Alla inlägg den 17 maj 2013

Av tommy norum - 17 maj 2013 07:00



 

 


Vi läser i PD :s insändarsida där Socialdemokraterna går till angrepp mot den sittande regeringen när det gäller ungdomsarbetslösheten. I dag är 400000 svenskar arbetslösa. Den svenska ungdomsarbetslösheten är ungefär 25 % och högre än jämförbara länder. Över 30000 unga har i dag varit utan arbete mer än sex månader. Det är tre gånger så många som när regeringen tillträdde .skriver man i PD:S Synpunkt där vårt kommunalråd Michael Karlsson ( s ) har sin underskrift med Magdalena Andersson som är ekonomisk talesperson för Socialdemokraterna.


Sen läser vi i Sten Lindströms krönika i Dalslands affärer där Leif Svensson, ordförande i småföretagarnas riksförbund som med fakta om arbetslössiffrorna ger en mer nyanserad bild av problemet med ungdomsarbetslösheten. I mars var 182 000 ungdomar mellan 15 och 24 år arbetslösa 28% av hela gruppen. 103000 var i åldern 20-24 år . Av samtliga var 117000 heltidsstuderande.. Av den ekvationen så är det ca 65 000 ungdomar som på riktigt är arbetslösa så att säga.


En liten illustration hur man som politiker försöker få fram största möjliga politiska effekt genom att bolla med siffrorna… Att vi har en hög ungdomsarbetslöshet är väl alla medvetna om. Här har man 2 lösningar att ta till sig .Socialdemokraterna vill att alla skall få behörighet att kunna söka till högskolan, där till och med på betald skoltid är på förslag . Medan företagarna som ändå de som i slutändan är de enda som kan rätta till arbetslöshetssiffrorna genom att anställa, är mer inne på ett lärlingssystem som finns i våra grannländer där man med varvad utbildning och praktik i ett yrkesval förbereder ungdomarna för ett arbete som efterfrågas på arbetsmarknaden.


Vilket låter mest realistiskt kan vi låta läsarna bedöma. Själv tillhör jag den generation som växt upp i ett samhälle där i stort sett alla hantverksyrken var baserade på ett lärlingssystem på 50 och 60 talet och som fostrat och gett genuina yrkeskunskaper och med den kunskapen varit med och byggt upp det här landet vad det är i dag. Socialdemokraterna var de som avförde den möjligheten från dagordningen när man tog politiska beslut på att alla skulle ta studentexamen eller gå ur en gymnasieskolan i sin iver att alla skulle minsann få samma möjligheter att studera vilken man ville eller inte.


Så frågan är väl om inte det är Socialdemokraterna som i är boven i dramat för den ungdomsarbetslöshet som finns i dag genom att ta bort ett fungerande lärlingssystem som fanns fram till 1970 där arbetsgivarna tog ett större ansvar för en utbildning som var anpassad till den verksamhet man arbetade i. Att sen socialdemokraterna med fackets inflytande propsade på att de nytillkomna på arbetsmarknaden , med små variationer, skulle ha samma lön som de som arbetet och har erfarenhet kanske också bidrog till att intresset för att anställa ungdomar svalnat hos arbetsgivarna.


Sen att den totala arbetslösheten , trots 200000 mer sysselsatta än under socialdemokraternas tid, är högre kanske ändå till viss del beror på en ökad invandring där stora skaror inte har en chans att komma in i på arbetsmarknaden på lång tid med den många gånger obefintlig skolgång i bagaget när de anländer. Som exempel är 80% av alla Afrikanska Somalier helt utan skolgång när de kommer till Sverige. Många utrikesfödda kommer att närma sig pensionsålder innan de är klara för en svensk arbetsmarknad med Socialdemokraternas dröm om hur man skall komma tillrätta med arbetslösheten där fortsätta studier tydligen är det som är lösningen .


 Det är nog många som tvivlar på att det är den rätta vägen för skoltrötta ungdomar som heller vill komma ut och tjäna pengar än att tillbringa tiden i skolbänken till , som många  anser,  ingen nytta.

.


.

.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8
9
10 11 12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27 28
29
30 31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards