Direktlänk till inlägg 6 mars 2018

Håller man på och bita sig själva i svansen de som är för frihandel och fri rörlighet inom EU ?

Av tommy norum - 6 mars 2018 12:35



De globala entreprenörerna som arbetar i Sverige står som vinnare i stora upphandlingar när det visar sig att priset på arbetskraft sänkts kraftigt. Det vill inte våra bemanningsföretag eller fackföreningar och representanter för de svenska entreprenörerna vara med på utan vill börja ett handelskrig mot de som använder den fria rörligheten inom Eu i sitt entreprenörskap. 


 

Frihandel är handel som inte regleras av tullar ,importkvoter eller andra liknande handelspolitiska åtgärder .. Motsatsen till frihandel är protektionism   


Början till ett handelskrig, så reagerar våra svenska politiker och det svenska näringslivet när Amerikas president Trump aviserar om stål tullar för att skydda den inhemska stålindustrin.

 

Samtidigt så läser vi i en debattartikel i Dagens industri att svenska företag med facken vill gå ut och sätta stopp för utländska bolag som arbetar i Sverige. De anser att de inte konkurrerar på samma villkor när de ser en ökning av andelen utländska företag som vinner kontrakten.  Man vill gärna ha konkurrens men det skall ske på samma villkor där svenska arbetsvillkor skall gälla både lönemässigt och sociala villkor skall vara likvärdiga för de som kommer hit och arbetar.

 

Man tycker tydligen att det är helt okay att våra företagen bli utkonkurrerade i ett frihandelssystem av andra producenter i andra länder där en del är statsfinansierade och med urusla löner och sociala villkor för arbetarna bara det inte sker i Sverige. Hur många svenska företag har fått lämnat in just för den saken skull när utländska företag dumpat priserna med hjälp av låga arbetskraftskostnader i sina hemländer och översköljer oss med billiga produkter som slår ut svenska producerade. Vi har klarat oss relativt bra på grund av våra otroligt duktiga företagare som legat i framkant genom att hela tiden rationalisera och krympa arbetskostnaderna allt eftersom lönekostnaderna stiger i höjden. Men det är inte lika lätt med den metoden i branscher som kräver stora personalresurser då helt plötsligt får man konkurrera med företag från andra länder på andra villkor på hemmaplan där arbetskostnaderna beräknas efter det som gäller i deras hemländer.

Då blir det helt andra villkor som gäller när de utländska arbetsgivarna bara behöver betala löner och sociala kostnader med semester och pensionsåtagande med utgångspunkt från de länder de kommer i från . Det är väl bara att konstatera att flera EU länder ligger långt efter oss i social standard för medborgarna vilket också innebär att de har en betydligt lägre lönenivå och avgifter för den sociala det vi kallar arbetsgivaravgifter. Så varför skall utländska arbetare som jobbar med projektanställningar i Sverige inte kunna ha en både lägre lönenivå och en  betydligt lägre sociala kostnader för arbetsgivarna när arbetsgivarnas arbetskostnader är baserat på levnadsförhållandena i sina respektive  hemländer ?  Är det strafftullar på arbetskraften som fack och arbetsgivare är ute efter ?  


Eller menar kanske facket och svenska företagen som känner sig drabbade att gästarbetarna och deras familjer skall utnyttja samma  sociala förmåner i sina hemländer som de svenska arbetarna har när  de kommer hit i sina projektanställningar när de kräver att personalkostnaderna skall vara likvärdiga för att uppnå att man  konkurrerar på lika villkor ?   

 

Det finns tydligen ett problem här när tex utländska företag i byggbranschen och i olika infrastrukturprojekt kommer hit och rör om i grytan då vill man inte längre vara med på frihandelsavtalens villkor och den fria rörligheten inom Eu som sätter käpparna i hjulet för att facket skall kunna uppehålla en fortsatt hög lönenivå utan att behöva bli utkonkurrerade av andra Eu medborgare.  Men vill gärna ha konkurrens men det får inte ske av försämrade löner och anställningsvillkor för de svenska arbetarna. Så frågan är väl vad frihandelsavtalen med fri arbetskraftsrörlighet är värd om det är så att inhemska krafter försöker sätta krokben på hela iden genom att sätta begränsningar.

 

Är inte det också ett handelskrig när man försöker tvinga på aktörerna villkor för att skydda sina egna intressen.  Det är ju precis det man nu anklagar Trump för att han är på väg att dra igång ett handelskrig med tullar för att skydda de amerikanska intressena där också löntagarintressen står på spel kanske inte som här där man försöker skydda sina höga löner utan mer för att få behålla sina arbeten. Det är också därför England går ur EU där man vill ha större kontroll över den oreglerade arbetskraftsinvandringen som sänker lönenivån för den inhemska arbetskraften likaså samma argument som Trump använder för sin mur han vill bygga mot Mexiko för att skydda amerikanska arbetarintressen för lönedumpning.

Så det där med fri rörlighet inom Eu det är nog bra ända till det visar sig att den konkurrens som i andra fall anses som en motor i en marknadsekonomi som skapar ökad effektivitet med lägre konsumentpriser i stället blir ett hot mot den egna välfärden då vill man inte vara med längre. Nu talar också Frankrikes president Marcron om problemen med den utstationerade arbetskraften som ett hot mot hela EU. Vi kan också se att flera partier växer i Europa som är EU skeptiska. Italiens senaste val bekräftade väl den utvecklingen. Så frågan är väl om våra svenska politiker med fack och industrin lovordar den fria handeln bara så länge de själva tjänar på förhållandet.  Med den informationen i bakhuvudet så kanske man borde vara mer återhållsam i sina kommentarer när amerikas president Trump skyddar sina egets lands intresse.

 

I bland får man nästan känslan av att journalister och politiker får för sig att det är vi i Europa som väljer Amerikas president och det är våra intressen han är vald för att bevaka och skydda.  Det lyser fram en  dubbelmoral som i så mycket annat när man skall ta politiska  ställningstagande . Fri rörlighet av arbetskraft och frihandel är nog bra bara det inte drabbar de egna intressena.       


tn



 
 
Ingen bild

Anne-Marie G Wouda

7 mars 2018 20:21

Håller med dig Tommy , mycket bra skrivet

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards