Alla inlägg den 22 maj 2013

Av tommy norum - 22 maj 2013 07:00


 




Äntligen kommer också politikerna själva till insikt genom den revisionsrapport som presenterats, de kan alldeles för lite påstås det  för att kunna förvalta våra gemensamma resurser på bästa sätt.

 Ett konstaterande som nog många med mig varit medvetna om med tanke på alla konstiga beslut som förekommit i kommunens förvaltningar under åren.

Vi får väl gratulera att vi också fått politiska revisorer värt namnet när man går in i så känslig fråga att kritisera sina politikerkollegor genom att påstå att de nog inte riktigt räcker till i sin politiska styrning.


Lite förvånande att man fortfarande inte tagit åt sig den massiva kritik bland annat i insändare och denna blogg för flera år sen, bristerna i förvaltningarna på en tydlig internkontroll, uppföljningar, mm . Där finns det tydligen fortfarande stora kunskapsklyftor bland våra politiker om de krav som kommunens styrdokument ställer på nämnden och styrelse. Michael Karlsson ( s)  lovade bot och förbättring i kommunens rutiner , men slappheten sitter tydligen fortfarande kvar i väggarna på  kommunhuset.


Vi kan ju hoppas att revisorerna inte sätter sig i knät på politikerna efter den skarpa kritiken utan fortsätter att granska hur våra resurser används och där politikerna har ett stort ansvar att leva upp till.

Den förra revisorgruppens arbetsmetoder var katastrofal . Där fick man uppgifter på att det förekom olagliga subventioner, att man struntade i de styrdokument som skall följas i verksamheterna , där både uppföljningar av investeringarna lyste med sin frånvaro, man struntade i offerter, man gjorde i stort sett allt fel i sitt styrande utan att revisorerna reagerade trots att man fick alla uppgifterna om felaktigheter serverade på bordet.


Här missuppfattade de sitt uppdrag totalt där lojaliteten blev till  de politiker och tjänstemän som var med och skapade eländet än att vara garant till medborgarna att våra gemensamma resurser förvaltades bra och enligt de lagar och förordningar som styr de politiska besluten.


Tyvärr så sitter fortfarande politiker kvar i nämnder och styrelser som i sitt förtroende uppdrag misskött sina åläggande under åren utan att vilja avgå, och med revisionsrapporten att döma fortfarande inte har tagit åt sig kunskapen vad deras uppdrag går ut på.


Bättre sent än aldrig eller inget nytt under solen kan man ju säga när även våra politiker börjar inse vad de håller på med.


Läs inlägget som skrevs för tre år sen om hur våra politiker förvaltar våra gemensamma resurser och som borde få vem som helst att vakna upp och ändra sitt beteende med den informationen,  men tydligen inte våra politiker förstår vi efter revisionsrapporten att dömma.


Av tommy norum - 22 maj 2013 06:45



Detta skrevs för tre år sen i bloggen, först nu kommer reaktionen.



 




Håkan Sandberg skrev ett inlägg i PD: synpunkt om att skolan bör uppgraderas i kommunen.    Frågan är om inte allt bör uppgraderas.


Rapporterna duggar tätt hur illa skött kommunen är i de olika verksamheterna. Senast på tapeten är skolan där ledningen inte vill ta till sig den kritik som varit på tapeten en längre tid när det gäller mobbing.

Vi har den katastrofala utvecklingen om antalet elever som går ur ur skolan utan fullständiga betyg. Vi har vuxenutbildningen där skolinspektionen riktar hård kritik mot att de inte når kursmålen. Vi har den katastrofala utvecklingen i ekonomin , det som våra kommunekonomer informerat om i åratal, tyvärr för döva öron.


Ingen har haft riktig koll på den ekonomiska styrningen på grund av dåliga rutiner eller inga rutiner alls,  inga uppföljningar av investeringar har gjorts, ingen vet vad investeringarna kostat. Politikerna förstår i bland inte vad de beslutar om , kan man förstå, eftersom ingen reagerar på det ekonomiska resultatet som kommer ut av investeringarna.

Ta Örnäs camping som i senaste budgetprognosen ligger 400 000 kr back. Har politikerna klart för sig turerna runt de investeringar som gjorts i 10 tal år?  Har man fått någon ordentlig investeringsprognos där utfallet presenteras ?

Har vi fått det utbyte av investeringarna som utlovas när ni tog besluten ? Det borde finnas bättre  användning för våra skatter än att subventionera turisterna på campingen år ut och år in och det utan att våra politiker reagerar.

 

Näringslivet har tappat förtroendet för våra politikers kvalifikationer att styra vår kommun i näringslivsarbetet.


Kanske är det dags för alla politiska partierna att se om sitt hus ( båt ) och byta ut den besättning som de senaste åren totalt tappat greppet om situationen i kommunen, där i stort sett allt har gått på lösa boliner utan varken kontroll, uppföljning, eller ordentliga mål i verksamheten.


Personer som förstår att de inte sitter på sitt eget mandat där de proriterar sina egna intressen både ekonomiska och sina fritidsintresse, personer som förstår att sätta medborgarna i centrum i sina beslut. 


Som sagt vad inget nytt under solen i den senaste revisionsraporten men med den skillnaden nu har även en del politiker fått upp ögonen över elände av slapphet som styrt kommunen de senaste femton åren. Kanske är det därifrån kritiken måste komma för att återställa ordningen i Åmål.  

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8
9
10 11 12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27 28
29
30 31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards