Alla inlägg den 22 mars 2018

Av tommy norum - 22 mars 2018 10:17


Bildresultat för västevik

Uppdrag granskning avslöjar myglande Västerviks politiker.

Efter att ha sett Uppdrags gransknings reportage om hur Västerviks politiker lurar skjortan av skattebetalarna genom att i princip ge bort en av de mest attraktiva markområdena till ett byggkonsortium så får man onekligen tankarna till Åmål i hur våra kommunpolitiker förvaltar våra skattemedel. Men i Åmål var det ingen kändis med i spelet som i Västervik där ABBA:s  Björn Ulvaeus var med och drog i trådarna så att västervikspolitikerna totalt tappade omdömet och det sunda förnuftet.

I första programmet så fick man se hur det som var meningen skulle bli ett hotell och mötesplats för kulturen myglades bort till att i stället bli ett lyxboende med lägenheter som i stort sett ingen Västerviksbo hade råd att köpa. Hela markaffären gjordes upp under falska förespeglingar med  en stadsplan som visade en hotellbyggnad men inte bostäder ändrades efter att köpet gått igenom att bli ett område där också bostäder fick byggas  Att prislappen på ca 1 miljon var alldeles för lågt satt och skulle ha inbringat kanske upp till 7-8 miljoner om fler intressenter fått möjligheten  att vara med och bjuda på marken under de rätta förutsättningar men som Västerviks politiker satt stopp för genom att mygla bort intressenter med en falsk stadsplan.


 

I Åmål blev politikerna så exalterade av en arkitektskiss som speglar en orealistiskt verklighet så till den grad att de tappade allt sunt förnuft i markaffären.



I Åmål så gav våra politiker bort ett stort attraktivt markområde för en spottstyver av naiva politiker och tjänstemän med dålig kompetens för sitt uppdrag.  Här nappade våra politiker på en arkitektskiss hur man tänkt sig områdets utformning att man blev så exalterade över framställningen att man till intressenternas stora förvåning blev erbjuden  ett mer än dubbelt så stort markområde i Åmåls absolut finaste område runt en småbåtshamn ett stenkast från centrum till samma pris som byggherrarna tänkt sig köpa av den dåvarande kommunalrådet centerns Kurt Svensson och där det dåvarande Socialdemokratiska oppositionsrådet helt höll med. Priset här blev en spottstyver med 750000 kr med ett inskrivet avtal att kommunen skulle investera för samma belopp. Detta är några år sedan och fortfarande har det inte kommit upp några bostäder i området av olika skäl trots försök..


Nästa tabbe Västervikspolitikerna stod för i sin strävan att göra Västervik attraktivt för affärsflyget och turism var att bygga ut flygfältet där  Björn Ulvaeus  önskemål om en utbyggnad låg i bakhuvudet hos det moderata kommunalrådet som med hjälp av landstingets tjänstemän och stadens lokala företagare lobbade för en utbyggnad där ambulansflygets möjlighet att använda flygfältet i slutändan blev huvudargumentet för att Västerviks fullmäktige skulle ta investeringsbeslutet på en förlängning av banan för 10 miljoner.

Men om det nu var taktiskt eller av dålig kompetens som är så vanligt när politiker är inblandade så glömde man tala om för fullmäktige att om skall använda flygfältet som var tänkt så fattas det väl lika mycket i följdinvesteringar minst per år för att hålla fältet flygande. Så nu står man där med en förlängd bana men inga flygplan som kan landa.


Köpet av  restaurangbygget kommer att bli en dyr affär för Åmåls skattebetalare i framtiden.   


Vi har väl ungefär samma problem i Åmål där den socialdemokratiske kommunalrådet genomdriver sina projekt utan den minsta eftertänksamhet och sund förnuft inblandat.  Här var det inget flygfält utan en restaurangbyggnad som stått tomt de senaste åren på grund av dålig lönsamhet hos de som försökt driva restaurangen. Inget som bekymrade vårt socialdemokratiska kommunalråd som i I stället för att kontrollera marknaden ordentligt innan ett köp vilka förutsättningar som fanns för en uthyrning av lokalerna som också skulle ge en indikation på vad fastigheten är värd så köpte man den rakt upp och ner för 8 miljoner.


Affären gjordes upp genom Åmåls kommunala bostäder där en kompetent vd förstod riskerna med affären så kommunen fick sätta in köpeskillingen som en ägarinsats i bolaget och dessutom så förband sig kommunen hyra fastigheten för ca 50 tusen i månaden av Åkab men i gengäld då få ta del av hyresintäkterna. Några hyresintäkter som på långa vägar täcker investeringskostnaderna visade det sig vara svår att förhandla fram för vårt kommunalråd som var ansvarig för affären. Trots allt så nappade till slut en intressent med ett hyreskontrakt  som i princip större delen skattebetalarna fick står för.  En konkurs blev resultatet efter en kort tid där nu tomma lokaler står och tickar pengar för skattebetalarna. En ny hyresgäst med ett hyreskontrakt i ryggen där skattebetalarna fortfarande får stå för större delen av investeringskostnaderna har nu förhandlats fram och där nu restaurangen kommer att öppna i sommar.

 

Vad övriga restaurangägare i kommunen tycker när kommunen klampar in och erbjuder lokaler till subventionerade hyror som skattebetalarna får stå för kan man undra ?   Det som var en köpeskilling på ca 8 miljoner har nu växt till några miljoner till kan man tänka. Det kommer att bli en dyr affär för Åmåls skattebetalare i framtiden som har en av Sveriges högsta kommunalskatter. Det verkar inte bekymra våra politiker nämnvärt inte heller att socialdemokraterna lovade kompensera den senaste skattehöjningen som skulle gå till vården med en skattesänkning.

 

Ett vallöfte som inte var mycket värd har det visat sig.  Men att den skulle gå till köp av en restaurang som kommer att kosta skattebetalarna miljoner under åren och inte till vård och omsorg som man lovade kanske kommer att sätta sina spår i valet september 2018 .    


  TN           

 





Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards