Alla inlägg den 12 maj 2013

Av tommy norum - 12 maj 2013 07:00








 



Hur reagerar våra politiker och tjänstemän när våra företagare försöker få gräddfiler till arbeten i den offentliga sektorn ? 



Det finns företagare som tycker att kommunens tjänstemän och politiker inte tar nog hänsyn till de lokala företagarnas arbetssituation när de inte klarar av att hänga med i anbudskarusellen.

Det påstås till och med att den dåliga rankningen hos företagarna är en del av det förhållandet när inte upphandlade gynnar de lokala företagen.

När man förut i många år varit lite si och så med hur arbetena har fördelas ut, där man inte brytt sig om anbudsförfarandet utan det har varit mer personliga förhållanden mellan tjänstemän och företagare som styrt hur arbetena fördelas ut, har man nu infört en betydligt striktare och återhållsam fördelning där kompetens och pris blivit det som styr var arbetena hamnar . En utveckling som på sikt gynnar skattebetalarna i slutändan .

Det som var upprinnelsen till Sveriges ekonomiska utveckling var borttagandet av skrået som styrde hantverksarbetena där man fick en monopolställning utan konkurens i kommunerna där intresset för utveckling av arbetena var minimala. Låt oss inte komma tillbaka till den situationen att gå tillbaka, när företagarna hotar med tappade arbetstillfällen och risk för en ytligare sänkning på rankningsskalan.


Det finns företagare som på fullt allvar tycker att subventioner på en halv miljon med skattemedel till enskilda företagare är okay och ser de tjänstemän och politiker som rättar till förhållandet som ett tecken på dåligt företagareklimat i kommunen. Kanske ändå säger en del om den lilla klick företagare som  förväntar sig att kommunen skall driva en politik där man gynnar de lokala företrädarna med risk att att sätta konkurensen ur spel som ändå är hörnstenen i en fungerande marknadsekonomi.

Men klarar man inte av att i den kommun man har som bas i sitt företagande, med alla fördelar som det innebär, vara lägst i ett anbud då får man nog se om sin organisation och kostnadsmassa för att på sikt kunna överleva i den marknadsekonomi vi befinner oss i .


Jag tror nog inte att början till en planekonomi är rätta medicinen för att upprätthålla ett bra  företagarklimat i kommunen.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7 8
9
10 11 12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27 28
29
30 31
<<< Maj 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards