Direktlänk till inlägg 12 januari 2016

Kan vi lita på det traditionella medieutbudet ?

Av tommy norum - 12 januari 2016 07:00



 


Vad innebär vår tryckförordning som nu fyller 250 år och som skall garantera att journalister är fria att granska riksdag och regering myndigheter och näringsliv utan att staten lägger sig i. Men vad är det värt när Journalisterna anser sig ha rätt att sovra bland nyheterna och stoppa information som man anser är negativt för sina egna politiska värderingar.

I sin läsvärda och aktuella bok ”Vad är en nyhet?” förklarar begreppets upphovsman, tillika journalisten Erik Fichtelius, att: ”Är nyheten sann och relevant, alltså viktig för publiken, så ska den publiceras oavsett om det är bra eller dåligt för en viss stat, politiker eller affärsverksamhet. Reportern ska inte ha som avsikt att uppnå en viss effekt eller politisk åtgärd med sin rapportering.” -Man kan ju fråga sig hur Svensk press överlag respekterar den uppfattningen. Försök till vilseledning med upprop på Twitter till sina kolleger runt om i landet i ett försök att påverka informationsutbudet att bli något annat än det verkligen var om det som hände i Kalmar. Det talar väl sitt tydliga språk när man försöker sovra bland nyheterna är ute och fiskar på grumligt vatten för att tillvarata sina egna politiska värderingar.

Uppgifter förekommer att Dagens Nyheter visste om övergreppen men att underlåtit att rapportera om det som händer i Stockholm 2015 under ungdomsfestivalen We are Stockholm..då det handlade om just “ensamkommande” afghaner, vilket skulle ge Sverigedemokraterna och andra oliktänkande “rätt”.

Det är inte bara DN som i sin iver att inte gå Sverigedemokraternas ärende vinklar sitt medieutbud för att uppnå en effekt i en politisk åtgärd i sin rapportering


Till och med SVT frångår sin neutralitet i sina program där väl Skavlan i utfrågningen av Jimmie Åkesson kontra Norges nyutnämnda invandringsminister Sylvi Listhaug verkligen belyser hur man ser på sin roll som neutral nyhetsförmedlare. Där fick man verkligen en bekräftelse när man sett bägge utfrågningarna att i intervjun med Jimmie Åkesson gick i stort sett ut på att få en så stor negativ speglingseffekt  på Jimmie Åkesson och Sverigedemokraternas politik som möjligt.

Att sedan inte Norges Sylvi Listhaug med en betydligt tuffare och strängare invandringspolitik blev konfronterad på samma sätt med benämningen främlingsfientlighet och andra okvädinsord som är vanligt när man tar ställning till Sverigedemokraternas. Varför inte Sylvi Listhaug blev utsatt för samma bemötande i intervjuer kan man ju fråga sig när man i princip står bakom samma flyktingpolitik. 

 

Så vår tryckfrihetsförordning som är 250 år gammal är väl i stort sett värdelös när media använder sin ställning i att frångå det förordningen som garanterar att politikerna inte får inflytande över vad som skrivs och förmedlas. Att man själva använder journalistiken i att uppnå en viss politisk effekt genom att utesluta besvärande sanningar som motsäger sina egna politiska värderingar och där den ansvarige utgivaren väljer att blunda för konsekvensneutraliteten. En del i god tro, andra av rädsla, ytterligare några av okunskap, andra av att få fram det politiska budskap som man står för.

Här ondgör media etablissemanget om det som händer i Polen där det skriv spaltkilometer om utvecklingen när den nationalkonservativa i Warszawa genomför förändringar, stiftar lagar i en riktning som är klart oroväckande där politikerna i praktiken ger rätt att styra public service.

Men att man i Sverige media får friheten att styra utbudet efter sina politiska värderingar när man utelämnar viktig information för att inte medborgarna skall få en sann helhetsbild och med utgångspunkt från den skapa sig en politisk uppfattning, den ordningen verkar inte bekymra en stor del av media förstår man efter att ha följt hur man använder sin position genom att mörka information som inte gynnar sina egna syften i nyhets förmedlingen till medborgarna.


Dubbelmoral är väl det rätta ordet för en sådan ordning och som på sikt kommer att bli förödande för media när medborgara  lämnar deras utbud i informationsflödet för andra källor på nätet som ger en sannare bild av verkligheten.    

tn




 
 
Ingen bild

JuimmieÅkesson

14 januari 2016 12:30

Tror du på chemtrails också?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards