Alla inlägg den 16 januari 2017

Av tommy norum - 16 januari 2017 07:00



JAS 39 Gripen

Klarar militära installationer och materiel som Jas Gripen verkligen skydda de svenska medborgarna vid krig.?





Efter att ha följt debatten om förvaret i Sälen där förståsigpåare många gångar tror sig ha lösningen på hur vi på sikt skall kunna stå emot ett anfall, där väl Ryssland anses som den stora faran. Vi har ett försvar nu som står emot kanske en vecka, når vi 2% målet som tydligen är det som lockar kanske vi klarar av 3 veckor i bästa fall. Men först får väl ryssarna ta de baltiska Nato länderna och Finland innan de tar steget över Östersjön och anfaller oss får vi väl hoppas. 

 

Men Sverige är nog en av världens sårbaraste och lättaste länder till att få  krypa till korset och kapitulera på grund av hur våra politiker under decennier byggt upp vårt samhälle utan en tanke på ett framtida krig när man så ensidigt  använder själv producerad el som huvudsaklig energikälla. En infrastruktur som är hur enkelt som helst att slå ut.  Här fungerar inga JAS-plan eller andra militära installationer för att skydda medborgarna. För det är väl medborgarna man vill skydda och i första hand eller?  

 

Här skulle givetvis ryssarna inrikta sig på att slå ut vår infrastruktur och då framförallt elproduktionen. 10 raketer inprogrammerade på precisionsbombning för att slå ut våra kärnkraftverks ställverk, slå ut kraftförsörjningsledningarna från Norrland då står vi där med ca 90 % av elförsörjningen utslagen. Industrierna skulle få slå igen, våra invånare runt om i landet framförallt i städerna skulle bli utan energi som också skulle innebära inget vatten och avloppssystemen slås ut, ingen värme, ingen matlagning och där i Sverige bara är landsortsbefolkningen som har erfarenhet av strömavbrott och har investerat för att klara sig kommer att klara sig något helskinnade. 

 

Hela transportsektorn kommer att slås ut på kort tid när bensinpumparna slutar att fungera, tågen stannar, kommunikationsmöjligheterna i landet kommer sakta men säker stanna av när batterikapaciteten är förbrukad i våra antennmaster. Informationsmöjligheten från Radio och TV slås ut.


Då står vi där en kall vinterdag, sjukhus, äldreboende, bostäder i stort sett allt slutar att fungera, folk svälter ihjäl, fryser ihjäl, ett totalt kaos i samhället blir följden. Vad gör militärledningen och politikerna i ett sådant läge?  Fortsätter man att i första hand försvara territoriet och slutar bry sig om konsekvenserna för civilbefolkningen? Eller ger man upp förvaret för att rädda civilbefolkningen som blev det som Amerika använde som taktik i andra världskriget mot Japanerna och som fick dessa att kapitulera.

 

Kanske borde man ta sig en funderare de som nu tror att JAS-plan och militära installationer skulle skydda medborgarna från utländsk makt om de får för sig att invadera landet. Kanske skulle det också i försvarsfrågor börja använda lite sunt förnuft och börja se på försvaret som en helhet där våra medborgare sätts i centrum och där man också tar till sig andra dimensioner än rent militära i sina utvärderingar hur man bäst klarar av att skydda de svenska medborgarna vid ett krig.  

           

 tn

 










Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
31
<<< Januari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards