Alla inlägg den 26 mars 2018

Av tommy norum - 26 mars 2018 07:00


Tydligt är väl att våra media drakar vill ha ensamrätt på att skapa falska nyheter förstår man när man vill inskränka Facebook att erbjuda plattformar till medborgarna utanför journalistkåren domäner  komma till tals i nyhetsförmedlingen.



 

Bluff nyhter i form av löpsedlarna blir nyhetskonsumenterna översköljda av 7 dagar i veckan.  

Här försöker nu media drakarna med hjälp av våra politiker få stopp på Facebook där de anser att deras sätt att förmedla nyheter via användarna är ett hot mot demokratin. Att de själva sedan tidningarnas begynnelse skapar fake news på sina löpsedlar för att locka läsare att köpa lösnummer det tycker man är helt normalt. Vilken förvrängd bild får inte löpsedelläsarna där man förmedlar ett budskap som inte stämmer med artikel i tidningen.  De som går på lockelsen de får ju klart för sig att de blivit lurade men vad händer med de andra som inte går på tricket. Vilken information bär de med sig, och vad har pressen för ansvar för att de med sina löpsedlar sprider falska nyheter.

 

 


Den senaste men inte den sista var väl Aftonbladet gränslösa drev på BennyFredriksson chefen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm där man inte drog sig för att i rubriksättningen på löpsedeln gå ut med rena ljuget och även i artikeln i tidningen påstods samma sak utan skrupler. Att använda anonyma källor utan en chans att kunna kontrollera sanningshalten i påståendena. 


Journalister och annat löst folk runt media där också politiker är involverade försöker nu sätta dit Facebook med hjälp av historien om det brittiska företaget Cambridge analytica, som tapetserat medier i veckan. Tidningsdrakarna och politikerna ser nu en möjlighet till att täppa till truten på det vanliga folket som ger sig hörd genom Facebook och ser nu möjligheten att få ordning och reda på torpet där media drakarna och våra politiker slipper bli ifrågasatta i andra kanaler som de inte har kontrollen över. Tilltron till facebook som nog mer än något annat, under synnerligen kort tid, fullständigt förändrat förutsättningarna för vår kommunikation i vår demokrati där nu alla röster ges tillfälle att kommunicera utan för de etablerade media drakarnas och politikerna kontroll. Den möjligheten borde väl vara en grundbult i vår demokrati att alla har möjligheten ha synpunkter på vad som händer i samhället utan att drabbas av censur.

Jag tror nog att medborgarna överlag har tröttnat påen många gånger försupen journalistkår med värderingar som sammanfaller med vänstern och miljöpartiet och som delas av få och med en dubbelnatur i moraluppfattning som vi sett åtskilliga exempel på i svansen efter metoo rörelsen där de flesta och värsta många gånger fanns inom de egna reaktionerna. Där låtsades man vara feministernas företrädare men i verkligheten visar sig att de var den totala motsatsen utanför redaktionen. 

Med en uppfattning att man såg sig rätt att dölja och mörka nyheter som inte låg i samklang med den egna politiska uppfattningen är också en vanlig företeelse som man blivit uppmärsammad på efter att i större utsträckning får ta del av alternativa sociala medier. .


Samtidigt kan vi konstatera att det där med vad är bra journalistik det finns det skilda åsikter om förstår man när man nu  i stjärnornas krig mellan media drakarnas företrädare som nu rullar runt i pressen anklagar varandra om vilket som är vad. Där väl Aftonbladet ligger mest pyrt till i andras ögon i att inte riktigt förstått det där med vad grävande trovärdig journalistik innebär i praktiken.

Men som en före detta journalist skrev: I en ofta missriktad lojalitet med sina medarbetare har redaktionella chefer och ansvariga utgivare försvarat egna felaktigheter och övertramp i tron att de därmed slår vakt om integritet och trovärdighet – i själva verket är det tvärtom när nyhetskonsumenterna numera själva har möjlighet att kontrollera sanningshalten genom andra medier.

 

Hur skall läsarna kunna lita på att det inte är fake news som finns på löpsedlarna när inte ens journalisterna själva förstår innebörden när vi ser att de dagligen pumpar ut falska nyheter på löpande band  för att öka lösnummerförsäljningen.  

tn

 





Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards