Alla inlägg den 15 september 2013

Av tommy norum - 15 september 2013 07:00



 

Båtnörd som jag är så blir det alltid något besök längst kajerna runt om i Stockholm när vi är på besök.

När vi nu hade några dagars vistelse i den Kungliga huvudstaden framför oss så passade vi på att ta med oss våra minicyklar som vi annars vanligtvis finns med när vi är ute och seglar. Vi började på Strandvägen där vi parkerade bilen a´ 35 kr / timme. Gratisparkering existerar inte i vår huvudstad. Vi fortsatte sedan ut på Djurgården.

.       .

   Här på Strandvägen promeneras och cyklas och springs dagerna i ända bland dessa gamla båtar som i en del fall används som bostäder. Västkusttrålare troligtvis byggda på fyrtiotalet fanns det gott om, många plastade utanför ekskrovet.  

 

Här har vi exempel på ytterligheter i charterbranschen. En gammal Ångbåt från förra sekelskiftet som ligger bredvid en ribbåt med 2 st trehundrahästars utombordmotorer hängande i aktern. Prata om kontraster.

 

Utanför Wasa muséet ligger denna isbrytare byggd i början på 1900 talet och var i tjänst fram till 1970.

.


 Passade på med ett besök på Wasa muséet  Här ser man en del av orginalskeppets utsmyckning och skick numera medan den högra bilden åskådliggör via en modell hur skeppet ursprungligen såg ut i all sin färgprakt. 

 

Nästa anhalt i cykelfärden var prins Eugens Valdemars udde med sin konstsamling, Strax nedanför så ligger Nautiska sällskapets hemmahamn som vi med Nobless på nittonhundraåttio och nittiotalet tog del av deras gästfrihet vid våra seglingar i Stockholms skärgård. Då var det en boendehamn med alla sortens flytetyg som användes som åretruntbostäder. En charmig miljö att uppleva som gästande båt. Numera har hamnen ändrat karaktär där boendebåtarna sett sig om efter andra hamnar. Hamnen Pampas i Solna som ligger i Mälaren är väl en av de som fått ta emot dessa, en hamn som jag hyrde båtplats i en hel sommar på nittiotalet för att utforska Mälaren med all sin kultur med sina slott och herresäten.

    

 

   

Målarprinsen, som han kallades, visar upp sitt hem som det såg ut när han bodde där, samtidigt med en konstutställning .

 

Vi fortsatte sedan cyklandet  längst strandlinjen på Djurgården med alla sina fina villor som man kommer åt att se från sjösidan.

   


Wallenberg har en egen udde med båthus och gästhus till sitt palatsliknande bostadshus. Strandlinjen till hans hus är dock offentlig och används av allmänheten  


  

Såna här syner är inte ovanliga när man cyklar omkring längs Djurgårdens strandlinje .


Stockholm har blivit en cykelstad de senaste åren. Cykellåning finns det runt om i staden för turisterna. Utan tvekan så får man som turist en helt annan upplevelse av staden med cykel. Men se er för, trafikhetsen är lika uppenbar på cykelvägarna som i biltrafiken.   


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4
5
6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards