Alla inlägg under mars 2018

Av tommy norum - 10 mars 2018 07:00


Nystartsjobb är en statlig subventionerad sysselsättning som infördes av regeringen Reinfeldt  den 1 januari 2007  Arbetsgivare som anställer en långtidsarbetslös får en subvention i form av skattekreditering i högst två år]. Nystartsjobben riktas (förutom till arbetslösa) även till sjukskrivna, förtidspensionerade och invandrare som har stått utanför arbetslivet i minst ett år. 

 

Att våra politiker nu senast den Socialdemokratiska regeringen inte analyserat utgången av reformen har man nu bevis på när arbetsgivarna tillåtits att avskeda personer som har fått en anställning via ett nystartsjobb där staten står för arbetsgivaravgiften och sedan anställa nya för att få förnyat stöd. Var det inte riktiga jobb som var andemeningen i reformen för nystartsjobb inte att tillåta arbetsgivarna att sko sig på staten?  




Bildresultat för nystartsjobb

Som vanligt när arbetsförmedlingen är inblandade i politiska reformer så klantar de sig. Nystartsjobben som skulle lösa arbetslösheten för främst de nyinkomna blev rena farsen i hur man tolkat sitt uppdrag.  


Här släpper man ut hundratusentals arbetslösa på arbetsmarknaden där arbetsgivaren erbjuds ersättningar för den anställde som grundar sig på ersättningar som du betalar arbetsgivaravgift för enligt 2 kapitlet socialavgiftslagen (2000:980). Det är främst, sjuklön, semesterlön och vissa skattepliktiga förmåner som erbjuds arbetsgivaren där de inte är sena att ställa upp på. Vilken gräddfil man skapar för arbetsgivarna där de inte behöver tänka på sociala kostnader som är en stor bit i lönekostnaden.  Här försöker man med alla medel få ner arbetslöshetssiffrorna inför valen och där varje procents nergång skryter man sedan om i att debattera vad duktiga man är inför sina politiska motståndare.

 

Arbetsgivarna är inte sena att nappa på erbjudandet när man kan få slippa arbetsgivare kostnaderna.  Med den generositeten från staten så kan arbetsgivarna lämna alla sunda beräkningar i lönsamheten för den anställde för att det skall gå runt.  Vad som händer när anställningstiden är slut? Jo då avskedas i många fall den anställde och arbetsgivaren söker nya bidrag av arbetsförmedlingen som ofta godkänner detta utan att bry sig om att analyser varför inte anställningen med bidrag gav någon fast anställning som var meningen med hela reformen. De privata arbetsgivarna erbjuder många gånger inga fastanställningar efter nystarts perioden som var tanken utan skor sig på staten för att öka intäkterna och fortsätter att mjölka samhället på bidrag. De offentliga arbetsgivarna ser också möjligheten att anställa personal billigt men klarar heller många gånger inte att behålla de nyanställda när bidragsperioden är slut för det tär för mycket på skattebasen i kommunerna. 


När man ser under åren vad de politiska besluten leder till där när arbetsgivaren efter en nystarts period, där tanken var kanske en fast anställning, istället avskedar man och med arbetsförmedlingens goda minne erbjuder man ett ny nystarts period till en annan jobbsökande där staten glatt ställer upp med nya bidrag utan en tanke på följderna av sin arbetsmarknadspolitik. Men att analysera hur många riktiga jobb Sverige har gått miste om med den här reformen där arbetsgivaren betalar hela arbetsgivarkostnaden det aktar sig noga våra politiker att undersöka. Då finns ju risksken att hela reformen som var meningen skulle skapa nya arbetstillfällen visar sig i stället blev precis tvärt om.

 

Att sedan arbetsmarknadsministern sent omsider efter flera år först nu reagerar och nu vill se över reglerna är som vanligt i politikerkretsar man har en väldig lång startsträcka för att reagera. För att inte tala om Arbetsförmedlingen som vanligt helt feltolkat sitt uppdrag.

 

Regeringen vill se över reglerna för nystartsjobb

 

Arbetsförmedlingen har fått ett uppdrag från regeringen att se över hur samrådet med fackförbunden fungerar när det gäller vilka arbetsplatser som är lämpliga och olämpliga för nystartsjobb. Nystartsstödet ska inte kunna utnyttjas, menar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), som är beredd att skärpa kontrollen. Det är dags att reagera nu efter nästan 10 års utnyttjande av våra skatter till i stort sett ingen nytta.    


Tusentals arbetslösa efter nystartsjobb

Nära hälften av de hundratusentals personer som fått nystartsjobb via Arbetsförmedlingen de senaste tio åren har blivit arbetslösa direkt efter att deras nystartsjobb upphört. 


Hur länge skall medborgarna finna sig i hur våra politiker i stort sett slänger ut miljarder utan en ordentlig uppföljning och analys över vilket resultat som blev följden av reformen. Tuta och kör så får vi se vad som händer är något som blivit en huvudlinje i hur man sköter sina uppdrag både hos våra politiker och hos regeringens långa arm våra myndigheter runt om i landet.   

  

 tn






Av tommy norum - 6 mars 2018 12:35



De globala entreprenörerna som arbetar i Sverige står som vinnare i stora upphandlingar när det visar sig att priset på arbetskraft sänkts kraftigt. Det vill inte våra bemanningsföretag eller fackföreningar och representanter för de svenska entreprenörerna vara med på utan vill börja ett handelskrig mot de som använder den fria rörligheten inom Eu i sitt entreprenörskap. 


 

Frihandel är handel som inte regleras av tullar ,importkvoter eller andra liknande handelspolitiska åtgärder .. Motsatsen till frihandel är protektionism   


Början till ett handelskrig, så reagerar våra svenska politiker och det svenska näringslivet när Amerikas president Trump aviserar om stål tullar för att skydda den inhemska stålindustrin.

 

Samtidigt så läser vi i en debattartikel i Dagens industri att svenska företag med facken vill gå ut och sätta stopp för utländska bolag som arbetar i Sverige. De anser att de inte konkurrerar på samma villkor när de ser en ökning av andelen utländska företag som vinner kontrakten.  Man vill gärna ha konkurrens men det skall ske på samma villkor där svenska arbetsvillkor skall gälla både lönemässigt och sociala villkor skall vara likvärdiga för de som kommer hit och arbetar.

 

Man tycker tydligen att det är helt okay att våra företagen bli utkonkurrerade i ett frihandelssystem av andra producenter i andra länder där en del är statsfinansierade och med urusla löner och sociala villkor för arbetarna bara det inte sker i Sverige. Hur många svenska företag har fått lämnat in just för den saken skull när utländska företag dumpat priserna med hjälp av låga arbetskraftskostnader i sina hemländer och översköljer oss med billiga produkter som slår ut svenska producerade. Vi har klarat oss relativt bra på grund av våra otroligt duktiga företagare som legat i framkant genom att hela tiden rationalisera och krympa arbetskostnaderna allt eftersom lönekostnaderna stiger i höjden. Men det är inte lika lätt med den metoden i branscher som kräver stora personalresurser då helt plötsligt får man konkurrera med företag från andra länder på andra villkor på hemmaplan där arbetskostnaderna beräknas efter det som gäller i deras hemländer.

Då blir det helt andra villkor som gäller när de utländska arbetsgivarna bara behöver betala löner och sociala kostnader med semester och pensionsåtagande med utgångspunkt från de länder de kommer i från . Det är väl bara att konstatera att flera EU länder ligger långt efter oss i social standard för medborgarna vilket också innebär att de har en betydligt lägre lönenivå och avgifter för den sociala det vi kallar arbetsgivaravgifter. Så varför skall utländska arbetare som jobbar med projektanställningar i Sverige inte kunna ha en både lägre lönenivå och en  betydligt lägre sociala kostnader för arbetsgivarna när arbetsgivarnas arbetskostnader är baserat på levnadsförhållandena i sina respektive  hemländer ?  Är det strafftullar på arbetskraften som fack och arbetsgivare är ute efter ?  


Eller menar kanske facket och svenska företagen som känner sig drabbade att gästarbetarna och deras familjer skall utnyttja samma  sociala förmåner i sina hemländer som de svenska arbetarna har när  de kommer hit i sina projektanställningar när de kräver att personalkostnaderna skall vara likvärdiga för att uppnå att man  konkurrerar på lika villkor ?   

 

Det finns tydligen ett problem här när tex utländska företag i byggbranschen och i olika infrastrukturprojekt kommer hit och rör om i grytan då vill man inte längre vara med på frihandelsavtalens villkor och den fria rörligheten inom Eu som sätter käpparna i hjulet för att facket skall kunna uppehålla en fortsatt hög lönenivå utan att behöva bli utkonkurrerade av andra Eu medborgare.  Men vill gärna ha konkurrens men det får inte ske av försämrade löner och anställningsvillkor för de svenska arbetarna. Så frågan är väl vad frihandelsavtalen med fri arbetskraftsrörlighet är värd om det är så att inhemska krafter försöker sätta krokben på hela iden genom att sätta begränsningar.

 

Är inte det också ett handelskrig när man försöker tvinga på aktörerna villkor för att skydda sina egna intressen.  Det är ju precis det man nu anklagar Trump för att han är på väg att dra igång ett handelskrig med tullar för att skydda de amerikanska intressena där också löntagarintressen står på spel kanske inte som här där man försöker skydda sina höga löner utan mer för att få behålla sina arbeten. Det är också därför England går ur EU där man vill ha större kontroll över den oreglerade arbetskraftsinvandringen som sänker lönenivån för den inhemska arbetskraften likaså samma argument som Trump använder för sin mur han vill bygga mot Mexiko för att skydda amerikanska arbetarintressen för lönedumpning.

Så det där med fri rörlighet inom Eu det är nog bra ända till det visar sig att den konkurrens som i andra fall anses som en motor i en marknadsekonomi som skapar ökad effektivitet med lägre konsumentpriser i stället blir ett hot mot den egna välfärden då vill man inte vara med längre. Nu talar också Frankrikes president Marcron om problemen med den utstationerade arbetskraften som ett hot mot hela EU. Vi kan också se att flera partier växer i Europa som är EU skeptiska. Italiens senaste val bekräftade väl den utvecklingen. Så frågan är väl om våra svenska politiker med fack och industrin lovordar den fria handeln bara så länge de själva tjänar på förhållandet.  Med den informationen i bakhuvudet så kanske man borde vara mer återhållsam i sina kommentarer när amerikas president Trump skyddar sina egets lands intresse.

 

I bland får man nästan känslan av att journalister och politiker får för sig att det är vi i Europa som väljer Amerikas president och det är våra intressen han är vald för att bevaka och skydda.  Det lyser fram en  dubbelmoral som i så mycket annat när man skall ta politiska  ställningstagande . Fri rörlighet av arbetskraft och frihandel är nog bra bara det inte drabbar de egna intressena.       


tn



Av tommy norum - 5 mars 2018 07:00


I Sverige betecknar sig två riksdagspartier som socialliberala: Liberalerna och Centerpartiet. Riksdagspartiet Moderaterna kallar sin ideologi "en förening av konservativ samhällssyn och liberala idéer''  Ja det är väl de här tre partierna som har det största ansvaret för de negativa konsekvenser som de liberala idéerna fått för det svenska samhället på grund av deras deras liberala syn på flyktingpolitiken .   


 

En Liberal politiker är en naiv person som saknar förmågan att ta till sig konsekvenserna av den politik de vill uppnå.



Tove Lifvendahl i SvD försöker i sin Söndagsledare definiera vad en liberal är för filur. 


Det finns de som tror att det ger politisk status att kalla sig liberal men frågan är väl om inte de är så naiva i sin syn på samhället att de i slutändan blir en fara för detsamma. En liberal migrationspolitik där man in i det sista vägrar befatta sig med konsekvenserna av sin politik och hur det skall lösas praktiskt är inget bra betyg för en liberal. För en äkta liberal så finns det bara svart eller vitt i sin syn på hur samhället skall formas. Ett ständigt sökande där samhällsmålen hela tiden förändras med utgångspunkt från den verklighet som helt plötsligt dyker upp.

 

Ofrihet och förtryck är ofta huvudtema i deras ideologi men ett tema som är flexibelt i alla fall när det gäller svensk inrikespolitik.  Friheten att få välja politisk ståndpunkt i olika frågar är tydligen inte en självklar sak hos en liberal när man ser hur man gång på gång på olika sätt demonstrerar och visar sitt förakt mot representanter som i demokratiska val blivit invalda i den svenska riksdagen med en ideologi som är anpassad till den verklighet som många gånger liberalerna föredrar att blunda för.  Liberalerna uppträder många gånger som om man har huvudet under armen i sina politiska visioner. Man vill gärna gärna ty sig till liberala visioner hur ett samhälle skall omformas men likt socialismen tankegångar så vill man gärna hoppa över hur det skall möjliggöras i praktiken.

 

Man hade visioner om den fria rörligheten i en nyliberalistisk anda där tuta och kör blev signum för de liberala tankegångarna som innehöll fri invandring utan en tanke vilka konsekvenser det skulle få för samhället. Där man konsekvent tillbakavisade alla försök till en politisk dialog om konsekvenserna som främlingsfientliga eller rasistiska. Men som Tove Lifvendahl skriver i sin ledare " att släppa in tiotusentalals asylsökande i farstun utan att ens med armbågen bjuda in till nästa rum, är det liberalt? Nej det är både aningslöst och ansvarslöst.

 

Det finns faktiskt ett politiskt parti Sverigedemokraterna som förstår och också propagerar för en politik som är baserad på verkligheten och står för det även om det kostat på med både spott och spe från övriga partier. Att de övriga sedan blivit tvingade att ta sig an SD: s invandrar och flyktingpolitik till slut men alldeles försent, den verkligheten vill man helst sopa under mattan och inte låtsas om. 

Vi kan ju hoppas att de nyliberala idéerna att kunna söka sig till Sverige bli försörjd av andra och där man lägger allt ansvar på samhället att ordna upp det hela med hjälp av det offentliga systemet till slut får en ände av den av den enkla anledningen att de negativa konsekvenserna blir för omfattande till slut. Frågan är väl om de som vill kalla sig liberaler någonsin kommer till den slutsatsen i sina analyser vad deras politik leder till.  

Frågan är väl om inte Sverige bör lämna den höga moraliska svansföringen i migrationsfrågan och i stället börja närma sig realpolitik baserat på vad medborgarna har för uppfattning och samtidigt arbeta för att ta bort den otidsenliga flyktingkonventionen från 1951 där Europa känner sig ha ett kollektivt ansvar för all världens människor på flykt. Ett ansvar som man ändå på alla sätt försöker komma undan i sitt spel för galleriet med olika politiska beslut som medför att man fortfarande tillåter flyktingar  att drunkna på sin väg mot friheten med hjälp av smuggelindustrin.

 

Man kan inte hur länge som helst hålla på med dubbelspelet inför medborgarna  i tron att verka trovärdiga med sin internationella solidaritet som Sverige låtsas stå för när man i stället borde stå för den invandrarpolitik som medborgarna vill ha. Man kan inte låta småpartierna som L. C. MP, V som inte ens har 30% av väljarkåren bakom sig diktera vilkoren i invandrarpolitiken.  

tn       

 






Av tommy norum - 2 mars 2018 07:00


Frågan är väl om inte våra utredningspoliser skulle gå Journalistskolan i stället för polishögskolan när man tar del av hur illa ställt det är med kompetensen hos våra polisers utredningsförmåga.  Det är inte bara Leif GW Persson som ifrågasätter deras förmåga. 

Färre mordfall klaras upp

Det fanns cirka 450 ouppklarade mord i Sverige 2016. Drygt ett 100-tal av dessa ouppklarade mord har skett i kriminella kretsar i Sveriges storstadsområden. För 25 år sen var det bara några procent av de ouppklarade morden som skett i gängmiljö. Så det är inte bara Palmemordet som polisen misslyckas att sätta dit mördarna. Bortstädade bevis, felkodade brott och glömda fall. Efter två års utredning har Leif GW Persson, på polisens uppdrag, lett en kartläggning av 430 ouppklarade mord - så kallade "kalla fall". Av dem finns det nu hopp om att lösa 25.
- Det vanligaste man missar är att offret och gärningsmannen ofta har en historia ihop, säger han. Vi har ju fått åtskilliga exempel på under åren både av Uppdrag granskning grävande journalistik och GW Perssons uttalande om hur oprofessionellt polisen i många fall sköter sina uppgifter. Palmeutredningen är inte unik i det avseendet. Det som borde skilja på förutsättningarna med en vanlig mordutredning är väl att det i palmeutredningen är det inte resurserna som har saknats utan kanske kompetensen hos de som är klassade som Sveriges bästa utredare inom polisen.  

 

 

Palmegruppen står fortfarande och stampar på samma fläck. Sveriges elit av utredare har i omgångar försökt lösa mordet utan resultat. Uppdrag granskning har ännu en gång avslöjat den dåliga kompetens som finns inom polisens utredare. 



Den 28 februari 1986 skjuts Sveriges statsminister till döds. Det som ska bli Sveriges mest uppmärksammade mordutredning inleds.

 

 

Maken till klantigt polisarbete får man nog leta efter när Sveriges poliselit tar sig an utredningen av mordet på Olof Palme. Med uppdrag gransknings reportage i minne så borde nog en och annan fråga sig hur många oskyldiga som sitter i våra fängelser. Eller för den del också hur många brottslingar går lösa på grund av ett klantigt utredningsarbete hos polisen.

 

Det är inte första gången som det avslöjas i mordutredningar att kompetensen hos många av våra poliser är under all kritik. Hur blev Christer Petersson ett hett spår i utredningen av mordet på Olof Palme? Inte ens regeringens stora granskning har lyckats reda ut den frågan. Men när Uppdrag granskning går igenom polisutredningen leder spåren till en fantombild, som med tiden har blivit Palmegruppens spaningsledares på den tiden Hans Holmérs, mest kritiserade misstag.

 

Man kan ju fråga sig hur kompetenta polisen egentligen var när det är Uppdrag granskning som upptäcker Christer Peterssons gamla källarförråd och inte Palmeutredarna? Där har hans hemligheter legat orörda i över ett decennium och som speglar en annan bild av turerna runt Petersson. Polisen har ju vid olika tillfällen klagat om dåliga resurser när man inte riktigt räcker till men när det gäller Palme mordet så har det inte varit fallet så frågan är väl om det inte är kompetensen som som inte räcker till.?  . Frågan är väl om inte Palmemordet under de senaste 30 åren är världens dyraste polisutredning för där har man inte har sparat på resurserna när man sammanfört Sveriges bästa utredare under ett tak för att lösa statsministermordet. Här kommer det fram uppgifter om Palmegruppens mest hyllade polis Thure Nässén som med rena gangstermetoder manipulerar vittnen och med förhörsmetoder så långt i från metodbeskrivningarna i hur ett förhör skall gå till man kan komma.

 

Hur kan man låta en polis överhuvudtaget får jobba kvar i yrket med en bakgrund att vara dömd i rätten som tjuv ?  Förövrigt ett tjuveri som han fortsatte med enligt vittnet mot knarklangare och prostituerade där han tog för sig både i kontanter och narkotika i sina räder hos buset. Han försåg sig och i stället så anmälde han inte offren utan drev själv in böterna som hamnade i hans privata ficka enligt samständiga vittnen som blivit drabbade av hans metoder att skipa rättvisa.  När till och med dåvarande chefsåklagaren Anders Helin ( numera avliden) är med i spelet att sätta dit Christer Petersson där han undanhåller fakta i bevisföringen när poliser i Palmegruppen lockade missbrukare med stora summor för att de skulle vittna mot Christer Petersson.

 

När ett vittne berättade detta under rättegången förnekades det av åklagaren. Men domstolen blev vilseledd när han avstår att lämna ut bandinspelade förhör som bekräftar att så var fallet.  Han var själv djupt kritisk mot utredningen:– Att utredningen var ­erbarmligt dåligt skött ­under de första åren är väl alla överens om det märkte­ jag ju själv sa  Anders Helin  och tillade : – Man skulle ha hållit sig till regelboken. Då hade vi inte suttit där vi sitter nu. Men samtidigt så var Helin övertygad om att Christer Petersson var mördaren. Han kanske hade ändrat sig om han fått varit med om att ta del av Uppdrag Gransknings nya rön som kommit fram i deras repotage om Christer Petersson. 

tn 


 






Av tommy norum - 1 mars 2018 19:15


Fotograf Marinmuseet


                                 





Av tommy norum - 1 mars 2018 19:00


8 foton från Dals-Ed  1930-1950 talet  

LicensErkännande-DelaLika (CC BY-SA) Erkännande-DelaLika (CC BY-SA)


Äng i Dals Ed.

Äng i Dals Ed. flygfoto 1937

Lantmannaaffärens fastighet med bank- och postkontor i Dals-Ed. Fotograferad av Elis Persson, Dals-Ed 1930-40 talet

 Torget  Dals-Ed

Torget Dals-Ed 1942


Järnvägshotellet och stationen  Dals Ed

Järnvägshotellet och stationen Dals Ed 1945

Lilla Lee Dals-Ed med kyrkan och prästgården

Lilla Lee Dals-Ed med kyrkan och prästgården 1942

Dals Ed  från skolanNegativ till vykort. Tillhör Olle Liljekvist serie.

Dals Ed från skolan 1942

   

Torget i Dals-Ed 1950  

Av tommy norum - 1 mars 2018 17:15




En  bildkavalkad med 21 vykort från Limhamn Malmö vid olika tidsperioder på 1900 talet.. 









               

Klicka på Malmö förr här nedan för mer bilder.

Av tommy norum - 1 mars 2018 17:15



HAMNVÄSEN

Beskrivning av motivet

I väntan på vind, vänerskutor i hamn Hamnen Vänersborg   omkring 1900

Köpmannebro 1915

Kömannebro, bygganden av den nya bron på 1960 talet 

"Ång Idun på uppgång" [Ångaren Idun] 1915




Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards