Alla inlägg under juni 2013

Av tommy norum - 13 juni 2013 07:00

       

Det var tider då det var ordning och reda på undervisningen. Här är det trafikundervisning med praktiska prov på tapeten. Året var 1961. Foto Henry Stake.

   

       


Nu för tiden struntar både skolan och Polisen hur vi beter oss i trafiken. Man behöver inte vänta värst många minuter förrän det dyker upp cyklister på våra gångbanor och övergångsställe. Förra gången jag skrev om detta i bloggen så blev det ett ramaskri, inte om otyget att cykla på våra gångbanor utan om att jag utsatte dessa cykelmarodörer att bli avslöjade med foto. I övrigt verkar ingen bry sig, det gäller både polis och skola.  


  

Av tommy norum - 12 juni 2013 07:00


Thomas Olson




Är det Thomas Olssons politiska ledarskap som ordförande i den gamla Samhällsbyggnadsnämnden som fortfarande  sätter sina spår av underhållet i infrastrukturen ?


Inga pengar till underhåll av våra gator men att tillfredställa våra köpmän i Centrum med ett par cirkulationsplatser a´ en miljon det finns det tydligen resurser för.


Kommunen lider tydligen fortfarande ekonomiskt över den gamla samhällsbyggnadsnämndens okontrollerade investeringar i fritidssektorn under folkpartisten Thomas Olsons politiska ledarskap. Här har det spenderats under många år i fritidssektorn , i byggnader runt om i kommunen,  utan en tanke på de drift och underhållskostnader som är en betydande del av den totala investeringen .

Lösningen under Thomas Olsons ledarskap var att låna till rena underhållet där infrastrukturens underhålls kostnader sköts till framtiden, Ett uppvaknade som blev en kalldusch för våra politiker när det visade sig att när samarbetsförvaltningen med Säffle fick överta en budget som till stor del bestod gamla synder i ett åtagande av att betala av lånen till rent underhåll under åren.

Det blev dåligt med resurser till verksamheten under sådana förhållande. Nu skrev ju en del av lånen av och övertogs av kommunstyrelsen för att samarbetsparten Säffle skulle ha en chans att kunna ge en service värd våra skattepangar som invånarna spendera till servicen.


Att det sen dyker upp åtagande för att slutföra investeringarna som Thomas Olson i egenskap av ordförande inte slutförde utan att meddela kommunstyrelsen eller fullmäktige och att det först efter att Åkab tog över både det ena och andra kom upp på bordet på miljontals kronor för att slutföra projekten.


Thomas Olsson sitter fortfarande i kommunstyrelsen och har synpunkter om hur kommunen skall styras.

Själv klarade han inte av sitt uppdrag som ordförande i den gamla samhällsbyggnadsnämnden när det visar sig allt som sopats under mattan under åren kommer fram och orsakat miljontals kronor av våra skatter för att återställa ordningen efter hans bravader som ordförande.


Hur tänker sig folkpartiet  framtiden när man nominerar kandidater som så uppenbart inte klarar av sin uppgift i politiken har det visat sig med facit i hand. Det första man borde göra är att befria honom för uppdragen i kommunstyrelsen innan han ställer till med mer oreda i kommunen. 

Av tommy norum - 12 juni 2013 06:45


Detta skrevs för tre år sen, fortfarande sitter Thomas Olson  folkpartiet kvar i kommunstyrelsen utan att vilja ta ansvar vad han ställt till med under sin tid som ordförande i den gamla samhällsbyggnadsnämnden.

Att inte politikerna i alla läger sätter mer press  på en förklaring från Thomas Olson varför det gick så snett i förvaltningen med våra skattepengar.

Och att komma med  att han inte visste hur illa ställt det var understryker väl bara att han inte var  kompetent för sin uppgift. Att vara ordförande i en nämnd förutsätter också att man är så intresserad av sin uppgift att man hänger med och kräver information om vad som händer i förvaltningen man har politiskt ansvar för. Vad jag förstår så lägger han hela skulden på förvaltningschefen att det gick som det gick.       





Hur länge skall vi vänta på en revision av samhällsbyggnads-

förvaltningen ?

Inte skall väl resultatet av en polisutredning var avgörande i bedömmningen hur förvaltningen förvaltar kommuninnevånarnas intresse. Den information som kommit fram hur förvaltningen följer de regler som skall omfatta verksamheten borde räcka för att ta ställning till en revision.

Det är kommuninnevånarnas intresse ni har fått mandat av kommunfullmäktige att tillvarata inte era politiska kolleger i nämnderna.

Hur kan revisionen förbise sådana faktum som att inte ta in offerter, man gömmer kostnader i verksamheter där de inte hör hemma, man gör hyreskalkyler för beslut som inte täcker kostnaderna, man har ingen ordning på investeringsbudgetar, man flyttar pengar mellan investeringar, man gör inga uppföljningar med redovisning, mm

Hur är det med Örnäs Camping ? I vanlig ordning så upprättar samhällsbyggnads-

nämnden ett förslag till avtal för att driva Örnäs som inte på något sätt täcker kost- naderna för kommunen, men som kommunstyrelsen stoppar i sista stund. Ett mycket klantigt förfarande av kommunen som inte i god tid gav signaler till den tänkta arrendatorn som förberett övertagandet på ett seriöst sätt med avtal och anställda.

Hur är det med de kapitalkostnader som belastar Örnäs camping, stämmer de med verkligheten, eller har campingen används som ett kostnadställe för mer eller mindre siriösa satsningar i andra verksamheter inom förvaltningen ?

Man överförde kostnader från ridhuset till campingen förra året, finns det fler sådana transaktioner inom förvaltningen ? Man gav turistorganisationen 100 000 kr från gästhamnens intäkter som på inget sätt speglar arbetsinsatsen, kostnaderna la man på småbåtshamnen. Ju mer man intresserar sig för förvaltningens verksamhet, ju mer förvånad blir man att ingen reagerar på sättet att styra förvaltningen.

 

Dessa fakta om sättet att styra samhällsbyggnadsnämden räcker tydligen inte för en revision. Jag tycker nog att våra revisorer skall ta sin mats ur skolan och avgå.Ni har nog inte den kompetens som erfodras för att se brister i förvaltningarna när ni först skall förlita er till utgången av en polisanmälan för att ingripa.  

Framförallt har ni inget civilkurage när ni inte kan stå imot era politikerbröders

påverkan att lägga locket på.

Av tommy norum - 10 juni 2013 08:00



Gult kort för dem som gör fel skriver NWT

ÅMÅL: Inkörningsperiod för p-skivorna

Två veckor har åmålsborna på sig att lära sig hantera parkeringsskivorna. Sedan blir det skarpt läge, det vill säga böter för dem som saknar p-skiva.
 

Åmåls kommun har bestämt att det ska vara en inkörningsperiod då parkeringsskivorna införs den 17 juni. Fram till den 30 juni ska de som har glömt att använda p-skiva, eller skrivit en egen lapp, få en parkeringsanmärkning i form av ett gult kort. Det gula kortet är ingen felparkeringsavgift utan ett påpekande att man gjort fel.

Kommunen har också lagt ut information på sin hemsida om hur man ska göra då man parkerar där det krävs parkeringsskivor. Alltså man ställer bara in skivan efter ankomstiden och avrundar till närmast följande hel eller halv timme och sätter den i framrutan - så den går att läsa av utifrån.

Gratis p-skiva

Åmål sällar sig därmed till drygt hälften av landets kommuner som redan infört parkeringsskivor. Och som NWT berättat tidigare så innebär införandet av p-skiva i princip ingen förändring när det gäller hur lång tid man får parkera i centrala Åmål. Däremot blir det enklare för kommunen att övervaka att tiderna hålls.

Inte mindre än 5 000 parkeringsskivor har köpts in och från och med den 10 juni kan man hämta en sådan gratis i växeln på kommunkontoret vid Norrtull, i Stadshusets reception, på biblioteket eller i postlådan som finns vid turistbyråns entré vid Marinan.

Liselotte Lans
0532-76 10 50
  
 
 

Av tommy norum - 10 juni 2013 07:00








SvD  KULTUR

 

BERGLINS  SÖNDAG


 





Av tommy norum - 9 juni 2013 07:00

 



Man kan ju undra som medlem i Tennisklubben hur den gamla styrelsen låtit kostnaderna skena iväg så till den milda grad utan att ha kontroll på läget. Att ha varit en klubb där det administrativa har skett med hjälp av en bidragsanställd och där ungdomsträning har skett med ideella krafter.


Helt plötsligt så anställs 2 st tränare på heltid med en för klubben lönekostnad på ca 750 000 kr om året , att sen de två tränarna dessutom är söner till ordföranden kanske får en och annan att höja på ögonbrynen och undra vad var på gång. Dessutom så får de två tränarna tillgång till en lokal med ett gym som ägs och drivs av tränarna men med en hyra till klubben på ett antal kronor.


Själv har jag ifrågasatt hela upplägget och frågat den förre ordföranden vid ett flertal tillfällen om hur ekonomin går ihop med det upplägget där ungdomsverksamhetens ökade aktiviteter och ökade intäkter skall sättas mot de ökade kostnaderna, inte bara i lönekostnader utan också driftkostnader för hallen.

Svaren har varit att vi har kontroll på det ekonomiska läget vilket uppenbarligen inte stämde med verkligheten.


Rent juridiskt är det den gamla styrelsen som är ansvarig för eländet och där man inte tagit sitt uppdrag på det allvar som ett styrelseuppdrag innebär. En tankeställare till de som väljs in i en idrottsstyrelse att man sitter inte där för syns skull utan skall också kunna bidra och vara så intresserad av sin uppgift att man kan stoppa en utveckling som håller på att gå över styr.


Åke Olsson frågade i ett inlägg vad jag tycker om situationen. Rent generellt så tycker jag att alla idrottsaktiviteter skall i störste möjliga stå för sina egna kostnader via medlemsavgifter och andra aktiviteter för att få in pengar till klubbkassan. Tyvärr så har Åmåls kommun saknat en policy hur våra skatter skall fördelas till föreningarna. Ridklubben har fått miljoner av våra skattepengar till ett ridhus där man också får en kraftig subventionerade hyra för kommunens lokaler, man har till och med ett kommunalt bidrag för tränare.

Ishallen kostar över en miljon per år för skattebetalarna, våra fotbollsklubbar har det satsas miljoner under åren i träningsplaner både inomhus och i form av konstgräs och omklädningsrum mm och där man inte betalar en hyra som är baserad på investeringskostnaden.


Högheden har också fått miljoner i satsningar av kommunala medel. Evanemangservice som skall serva våra föreningar har också fått betydande bidrag av våra skattemedel under åren . För att inte tala om bluesen som med ett tidigare hyreskontrakt fick en subvention.


Vad jag förstå så har tennisklubben fått ett räntefritt lån på 400 00  som skall amorteras i femtio år samt ett borgensåtagande på ca etthundratusen kronor. Varför skall inte också Tennishallen ingå i den kommunala fastighetsfloran för ungdomsidrott. Kanske ett kontroversiellt förslag i dessa spartider att med skattemedel städa upp efter en styrelse med en före detta ordförande som uppenbarligen inte fårstått sitt uppdrag fullt ut.



Av tommy norum - 8 juni 2013 07:00

 


Hur vore det om man vaknade till på turistkontoret och försöka leva upp till fullmäktiges beslut att göra Åmål till en vänlig stad. Turistinvasionen av husbilar har varit igång en och en halv månad nu utan att våra turistansvariga vaknat till. Flera har påpekat att husbilsägarna har svårt att göra rätt för sig då det saknas möjlighet att få kontakt ned ansvarig  personal .

Att man gömmer sig ute på Örnäs campingen är ju inte speciellt kundvänligt.


     

Samma gäller för våra båtgästplatser där man på marinan skyltar för att hamnavgiften skall betalas vid turistkontoret vid Marinan.

   


Inte så lätt att betala när ingen finns på plats. Här går kommunen miste om avgiften samtidig som våra båtgäster inte får tillgång till koden för toaletter och dusch men kanske ändå kompenseras med gratis liggtid där elen ingår.

Det där med intäkter i den offentliga verksamhet det verkar det inte vara så noga med.  


Kanske på tiden att Åmåls tjänstemän försöker leva upp till den värdegrund som skall göra Åmål till en vänlig kommun. Jag tror inte våra gäster som kommer hit uppfattar Åmål särskilt vänlig när man så totalt struntar i att serva dem när de också är beredda att betala för sig. Nog är väl det så att det så att det är vår turistorganisation som skall anpassa sig till förändringar i turistströmningen och inte tvärt om. Skärpning nu så att inte den tagna värdegrunden för kommunen bara blev ett spel för galleriet som det befarats. .

    

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15 16
17 18 19
20
21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards