Alla inlägg den 25 juni 2013

Av tommy norum - 25 juni 2013 07:00

 



Kommunals buss och tågstrejk handlar inte längre om kronor och ören utan mest om att vid arbetsgivarbyte efter en upphandling få garantier om fortsatt arbete hos den nya arbetsgivaren.


Får facket genom det kravet så kommer det få stora konsekvenser för arbetsgivarna i andra branscher

på sikt när man tvingas anpassa sig efter fackets krav, där man sätter sina anslutna medlemmar bästa i centrum och struntar i de företagsekonomiska realiteter som ändå är det som styr förtegens välmående och de anställdas trygghet att få behålla sitt arbete.


Om fackets krav på en garanti att få behålla sitt arbetet vid byte av arbetsgivare går igenom kommer det få stora konsekvenser för fortsatta rationaliseringar, för fortsatt styrning av arbetstider som utgår från när arbetsinsatsernas behövs och inte från de anställdas önskemål.

Att kommunals medlemmar har svårt att acceptera marknadsekonomins avigsidor där billigast med bästa kvalité är det som gäller kanske inte är så konstigt när man i alla tider  levat i en trygghetsbubbla där kostnaderna  på de utförda tjänsterna varit av underordnad betydelse, det är bara att höja skatten så ordnar det sig.


Kanske på tiden att också kommunals medlemmar börjar förstå som övriga Sveriges löntagare erfarit i alla tider, kan man inte leverera så är det Godby med det säkra jobbet och ge sig ut och söka nya arbetsuppgifter, ett förhållande som de privatanställda fått erfara i alla tider..


Tänk alla åkerier som blivit utkonkurrerade av nya aktörer, alla företag som tappat kunder på grund av att de inte håller måttet varken prismässigt eller kvalité. Alla service företag i hantverkssektorn som dagligen får se om sitt hus på grund av förändringar i intäktssidan där andra med andra förutsättningar och kanske ett nytänkande tar hem spelet om jobben. Det finns tusentals exempel på hur samhället förändras dagligen där nya idéer sätter spår i företagsvärlden men där det finns aktörer som de fackliga som hela tiden stretar emot, där särintressen och inte företagens intresse är det som styr deras agerande..


Men att kräva att det är de anställdas intresse som i första hand skall gälla som i buss och tågverksamheten, där man vid byte av arbetsgivare kräver ett fortsatt arbetet utan att behöva ta hänsyn till den nya arbetsgivarens idéer där kanske rationaliseringar är en del av konceptet för att lyckas få en lönsamhet. Jag tror nog att om t.ex ett el företag lyckas ta hem ett femårskontrakt på ett serviceåtagande i ett företag där kanske 4 årsarbeten går upp i rök för det förlorade företaget. Skulle facket i den situationen kräva att de anställda skulle få fortsatt arbetet i det nya företaget skulle ju hela arbetsgivaransvaret helt plötsligt bli en facklig fråga där den nya arbetsgivare skulle sättas på undantag när han med eget folk tänkt lösa arbetssituationen.


En sådan situation kommer definitivt inte att utveckla våra företag till konkurrenseffektiva enheter som gör Sveriges företagare konkurrenskraftiga i framtiden..

Av tommy norum - 25 juni 2013 07:00

Närmar vi oss storstadsproblemet i svårigheten att parkera i Åmåls centrum ?.


http://www.svtplay.se/klipp/273093/parkeringsproblem    1966  Längd: 3 min 39 sek  

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4 5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15 16
17 18 19
20
21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards