Alla inlägg den 16 juli 2014

Av tommy norum - 16 juli 2014 21:22

       

En berättigad fråga när Israel bombarderas av raketer där avfyringsramperna är placerade i bostadsområden och runt sjukhus, där man var tvingad att bygga murar för att hindra själmordsbombare att komma in och döda civila .

Tänk att en demokratisk stat den enda i Mellan Östern försöker försvara sig för att inte utplånas som är syftet med Hamas och andra organisationer som med järnhand styr sin befolkning med vapenmakt och religöst struntprat för att hålla befolkningen i schakt. Att det sedan finns röster runt om i världen också i Sverige som tar parti för odemokratiska rörelser som har sitt eget folk som gisslan där man struntar i vilka liv som går till spillo i sitt agerande för sin sak . Kanske borde man tänka till en gång till innan man tar parti för krafter som ser som huvuduppgift att utplåna staten Israel.

Kanske skulle en del ta till sig den korrekta historiebeskrivningen hur Staten Israel kom till och där analyser hur krafter som inte gillade FN :s beslut agerade och där ett misslyckande i den politiska viljan att slänga ut Judarna från området i krigshandlingar totalt misslyckades . Det är efterspelet från den tiden som fortfarande lever kvar i skilda uppfattningar vad som var rätt och fel. Eller när man försökte med gemensam aktion där Egypten var huvudakrören för en insatts att en gång för alla göra slut på landet Israel. Hur det slutade vet vi vid det här laget. Men tyvärr så fortsätter det hela med Hamas som huvudaktör påhejade av politiskt omedvetna aktörer som tror sig ha lösningen på problemet. Att Staten Israel strider för sin existens det har man tydligen missat när man sitter på sin kammare och har åsikter i ämnet.  TN




"När man skjuter på judar"

 Reuters/Baz Ratner

Foto: Reuters/Baz Ratner

"Det är Hamas som bär huvudansvaret för alla civila liv som går till spillo. Och hade Magnus Wennerholm valt att skriva om judehatet som finns i arabstaterna eller bland palestinierna hade han kunnat skriva en mer systematisk och välunderbyggd artikel än anekdotiska berättelser från shoppingcentret eller taxikön i Israel" skriver Ulf Öfverberg i sitt svar till Magnus Wennerholm.

Mellanöstern
 
 
 Privat
Ulf ÖfverbergOrdförande Samfundet Sverige-Israel Stockholm

Magnus Wennerholms artikel flödar av en emotionellt förledande retorik. Men egentligen är det obehagligt. Djupt obehagligt. Genom flera exempel på rasism hos judar gör han judarna till ”den andre”; judar genomsyrade av en rasism som i förlängningen är ansvarig för dödandet av civila palestinier. Magnus Wennerholm riskerar att avhumanisera judarna genom att göra dem alla till rasister. Så lägger han den första byggstenen i en rasistisk diskurs – denna gång om judar.

Men problemet är inte rasismen hos en del israeler. Det är klart att den finns. Jag har också mött den hos israeliska taxichaufförer, hos opinionsbildare och i skilda politiska läger i Israel.

Jag blir också illa berörd och förbannad när jag möter rasism. Men jag blir inte särskilt förvånad, därför att rasismen finns överallt. I Sverige sitter ett rasistiskt parti i vårt parlament. I Malmö anser sig flera judiska familjer tvungna att flytta från sin barndoms stad på grund av den aggressiva antisemitismen. Eller den mer handgripliga rasismen i Grekland mot flyktingar! Ja, i hela Europa, vilket inte minst visade sig i valet till Europaparlamentet, vinner rasistiska rörelser terräng.

Israel är inget undantag. Men det är inte den vardagliga rasismen i Israel, som finns både där och här, som är orsaken till dödsantalet i Gaza. Jag vågar påstå att det är Hamas som bär huvudansvaret för alla civila liv som går till spillo. Och hade Magnus Wennerholm valt att skriva om judehatet som finns i arabstaterna eller bland palestinierna hade han kunnat skriva en mer systematisk och välunderbyggd artikel än anekdotiska berättelser från shoppingcentret eller taxikön i Israel.


Hamas har överhuvudtaget ingen respekt för människoliv, inte judiska och knappast heller palestinska. Dödskulten underhålls och civila används som mänskliga sköldar. Militära installationer göms bland bostadshus och vid sjukhus. ''


Det gör det nästintill omöjligt för Israel att slå mot Hamas militära mål utan att civila dör.

Men för att inget missförstånd ska råda ska jag först säga det självklara: det är en tragedi varje gång ett människoliv släcks. Eller som filosofen och socialreformatorn Joseph Popper-Lynkeus i god judisk tradition formulerade det i slutet av 1800-talet: varje gång ett människoliv släcks förintas ett helt universum. Därför är de palestinska offren – varje enskild människa som dör eller mördas – en tragedi.

Det är lätt att beklaga och anklaga för antalet döda, men det är inte hederligt att avstå från att tala om alternativen. Då återstår endast emotionella formuleringar – ord utan analys. Det blir lätt kladdigt.

Vilka alternativ har Israel? ”Vad göra”, för att citera en av 1900-talets mest envetna massmördare, Lenin?

Ett alternativ är att genomföra begränsade flygattacker för att försöka slå ut avfyringsramper o d och fortsätta det lågintensiva krig som har pågått sedan 2005, året då Israel helt lämnade Gaza.

Men vad göra när raketattackerna tilltar, när våldet eskalerar? Som nu? Då återstår inte mycket än en mer omfattande försvarsaktion. Hamas slås ut, civila dör, tragedin fortsätter. Men ja, det är Israels rätt att försvara sin befolkning.

Tick-tack. Tiden går och historien förändrar sig. Det går inte längre att skjuta på judar ostraffat.

Av tommy norum - 16 juli 2014 07:00

Detta var infört i bloggen 2013


Mariestad den 15-juli 2013


Vi lämnar Sjötorp i en svag Nordväst vind som ökade strax efter vi lämnat hamnen till att i byarna  komma upp runt 10 m/s. Lite gropigt de första distansen innan vi fick lä av Torsö kunde hissa förseglet.

   

Lite pirrigt fortfarande när vi närmar oss Torsöbron som med en segelfri höjd på 18 m och med en mast som är 18.5 m . Men som tur är har man god marginal uppåt på höjden , åtminstone 2 m säjs det. För inte så långe sedan gick jag upp i Glafsfjorden där den segelfria höjden är 16 m på det båda broarna längst Byälven som går mellan Arvika och Säffle. Tyvärr så gick jag på fel sida i farleden under den sluttande bron vilket gjorde att jag skalade av givarna på toppen av masten. Blev både dyrt och onödigt.

 

Hamnen blev ganska fort fullbelagd när den hårda Nordanvinden gjorde det besvärligt att vistas på sjön. Vi som fick en plats blev på kvällen underhållna med musik.

   .

Den före detta domkyrkan dominerar siluetten för oss båtfarare när vi närmar oss Mariestad. Vi får också under dagtid i gästhamnen påminda av vad klockan är slagen då det var tredje timme klockspelet ger en melodi på en psalm som är utmärkande för just det klockslaget. Mariestadsborna vet vad klockan är slagen utan att visuellt behöva ta del hur visarna står. 

   

 

Här har vi en idyll mitt i staden i det gamla kyrkoherdebostället från slutet av 1600 talet.


Inte många städer som haft politiker som förstått värdet att behålla den gamla 17 och 1800 tals bebyggelsen.

Har inte bränderna sanerat bebyggelsen så har klofingriga politiker sett till att förändra stadsbilden med hjälp av grävskopor. 

.


 

Är man intresserad av historia och gamla miljöer så finns det mycket att ta till sig i stadens gamla del nedanför Kyrkan.

  

 


Vandrarhemmet vid hamnen har både gott kaffe och en mysig miljö att pusta ut i.

   


Går man runt på bryggorna så stöter man då och då på gamla väl underhållna klenoder. Den vänstra båten har jag sett förr i min hemstad Arvika liggande på svaj i Kyrkviken på 1950 talet. Byggd 1942 och enligt den nu tredje ägaren aldrig renoverats utan  skötts under åren på ett fördömligt sätt. Den högra en A 22 ? byggd 1948, renoverat till nyskick.

 

Själv har jag slängt ut alla elektroniska instrument i båten och övergått  till ett mer praktiskt och som går att lita på i alla väder.   


Nu är vi på väg hem eller är hemma när detta läses.  

       



Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Juli 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards