Alla inlägg den 23 januari 2017

Av tommy norum - 23 januari 2017 16:45

Gammelvala

 

Gammelvala (värmländska för den gamla världen), är en utställning och festival som äger rum under sista veckan i juli varje år i Brunskogs socken,Värmland. Festivalområdet ligger strax norr Brunskogs kyrka. Arrangemanget startades 1963 av Brunskogs hembygdsförening.

I Gammelvala visas hur det gick till förr i tiden, till exempel hur Kolare, smeder och andra hantverkare arbetade och vad kvinnor och män gjorde i sitt vardagsliv. Kvinnorna demonstrerar bland annat hur man bereder lin, kardar ull, spinner, väver, bakar, bykar och färgar med växter. Man visar även hur den tekniska utvecklingen underlättat arbetet för människan. Här finns en ångmaskin som driver sågverk, råoljemotor som driver stenkross och tändkulemotorer som driver takhyvel, vadmalsstamp, träullsrivare och liknande äldre maskiner.

Festivalveckans dagar har olika teman, exempelvis Hembygdens dag, Spelmännmns dag, Veteranbilsdagen, Husmödrarnas dag och Antikdagen. På området ligget ett 30-tal byggnader, bland annat finns det handelsbod, postkontor, krukmakeri, vävstuga, byskola, soldattorp med djur och pappersbruk där man tillverkar papper av lump.

 


I dag Fredag den 27 Juli var det auktion där TV kändisen Peder Lamm var satt att hålla i klubban.

Peder stod sen till tjänst  att värdera gamla saker som publiken tagit med sig, kanske i förhoppning att komma med  ett fynd som värderas högt. 

   

I handelsboden var det full commerce där besökarna  trängdes för att köpa saker som tillhandahölls.  

  

Kolmilan den har hängt med i femtio år. Gammelvala kom till 1963   

 

Annars var det maskinernas dag där råoljemotorer blandas med ångmaskiner och som gubbsen trängdes över inkluderande mig själv.

   

 Det ångdrivna sågverket var ett intressant objekt som lockade stora åskådarskaror. Tiden var ingen bristvara förr när man ser hur lång tid som behövdes föra att klyva en stock i bräder. Men och andra sidan var var skillnaden desto större när man betänker att detta gjordes för hand längre tillbaka.

       

Det var bara fantasin som kunde begränsa användningsområdet för våra ång och råoljemaskiner.

       

Mercedesbrandbil från 1920 talet , radio museum, fiolbyggare och smedja fanns att beskåda.

   

Inte att förglömma aktivitetsplatsen där föräldrarna med sina barn riktigt fick utlopp för sin kreativitet i sitt skapande med hammare såg och spik. En uppskattad station där föräldrarna såg ut att ha lika roligt i siin skaparglädje som barnen.  

 

 En utställning med alla 50 affischerna som funnits under åren fanns att beskåda. Här är 1977 år bilaga.

  

En pigg 50 åring där mer och mer medlemmar fylls på med yngre förmågor som brinner för hela iden om Gammelvala. En måste om en så stor satsning som Brunskogs hembygdsförening skapat skall överleva i fortsättningen.

Har ni än inte besökt gammelvala i Brunskog då tycker jag att ni skall boka in er för nästa års evanemang

 

Av tommy norum - 23 januari 2017 07:00




 
Den senaste opinionsmätningen gör att spekulationerna på ledarsidorna och bland krönikörer om hur en regeringsbildning kommer att se ut 2018



Analyserna bland krönikörer och ledarskribenter duggar tätt i vad som komma skall både i USA och här hemma.  Lekmän som tror sig vara experter i vad som komma skall där de med sina personliga slutsatser om läget försöker få tidningsupplagorna att gå upp. Bara att konstatera att de har lika svårt att ge en korrekt bild av läget som vem som helst annars. Högst personliga gissningar där åsikterna många gånger är lika olika som antal skribenter. Politikerna har också en förmåga att ta till ordet där deras åsikter speglar mer ett önsketänkande efter deras politiska visioner, sällan efter den sanna verkligheten.

 

En ny opinionsmätning i SvD få igång hjärncellerna på ledarsidan med utgångspunkt från resultatet som kom fram i den här undersökningen som troligtvis är lika trovärdig som alla andra med tanke på hur partierna åker som en jojo i resultatlistan mellan de olika opinionsinstituten. Det vi kan konstatera är om Alliansen menar allvar med att fortsätta med alliansen och blockpolitiken att de vill leda landet efter 2018 då blir de tvingade att på något sätt inleda samtal med Sverigedemokraterna om de skall få det hela att gå ihop. Det har nog ingen betydelse hur slutsiffrorna blir mellan blocken i valet 2018 så blir det SD som blir jokern som Alliansen måste syna om man skall få en chans att föra en borglig politik i fortsättningen. 

 

Något som de borgliga väljarna borde tvinga de borgliga partierna ett svar på innan man tar ställning i valet 2018. Framförallt är väl Centern och Liberalerna som lever i sin egen lilla värld i tron att ju längre man tar ställning emot SD ju bättre chans har Alliansen att ta makten 2018.  Vi kan väl hoppas att det är i första hand borglig politik man eftersträvar och inte att på alla sätt försöka värva röster med önskelistor som man sedan har svårt att leverera till väljarna. Den taktiken kan ju om inte annat Miljöpartiet fått erfara inte på sikt går hem bland väljarna.

 

Väljarna har nog tröttnat på att köpa grisen i säcken ännu en gång när det visat sig att man inte fick det man trodde sig skulle få. Skulle tro att om Alliansen ännu en gång skulle skippa chansen att ta befälet över Sverige genom att rata Sverigedemokraterna då kan man nog räkna med att det blir det partiet som i praktiken får titeln det enda oppositionspartiet och kommer troligtvis bli den stora vinnaren i framtiden.

 

Annars ett drömläge för Socialdemokraterna som arbetat länge för genom att skrämma väljarna för SD som ett främlingsfientligt med nazistiskt förflutet burit frukt och som då skrämt Centern och Liberalerna för att alliera sig med SD vilket då kommer att få förödande resultat för de som vill ha en borgerlig  i stället för en vänsterpolitik i framtiden

 

tn

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
31
<<< Januari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards