Direktlänk till inlägg 1 januari 2016

Bry inte om opinionssiffrorna utan kör över gräsrötterna Moderat förslag i flyktingpolitiken SVD Debatt

Av tommy norum - 1 januari 2016 11:39


 

Moderaterna bör inte lyssna på opinionen i politiken utan stå upp för sina värdering skriver Johanna Grönbäck viceordförande Fria Moderata Studentförbundet och Charlotte Nilsson ordförande Studentföreningen Ateneum

Att strunta i vad opinionen inom partiet har för åsikt i den politik som Moderaterna för skvallrar väl om en stor omognad inför den politiska verklighet man har att bemöta. Och att inte lyssna till väljarnas reaktion på den politik man för är väl ändå att visa förakt både mot demokratin och de gräsrötter som i opinioner vill ha en förändring av politiken.  Men om man inte helt vill försvinna från den politiska arenan så får man nog finna sig i att ta intryck från vad medborgarna har för åsikter i den politik man för allt annat kan man väl inte bli någonting annat än ett politiskt självmord.

Det var väl precis det Moderaterna till slut förstod när det mullrade till i bland de moderata väljarna där man gjorde klart för ledningen att nu får man byta fot och gå i takt med medlemmarna innan väljarna lämnar partiet för andra alternativ. Samma slutsats kom väl från flera partier också på andra sidan blocket fram till.

 

Men det är tydligt att det naiva sättet att behandla sina gräsrötter genom att vägra lyssna på dessa det finns tydligen fortfarande kvar i väggarna hos en del Moderater där studenterna Johanna Grönbäck och Charlotte Nilson i SVD Debatt förespråkar de värderingar som finns i Moderaternas ideologi framför verkligheten som förmedlar ett helt annat budskap i förändringar.  

 

De Nya Moderaternas långsamma urholkande av ideologisk grund har skapat ett parti där värderingar om rätt och fel nu göms undan till förmån för vad som på kort sikt kan verka ansvarstagande, handlingskraftigt och dessutom i linje med vad opinionen råkar tycka skriver de båda skribenterna. Men vad som är rätt och fel det aktar man sig noga att definiera. Och är utgångspunkten från ställningstagande vad som är rätt och fel ur ett flykting perspektiv eller är det med utgångspunkt från Sverige som nation. Det verkar ändå som de senaste nu är det som gäller bland en majoritet av partierna i Riksdagen när de äntligen har tagit sitt förnuft till fånga och lämnat sin naiva inställning till den flyktingpolitik som påbörjades under Reinfeldts tid som stadsminister.. 

tn


”M måste stå upp för sina värderingar”

 
Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra ger en kommentar efter regeringsförslagen om nya regler vad gäller flyktingmottagandet och migrationsfrågan. Foto: Janerik Henriksson/TT


De Nya Moderaterna har långsamt urholkat en ideologisk grund om vad som är rätt och fel. Det göms nu undan till förmån för vad som på kort sikt kan verka ansvarstagande, handlingskraftigt och dessutom i linje med vad opinionen råkar tycka. Det skriver de moderata studenterna Johanna Grönbäck och Charlotte Nilsson.


DEBATT | MODERATERNA

Väljare måste kunna veta vilken politik de röstar på. Sedan flyktingkrisen drog igång under den tidiga hösten har sakpolitiska ställningstaganden hos flera partier skiftat rejält. Omsvängningarna förklaras med att verkligheten och förutsättningarna i dag är annorlunda än vad de var innan valet 2014. Frågan är om det är verkligheten eller opinionen som partierna just nu anpassar sig efter.

Bristen på kontinuitet i vad partierna tycker är oroande. Om än inte ensamma i sina politiska vändningar, sticker Moderaterna ut särskilt. Öppna hjärtan, försvarspolitik, arbetsmarknadspolitik, PUT och TUT är bara några av de frågor där partiet har svängt rejält en eller fler gånger under de senaste åren.

Att som väljare kunna ana vad partierna kommer att förespråka för politik även några år framåt i tiden borde vara en självklarhet. Den ideologiska grunden måste vara mer beständig än opinionssiffror.


Att som väljare kunna ana vad partierna kommer att förespråka för politik även några år framåt i tiden borde vara en självklarhet. Den ideologiska grunden måste vara mer beständig än opinionssiffror.

Det mest upprörande är förstås ignoransen för vilka konsekvenser detta får för de flyktingar som i all sin desperation att nå Sverige nu söker upp betydligt farligare alternativ.

 
 

http://www.svd.se/m-maste-sta-upp-for-sina-varderingar/om/debatt





Johanna Grönbäck viceordförande Fria Moderata Studentförbundet

 Charlotte Nilsson ordförande Studentföreningen Ateneum

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards