Alla inlägg den 3 maj 2013

Av tommy norum - 3 maj 2013 06:45


  


Helt plötsligt vaknade våra politiker upp ur sin dvala när näringspolitiken kom på agendan på grund av fallet i rankinglistan om hur våra företagare ser på näringsklimatet i kommunen.


 Håkan Sandberg före detta moderat kommunpolitiker slår nog huvudet på spiken i sitt i inlägg i Synpunkt med påståendet att när man tillsätter tjänstemän utan den minsta erfarenhet av företagande så kanske vi inte kan förvänta oss mer än tävlingar om både centrum och kakor, cirkulationsplatser, en ny värdegrund med en slogan som ingen sen kommer ihåg.

Bara att konstatera att nu är det dags för nya tag, sparka ut den nuvarande organisationen som växer för varje år utan att kunna leverera ett enda av de utsatta mål som politikerna eftersträvar.


Att sen Centerns vision genom Lars Ottossons inlägg förespråkar satsningar på landsbygden med både vägar telekommunikationer kanske inte är så förvånande med tanke på hans politiska ursprung


Peter Vestlund folkpartiet har också funderingar vad som gått snett. Kommunen skall bli bättre på att ta hand om sina företag som finns här . Men att våra kommunala tjänstemän skall åka runt och utröna aktuell status vad som gäller rekrytering, utbildningsbehov, tandemrekrytering, lokalbehov och så vidare som han utrycker det. Våra företagare behöver bli sedda och uppmärksammade samt få hjälp med möjligheten att utvecklas fortsätter han med. För mig framstår sådan funderingar som om skribenten helt saknat förutsättningar för att driva företag när man tycker att kommunens tjänstemän skall syssla med frågor som borde vara självklara att ingå i ett företagarkoncept. Att han sen inte har tid med frukostträffar som var ett led i att skapa kontaktytor för att utveckla företaget utan vill ersätta dessa med personliga besök får en närmast att tänka på en dagisverksamhet där man tycker att kommunen skall ta över uppgifter som borde vara en självklarhet i sitt företagande.


Varför fortsätta i samma hjulspår när resultatet uteblir var en bra avslutning på Håkan Sandbergs inlägg, på frågan från vårt kommunalråd Michael Karlsson : “ Vad är det vi gör galet ? “


Sen är det nog företagarna själva som få ta sig i kragen och inte ropa på kommunen när utvecklingen inte går som man tänkt sig. Det finns lokala företagare som på allvar förespråkar att de skall ha gräddfil i anbudsgivningen, att man skall förenkla  anbudsgivningen, att man skall låta miljöaspekterna och lokal arbetstillfällena vara utslagsgivande , att närproducerat skall ha företräde, inte bara priset. Det finns en uppsjö av förslag som på sikt skulle slå ut hela marknadsekonomi om företagarna fick som de ville.


Kanske är det så att företagarna har för stora förväntningar på kommunens insats . Kanske är det så att den nya företagargenerationen inte riktigt har klart för sig vad som ingår i att driva företag utan ropar på kommunen när man inte riktigt räcker till i sin roll. Kanske har man för stora förväntningar av kommunens roll, därav den dåliga placeringen i rankinglistan.


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8
9
10 11 12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27 28
29
30 31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards