Alla inlägg den 3 januari 2017

Av tommy norum - 3 januari 2017 07:00



Bildresultat för 6 timmars dag.

Det rödgröna blockets populistiska förslag med 6 timmarsdag betalt för 8 timmar blev rena floppen när verkligheten visade ett helt annat resultat än det man gick till förslag på i Göteborg. Men i vänsterkretsar så stämmer sällan teorin med verkligheten utan förslagen går mer ut på att värva röster inte att kunna genomföra en realistisk politik .    

 

 

 

 

Experimentet med 6 timmarsdag men fullt betalt var i Vänsterns värld något som skulle löna sig på sikt. Som vanligt får man väl säga så är det inte så mycket bevänt med Vänsterblockets populistiska förslag där ekonomin har en underordnad betydelse och där alla felberäkningar i förslagen lätt kan kompenseras med skattehöjningar. 

 

Men för Vänsterpartiet i Göteborg lever visionen om en generell arbetstidsförkortning inom Göteborgs kommun kvar trots att försöket visade att det var omöjligt att räkna hem vinsten av förkortningen som vänsterpartiet hade räknade med. Projektet med arbetstidsförkortningen på Svartedalens äldreboende startade i februari 2015 och  drevs igenom av det rödgröna blocket.

 

De anställda har istället för åtta timmar arbetat sex timmar per dag men med full lön. Men det blev en dyr affär för kommunen som fick punga ut med nästan 10 miljoner extra i lånekostnader för att tillfredsställa de rödgrönas experimentlusta med kommunens skattpengar. Att personalen tyckte om experimentet och var enbart positiva där både trivsel blev bättre och man upplever sig bli mer effektiv på jobbet och man får ett bättre privatliv är väl en normal reaktion för de flesta arbetstagare med de förutsättningarna. 

 

Som vanligt får man väl säga att när de rödgröna är inblandade i politiska förändringar så kostar det för medborgarna men den bättre servicen uteblir för det mesta. Man vill gärna komma med förslag där man i teorin tror sig skapa både det ena och andra men som man sedan visat sig att man har svårt att leva upp till. 

 

Sjukskrivningarna sjönk bara  0.6 % , det som var det stora argumentet för exprimentets  utförande. Men som vanligt i Vänsterkretsar så stämmer inte riktigt verkligheten med de populistiska förslag man driver igenom för att vinna politiska poäng.  Samtidigt så genomförde man andra försök på andra äldreboende som exempelvis Granliden i Askim där de jobbar mer med medbestämmande, där personalen jobbar nära de boende, så har de nått lika bra resultat, säger Maria Rydén (M) i sjukskrivningar men till en betydligt lägre kostnad. 

 

Skulle man genomfört Vänsterns förslag till 6 timmarsdag med full betalning med utgångspunkt från vad ökningen av kostnaden blev under ett år på närmare 10 miljoner på ett boende så betyder det en ordentlig kostnadsökning med tanke på att det finns 66 liknade boende i Göteborg.

 

Men det där med ekonomi har aldrig varit Vänsterblockets starka sida för i deras värld så existerar inte rationaliseringar, bättre organisation bara skattehöjningar.  Inte så konstigt att de privata vårdgivarna kan ta ut både vinst och ge lika bra service till och med bättre med mindre personal och mindre sjukskrivningar och med samma pengar. En jämförelse som man helst vill slippa genom att med ett vinstförbud i princip ta bort allt jämförelsematerial som så entydigt visar att all offentlig drift i vilken verksamhet som helst ha svårt att komma upp i samma effektivitet som i den privata.

 

En nagel i ögat som man helst vill komma ifrån att bli jämförd med som så klart visar att det slösas något alldeles otroligt i den politikerstyrda verksamheten och där ingen vill ta ett ekonomiskt ansvar som gör skattebetalarna till  vinnare. 

Nej då är det bättre och förbjuda de privata för att slippa bli jämförda hur illa man förvaltar våra gemensamma resurser.  Det är vänsterpolitik som man påstår i argumentationen skall ge mer resurser till vår skattefinsierade välfärd. Hur dumma får man bli i politiken kan man fråga sig.

tn

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
31
<<< Januari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards