Alla inlägg den 1 juli 2014

Av tommy norum - 1 juli 2014 07:00


 


När våra politiker förstår att våra inköpsvanor har förändras där köpcentra med låga priser och stort utbud , näthandel med superlåga priser och snabba handläggningstider med leverans vid dörren kanske får dem att tänka om när fastighetsägarna i kommunerna försöker lobba för investeringar i centrum för att de skall kunna behålla sina hyresgäster.

Att sedan utbudet för traditionell handel minskar år från år i Åmål och där fastighetsägarna helt förståligt ta chansen när de finner hyresgäster till lokalerna som ligger långt ifrån traditionell handel verkar inte våra politiker ta intryck av, reusteranger, kroppsvård av alla möjliga inriktningar, servicekontor för statliga verk eller försäkringsbolag och banker som ligger långt ifrån det som politikerna tror skall vara en del av utvecklingen för nya arbetstillfällen i handels tecken .

Här åker man utomlands på skattebetalarnas bekostnad i länder som har förhållande som ligger långt ifrån det som finns på hemmaplan i tron att man skall finna lösningar på att centrumhandelns problem eller skall vi säga att få lokalerna i centrum uthyrda till traditionell handel som på sikt våra politiker tror skall utveckla handel och skapa arbetstillfällen.


Som vanligt får man väl säga så har man svårt att ta till sig verkligheten och ta intryck vad som sker runt om i Sverige där konsumenterna prioriterar låga priser, stort utbud, funktionsdugliga lokaler med bra parkeringsmöjlighet och lokaler som man utan vara beroende av väder kan koncentrera sig på varorna i butikerna. 


Själv var ja på besök i Charlottenberg där verkligen investerare sett vilka möjligheter det finns att locka konsumenter med stort utbud och låga priser och parkeringsmöjligheter ett förhållande som kommer att ta död på centrumhandel i våra kommuner men har skapat arbetstillfällen som gör att där köpcentar kommer till kommunerna  utvecklas med nya arbetstillfällen. Det är nog bara att gilla läget och anpassa sig till det. Det är inte våra politiker som bestämmer åt vilket håll samhällsutvecklingen bär hän gudskelov, fast ibland tror man nog det själva förstår man efter alla konstiga prioriteringar och misslyckade försök till att stoppa utvecklingen att gå en riktning som man idiologiskt inte står för eller där privata intressen ställer krav av rent egoistiska själ och som på inget sätt gynnar en utveckling i kommunerna.


 Åmål är ett dra exempel på detta där nu både Mellerud och Säffle med nya köpcentra kommer att ta död på handeln i vårt centrum.   

 

       

Man kan ju fråga sig vad våra politiker i Åmål har att sätta emot dessa investringar i miljardklassen där till och med Dalsländska företag som Bloms i Mellerud ser sin chans att ta del av förtjänsten av utbud som lockar så många så många konsumenter till platsen.

                

Att det sedan är Norrmännen som lockar till investeringarna i gränshandeln med i stort sett alla etablerade affärskjedjor som lockbete som också kommer Svenskarna till del med i stort sett ett avstånd av en timme från Åmål.  

När handeln runt omkring Åmål satsar på låga priser och stort utbud så svarar Åmåls kommun med minirodeller och P-skivor, camping och försöka göra kommunen till en evanemangsort med blues för att få igång handel och att göra våra fastighetsägare nöjda.  Facit av den prioriteringen har vi men som våra poliker fortfarande inte vill ta åt sig utan fortsätter i samma spår utan den minsta självransaknad över resultatet.   

  

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Juli 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards