Alla inlägg den 25 januari 2016

Av tommy norum - 25 januari 2016 12:45




Hur är det med redaktionerna runt om i Sverige, gör man en opartisk bedömning och låter läsarna full ut ta del av nyhetsinnehållet? Man kan ju fråga sig om så är fallet när man läser Sakine Madons kolumn på Expressens ledarsida.

Vi som inte enbart tar in nyheter från kvällstidningarna utan också använder nätet som informationskälla ser ju tydligt att man sovrar fritt bland nyhetsflödet på kvällstidningarna och styr många gånger flödet efter vilken politisk agenda man vill ha fram. De senaste opinionsundersökningarna som kommit fram är väl ett bra exempel på att man försöker styra utbudet i informationen mot en viss riktning.

Metros undersökning där Sverigedemokraterna blev klart största partiet med över 28% fick inga stora rubriker i Kvällspressen 



 
1 522 personer intervjuades under perioden 15-18 januari. 


Den här undersökningen från Metro som visade  SD som största part  ville inte kvälspressen ta så stor notis om 





 

Men den här med 1948 intervjuer mellan 11-21 januari där SVD/GP/ Sifo blev det stora rubriker av.


Som nyhetsförmedlare och ansvarig utgivare så skulle jag nog se nyheten där Sverigedemokraterna som största parti är mer sprängstoff än att Moderaterna går förbi Socialdemokraterna



Det här är ett exempel i mängden där journalisterna anpassar nyheterna för att inte gynna Sverigedemokraterna.Vi som tar in nyheter också från andra källor än kvällspressen ser ju dagligen bevis på detta.  

När nu i stort sett hela media Sverige vet hur det förhåller sig på redaktionerna runt om i Sverige där man låtsas ha någon form av konsekvensneutralitet och där medarbetare som vittnar om fenomenet kräver källskydd när man avslöjar förhållandet. Frågan är väl om inte tidningsredaktioner har missuppfattat det där med den fria pressen som man beklagar sig över inte finns när man rapporterar om missförhållanden i nyhetsförmedlingar utomlands. I Sverige så betyder det tydligen att man kan skriva och utesluta vad som helst bara det gynnar det egna syftet.

Tydligt är väl att många journalister har övergått till att bli aktivister med pennan och suddgummit som vapen när man inte släpper igenom nyheter som inte passar in i bilden för sin egen politiska övertygelse. Bedrövligt när man tar del av Sakine Madons inlägg på ledarsidan i Expressen där etablerade journalister försöker misskreditera henne och påstå att hon ljuger, de kallar henne troll de påstår att källorna inte är sanna för att de är anonyma när hon avslöjar förhållandet på många redaktioner runt om i Sverige.

Kanske dags att få journalisterna smaka på sin egen medicin och starta ett drev på osund journalistik när  man både struntar i moral och etik. Tydligt är väl att journalisterna vill sitta på sin piedestal där man anser sig ha rätten att kränka andras åsikter och händelser genom tystnad.  Frågan är väl om inte vissa journalister har fått lite för stort spelrum i sitt skrivande och där man ser liknelser i samma beteende som hos politiker och fackpampar som suttit för länge.

Man skaffar sig gräddfiler där man förmedlar sina egna åsikter utan att bry sig om den konsekvensneutralitet som borde spegla all journalistik. Kanske det värsta av allt de tror sig göra samhället en tjänst i sitt agerande när de inte låter läsarna ta ställning med utgångspunkt från allt källmaterial som finns om nyheterna.

Sakine Madon slutar sin kolumn med att citera Lotta Engzell-Larsson i Dagens industri  

 

 Ideologi och ängslighet är dåliga följeslagare till god Journalistik mer komplicerat än så är det inte.   

 

tn


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards