Alla inlägg den 20 mars 2015

Av tommy norum - 20 mars 2015 07:00


 


Vet inte om man skall skratta eller gråta när man läser PD:s reportage om den konsult som i sin roll som  näringspolitisk chef för fastighetsägarna kommer med förslag för att få kommunerna att växa .


Orter som vill växa måste i första hand attrahera människor, inte företag , var Rudolf Antoni föreläsare på Stadshotellet budskap för ett 50 tal intresserade .


Här sitter det en hoper hänförda politiker, kommunala tjänstemän , affärsinnehavare och fastighetsägare och insuper intryck från en representant för fastighetsägarna hur Åmål skall fås att vakna ur den törnrosa sömn som pågått de senast trettio åren.

Nog borde väl någon i församlingen varit så verklighetsorienterade och informerat Rudolf Antoni om att det han föreslår har Åmåls kommun gjort med satsningar på flera hundra miljoner de senaste trettio åren utan att det gett något resultat.

Bullskit det är väl slutsatsen till en sådan analys när vi ser hur Åmål gått på den minan i tron att det skulle lyfta kommunen .


Vi har mötesplatser som bibliotek, ishall, slalombacke, badhus , en av Sveriges finaste golfbana, konstsnö för skidåkare, vi har tennishall med utebanor, vi har badplats i närheten av centrum, vi har närheten till vatten och skärgård, vi har både gästhamn och båthamnar till våra fritidsbåtar, vi har ridhus, vi har travbana , vi har bollhall , billiga bostäder, vi har bra skolor, vi har både bluesfest och bokdagar, vi har fiskevatten precis utanför knuten som bjuder på alla sorters insjöfiskar, vi har en fin natur , Vi uppfyller i stort sett alla dessa kriterier för att locka hit medborgare, men tyvärr så saknas de arbetsplatser som Rudolf Antoni tror skall dyka upp bara man satsar på mötesplatser och medborgarnas trivsel. 

Så det där med att locka hit människor med mötesplatser och upplevelser som i sin tur skall locka hit nya företag det stämmer inte på Åmål och frågan är väl om det överhuvudtaget stämmer på någon kommun i Sveriges glesbyggd.


Rudolf Antonis råd till fastighetsägarna är att investera i Åmål. Men på det örat vill inte våra fastighetsägare höra när vi ser att en del av deras uthyrda affärslokaler har entréer till lokalerna som ser ut på samma sätt som i början på 1900 talet och stämmer dåligt överens med en anpassning till de kunder som har rörelse problem.


Jag vet att kommunen under en massa år har investerat mer per invånare än de flesta andra kommuner i Sverige på kultur och fritid i hopp om att det skall utveckla Åmål i en positiv riktning.

Gjort det som går att göra för att få kommunen att växa i tron att bara medborgarna får mötesplatser så löser det sig . Men med facit i hand så kan vi konstatera att den utveckling blev dålig ekonomi, hög arbetslöshet, hög kommunalskatt, dålig infrastruktur och de enda nya medborgarna blev flyktingar som blev placerade här med förhoppning att kommunen skall lyckas ordna ett arbete åt dessa i framtiden. 


 Vi kan konstatera att vi i många år levt över våra tillgångar utan att någon av våra valda politiker reagerat.

Frågan är väl när fastighetsägarna också skall ta sitt ansvar och anpassar sina lokaler till alla i samhället. Trots alla dessa investeringar i Åmål med skattepengar för att få medborgarna att trivas så fortsätter fastighetsägarna att utarma Centrum med uthyrning till hyresgäster som ligger lång ifrån det vi kallar traditionell handel och som enligt dem själva är så viktigt för ett levande centrum.

Det räcker nu med centrumsatsningar med kommunala pengar. De har bevisligen bara ökat utflyttningen av traditionella handelsplatser från Åmål.  Med butiksentréer som hänför sig till i början på 1900 talet i många fastigheter och som utestänger en stor konsumentgrupp som har ett rörelse handicap är kanske inte det man förväntar sig av en grupp fastighetsägare som själva lobbar för att andra skall satsa medan de själva håller hårt i plånboken för att uppnå målet .

Så ta dessa konsulter, som åker runt i Sverige sponsrade av fastighetsägarna för att få kommunen att satsa pengar för att inte deras investeringar i centrumfastigheter skall komma på skam , med en nypa salt.

De har bara en uppgift, att med alla medel till buds få kommunerna att satsa pengar för att inte fastighetsägarna skall förlora på sina investeringar i centrumfastigheter. Och hur vore det att någon gång också ta en titt i backspegel och analysera vad alla dessa skattepengar gjort för nytta. Så det där med att hälla pengar på gatan utanför,för där gör de mest nytta, den intelligenta analysen som Rudolf Antoni stod för kanske säger en del om trovärdigheten i den analys han överförde till åhörarna för att få Åmål på fötter. 









Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards