Alla inlägg den 15 juli 2014

Av tommy norum - 15 juli 2014 07:00



Bra att Löften står på sig och klargör Socialdemokraternas ställning i Palestina frågan. Att Hamas gömmer sig bland civilbefolkningen när man skickar i väg sina raketer till Israel i hopp om att de får världsopinionen med sig och där man räknar kallt med att det blir civila offer när Israel försvarar sig . Det är nog Hamas man skall vända blickarna till och deras syniska sätt att få opinionen med sig genom att tvinga Israel att försvara sig där civila förluster blir följden av den strategin. Det är ju precis detta Hamas syftar till i sin retorik när man ondgör sig över civila offer. Slutar man att skjuta raketer över till Israel så blir det inga vedergällningar . Att vänstern som i första hand reagerar över förhållandet har så svår att inse detta ..  TN

Löfven står fast vid Facebookinlägg

 TT/Montage

Foto: TT/Montage

S-ledaren Stefan Löfven har fått massiv kritik för sitt uttalande på Facebook om Palestinakonflikten. Nu ger han svar på tal.

S-ledaren Stefan Löfven står fast vid sitt Facebookinlägg om de senaste dagarnas våld mellan Israel och Hamas på Gazaremsan.

–  Uttalandet jag gjorde låg definitivt inom den uppfattning vi gett uttryck för många gånger, säger Löfven och hänvisar till partiets kongressuttalande från förra året om Palestinakonflikten.

Står fast vid uttalandet

Kritiken mot Löfvens uttalande har sedan publiceringen strömmat in från alla håll men han håller inte med om att han tydligare borde ha fördömt Israels agerande.

–  Men det är ju så här att jag kan inte upprepa hela vårt uttalande. Vad jag sade är att det självklart är så att Israel ska hålla sig till internationell rätt. I internationell rätt ingår krigets lagar. Det innebär att civila ska undanhållas från våld, du måste använda våld som är proportionerligt, säger Löfven.

På frågan om huruvida Israels agerande var proportioneligt svarar partiledaren att det bör ifrågasättas.

– Med så många döda, nu börjar det komma upp i 170, så är det klart att då kan man ifrågasätta det. Det som är svårt för oss att veta är hur det ser ut där på marken, med avfyrningsramper och sådant. När nu FN säger att man är uppe i över 70 procent civila (offer), då är det klart att man måste ifrågasätta om det verkligen följer internationell rätt. Men vi kan inte bedöma i detalj allt detta, men det måste definitivt ifrågasättas, säger Löfven.

”Man har rätt att försvara sig”

Men du vill inte fördöma Israels agerande?

– Det som jag varit tydlig på, och så är det inom folkrätten, är att man har rätt att försvara sig, men man ska göra det inom internationell rätt, säger Löfven.

– Är man uppe i 170 döda civila så tycker jag att det är något som tyder på att det är ett övervåld.

Så skrev Löfven på Facebook:

Nu fler än hundra döda palestinier och över 700 missilattacker mot Israel. Hamas bär ansvar för att stoppa den dagliga raketbeskjutningen. Den upptrappade situationen efter kidnappningen av tre israeliska ungdomar måste brytas. Israel måste respektera internationell rätt, men har självfallet rätt att försvara sig. Det är en enorm tragik att våldet eskalerar. Det är de civila som drabbas hårdast. Äntligen ett enigt FN-säkerhetsråd som uppmanar till nedtrappning och eldupphör. Dödandet, ockupationen och våldet måste få ett slut. Parterna bär ansvar för att återvända till förhandlingsbordet”.

  • TT

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Juli 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards