Alla inlägg den 25 september 2013

Av tommy norum - 25 september 2013 07:00



Måkeberg på 1960 talet

   

Inre Hamnen på 1950 talet

 

Troligtvis Ramona på 1960 talet Olle Häggs fartvindunder som vann det mesta hon ställde upp i på sin tid.

 

 

Ramona på 1960 talet ?





Av tommy norum - 25 september 2013 07:00




 

Det är tydligt att om vi får en övergång till ett borgligt skifte i Åmål så kommer situationen på skolfronten, där väl gymnasieskolan är i centrum med de skenande kostnaderna på grund av allt mindre elevunderlag, ordna sig till det bästa tror både Moderater och Folkpartiet i sina insändare i PD.

Men man vill gärna bortse från det sviktande elevunderlaget i sina analyser. Moderaterna vill lägga krut på bättre marknadsföring för att locka hit elever. Folkpartiet vill förstatliga skolan igen och tror att det på något sätt skulle förändra elevantalet. Men man räknar väl kallt med att Åmål då skulle bli centrum för Dalslandselevernas gymnasieutbildning som på den gamla goda tiden.


Det verkar som om bägge dessa partier inte vill ta åt sig den verkligheten som speglar samhällets utveckling där elevkullarna minskar, utan vill få väljarna att tro, att bara de kommer till makten så skall vi minsann se till att elevantalet ökar antingen med ett förstatligande eller med en ökad marknadsföring.

Sanningen är väl att de borgliga skulle ha inlett en anpassning till det nu prekära ekonomiska läget som skolan befinner sig i på grund av sviktande elevunderlag för länge sedan . Då har vi aldrig hamnat i den situation som vi nu befinner oss i.

Nej här satsade man på ny musikpaviljong, en idrottshall som påstods skulle locka elever till skolan men glömde det viktigaste hur kurvan för elevunderlaget såg ut i framtiden. Nej här gällde det tuta och kör så får vi se vad som händer som i alla andra förvaltningar under den borgliga tiden. Resultatet ser vi nu .


Att sen industrins företrädare opponerar sig när man i brist på sökande  S- politikerna vill lägga ner linjer för att spara pengar borde väl de om någon förstå, och borde väl höra till sakens natur. Vi kan inte driva skolundervisning i linjer som ingen vill söka .


Undrar om det inte är just Industriförbundets medlemmar som är orsaken till det faktum att ingen vill arbeta i deras företag ..

Hur marknadsför ni era arbetsplatser på skolorna ? Har ni årliga besök på gymnasieskolorna där ni informerar och propagerar för att få elever att gå industriprogrammet ? Eller sitter ni med armarna i kors och väntar att någon annan skall ikläda sig den rollen ?

Ni om någon borde på alla sätt se till att industriprogrammen blir attraktiva för eleverna att gå i, sen är det upp till våra skolor att ombesörja utbildningen.

Hammarberg vår gamla skolchefs inlägg i debatten, där man slår ihop de båda gymnasienämnderna i Säffle och Åmål till en, är nog en del av lösningen. Då slipper vi förhoppningsvis detta revirtänkande som bara ställt till elände i skolfrågan i regionen genom åren.


Det är bra att industriföreningen kommer in på banan i skolfrågan genom sitt öppna brev kräva ett fördjupat samarbete mellan skolorna i Säffle och Åmål som kanske är början till att detta revirtänkandet tar slut så man kan fokusera sig på vad som är bäst för eleverna i fortsättningen.


Men industriföreningen får nog också se till att deras medlemmar lägger mer krut på att göra arbetsplatserna mer attraktiva så att eleverna väljer linjer som är inriktade på att passa deras behov.


Risken är väl att man skjuter lite över målet när man i debatten gör sken av att kommunerna inte sköter sina åtagande i gymnasieutbildningen i linjer som uppenbarligen ingen vill gå i .


Att sen Hammarberg efterlyser ett fördjupat samarbete med Säffle och kanske bilda en kommun är nog dömt att misslyckas. Tänk er alla dessa tjänstemän och politiker som ser sin position hotad när man skär ner tjänsterna till för att anpassas till den nya organisationen och där hälften av våra politiker får lämna sina uppdrag.


Den ekvationen får nog staten ordna till.  Här går nog tyvärr de egna intressena i första hand och inte medborgarnas vars mandat de är valda att företräda.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4
5
6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards