Alla inlägg under maj 2013

Av tommy norum - 24 maj 2013 17:13




Långeds Mekaniska i konkurs

ÅMÅL

Långeds Mekaniska i Åmål har gått i konkurs. Tio industriarbetare berörs av konkursen.
 

Av tommy norum - 24 maj 2013 08:00



Detta var infört i bloggen för tre år sen. Tyvärr så kan vi konstatera att de ansvariga för eländet fortfarande sitter på sina förtroendeposter utan att vilja avgå.




Då har det första huvudet rullat i Göteborg när chefen för idrotts och föreningsförvaltniongen Ragnihild Andersson avgår på grund av att inte ta informationen om mygel och lurendrejeri på allvar.


När får vi en liknade reaktion i Åmåls kommun där någom tar ansvaret och avgår för alla tvivelaktiga beslut och mygel med kommunala skattemedel som man sysslat med under åren. Kommunen genom samhällsbyggnadsnämnden har lurat skattebetalarna på miljoner genom att ge företagare hyresrabatter helt utanför de klara bestämmelser som omgärdar hur kommunala medel skall användas i kommunallagen.

 Man har struntat i det mesta för att hålla medborgarna skadelösa i upphandlingar för att få maximal utdelning av skattemedel i investeringar.

Man fördelar kostnader efter eget bevåg i olika verksamheter, för att dölja, för vem , politiker, medborgare ?

Nu får banne mig ledande politiker ta detta lurendrejeri på allvar och låta de ansvariga ta konsekvenserna av sina felbeslut som kostat miljoner av skattemedel, genom att avgå.

Denna otroliga ynkedom eller bristande av normalt beteende i form av sunt förnuft när man  i press försöker med desinformation

ge en bild av verkligheten som inte stämmer.Ta nu bort dessa politiker som

uppenbarligen inte klarar av sin roll som beslutfattare utan har skaffat sig egna

regler och ideologi långt i från den medborgarana förväntar sig de skall ta i sin roll som förvaltare av våra skattemedel. 



Av tommy norum - 24 maj 2013 07:00





 


Vi läser i Pd att socialbidragen skjuter i höjden med explosionsartad fart .


Var inte meningen med den nya organisationen som skulle överta socialkontorets arbetsuppgifter med socialbidragen att minska just dessa ?  Om jag fattat rätt så skulle kommunstyrelsens integrations och arbetsmarknadsförvaltnings övertagande en del av Socialkontorets arbetsuppgifter där bland annat mer fokus skulle inriktas på att få de socialbidragssökande in på arbetsmarknaden med olika åtgärder som ett led att sänka socialbidragskostnaderna.

Att visa upp engångsresultat om förbättringar och sen fortsätta i samma spår med men med en utveckling mot det motsatta där utbetalningarna bara ökar borde få våra politiker att tänka till en gång till i den organisationsförändring som gjordes .


Att göra ordentliga analyser av politiska beslut efter en tid, det som våra politiker har haft så svårt för en längre tid, och där få bekräftat om utfallet blev som de tjänstemän som var pappa till förändringsförslaget gav sken av , vore väl ett klokt beslut.


Men lämna det utredningsförslaget till en oberoende konsult som tar med hela biten varför det blev som det blev. Revirtänkande tjänstemän som utreder sina egna förvaltningar skall man nog ta med en nypa salt över det resultat man visar fram. De är nog mer belägna att skydda sitt eget revir från klåfingriga politiker än komma med lösningar som kanske gör dem arbetslösa.

 

Vi ser också att näringslivsrådet skall utökas med en ledamot där LRF kan tänkas komma in.


Finns det inte en risk att rådets medlemmar mer blir en lobbygrupp för sina egna intressen än att se till kommuninnevånarnas bästa. Våra politiker får nog se till att vara vaksamma när lobbyisterna går in och vill ta del av våra gemensamma resurser med motivering att det är för kommunens bästa.

 

RLF en intresseorganisation för våra bönder ser nog helst att alla inköp skall gå via deras lokala medlemsföretag där man kommer att sätta likhetstecken mellan lokalproducerat och att behålla arbetstillfällen i kommunen . Där kommer väl också argumenten för en utökad vindkraftsetablering i kommunen stå på agendan med samma argument.

 

Handeln har ju också utnyttjat sina kontakter där man sätter likhetstecken mellan investeringar i centrum som kostat miljoner och en positiv utveckling. Resultatet har vi facit på, avvecklingen fortsätter med oförminskad kraft bland butikerna. Det finns också krafter inom hantverksyrken som menar på att vid anbudsförfarande skall man ta större hänsyn till lokal anknytning för att inte spä på arbetslösheten i kommunen.


 Som jag ser det så har sällan lokala särintressen som genom politiska beslut får någon fördel ingen som helst att göra med en hållbar utveckling inom näringslivet i kommunen, snarare blir väl resultatet precis tvärt om på sikt.

Att man sen vid en eventuell utvärdering av beslutade förslag som kommer från gruppen inte fått den utveckling som man tänkt sig förklaras ofta med att om vi inte hade gjort si och så så har utslaget blivit mycket sämre.


Ett ofta användbart i argument inom den offentliga sektorn när de tänkta resultaten av besluten uteblir 


Inom näringslivet så har det troligtvis renderat till en omfyttning till en annan tjänst eller sparken om visionerna bara kostar pengar utan synbara resultat.


Av tommy norum - 23 maj 2013 07:00


   SvD KULTUR

 

BERGLINS SÖNDAG






  


   



 

Av tommy norum - 22 maj 2013 07:00


 




Äntligen kommer också politikerna själva till insikt genom den revisionsrapport som presenterats, de kan alldeles för lite påstås det  för att kunna förvalta våra gemensamma resurser på bästa sätt.

 Ett konstaterande som nog många med mig varit medvetna om med tanke på alla konstiga beslut som förekommit i kommunens förvaltningar under åren.

Vi får väl gratulera att vi också fått politiska revisorer värt namnet när man går in i så känslig fråga att kritisera sina politikerkollegor genom att påstå att de nog inte riktigt räcker till i sin politiska styrning.


Lite förvånande att man fortfarande inte tagit åt sig den massiva kritik bland annat i insändare och denna blogg för flera år sen, bristerna i förvaltningarna på en tydlig internkontroll, uppföljningar, mm . Där finns det tydligen fortfarande stora kunskapsklyftor bland våra politiker om de krav som kommunens styrdokument ställer på nämnden och styrelse. Michael Karlsson ( s)  lovade bot och förbättring i kommunens rutiner , men slappheten sitter tydligen fortfarande kvar i väggarna på  kommunhuset.


Vi kan ju hoppas att revisorerna inte sätter sig i knät på politikerna efter den skarpa kritiken utan fortsätter att granska hur våra resurser används och där politikerna har ett stort ansvar att leva upp till.

Den förra revisorgruppens arbetsmetoder var katastrofal . Där fick man uppgifter på att det förekom olagliga subventioner, att man struntade i de styrdokument som skall följas i verksamheterna , där både uppföljningar av investeringarna lyste med sin frånvaro, man struntade i offerter, man gjorde i stort sett allt fel i sitt styrande utan att revisorerna reagerade trots att man fick alla uppgifterna om felaktigheter serverade på bordet.


Här missuppfattade de sitt uppdrag totalt där lojaliteten blev till  de politiker och tjänstemän som var med och skapade eländet än att vara garant till medborgarna att våra gemensamma resurser förvaltades bra och enligt de lagar och förordningar som styr de politiska besluten.


Tyvärr så sitter fortfarande politiker kvar i nämnder och styrelser som i sitt förtroende uppdrag misskött sina åläggande under åren utan att vilja avgå, och med revisionsrapporten att döma fortfarande inte har tagit åt sig kunskapen vad deras uppdrag går ut på.


Bättre sent än aldrig eller inget nytt under solen kan man ju säga när även våra politiker börjar inse vad de håller på med.


Läs inlägget som skrevs för tre år sen om hur våra politiker förvaltar våra gemensamma resurser och som borde få vem som helst att vakna upp och ändra sitt beteende med den informationen,  men tydligen inte våra politiker förstår vi efter revisionsrapporten att dömma.


Av tommy norum - 22 maj 2013 06:45



Detta skrevs för tre år sen i bloggen, först nu kommer reaktionen.



 




Håkan Sandberg skrev ett inlägg i PD: synpunkt om att skolan bör uppgraderas i kommunen.    Frågan är om inte allt bör uppgraderas.


Rapporterna duggar tätt hur illa skött kommunen är i de olika verksamheterna. Senast på tapeten är skolan där ledningen inte vill ta till sig den kritik som varit på tapeten en längre tid när det gäller mobbing.

Vi har den katastrofala utvecklingen om antalet elever som går ur ur skolan utan fullständiga betyg. Vi har vuxenutbildningen där skolinspektionen riktar hård kritik mot att de inte når kursmålen. Vi har den katastrofala utvecklingen i ekonomin , det som våra kommunekonomer informerat om i åratal, tyvärr för döva öron.


Ingen har haft riktig koll på den ekonomiska styrningen på grund av dåliga rutiner eller inga rutiner alls,  inga uppföljningar av investeringar har gjorts, ingen vet vad investeringarna kostat. Politikerna förstår i bland inte vad de beslutar om , kan man förstå, eftersom ingen reagerar på det ekonomiska resultatet som kommer ut av investeringarna.

Ta Örnäs camping som i senaste budgetprognosen ligger 400 000 kr back. Har politikerna klart för sig turerna runt de investeringar som gjorts i 10 tal år?  Har man fått någon ordentlig investeringsprognos där utfallet presenteras ?

Har vi fått det utbyte av investeringarna som utlovas när ni tog besluten ? Det borde finnas bättre  användning för våra skatter än att subventionera turisterna på campingen år ut och år in och det utan att våra politiker reagerar.

 

Näringslivet har tappat förtroendet för våra politikers kvalifikationer att styra vår kommun i näringslivsarbetet.


Kanske är det dags för alla politiska partierna att se om sitt hus ( båt ) och byta ut den besättning som de senaste åren totalt tappat greppet om situationen i kommunen, där i stort sett allt har gått på lösa boliner utan varken kontroll, uppföljning, eller ordentliga mål i verksamheten.


Personer som förstår att de inte sitter på sitt eget mandat där de proriterar sina egna intressen både ekonomiska och sina fritidsintresse, personer som förstår att sätta medborgarna i centrum i sina beslut. 


Som sagt vad inget nytt under solen i den senaste revisionsraporten men med den skillnaden nu har även en del politiker fått upp ögonen över elände av slapphet som styrt kommunen de senaste femton åren. Kanske är det därifrån kritiken måste komma för att återställa ordningen i Åmål.  

Av tommy norum - 20 maj 2013 12:30



Tydligt är att den värdegrund som fullmäktige tagit beslut om inte gäller våra tjänstemän i kommunen. Här har man sett exempel på hur man kan gå ut i massmedia och beskylla skribenter om att ljuga utan att på något sätt kunna verifiera påståendena. Nu får våra politiker visa att man menar allvar i sina beslut så att i alla fall våra tjänstemän följer de riktlinjer som skall göra vår stad till Sveriges vänligaste. Ingen kan väl påstå att när våra tjänstemän går ut och anklagar medborgarna att ljuga och sedan gömmer sig på stadshuset utan att vilja förklara sig ger ju inga förtroendevibbar direkt för kommunens slogan att bli Sveriges vänligaste stad. Vad säger vår kommunstyrelse, är det inte på tiden att ni tvättar bort den kulturen en gång för alla , där ljug varit vanligt förekommande när man blivit trampad på tårna i sin utövning både hos Åmåls politiker och tjänstemän. Jag tror inte Åmål är förtjänat att framstå som någon mygelkommun längre där man förut blivit ertappad med byxorna nere, tagit till ljug och bortförklaringar för att klara sitt eget skinn. Visa nu att ni menar alvar i era ambitioner att göra kommunen vänligare och där ljug och bortförklaringar hör till det förgångna i verksamheterna.

 




Varför väljer du hela tiden att föra läsarna av din blogg bakom ljuset . Men din uppgift verkar ju inte att ge åmålsborna sanningsenlig information trots att du påstår detta - skärpning herr Norum - skriver Olle Andersson i min blogg utan att vilja förklara vad det ljugs om.


Skall verkligen en tjänsteman kunna kläcka ur sig vad som helst i massmedia och sen inte vill förklara sig vad han menar med anklagelserna ? 

 

Själv har jag anklagad både förre kommunalrådet, den förre samhällbyggnadsförvaltningens chef, samhällsbyggnadsnämndens både ordföranden och vice att ljuga med konkreta anklagelser som fortfarande ingen vill gå i svaromål för. Kanske på grund av att de inte har så mycket att komma med i försvar. Bra att konstatera att Olle Andersson är ytligare en i den kommunala hierarkin som tar till ljug när han känner sig trampad på tårna i sin tjänsteutövning. En ynklig sätt att ta till för att på något sätt försöka få budbäraren att framstå som opålitlig. Sune Tholin i PD försökte också med samma taktik underminera trovärdigheten i mina blogginlägg genom att påstå att jag skulle minsann inte yttra mig som lurat kommunen i en fastighetsaffär. Som vanligt helt tagen ur luften . Rena forna Öststadsmetoderna där man kunde hitta på vad som helst för att undergräva förtroendet för den information som inte passar.


Fortfarande går jag och väntar på en ursäkt i bloggen av Olle Andersson för detta övertramp av en kommunal tjänsteman när han anklagar att det skrivs osanningar utan att kunna verifiera anklagelserna.


Vad säger vår kommunstyrelse är det så här vi medborgare skall behandlas ?

Kanske skulle man visa att den värdegrund som nyss tagits i fullmäktige också inte bara är ett spel för galleriet

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8
9
10 11 12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27 28
29
30 31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards