Alla inlägg under maj 2013

Av tommy norum - 3 maj 2013 06:45


  


Helt plötsligt vaknade våra politiker upp ur sin dvala när näringspolitiken kom på agendan på grund av fallet i rankinglistan om hur våra företagare ser på näringsklimatet i kommunen.


 Håkan Sandberg före detta moderat kommunpolitiker slår nog huvudet på spiken i sitt i inlägg i Synpunkt med påståendet att när man tillsätter tjänstemän utan den minsta erfarenhet av företagande så kanske vi inte kan förvänta oss mer än tävlingar om både centrum och kakor, cirkulationsplatser, en ny värdegrund med en slogan som ingen sen kommer ihåg.

Bara att konstatera att nu är det dags för nya tag, sparka ut den nuvarande organisationen som växer för varje år utan att kunna leverera ett enda av de utsatta mål som politikerna eftersträvar.


Att sen Centerns vision genom Lars Ottossons inlägg förespråkar satsningar på landsbygden med både vägar telekommunikationer kanske inte är så förvånande med tanke på hans politiska ursprung


Peter Vestlund folkpartiet har också funderingar vad som gått snett. Kommunen skall bli bättre på att ta hand om sina företag som finns här . Men att våra kommunala tjänstemän skall åka runt och utröna aktuell status vad som gäller rekrytering, utbildningsbehov, tandemrekrytering, lokalbehov och så vidare som han utrycker det. Våra företagare behöver bli sedda och uppmärksammade samt få hjälp med möjligheten att utvecklas fortsätter han med. För mig framstår sådan funderingar som om skribenten helt saknat förutsättningar för att driva företag när man tycker att kommunens tjänstemän skall syssla med frågor som borde vara självklara att ingå i ett företagarkoncept. Att han sen inte har tid med frukostträffar som var ett led i att skapa kontaktytor för att utveckla företaget utan vill ersätta dessa med personliga besök får en närmast att tänka på en dagisverksamhet där man tycker att kommunen skall ta över uppgifter som borde vara en självklarhet i sitt företagande.


Varför fortsätta i samma hjulspår när resultatet uteblir var en bra avslutning på Håkan Sandbergs inlägg, på frågan från vårt kommunalråd Michael Karlsson : “ Vad är det vi gör galet ? “


Sen är det nog företagarna själva som få ta sig i kragen och inte ropa på kommunen när utvecklingen inte går som man tänkt sig. Det finns lokala företagare som på allvar förespråkar att de skall ha gräddfil i anbudsgivningen, att man skall förenkla  anbudsgivningen, att man skall låta miljöaspekterna och lokal arbetstillfällena vara utslagsgivande , att närproducerat skall ha företräde, inte bara priset. Det finns en uppsjö av förslag som på sikt skulle slå ut hela marknadsekonomi om företagarna fick som de ville.


Kanske är det så att företagarna har för stora förväntningar på kommunens insats . Kanske är det så att den nya företagargenerationen inte riktigt har klart för sig vad som ingår i att driva företag utan ropar på kommunen när man inte riktigt räcker till i sin roll. Kanske har man för stora förväntningar av kommunens roll, därav den dåliga placeringen i rankinglistan.


Av tommy norum - 2 maj 2013 07:00



Olle Andersson

Onsdag 1 maj 09:31

Jag har inte någon som helst avsikt eller intresse att använda denna blogg som något media att gå i försvar gentemot T.Norum eller anonyma skribenter för de frågor jag ansvarar för i Åmåls kommun, jag hälsar däremot alla läsare hjärtligt välkommna att kontakta mig för att erhålla den information som alla kommuninnevånare har rätt att få av sina politkeer och tjänstemän. Alla som har frågor och funderingar är som sagt vad välkommna att kontakta mig under arbetstid på 0532-170 00 vx eller per mail till olle.andersson@amal.se


Tack för min enda och korta medverkan i denna blogg
Olle Andersson
P.S jag står fortfarande för mitt föregående inlägg D.S

 
 
 
Svar till Olle Andersson.
 

Vad ljuget i min blogg bestod i det får tydligen bloggläsarna vara ovetande om kan man förstå efter den senaste kommentaren eller är det så att man måste ringa upp Olle Andersson på arbetet för att få klarhet i saken.

Jag ha anklagat både politiker och tjänstemän när de kommer med osanningar, men jag har också gett ordentliga underlag för mina påståenden i bloggen. Lite fegt att inte vilja stå för det man skriver om Olle Andersson . Förtal av en kommunal tjänsteman är väl den rätta rubriken på ett sådant beteende.

Vad säger våra politiker när våra tjänstemän tar till starka ord som att man ljuger när man framför åsikter i olika spörsmål utan att vilja ge information vad som är osant. Bara att konstatera så länge Olle Andersson inte kan verifiera sina påståenden att osanningar förekommer i bloggen så får vi ytligare en i skaran som tar till ljug när man känner sig trängd och trampad på tårna i sin tjänsteutövning.

Och jag som trodde att den kulturen försvann i och med den nya politiska majoriteten tog vid. Men har man sina rötter i gamla Samhällsbyggnadsförvaltningen så kanske det tar ett tag innan man förstår hur man skall förhålla sig till sanningen i sin tjänsteutövning.

Så Michael Karlsson se nu till att Olle Andersson avslutar debatten på ett värdigt sätt. Man kan inte som hög tjänsteman ge sig in i en frågeställning via media och anklaga folk för att ljuga och sedan dra sig undan utan att kunna verifiera anklagelserna.

Vad får det för bild av tjänstemannakåren i kommunen ? Har vi inte haft nog med sådant skit i de kommunala verksamheterna ?


Av tommy norum - 1 maj 2013 18:34


 


Samling vid plantaget där Arbetarkommunerna från Åmål och Säffle utgick med sitt 1:a Maj tåg ledda av Åmåls musikkår.   


 


Uppmaningar i Plakaten var både av lokal som nationell karaktär. Det fina vädret bidrog till en ganska stor anslutning till tåget. Dock har väl de stora massornas anslutning som i fornstora dar blivit ett minne blott. Kanske är det förhållandevis bra samhället som vi skapat gemensamt, där de stora tvisterna uteblivit från agendan i de olika partiernas inställning till vilken politik som man presenterar, där skillnaderna i mångt och mycket är marginella som gör att intresset för att gå i första Maj tåget svalnat under åren.

Av tommy norum - 1 maj 2013 07:00




 


Analysen som Sune Tholin gör i Tisdagens PD om Åmåls tappning i rankinglistan hur våra företagare ser på företagsklimatet skiljer sig betydligt från min analys.

Medan Sune Tholin stönar sig kvar i att det är en enig kommunstyrelse ansträngningar att knäcka en enskild liten företagare som orsakat fallet i rankningen så är min analys att det är när det nu gått upp för våra företagare att vissa har fått miljonstöd i hyressubventioner under åren som fått företagarna att reagera över hur våra politiker missköter våra gemensamma resurser.

Var nu Sune Tholin fått fram siffrorna att en majoritet av Åmåls företagare ser med undran och oro hur arrogant en enig kommunstyrelse agerar mot en småföretagare.

De småföretagare som jag har kontakt med och det är åtskilliga ställer helt och fullt upp på att man, för att fungera i en marknadsekonomi, måste ha likvärdiga villkor . Varför skall kommunen subventionera Dalbo-Båtar med nästan en halv miljon om året ?  Den frågan undviker Sune kategoriskt att svara på i sina krönikor.


Den frågan har också en enig kommunstyrelse ställt sig och kommit fram till att det är dags att sätta ner foten och få ordning på torpet en gång för alla.


Tack för det säger nog en majoritet av medborgarna. Det är nog bara Sune Tholin och en klick runt honom som fortfarande tycker att det där med ordning och reda, följa kommunallagen det är det inte så noga med, bara det händer någonting.. Sune Tholin var ju en varm beundrare av vår förre förvaltningschef i Samhällsbyggnadsnämnden. Varför inte ta en liten koll vilka spår han lämnade efter sig i ekonomin för skattebetalarna. Det är inte bara Hamnterminalen , det dyker titt som tätt upp åtagande i miljonklassen efter hans flykt från kommunen, åtagande som många gånger kommit som en ren överraskning för våra politiker.


Vi ser att våra kommunalpolitiker vaknat till på insändarsidorna . Inte för att få respons för sin kommunalpolitik utan för att visa sitt stöd till riksdagspartierna . Olof Eriksson ( s ) är den senaste i raden . Varför är det så tyst när det gäller hur ni vill lösa kommunens olika problem. Det är ju ändå det mandatet ni fått av väljarna, inte att driva  riksdagspolitik i spalterna.



Olle Andersson hög kommuntjänsteman skriver att det ljugs i bloggen.



Olle Anderssons påhopp att jag ljuger i min blogg skall inte få gå spårlöst förbi. Nu Olle är det upp till dig att presentera vilka osanningar jag för fram i bloggen. Annars får du nog vara snäll att be om en ursäkt för ditt klavertramp. 

Av tommy norum - 1 maj 2013 06:45


 106 SVT Text         Onsdag 01 maj 2013
INRIKES PUBLICERAD  1 MAJ           
                                       
Ny typ av fusk med rot-avdrag        
                                       
Rot-avdraget har lett till en ny form
av fusk inom byggbranschen.          
                                     
SVT:s Uppdrag granskning avslöjar    
att de hantverkare eller företag som
dumpar materialkostnaderna och erbju-
der högst arbetskostnad - som ger    
störst rot-avdrag - oftast får       
uppdragen och jobben.                
                                     
-Helt plötsligt har något som alla   
alltid har velat hålla nere, nämligen
arbetskostnaden, blivit den mest     
populära kostnaden av alla, säger Pia
Blank Thörnroos som är rättslig expert
på Skatteverket.                     

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8
9
10 11 12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27 28
29
30 31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards