Alla inlägg den 6 juli 2014

Av tommy norum - 6 juli 2014 09:30


  


Med tanke på de 2.4 miljoner som kommunstyrelsen delar ut till våra föreningar där 350000 kr går vardera till Åmåls bluesförening, Dalslands litteraturförening som arrangerar bokdagarna och till Not Quite.

Vi får väl hoppas att skolan och vården i kärverksamheterna inte blir utan dessa pengar när de äskar om mer resurser. . Då går det inte och komma med besparingar och inskränkningar med hänvisning till den kommunala ekonomin för det ger helt fel signaler vad som våra politiker anses viktigt hur våra skatter skall förbrukas. Ibland undrar man om våra po6iltiker har klart för sig att hela skattemassan skall gå till medborgarnas väl och ve först och främst till våra kärnverksamheter som är de stora förbrukarna av kostsamma resurser.


Om det sedan blir pengar över så är det okay att satsa på politikernas privata intressen som blues, idrott , kultur mm. Men här gör man tvärt om, man delar ut miljoner till verksamheter utanför kärverksamheterna och sedan får dessa klara sig bäst de vill på det som blir över.


.Och om inte de gemensamma resurserna räcker till så höjer man skatten i sken att det skall gå oavkortat till våra kärnverksamheter där väl vården fortfarande skriker efter mer resurser och har svårt att klara budgeten . Det är tydligen inte något som bekymrar våra politiker kan man förstå . Vi har miljoninvesteringar i skolor som väntar, vi har socialkostnader som rakar i höjden, vi tappar fortfarande skattebetalare som tär på våra resurser men våra politiker anser fortfarande att kultur och blues är så viktig att om det fattas pengar i kärnverksamheterna så löser det sig nog på något sätt om inte annat så får vi väl nya skattehöjningar på halsen i en kommun som ligger på den högre skalan i den tabellen. 


Ibland får man intrycket när de  disponerar våra resurser som om man har tankegångar att kärnverksamheten kan inte få allt vi måste ha lite roligt också med våra skattepengar. 



Det här skrevs för ett år sedan i bloggen. Det tydliga är att våra politiker fortsätter i samma spår i tron att det utvecklar vår kommun i rätt riktning. 


Hur var det med den senaste skattehöjningen som skulle gå oavkortat till kärnverksamheten, om jag förstod Socialdemokraternas valpropaganda rätt.


Att det då fortfarande finns behov att fylla upp i bemanningen i vården som borde vara en hjärtesak för socialdemokraterna är då lite förvånande. Hur är det med alla tjänstemän som befinner sig på Stadshuset ? År alla deras leveraner av tjänster lika viktiga som vårdpersonalens ? Hur är det med prioriteringarna hur våra skatter fördelas inom den kommunala tjänstesektorn ?


Åren går och fortfarande har vi 3 st turistorganisationer som vi stöttar med våra skatter utan man sett någon utveckling på området. Det kommer titt som tätt uttalande vad som skall göras där man i tidningen de senaste 10 åren läst om projekt som skall lyfta kommunen inom turism. Tydligen är ingen politiker intresserad av resultatet kan man förstå eftersom man fortsätter i samma fotspår som tyvärr saknar avtryck i turistströmningen till kommunen. Hur är det med kulturen i kommunen ?


Kanske det är viktigare att våra skatter går till vård skola och omsorg än att vårda en kultur med en massa heltidstjänster som heller inte ger några större avtryck till medborgarna .. Blues och bokveckan kan knappast vara en kommunal angelägenhet , några dagars jippo som många tar till sig som det största som hänt lilla Åmål på kultursidan. Kanske ändå säger en del om kulturen i Åmål . Att sen friviliga krafter tar den största bördan i dessa uppskattade evenemang får vi vara evigt tacksamma för i dessa spartider.


Kan det vara viktigare att lägga resurser på tjänstemän fördriver en stor del av sin tid att uppsöka och skaffa nya kontakter runt om i världen där skaffande av vänorter inte har något annat syfte än att få resa runt i världen på skattebetalarnas bekostnad. Mig veterligen har det inte kommit ut något vettigt av de besöken som gynnar medborgarna i slutändan..


Vårt kommunalråd var ju i Amerika med en tjänsteman för några veckor sen. Vad kom ut av det besöket som sen våra medborgare kan få nytta av kan man fråga sig. Det finns betydligt viktigare saker att lägga våra skatter på som t.ex i vården än att göra artighetsbesök runt om i världen. Jag tror nog inte väljarna har tänkt sig den utvecklingen när man går till valurnorna att våra politiker och tjänstemän tar sig friheter långt utanför de åtagande det innebär att förvalta våra resurser på bästa sätt för medborgarna.


Höghedens kompressorer a´600 tusen som jag fortfarande förstår inte är finansierade hör också till de prioriteringar som man borde ta sig en funderare över. Att sen Kommunen satte ner fötterna när Tennisklubben fått finansiera problem på grund av ett klantigt ledarskap är inte mer än rätt i dessa spartider. Vi får väl hoppas att ridklubben, ishallen och alla andra klubbar som under åren fått miljoner i bidrag för att upprätthålla sin verksamhet också får vidkännas samma behandling för rättvisans skull.


Våra skatter skall i första han gå till vård skola och omsorg alltså kärnverksamheten. Att kräva skattehöjning för att hålla andra verksamheter under armarna rimma illa till det förtroendeuppdrag politikerna fått av medborgarna.

Av tommy norum - 6 juli 2014 07:00

   

Kända personer stog i kö för att få bli porträtterad av Anders Zorn. Stora personligheter blev gäster i Emma och Anders Zorns hem som Ärkebiskop Natan Söderblom, Carl Larsson, Arvika bördige bildhuggare Christian Eriksson som r på sin tid blev upphov till Rackstads kolonin för kulturarbetare i Arvika. Både prins Eugen, kung Gustav V och kronprinsen Gustav Adolf , prins Wilhelm samt prins Carl var gäster där det i stort sett var öppet hus hos makarna Zorn där gästerna med familjer stannade i flera dagar eller ibland veckor.

 

  Här är det Kung Oscar ll som blir porträtterad av Zorn. 


 

Här är makarna Zorn framför sitt hus i Mora med mamma till Anders


Anders och Emma Zorn började i slutet på 1800 talet engagera sig i Mora och dess invånare. Det blev både sockenbibliotek, barnhem och Mora hemslöjd. Men den största gåvan var en folkhögskola där bägge makarna var mycket engagerade. Med en rundligt tilltagen grundplåt från makarna Zorn kunde undervisningen ta sin början 1907.

,           

Omkring 1914 började Zorn anlägga ett friluftsmuseum, gammelgården med uppgift att bevara Dalarnas huskultur där husen placerade i en fyrkant runt gårdstunet. Det älsta är från 1200 talet.  Förövrigt en husplacering  som man även i dag kan se på många håll i Dalarna. 

     

   


   

Målningar som visas på museet där också Anders Zorns silversamling finns att skåda, en av Sveriges största på sin tid 

    

En konstnär utöver det vanliga som med sina målningar fått tiden att stå stilla. En person som betytt och betyder fortfarande mycket för Mora med det han skapade under sin livstid. 


 

Här vilar Anders Zorn med sin kära hustru vid sin sida på kyrkogården några hundra meter från sin bostad . Anders avled 1920 och hans hustru tog hans sällskap tio år senare.


Anders Zorn är en av många besöksmål som finns i Dalarna. 


            

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Juli 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards