Alla inlägg under mars 2015

Av tommy norum - 18 mars 2015 07:00



 


Skoldebatten börjar nu ta sin början och där våra politiker vill ha stöd från allmänheten hur man skall förhålla sig till den nya skolan som skall byggas eller renoveras.

Men att gå ut och begära stöd till det ena eller andra som man nu gör genom att skicka ut frågeformulär till föräldrarna om vilken lösning man föredrar utan den minsta kunskap om förutsättningarna, de ekonomiska, befolkningsstruktur och förväntad antal invånare där framförallt de ungas flykt från kommunen på grund av brist på arbetet kommer att sätta sina djupa spår i barnkullarna i framtiden är väl inte särsklillt smart.


Låt lärare, föräldrar och politiker först ta till sig den utredning som är beställd över vilka förutsättningar som gäller innan man låter det hela skena i väg med en massa tyckande och tänkande i demokratiprocessen där det skall tas ställning utan en susning om de praktiska förutsättningarna och där prestige i stället för sunt förnuft blir det som bestämmer utgången av processen.

Skall kommunen sätta sitt hopp till barnrika flyktingar som kommer hit och dimensionera skolan efter detta. ?

Många frågetecken där behovet och utformningen måste vara med utgångspunkt också med en titt i backspegeln vad vi har att förvänta oss för utveckling av kommunen. En mastodont skola för hela Åmåls centralort där man lämnar Södra skolan åt sitt öde vore väl inte speciellt smart i dessa ovissa tider om Åmåls framtid där det kanske blir förändringar både i flyktingströmmen och i arbetsmarknaden med en minskad befolkning.

Att med en buffertskola som Södra i bagaget borde vore betydligt lättare att avveckla än att behöva se en mastodontskola byggd för ett visst antal elever få avvecklas i framtiden.


Vi har ju erfarenhet av den utvecklingen med Karlbergsskolan som man borde ha i åtanke när man överväger vilken väg man skall ta

Låt nu sunt förnuft styra skoldebatten där alla parametrarna tas med. Och det är inte skalet som gör en bra skola utan innehållet där lärartäthet , små klasser och bra lärare som brinner för sin uppgift är det helt avgörande för att vi skall få ut ett bra skolresultat hos våra elever.


Jag tror nog ingen är villig att gå med på nerdragningar av personalresurserna på skolområdet för att kunna finansiera en lyxskola för drömmande politiker som vill sätta avtryck i sin politiska gärning.

Så en framtidstänk utan orealistiska drömmar om Åmåls framtid där sunt förnuft borde sitta i högsätet inför beslutet och där våra ekonomiska förutsättningar borde vara en tung post att ta till sig innan man bestämmer sig.


Men att låta eleverna som man nu gjort på Rösparksskolan genom röstning med tre alternativ, renovera, riva och bygga nytt , bygga nytt med att slå ihop Södra och Rösparksskolan ge sin syn på saken utan den minsta koll på förutsättningarna kanske ändå är att gå lite för långt i demokratiprocessen .

Lämna eleverna utanför det här, det skapar bara förväntningar och förvirring när deras val ändå inte tas på allvar. Det kommer att bli helt andra faktorer som bestämmer hur besluten kommer att tas än att behöva ta hänsyn till vad eleverna tycker i frågan.

Så tänk nu efter före, det som våra politiker varit så dåliga på i decennier, där tuta och kör så får vi se vad som händer har varit rättesnöret i Åmålspolitiken under många år.


Så att gå ut med förfrågningar till föräldrarna, som man nu gör, utan att lämna den minsta förkunskap om förutsättningarna för de svar man skall ge skvallrar väl oändå om att man tydligen inte lärt sig någonting av de misstag man gjort och som kostat skattebetalarna miljoner i bortkastade skattekronor till ingen nytta under en massa år i olika projekt som varit dåligt förberedda.


Visa nu lite sunt förnuft, det som så många år har saknats i Åmålspolitiken , rusa nu inte blint iväg utan att först informera föräldrar, skolpersonal om förutsättningarna och en analys över konsekvenserna för de olika besluten innan man fortsätter att samla in en massa tyckande.

I alla demokratiska processer så är det kunskapen om det man skall ta ställning till som avgör om resultatet blir bra i slutändan.









  


Av tommy norum - 17 mars 2015 07:00

Vänesrborgsvägen - Årjängsgatan  nu och förr


 


 

Tegelhuset ägdes av köpmannen Gustav Höjdén som drev en  speceriaffär i byggnaden. under de sista åren fram till 1960 talet var det cyckelverkstad när det revs 1964 och ersattes av ett HSB hyreshus. 


  

Av tommy norum - 16 mars 2015 07:00








 



Ökat stöd för SD i ny mätning



Även S går framåt sedan förra mätningen - till 29,8 procent - medan MP och V halkar ned till 6,6 respektive 6,5 procent i mätningen som publiceras i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten.


KD balanserar fortfarande på fyraprocentsspärren med sina 4,0, procent. En nedgång med 0,7 procentenheter. Men då mätningen utfördes 2-12 mars är ingen eventuell Ebba Busch Thor-effekt inkluderad. Inte heller regeringens beslut att avbryta samarbetsavtalet med Saudiarabien speglas i mätningen.


M följer S och SD uppåt i barometern och landar på 23,9 procent. C och FP minskar däremot sitt väljarstöd till 6,6 respektive 5,1 procent.


Mätningen baseras på 1 956 intervjuer.


Gapet mellan de politiska blocken har krympt från 5,0 till 3,3 procentenheter, enligt mätningen som genomförts på uppdrag av GP och SvD.


Av tommy norum - 16 mars 2015 07:00


SVD KULTUR



BERGLINS SÖNDAG



       

Av tommy norum - 15 mars 2015 11:42


– Jag hoppas så innerligt, men jag vågar fortfarande inte tro på det. Det kan hända precis vad som helst nu.



Se den första vinnarintervjun med Måns Zelmerlöw. SVT

Måns Zelmerlöw är vinnaren i Melodifestivalen 2015

Måns Zelmerlöw med ”Heroes” vann Melodifestivalen 2015 – med den största segermarginalen i Melodifestivalens historia.

Finalen började bra för Måns Zelmerlöw. Han var den internationella juryns favorit och tilldelades hela nio stycken tolvor. Han fick fler poäng än Loreen redan i det skedet. Men då vågade artisten inte tro på vinst.


KLICKA FÖR ATT TA DEL AV INLÄGGET


http://www.svt.se/melodifestivalen/mans-zelmerlow-ar-vinnaren-i-melodifestivalen-2015


Måns Zelmerlöw var överlägsen favorit hos den internationella juryn. Han tilldelades hela nio stycken tolvor. Se juryns poäng här!


Internationella juryns röster i Melodifestivalen 2015. SVT



Av tommy norum - 14 mars 2015 07:00


 

Saints årgång 1966 . De första medlemmarna i gruppen.


     

Saints  Årgång  1970


        


Balettskolan i Åmål 1965. Frågan om Damerna som nu närmar sig 60 års åldern känner igen sig .     


 


IFK Åmål till allsvenskan i bandy 1958

  

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards