Alla inlägg under mars 2015

Av tommy norum - 13 mars 2015 07:00


Uppdrag granskning har satt fingret i ögat på våra politiker igen när man granskat Grums i Värmland. 


Svenska samhällen utanför storstäderna kämpar för sin överlevnad. Många unga som inte flyttar blir kvar i utanförskap och ibland i social misär. Trots stora satsningar tycks inget kunna vända en neråtgående spiral i våra glesbygdskommuner dit Åmål hör.

Kommunerna fortsätter ha svårt att få sina unga att stanna kvar på grund av det rådande arbetsmarknadsläget . Och detsamma gäller för hela Sverige .


Tomas Riste, (S), är regionråd i Värmland.

Han sammankallade en presskonferens för några dagar sedan och slog på stora trumman för att meddela att nu har trenden vänt, Värmland ökar i befolkning, nu äntligen kan vi skönja optimism låter han meddela inför journalisterna. Att sedan den ökade inflyttningen berodde på stora skaror flyktingar som kommit till Värmland och inte ett födelse överskott, den informationen doldes och kom aldrig fram vid vid presskonferensen.

Och att den enda region som ökat var Karlstadsområdet med Hammarö, den informationen fanns heller inte med vid presskonferensen. Tydligen har de gått ut dekret från Regeringen till våra socialdemokratiska politiker som styr i kommunerna.

Gå nu ut till medborgarna och meddela att nu växer landsbygden, nya medborgare har kommit på plats injut optimism i det kärva läget så löser det sig .



Michael Karlsson (S) vårt kommunalråd var inte sen att ta upp stafettpinnen för att visa politisk kompetens inför medborgrna

Michael Karlsson vårt Socialdemokratiska kommunalråd var ju inte sen att ta upp stafettpinnen när han inför pressen i positiva ordalag hänförde sig över att nu har trenden även vänt i Åmål som nu växer i befolkning och att det ger högre statliga skattebidrag . Men att tillväxten till stor del var inflyttade flyktingar som spär på den redan höga arbetslöshetssiffrorna, att det medför högre kostnader i våra kärnområden i den sociala välfärden det ses tydligen som en bagatell i sammanhanget och är knappast någon lösning för Åmåls kärva läge det sas det inget om..


”Ingen nationell politik, inga infrastrukturprojekt eller andra investeringarna kommer att rädda dessa platser. Kraften måste komma från platserna själva och det är mycket hårt arbete”, skriver Charlotta Mellander som är forskare på området.



För många kommuner är flyktingmottagande en strategi för att öka befolkningen igen, men tittar man på vilka kommuner som i högst grad tar emot flyktingar relaterat till folkmängden så är det kommuner med redan hög arbetslöshet, höga sjuktal och låga inkomster.


Med andra ord tas en stor mängd flyktingar emot på orter som redan har stora socioekonomiska problem, vilket på sikt riskerar att skapa en annan typ av problem än den med negativ befolkningsutveckling.



Tomas Riste, (S), är regionråd i Värmland. Han tycker att situationen i Värmland är representativ för många andra platser i landet också, men någon lösning tycks han inte ha när Uppdrag granskning konfronterar honom inför  problemet.

Och våra kommunpolitiker fortsätter i samma spår där turismen och besöksnäringen verkar vara den enda utvägen ur den negativa spiralen tror de.


Ostindienfararen Götheborg skall generera pengar till Åmål  vid besöket i sommar läser vi i PD. Det innebär att folk kommer utifrån, de stannar och äter där en genomsnittlig besökare spenderar 775 kr per dygn. Hur många det nu är som föredrar övernattning för att se Ostindienfararen i Åmål kan man fråga sig. Det är jätteviktigt för näringslivet och har ställt sig bakom Åmåls besöket. Med näringslivet är väl det affärerna och våra restauranger som menas kan jag förstå.


Det kan bli en dyr restaurangnota för skattebetalarna när de 300 000 kr kanske slutar på en miljon.

Men det är inget som oroar våra politiker och tjänstemän, det löser man genom att omprioritera i kulturbudgeten. Man kan ju undra vad som får stryka på foten då som ansågs så viktigt att man i budgeten fått 700000 till. Kanske de pengarna skulle göra bättre nytta i att förbättra vägunderhållet i fortsättningen genom att minska ner budgeten till kulturen.



Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht, (S),hade inte mycket att komma med i sitt anförande i Uppdrag Ganskning


Ministerns svar om glesbygdens framtid


Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht, (S), har sett Uppdrag gransknings reportage från Grums. För att lösa problemen vill han bland annat se ett ökat stöd till lanthandlar, och fungerande telefoni och bredband.

Det svaret kanske ändå säger en del om tänket hos våra politiker. Kanske de inte riktigt förstår problemen när våra små tätorter med både bredband , affärer och all service går mot en säker avfolkning på grund av en sviktande arbetsmarknad.

Vem tror att bredband och ökad stöd till lanthandeln skulle lösa de problemen som finns i våra småtätorter i glesbygden mer än obegåvade politiker kan man fråga sig ?

 

 

 

 

Av tommy norum - 12 mars 2015 07:00




                           

Av tommy norum - 11 mars 2015 17:53

Veteranligan med tennis på Onsdagar mellan 08-12.030 i  lottade dubbelpar . Om ni spelat tennis på normal amatörnivå och är 60+ så är ni hjärtligt välkomna att med gott humör och lite jävlar anamma och med glimten i ögat ta del av gemenskapen. 


 

Det är med det här gänget och några till ni får svettas med på Onsdagarna

Av tommy norum - 11 mars 2015 07:00

  

Det håller inte längre att stoppa huvudet i sanden i tron att det löser sig


Bara att konstatera att våra förtroende valda  politiker har svårt att fullt inse vad deras uppdrag går ut på.


När vi under flera år lagt ner skattekronor på fritidsanläggningar i investeringar och driftkostnader, så kan vi konstatera att vår infrastruktur den kommunala pulsådern våra vägar håller på att blöda sönder. Ett faktum som hållit på i decennier utan att någon av våra politiker verkar intresserad av utvecklingen. Under Tommy Jingfors tid så lånade man till rena underhållskostnader i vägnätet och använde i stället budgetpengarna till att stötta våra fritidsanläggningar i investeringar och underhåll.


Numera så verkar cirkulationsplatser för att göra våra handlare till freds vara viktigare än att underhålla vägnätet på ett anständigt sätt.


Vi anser oss ha råd med att ta emot fartyget GÖTEBORG, lägga ut miljoner och åter miljoner på att stötta våra klubbar och organisationer med bidrag för sina anställda. Vi anser oss ha råd att anställa centrumutvecklare, ny turistchef och vara med i 3 turistorganisationer. Vi anser oss ha råd att  överför miljoner till investeringar i skidbackar , konstsnö, ishockeyhall, badhus , ridhus mm .



Men vi anser oss inte ha råd att underhålla vårt vägnät på ett anständigt sätt.


Vi ligger väl också efter i underhåll och nyinvesteringar i den övriga infrastrukturen där vatten och avlopp sakta men säkert går mot en undergång om man inte ökar investering och underhållet så det anpassas till behovet . Vi har väl nu fått den tickande bomben i våra pensionsskulder på en acceptabel nivå så att våra nästa generationer slipper att bli tvingade att städa upp efter oss.


Det finns många hål att stoppa i inte bara i vårt vägbestånd

.

Men fortfarande Michael Karlsson ( S ) och övriga politiker som ställt till situationen har vi inte sett några drastiska åtgärder för att i förlängningen klara av våra förpliktelser i framtiden. Fortfarande är det en gå på politik där återbetalningar från försäkringar har hållit ekonomin över vattenytan men där strukturella förändringar för att klara framtiden lyser med sin frånvaro.

Vi har utmaningar i skolan, flyktingfrågan, sjukskrivningar, arbetslösheten, i vård och omsorg där de anställda går på knäna, i infrastrukturen, i våra höga skatter och en alldeles för stor kostym för våra skatteintäkter, vi har ökade kostnader i vårt socialsystem grund av en dålig arbetsmarknad, vi förväntas få högre kostnader i vår flyktingmottagning så de lovade skattesänkningen kommer inom snar framtid bli förbytt i en skattehöjning.


Nu politiker är det dags att krympa kostymen så att den stämmer överens med verkligheten , festen är slut och borde varit slut för länge sedan.


Nu gäller det i fortsättningen att inte springa från sitt ansvar om våra barn och barnbarn fortfarande skall ha en chans kunna bo kvar i Åmål. på vettiga villkor. Vi konsumerar välfärd , våra barn och barnbarn betalar, den politiken får det vara slut på nu.

Kanske på tiden att våra politiker tar sitt ansvar fullt ut och börjar tänka på nästa generation som skall ta över efter oss,


Av tommy norum - 10 mars 2015 07:00



Bara att konstatera att vårt samhälle håller sakta men säkert på att krackelera på grund av en invandringstakt som vi inte klarar av .


Där våra politiker sitter med armarna i kors på läktaren och ser på när utvecklingen springer ifrån dem utan en möjlighet till förändring av den process som nu pågått i decennier. Nu har vi under åratal med en hög invandring skapat oss problem på bostadsmarknaden, i skolan , kriminalitet, arbetslöshet , segration mm .


Våra småkommuner ställer upp, de som har minst förutsättningar att klara uppdraget, och där Åmål ligger på tjugondeplats i Sverige per innevånare att ta emot flyktingar.


En kommun med  dåligt skatteunderlag, stora sociala kostnader, hög kostnadsnivå i vårdsektorn med överbemanning på grund av hög sjukfrånvaro, höga kostnader i fritidssektorn , höga investeringskostnader i skolan som väntar och som grädde på moset hög kommunalskatt och hög arbetslöshet.


Att i det läget dra på sig ytligare kostnader med att ligga i topp på att ta emot hundratals flyktingar kanske får en och annan att undra vad är det våra politiker håller på med  ?.


Alla vet ju att nyckeln till en lyckad integration är att komma in på arbetsmarknaden. Men när vi också vet att Åmål ligger högt över genomsnittet i arbetslöshet, när vi vet att de flesta arbeten skapas i storstadsområdena. Då kan man ju fråga sig hur våra kommunpolitiker tänker i förlängningen kunna lösa den ekvationen ?

Är det kortvarig politik där långtidsperspektivet lämnas utanför och där kommunmedborgarna krav på bra service för våra kommunalskatter istället går till de ökade kostnaderna i vårt flyktingmottagande. ?


Många frågetecken men kommer det några svar ?


Solidaritet för vår flyktingmottagning får ju också grundas på hur våra kommuner är rustade för uppdraget.


Att vi i Åmål ligger i toppen på den ligan kan ju knappast grunda sig på våra förutsättningar för en lyckad integration, där tillgången till arbete är den klart viktigaste. Klarar man inte av att ge våra nuvarande kommuninnevånare ett arbete att gå till, hur skall man då klara av de hundratals nyanlända som kommer hit ?


En fråga man borde ställa till våra politiker lite till mans innan utvecklingen går oss ur händerna. ..

 

 



Skolsituationen akut i kommunerna
 


Tusentals skolbarn kan missa sin lagliga rätt till utbildning De redan utsatta skolorna drar det tyngsta lasset när antalet nyanlända skolelever ökar.


Antalet nyanlända flyktingar väntas öka i landet under 2015. Många av dem som kommer är barn och bara i Västra Götaland tog man under förra året emot närmare 3.000 nyanlända i skolåldern.


Under 2015 säger länsstyrelsens prognos att siffrorna kommer att fördubblas.


http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vastnytt/skolsituationen-akut-i-kommunerna




rna

Av tommy norum - 9 mars 2015 07:00


SVD KULTUR



BERGLINS SÖNDAG



       



Av tommy norum - 8 mars 2015 14:38

Startkaos i Vasaloppet


Allt gick inte smärtfritt i starten i Vasaloppet. Ett nät som skulle lyfta och släppa iväg åkarna hängde sig, vilket skapade ett smärre kaos. Det var en tjuvstart som ställde till det.
http://www.svt.se/sport/vasaloppet/startkaos-i-vasaloppet



TT Nyhetsbyrån


Norsk debutant vann Vasaloppet

Den norske debutanten Petter Eliassen vann Vasaloppet. Han vann närmast före landsmannen Anders Aukland. Bäste svensk blev Jerry Ahrlin som blev åtta.


http://www.svt.se/sport/vasaloppet/norsk-debutant-vann-vasaloppet

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards