Alla inlägg under september 2013

Av tommy norum - 21 september 2013 07:00



Östra Storgatan på  1890 talet


Västra Storgatan på 1920 talet




Säffle från Billeruds då nybyggda syratorn 1901

Av tommy norum - 20 september 2013 07:00

 

Då kom det äntligen någon form av svar Från Gustav Wennberg i det Sune Tholin eftersökte i PD , om innebörden i ordet gästvänlighet, som är en viktig del i visionsarbetet fram till 2020.


Vad det konkret betyder det kunde inte Gustav Wennberg ( S ) ge exempel på men ändå jobbar man på i olika grupper för att nå visionen 2020.

Tydligt är väl att man inte riktigt själva förstår innebörden av visionen när man läser Gustav Wennbergs svar till Sune. Det verkar vara upp till medborgarna själva att tänka enligt visionernas anda - en gästvänlig stad.

Om det är svaret på Sunes Tholins fråga hur man tänker sig i praktiken detta att vara genuina, omtänksamma, aktiva , nyfikna och modiga och hur de visionerna skall göra Åmål till Sveriges gästvänligaste stad det får vi tydligen fundera på ett tag till.

Gustav Wennbergs svar i Pd:s synpunkt, det gav nog mer frågetecken än svar, hur i all sin dar våra politiker och tjänstemän tänker sig leva upp till de idealen i en verksamhet som politiken där man allt för ofta få ta andra hänsyn och där ekonomin styr hela verksamheten som gör att omtänksamheten mer få ta hänsyn till den ekonomiska verkligheten än prioritera den enskildes tolkning av ordet omtänksamhet.


Vi ser ju dagligen hur Våra politiker får gå emot sina egna tagna visioner i bland annat äldreboende, lss-omsorgen, skola, dagmammor, till och med i förhållandet till våra småföretagare har man svårt att leva upp till sina visioner i praktiken och där  omtänksamheten mer blir till den egna verksamheten än till den enskilda individen.


Ingen lätt uppgift för våra politiker och tjänstemän att leva upp till den visionen som skall göra Åmål till Sveriges gästvänligaste stad där ordet omtänksam blir en tolkningsfråga som våra politiker anser sig ha rätt att ha företräde till.   

.




Av tommy norum - 19 september 2013 07:00



  


Nog är det lite oroväckande när man ser på den kampanj som nu sätts i gång med personer från eliten i kultur och företagsvärlden med uppropet- Sverige räcker till för oss alla.


Personer som till stor del bor i segregerade områden med få invandrare , många i kommunen med god ekonomi, låg skattesats , bra skolor. Hur är det, växer deras barn upp i en skolmiljö där över hälften har invandrarbakgrund, där resurser för att tillfredställa allas behov lyser med sin frånvaro för att få en bra start i livet ? . Bor ni i områden där trångboddheten är så uppenbar att barnen föredrar att heller vistas ute än i sin hemmamiljö med allt det för med sig ? . Bor ni i en miljö där der rån och dödsskjutningar förekommer.? Bor ni i en miljö där många ungdomar utan ordentlig skolgång ser sin enda utväg för att skaffa pengar till vad de tror blir ett bra liv genom att gå in på brottets bana, bor ni i en kommun där man har skenande utgifter i sina sociala åtagande, där invandrare är överrepresenterade och som gör att alla andra områden inom kärnområdena får hålla igen ? Bor ni i en miljö där man tar till att sätta eld på omgivningen när man känner sig trakasserade när ordningsmakten blir för närgångna i sin brottbekämpning .?

Nej denna maktelit som har styrt det massmediala utbudet där man används sina kontakter för att tysta åsikter som har en annan uppfattning i invandrarfrågorna och där man blir kallad främlingsfientlig när man pekar på avigsidorna i den invandrarpolitik som bedrivits i Sverige.

Man blundar för de ekonomiska konsekvenserna, man blundar för hur det påverkar arbetslöshetssiffrorna , man blundar för den ökade kriminaliteten där fängelserna är överfulla av folk med invandrarbakgrund . Man blundar för arbetssituation när våra lärare i invandrartäta områden får uppleva att resurserna inte räcker till. Man blundar för att Sverige har blivit ett segregerat land och kommer längre och längre bort från den positiva kulturblandningen som skulle bli så bra för Sveriges medborgare.

Ni ägnar mer tid att få våra invandrare att trivas både med boende, underhåll och andra sociala förmåner när man kommer hit som flykting och invandrare. När våra pensionärer inte fått någon standardhöjning på åratal så lägger vi miljarder fri läkarvård, fri tandläkare, fria bostäder, fri skolgång för att man skall tillgodose invandrarnas behov och där vi till och med tar hand om dessa flyktingbarn som föräldrarna skickar hit för att få fritt uppehälle i åratal med utbildning, boende, och ekonomiska bidrag i åratal framåt.

Det är inte främlingsfientlighet vi talar om utan en opinion mot den samhällsutveckling som sker på grund av att vi inte mäktar med att intrigera alla på ett anständigt sätt som kommer hit..


Att man inte vill ta till sig den problematiken utan väljer att ta på skygglappar för verkligheten ute i samhället. Det är illavarslande för det fortsätta samhällsdebatten i invandrarfrågorna.

Av tommy norum - 18 september 2013 07:00


 


Hur är det med underlagen för de  politiska beslut man tar i Åmåls fullmäktige.


Har man ingen susning vad de innebär i praktiken för att kunna tillgodose de beslut man fattat ?

Sune Tholin har nu i ett par veckor efterlyst i PD  vad det där med gästvänlighet betyder i verkligheten. Det är nog inte bara Sune i kommunen som ser hela beslutet som ett stort frågetecken.

Är det verkligen så illa ställt med underlagen för de beslut man tar i fullmäktige så att man när det frågas kan leverera ett vettigt svar på frågor vad besluten innebär i verkligheten. Eller är det bara munväder som Sune säger eller ett spel för galleriet som jag säger när man har svårt att leverera något vettigt som har med kommunens överlevnad att göra.

Tydligen har man inte fattat att det är ett förtroendeuppdrag man fått av väljarna . Att då stänga in sig på kommunhuset och inte kunna leverera ett svar på frågor om de beslut man tar i fullmäktige, det skvallrar om en nonchalans mot de väljare de har att företräda i politiken.



      

Av tommy norum - 17 september 2013 07:00


 

Det går rykten på stan att Åmåls  kommun överväger att röra om ordentligt i grytan i fritidsverksamheterna .


Tydligen har man inte släppt tanken på att göra om hela området runt Örmäsvallen till en enda stor camping där ryktet säger att man avser att överta IFK gården , flytta övar all fotbollsverksamheten till Rösvallen.


Den dyra ishallen skall läggas ner och verksamheten skall i fortsättningen förläggas till Säffle.

Det nyrenoverade badhuset i Åmål skall sedan drivas gemensamt med Säffle för att också tillgodose deras behov.


Syftet med badhuset och ishallens och flytten till Rösvallen med fotbollen borde ligga i linje med de besparingar som är ett måste både för Säffle och Åmål om de skall ha en chans att överleva ekonomiskt på sikt. Men att bygga ut campingen med nya investeringar med tanke på att få hit åretruntboende campinggäster, där väl också uppvärmd ute pol och en bra restaurang ingår för att locka hit åretruntcampare.


Att sen hela campingrörelsen mer går ifrån husvagn till husbilar , det har vi sett tydliga bevis på under de sista åren. Risken är väl att man gör samma misstag en gång till när man trodde att dessa små campingstugor a´ flera miljoner i investering skulle få campingen på fötter men när vi nu har facit i hand så visade det sig att den ekvationen blev inte som man tänkt sig. Utan campingen drivs fortfarande med underskott. Den senaste satsningen var ju fiske med bryggor, renshus mm inte ens det gick hem för att få det lönsamt.


Nu får man sluta och lyssna på dessa affärsägare och fastighetsägare som till varje pris vill ha en utökad camping för att de räknar med ta fördel med en ökad handel. Om sen inte affären går ihop för skattebetalarna där campingen under alla år tärt på resurserna för kärnverksamheten med ideliga underskott det struntar man fullkomligt i .

Var inte den senaste budgetanalysen att man gick back på den lagda  budgeten med fyrahundratusen kronor .


Så här kan man väl inte hålla på år ut och år in utan att man kommer till insikt till att kommunen skall inte syssla med verksamheter som de inte är har kompetensen att klara av . Nog finns det väl viktigare saker, i en kommun som har en av Sveriges högsta kommunalskatter , att stoppa in våra skatter i , t.ex i vår kärnverksamhet som skola vård och omsorg ...

  Men som sagt det är bara rykten som cirkulerar, men ingen rök utan eld brukar man ju säga  


Kanske skulle man göra satsningarna på Örnäs Camping till en valfråga ? 

Av tommy norum - 16 september 2013 07:00



 

.

På Skeppsholmen finns det en stor varitaion av båttyper, många före detta gamla kanalbåtar från Holland verkar vara en båttyp som blivit populär med sina stora lastutrymmen som sedan blivit bostäder


    


Riande är en gammal holländare byggd i början av 1900 talet som gått som flodbåt på kanalerna nere i Europa . Denna trettiotvå meters två mastade med ett djupgående på bara 1.8 m, en båttyp som passade bra i de grunda kanalerna. Båttypen är utrustat med så kallade läbord eller svärd som sänktes ner på läsidan vid segling.


 

Varför inte inte inreda ett gammalt fyrskepp som bostad.

 

 


På andra sidan från skeppsholmen har vi Djurgården med Wasa museet med sina gamla Musée båtar utanför

 

Det där med hur en gallionsfigur eller kuttersmycke skall placeras på båten det finns det tydligen delade meningar om

.   

 

För att få ligga på Skeppsholmen så fodras det en bra standard på båtarna vilken det här skeppet verkligen illustrerar.

 

Här har vi en båttyp som var vanlig på 1800 talet i Stockholms skärgård. En så kallad vedskuta som levererade 

ved från skärgårdsbönderna för både uppvärmning och matlagning till stadsborna. Denna båttyp var utrustad med en hög rigg för att komma åt vinden ovanför öarna. Dän här båten råkade jag på i Nynäshamn på åttiotalet när vi båtluffade i skärgården. Båten var då nybyggd efter gamla ritningar och blev väldig uppmärksam i press och TV på den tiden . Båten har ingen motor när den nu går i chartertrafik . En motordriven följebåt hänger med på resan och hjälper till i stagvändningarna när vinden inte räcker till.  En hjälp som dåtidens skeppare inte kunde räkna med när de tråcklade sig mellan öar, skär och grund på sin färd in till Stockholm.



  

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4
5
6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards