tingvallagatan och hörnhuset vid Tingvalla- och S Kyrkogatan

V. Torggatan sedd Hamngatan

Museigatan med Klarälven i förgrunden

Museigatan taget från Residenstorget med Klarälven t h i bakgrunden.

Bilden tagen från Ahlmarks balbong. I förgrunden Residenstorget. Sockerslottet, Teatern och del av Sandbäcksgatan. Nedanför Teatern badpaviljong. T v Västra bron.

Torget i Haga


Motiv från Herrhagen.


Torget med Kungsgatan i bakgrunden. På torget en hel del hästskjutsar och några personer

Tingshuset i Karlstad

Wåxnäs Bryggeri i Karlstad  Foto Karl Nyström


Av tommy norum - 1 oktober 2013 07:00



 


1909 : Vinterliggare som ankrat upp vid norra kajen i Säffle  

   

Sjökapten Carl Johan Carlsson med sin båt Karin vid Byälvens utlopp år 1902  

Av tommy norum - 1 oktober 2013 07:00

   



Man blir lite bedrövad när man läser Säffletidningens ledare den 26 september som handlar om dagens lärarutbildning .


Det är tydligen ungdomar utan studiemotivation och låga gymnasiebetyg som utbildar sig till lärare.

Inte konstigt att överklassen och en stor del av medelklassen anser en del skolor oacceptabla när lärarna framstår som alltför okunniga.


Med en intagningsgräns på 0.1 på högskoleprovet på många lärarhögskolor så kan man fråga sig hur vi skall komma tillrätta med den försämrade resultaten i inlärningsprocessen när man utbildar lärare som varken kan stava eller klara av räkneoperationer som de skall lära ut.

Om man sen tror att högre lön för de lärare som redan finns på plats skulle kunna ändra den utvecklingen är nog dömt att misslyckas.

Inte blir man väl bättre lärare av att man för mer i lön, eller ?


Det borde nog vara prestationen i sin yrkesutövning som skall sätta lönen inte premiera de som gått ur gymnasiet med dåliga betyg och valt “nödutgången” lärarutbildningen..

Men som ledaren påpekar, sätt inte karriärlärarna på kontor som många kommunen gör , de skall vara i klassrummen och bli en förebild för övriga lärarkåren hur utbildningen skall gå till . Med dagens dåliga kvalité på nyexaminerade lärare är det inte underligt att vi går mot en utveckling där de bemedlade inte finner sig i deras barns blir skolade av okunniga lärare utan hittar andra utbildningsvägar, särskilda skolor för eliten , som är normalt i andra länder.

Men här ses det som orättvisa i en del politiska kretsar om man har föräldrar som har ekonomiska möjligheter att ordna en skolgång som passar in i en framtidsutveckling för sitt barn.

Här finns det tendenser till att slutresultatet av skolgången är av underordnad betydelse. Nej här ses likvärdiga villkor i lärandet och där är det gemensamma slutresultatet det viktiga . Om sen inlärningen sjunker som en sten de sista åren är oviktigt , det viktiga är att alla i demokratisk anda skall ingå i den processen och inte skaffa sig egna utbildningsvägar där man med motivation, kunskapsinlärning och disciplin i regel ger betydligt bättre förutsättningar att gå vidare efter gymnasieutbildningen.


Demokrati och rättvisa det är för en del politiker att även dela dåliga studieresultat när man ser att de på alla sätt försöker sätta krokben för nya idéer med nya skolformer och andra utövare än de offentligt drivna läroanstalterna.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25
26
27
28 29 30 31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards