Direktlänk till inlägg 18 januari 2017

Kan vi lita på teorierna om klimatutsläppen ?

Av tommy norum - 18 januari 2017 19:30

Debatt i SvD OPINION som gav över 600 inlägg om klimatet.

 Själv har jag varit skeptiskt till klimatexperternas slutsats om att koldioxidutsläpp som mäniskan är upphov till är boven i dramat. Det som märks i debatten är väl att många inlägg som ifrågasätter teorin så föraktfullt bemöts i stället för med hållbara argument gå in i sakfrågorna . Lite från sidan kan detta upplevas som att rörelsen för den teori som hävdar att boven i dramat är koldioxid får svårare och svårare att försvara sina ståndpunkter.

Lite av strutsmentalitet kan man skönja i deras sätt att undvika de nya rön om saken i en konkret dialog. Det man kan se i debatten är väl att förespråkarna för att koldioxiden är boven i dramat mer förlitar sig till vad experterna för teorin säger utan att analysera andra vetenskapliga fakta som motsätter teorin. Ser man med utgångspunkt från inläggen i frågan så verkar motståndarna ha betydligt mer på fötterna i båda lägrens faktabas och där ifrågasättandet mest utgår från vanligt bondförnuft.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vanskligt-att-bagatellisera-klimatutslappen_6758623.svd    

Vetenskapen  har hittills varit försiktig med att koppla samman den globala uppvärmningen och extrema väderhändelser. Men 2011 kom en serie vetenskapliga publikationer som stärker sambandet, skriver Johan Rockström och Anders Wijkman I SvD OPINION.

Miljöutsläpp , vem faen har släppt ut miljön ?

Mina inlägg i debatten är gammal skåpmat som fortfarande står sig.  

Tommy Norum 3 dagar sedan

 Margaret Thatcher ,Englands premiärminister på sin tid, kunde väl inte i sin vildaste fantasi tänka sig, när hon lovade klimatforskarna högre anslag till forskning om samband mellan koldioxidutsläpp och global uppvärmning kunde påvisas, att följderna av det skulle få sådana hysteriska utfall i debatten. Margaret Thatcher ville i sin politiska iver kväsa kolarbetarfacket och göra sig oberoende av Mellanösteroljan,som på 1960-och 1970-talet var stora oros-härdar, för att i stället satsa på kärnkraft utan koldioxidutsläpp. Forskarna , som var nära att presentera en teori om solens aktivitet som huvudskäl till klimatförändringar på jorden, och som förut varnat för en kommande istid, bytte sida över en natt och lade fram en teori om koldioxidens inverkan på klimatet, en teori som förövrigt svensken Arvid Bolin var pappa till. Ett argument som sen Margaret Thatcher skickligt använde i kärnkraftsdebatten. Upprepas ett påstående med utgångspunkt från en teori nog många gånger i debatten så uppfattasden till slut som en sanning. Det är där vi befinner oss nu. Vi skall vara försiktiga att tro på etablissemanget med så kallade experter, som i regel inte lämnar sin ståndpunkt förrän de är överbevisade och där prestige och girighet gör det svårt för dem att ändra sig. För inte så länge sedan ansågs jorden platt och förespråkare för andra teorier ansågs som kättare. I nutid så uppfattades kiropraktik och akupunktur som skojeri av läkarkåren för inte så länge sedan, representerade av både professorer och docenter. Har vi inte i åratal fått kostråd av expertis som senare visar sig inte hålla i en granskning. För att inte tala om dessa börsexperter som ger sken att förstå ekonomins olika tillstånd. En bubbla som spricker med jämna mellanrum. Det finns nog anledning att ta dessa tvärsäkra påståenden från experterna om att koldioxiden är orsaken till jordens klimatförändring med en nypa salt.

 t-norum.bloggplatsen.se              33 personer gillar det här. 


Tommy Norum 4 dagar sedan.

Bara att konstatera att den samlade vetenskapen är nu lika överens om en global temperaturhöjning nu som de för 40 år sen var överens om att en istid är på väg. Tänk att en datamodell utan ett spår av övertygande bevis kan ha sån genomslagskraft hos vissa.Vi har haft en period som vi kallar lilla istiden,från 1500 talet till 1700 talet.Efter den perioden har temperaturen höjts fram till våra dagar med den största ökningen av temperaturen fram till 1940. Efter det har vi en minskning av temperaturhöjningen, tvärtemot vad som vore normalt enligt den datamodell som klimatpanelen tagit fram, där ökad koldioxidhalt styr temperaturhöjningen.Med de teorier som nu finns så släpper havet ut 10 gånger mer co2 än vad människan står för. Så länge tusen års klimatförändringar med betydligt större temperaturhöjningar och koldioxidhalter än nu, och där mäniskan överlevt utan synbara problem på grund av klimatets påverkan på väder vatten. Där utbredning av öknar, issmältning vid våra poler under årtusenden inte får sin förklaring, så tvivlar jag på dessa domedagsprofeters ståndpunkt, som mer verkar styras av politiska ideal än sunt förnuft.

 t-norum.bloggplatsen.se 

                                             70 personer gillar det här. 











 
 
Ingen bild

christerL

19 januari 2012 18:24


Man måste hålla i minnet att varken Rockström eller Wikman är klimatforskare. Däremot har de en stor del av sin försörjning säkrad så länge klimatlarmen lever.

Lennart Bengtsson däremot, som herrarna tar heder och ära av här, är en ledande vetenskapsman inom området.

Han är dessutom inte på något sätt en skeptiker i den meningen att han inte tror på koldioxidens uppvärmande egenskaper. Det är det nog få som är egentligen. Han är bara, liksom väldigt många andra, mer balanserad och mindre alarmistisk när han framför sin åsikt.

Bl.a har han betraktat datasimuleringarna av det framtida klimatet som ett slags dataspel. Han menar att det inte är seriöst att försöka prognostisera klimatet så långt i framtiden. Han har också påpekat att klimatats naturliga variationer antagligen rår över de som är skapade av människan. Han har också påpekat att koldioxidens inverkan på klimatat är logaritmiskt dvs ju mer CO2 vi kör upp i atmosfären desto mindre effekt får varje nytt kilo.

Men som påpekas i artikeln, så går vi mot peak oil så det finns all anledning att satsa stort på att finna effektiva alternativa energikällor. Lennart Bengtsson har i det sammanhanget påpekat att en verifierbar minskninga av CO2 utsläppen i närtid kan bara uppnås om man storskaligt satsar på kärnkraft. Denna sanning är inte populär i gröna kretsar.

Det politiska partierna, media och personer som författarna till denna artikel kör oförtutet på med huvudet i sanden och förordar fortsatt spel för galleriet.


65 personer gillar det här.












 
Ingen bild

Trygrd

19 januari 2012 18:33


Ett saltkar torde vara nog. Som du säger har forskare och andra auktoriteter svårt erkänna fakta i nuläget. Då mycket pengar och hela klimatforskarkårens rykte står på spel röjer de envisaste lögnarna bort de som försöker avslöja dem. Se climategate & climategate 2. Lita aldrig mera på statistik från University of East Anglia.


21 personer gillar det här.

 
Ingen bild

Lennart Torstensson

19 januari 2012 18:54


vem är/var Arvid Bolin?

 
Ingen bild

Ratzz

19 januari 2012 19:04

En ideologisk aktivist med akademiskt titel som han utnyttjade för att driva sin politiska linje och få det hela finansierat med skatte o forskningspengar

7 personer gillar det här.

 
Ingen bild

Eufrat

19 januari 2012 19:18


Återigen vill svenska debattörer ge sken av att det råder konsensus kring dessa frågor. Det gör det inte alls.

Det finns tiotusentals vetenskapsmän (inom naturvetenskapen, nota bene) som menar att det inte sker någon global uppvärmning och andra som hävdar att om den eventuellt sker så beror det i alla fall inte på människan. Nyligen släppte självaste NASA uppgifter om att atmosfären släpper ifrån sig mer värme än man tidigare beräknat, vilket då minskar den s.k växthuseffekten dramatiskt.

Exemplen kan göras hur många som helst. Det är djupt oärligt att bara låtsas som alla dessa röster inte ens finns. Vem som har rätt vet ingen, men den svenska debatten haltar betänkligt (som så ofta).

Läs här, för att ta ett exempel i högen: http://www.oism.org/pproject/

35 personer gillar det här. Gilla

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
31
<<< Januari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards