Alla inlägg under september 2013

Av tommy norum - 8 september 2013 07:00


 

Årets potatistavla på Bodaholm en huvudattraktion på skördefesten. Årets var en potatisälg som skapats av Emma Karp-Lundström. Emma är känd från äppletavlorna i Kivik men visar sig vara lika duktig att skapa tavlor av potatis.   

Av tommy norum - 8 september 2013 07:00


 


Vem skall vindkraftsmotståndarna rösta på vid nästa val ? 
Många såg nog Socialdemokraterna som en lösning där de utåt sett till medborgarna gjorde sken av att vilja vara återhållsamma med nyetableringar. Men trots protester från de närboende runt de tänkta verken så fortsätter kommunen att bevilja prövningstillstånd till nya etableringar . 


Vindkraftsplanen som togs där man skulle vara återhållsam i sin bedömmning och där man i stort sett satte stopp för dessa parker av vindsnurror.


Ett spel för galleriet  visade det sig som jag befarade i ett blogginlägg för 2 år sedan. Parkernas definition på antal verk går man lätt förbi genom att med mindre antal men betydligt större verk gå förbi hela tanken med syftet av den vindkraftsplan som skulle rädda Dalsland att bli en nåldyna för dessa mastedontverk som kommer att dominera landskapsbilden i åratal framåt.


Kanske Michael Karlsson med andra politiker kan förklara varför i stort sett ett helstopp i kommunen för parker  kan utbytas med satsningar i mindre antal men med större verk där slutresultatet för medborgarnas oro över sin situation i närheten och turistindustrins farhågor över framtiden inte på  något sätt har tillgodosetts med den tolkningen av  vindkraftsplanen  ?  

Medborgare känn er grundlurade, politikerna där Centern varit  den drivande har fört medborgarna bakom ljuset när man tog vindkraftsplanen med förvissning av att vindkraftsparker med definition på ett visst antal verk lätt kunde gås förbi med färre och större som i praktiken sätter en ännu mer negativ bild av landskapsbilden. Bara att konstatera att Vindkraftsplanen kom till för ett enda syfte att lura skjoratan av väljarna för att sedan kunna bevilja prövningstillstånd utan att bry sig om vad väljarna hade för synpunkt i det senaste valet där man sparkade ut Centern när de inte ville lyssna på medborgarna.

 Så Michael Karlsson (s) du företräder varken vindkraftsindustrin eller Centerns egoistiska politiker som mer tänker på sin egen utkomst av etableringarna. Du är faktiskt vald av Åmål medborgare och skall tillgodose deras önskningar i första hand och tolka den Vindkraftsplan som tagits i det syfte det står skrivet i planen och som gemene man med de tjänstemän som la fram den uppfattade hur den skulle tolkas.


 Politiskt rävspel för att lura skjortan av medborgarna kanske gick hem förr när man kunde gömma sig på kammaren och inte ville delta i debatten utan bedrev sin politik lite hur man ville, utan hänsyn till vad medborgarna tyckte i frågan. Nu i dessa mediala tider där informationen på ett ögonblick sprids till medborgarna och där nonchalansen mot stora väljargruppers förtvivlade kamp i sin oro för störningar i miljön och fallande huspriser,  så får nog våra politiker tänka om i sin relation till sina medboragre vars förtroendeuppdrag de har att förvalta.     

Politikerförakt den har sitt ursprung just i sådana beslut där man totalt struntar i vilka signaler man ger till väljarna före ett val men sen när man sitter säker några år kör över dessa totalt.     


Centern har ju huvuddelen av sin trojka kvar i kommunhuset och som det verkar med sina idéer får Michael

Karlsson att vackla i sina beslut. Snälla Michael och alla Socialdemokrater som har fått förtroendet av medborgarna att leda komunen. Tro för guds skull inte att ni fick makten  i kommunen för er egen förtäfflighet i politiken. Ursprunget till den utgången var nog närmast att medborgarna fick nog av Centerns tolkning av makten och där man vägrade lyssna på medborgarnas synpunkter och där vindkraftsfrågan nog hade en mycket stor del i utgången av valresultatet.

 Så Michael Karlsson, ibland undrar man hur det är ställd med den politiska kompentensen i partiet.


 Hur i allsin dar tror man sig kunna distansera sig från sin huvudkonkurent i politiken, nämligen Centern, och vinna nästa val med en vindkraftspolitik som till stor del är identisk med den som  sparkade ut Centern från maktens boningar i Åmål ?       

Av tommy norum - 6 september 2013 07:00






lisbeth_vestlund,.jpg



Lisbeth Vestlund före detta Karlsson lämnar Centerpartiet läser vi i PD för att gå över till Folkpartiet. Att få över Lisbeth Vestlund till folkpartiet skall nog partiet inte se som någon förstärkning med det facit hon efterlämnade sig när Centern sparkades ut i kylan av väljarna.

Det var hon som på fullt allvar i ett svar till undertecknad försvarade sig i frågan - varför i all sin dar Åmål låg i topp per invånare i Sverige i investeringar på kultur och fritid trots den dåliga ekonomin som man inte ville låtsas om inom Centerpartiet - där påstod hon bestämt att en satsad hundralapp i investeringar ger ettusen kronor tillbaka i kringinvesteringar och var bra för kommunen.

Vi går fortfarande och väntar på dessa investeringar på så där en hundra miljoner som Lisbeth Vestlund då förespådde i sin syn på följdefekterna efter summan på de investeringarna på Centerns satsningar.

I stället så fick den nya ledningen med socialdemokraterna i spetsen städa upp efter Centern i alla investeringar på den fronten och som kommer att kosta lika mycket som Lisbeth Vestlund på sin tid trodde skulle bli kringinvesteringar . Miserabelt fastighetsunderhåll och

fullfölja alla investeringar som är halvfärdiga blir en dyr nota för skattebetalarna. I den skriftväxlingen på pd:s insändarsidor så efterlyste jag det sunda bondförnuftet i Lisbeth Vestlunds argumentation för den tuta och kör mentalitet som präglat Centerns styrning av var skattepengarna hamnade.

Tänk er Lisbeth Vestlund, Thomas Ohlson i en folkpartitrojka som styr och ställer i de kommunala verksamheterna. Gud bevare oss för den utvecklingen när vi nu har facit i hand vad de ställt till med under åren. Frågan är väl om det finns mer folk inom Centern som borde ta ställning till ett avslut inom politiken.



Kurt Svensson.Anne Sörqvist.Leif Aronsson


Här har vi tre profiler inom Centern som borde överväga att sluta med politik innan de ställer till med mer elände för kommuninnevånarna.


Kurt Svensson spindeln i nätet i hur kommunen missköttes under hans ledarskap, där väl också Leif Arnosson och Anne Sörqvist borde lämna över till förmågor som förstår vad ett förtroendeuppdrag innebär i politiken.


Men tyvärr så har vi väljare små möjligheter att förändra nomineringslistorna där man ofta sitter på positioner i partiet att de i praktiken väljer in sig själva. Det kallas Demokrati när väljarna inte har en rejäl chans att påverka vilka personer vi vill skall företräda oss i Åmåls fullmäktige.


Själva tror dem sig kunna sitta kvar utan skrupler och vill helst inte låtsas om det facit de lämnat efter sig utan vill fortsätta utan att ta sitt ansvaret och lämna sina förtroende uppdrag innan de ställer till med mer oreda i kommunen.

Av tommy norum - 4 september 2013 07:00





Som mycket riktigt som Håkan Sandberg påpekar i sin insändare i PD så fick kommunen ta över och köpa arbetarföreningens fastighet när ekonomin kärvade. En dålig underhållen fastighet redan då som sen ingen brytt sig om att förvalta på ett anständigt sätt som så många av våra fastigheter som kommunstyrelsen och den gamla Samhällsbyggnadsnämnden med folkpartisten Thomas Olson somr ansvarig i sin roll  som ordförande i nämnden.

Profilbild för Thomas Olson.


Thomas Ohlsons ( f) tid som ordförande och ansvarig för underhållet av våra fastigheter i samhällsbyggnadsnämnden har blivit en dyr affär för skattebetalarna i kommunen .


Kanske har vi ändå nu fått en ny generation Socialdemokrater som numera förstår sitt förtroendeuppdrag bättre än att dela ut allmosor till avdankade kommunalråd med orättfärdiga pensioner och hålla rörelsen under armarna med att ställa upp och köpa gamla fastigheter som rörelsen äger.


Michael Karlsson (s) har ju i sin början av kommunalrådstjänst visat en mer moderat hållning i pensionsfrågan till sig själv. De forna politikerkollegerna hade en helt annan uppfattning där man ordnade gräddfiler med pensioner som betalades med våra kommunalskatter och som en vanlig löntagare - som de anser sig företräda i politiken - bara kunde drömma om. Skamligt att utnyttja sitt  politiska uppdrag på det sättet.  


Kanske är det en del av förklaringen att Socialdemokraterna har svårt att komma tillbaka i rikspolitiken när vi ser att företrädarna som f.d ministrar inte riktigt lever upp till det den bild de försökt skapa om sig själva och partiet, att vara det enda partiet som har en gemensamhet med Sveriges arbetare.     

Av tommy norum - 3 september 2013 07:00


SvD KULTUR


Berglins    SÖNDAG




           

Av tommy norum - 3 september 2013 07:00


Inre hamnen med Långholmen och Herrhagens södra del. I förgrunden t v Karamellen, t h Glasbruket. I bakgrunden yttrehamnen och Kanikenäset. 1935


Inloppet till yttre hamnen vid Kanikenäset  1943

Inre hamnen med flera skutor vid kaj. I bakgrunden Fängelse, t h kyrktornet  1920

Inre hamnen med flera skutor vid kaj. I bakgrunden Fängelse, t h kyrktornet  1920



Av tommy norum - 2 september 2013 07:00



 


Det nya bostadsområdet på Höganäs utökas då och då med nya byggnader. De bästa tomterna är väl nu i stort sett sålda och bebyggda. Ett byggprojekt som det säkert tar årtionden att slutföra som  Åmåls utveckling ser ut i dagsläget.  

Närmaste granne österut för de Höganäsboende är fogden med dykarklubbens klubbhus.

 

Lunchen blir i den norra viken på Svegön. En perfekt ankringsplats på Sydvästen. Se upp bara upp för enslinjen som markerar el kabeldrakningen till Svegön. Önödigt att göra ön strömlös.

 

Ubåtar i Vänern ? Nej det är bara skäret som finns på norra sidan mellan Svegön och Nötön




 

Nötön som i sundet till Svegön får mer och mer åretruntboende. Ingen dålig plats att sitta och njuta i på sommarhalvåret med all båttrafik utan för knuten.




 

   

Inte så många båtar vid Svegö och Sandöbryggan som  njuter av det fina sommarvädret i slutet på Augusti

 

En och annan båt dyker upp i farleden. Här en gammal träbåt av Petersson typ.  

 


Har seglat i över trettio år på Svenska farvatten, Har gått på grund 5 gånger, alla gångerna med Svegön i synfältet.

Två av gångerna var under kappsegling där marginalerna krymper och man ibland chansar för att vinna mark ( vatten).  Helgens grundkänning skedde förövrigt utanför Svegön på den östra sidan, precis i kanten på djupkurvan i plottern. Förövrigt andra gången på samma ställe. Den här gången nuddade vi grundet och gick av med en gång. Förra gången för cirka 15 år på vår första semesterdag, höll vi på  en timme att försöka komma loss utan att lyckas. Till slut fick vi ringa min hustrus arbetskamrater på seglationsstyrelsen som kom ut med Capella för att dra loss Noblesse. Precis när man skulle slänga ut bogsertrossen så gled vi själva av. Lite pinsamt att så uppenbart avslöja det dåliga sjömanskapet i att inte ta del av sjökortets grund varningar. Att man sen 15 år sedan går på samma grund men med plottren som navigationsinstrument framför ögonen är väl ändå mer uppseendeväckande där väl tron i att man tror sig veta hur det ser ut under vattenytan tappar uppmärksamheten på verkligheten runt om båten. Inga skador på båten på någon av mina fem grundkänningarna.  

 

Det är inte bara båtarna som minskar på sjön utan även våra gäster på Örnäs camping  lyser mer och mer med sin frånvaro.

             


         

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4
5
6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards