Alla inlägg under januari 2012

Av tommy norum - 17 januari 2012 14:45


  "Nu börjar miljonrullningen" har Sune Tholin som rubrik i sin krönika idag.

Rättprocessen mot skattebetalarna i Åmål är det som åsyftas.

Den rullningen skall sättas i relation till vad Dalbobåtars 20-åriga hyreskontrakt skulle kostat kommunen och oss skattebetalare. Ca  600.000-700.000 kr/år om det hade fortgått kontraktstiden ut, en kostnad på 12-14 miljoner som skulle tas från vår skattkista för att gynna en enskild företagare.


Ett kontrakt som Tommy Jingfors var pappa till och som den dåvarande kommunstyrelsen med centerpartisten Kurt Svensson som ordförande lämnade över till fullmäktige för beslut.

 Inte nog med att det fanns ett fullmäktigebeslut som klart sa att investeringen i hamnteminalen inte skulle drabba skattebetalarna och trots att vår förre fastighetsingenjör Lennart Karlsson för kommunstyrelsen  klargjorde att hyreskontraktet innehåller en betydande subvention helt emot kommunallagen och även helt emot tidigare  fullmäktigebeslut så stoppades inte processen.

När sen en polisanmälan blev till och där Tommy Jingfors och Kurt Svensson blåser en dåligt påläst åklagare med historier att bygget visst har kostnadstäckning och där anmälaren ( jag ) mer framstod som en bråkmakare som kom med osanningar.

Det som sen kom fram, när ÅKAB fick ansvaret för byggnationen och när alla kostnaderna las på bordet då fattades ca 600 000- 700000 kr/ år för full hyrestäckning. En subvention som Sune Tholin med medlöpare tyckte kommunen skulle fortsätta med och där han använder sin tidning för smutskastning både åt höger och vänster och mot de tjänstemän som har kommunallagen som riktmärke i sin verkställighet. 

Tommy Jingfors som var ansvarig för hela upplägget förstod väl att broarna  i hans fall var brända för ett fortsatt förtroende i kommunens tjänst så han försvann från kommunen med svansen mellan benen avtackad av de närmast sörjande som utnyttjat hans tjänster på ett eller annat ofördelaktigt sätt för oss skattebetalare.

Skall bli intressant när Dalbobåtar tvist nu skall avgöras i domstol där han skall försöka snika till sig ytligare skattepengar utöver de han redan fått ta del av i subventionerade hyror under åren. En kapitalkostnad och driftkostnad för skattebetalarna på närmare 1.2 miljoner om året med en hyresintäkt på 550 000 kr kan bli en intressant mål att följa i domstolen där Dalbobåtar kräver 3 .8 miljoner i nerlagt arbete och ett skadestånd på 7.9 miljoner.


I Sunes krönika i dag så påpeks det tappade förtroendet för politiker och en del tjänstemäns sätt att sköta hela affären vilket jag påpekat flera gånger. Vi kanske inte kommer fram till samma slutanalys var problemet ligger, där väl Sune Tholin mer ser  till att ordning och reda, kommunallag, bort med subventioner och de som förespråkar detta i politiken och bland tjänstemän de har Sune tappat förtroende för kan vi förstå  efter hans utspel i sin tidning. Medan jag har en motsats åsikt.  


Vi får hoppas att det nu tas beslut om en ordentlig revison på hamnterminalen så att alla kostnader och intäkter kommer fram. Det finns åtskilliga frågetecken runt hur hela affären har skötts från politiker och tjänstemän i ledande ställning och där mörkning av kostnader och skitprat varit en del av processen både av politiker, tjänstemän och framförallt tidningsägare som inte riktigt har förstått sin roll utan utnyttjar sitt ägande för att påverka  med skriverier som mer får en att tänka på hur de gamla sovjetsamhällets kommunistiska patrask styrde samhället med hjälp av massmedia.      

               

     

Av tommy norum - 16 januari 2012 11:48


Socialdemokraterna försöker profilera sig genom Morgan Johansson i SvD opinion med sitt inlägg om hur brottsligheten bör bekämpas. Mer poliser, omorganisation av myndigheter, få ungdommar i arbete, se över rutinerna hur man skall få fängelsekunder tillbaka till samhället genom arbete, bostad, utbildning. 100 miljoner extra till åtgärderna. Hela inlägget kan ni läsa genom att klicka här. Här kan man också ta del av de över 800 inlägg med synpunkter på förslaget .

ttp://www.svd.se/opinion/brannpunkt/sa-ska-brottsligheten-bekampas_6769591.svd


Mitt bidrag till debatten kan ni läsa här.

Sent skall syndarna vakna .När nu äntligen politikerna vaknar till och börjar förstå vad den stora invandringen har ställt till för problem i våra storstadsområden där det sociala utanförskapet blir resultatet med en brottslighet som ökar år för år utan våra maktpolitiker har annat att komma med än visioner om ett mångkulturellt samhälle som skulle vara så bra för oss medborgare. Här har det pratats om integration av våra nya medborgare från alla partier och där vid varje val man låtsas ha nyckeln för att lösa problemen. Nu försöker Socialdemokraterna ta tag i situationen med nya lagförslag mer pengar och omorganisation av våra myndigheter, ungdomssatsningar , högre straff för vapeninnehav, kriminella skall efter fängelse få bostad, arbete eller utbildning.

Inte ett ord om en begränsad invandring där skyddsbehovet blir det avgörande om man får uppehålla sig i Sverige.

Socialdemokraterna med Mona Sahlin i sin roll som minister och vara ansvarig för integrationsfrågorna för 10 år sen pratade och pratade och pratade och lovade att lösningen nu var på gång. Ingen tror väl på allvar att Morgan Johansson ( s ) har lösningen på problemet med sina förslag som han presenterar i sitt inlägg i SvD. Tänk att man måste gå som katten runt het gröt och inte förstå problemet. Ju mer pengar vi lägger ner på mer eller mindre omöjliga och dyra förslag ju längre bort kommer vi från en lösning har det visat sig med facit i hand när det kontinuerligt fylls på med invandrare där många inte har en chans att göra sig gällande i Sverige med sin sociala och kulturella bakgrund i bagaget .

 Resultatet, som våra politiker har det största ansvaret för , det ser vi nu i samhället och i våra överfyllda fängelser, på grund av en strutsmentalitet i att inte vilja ta till sig den verklighet som vi dagligen får oss förmedlat i massmedia

                      t-norum.bloggplatsen.se. . .        17 personer gillar det här.



Av tommy norum - 13 januari 2012 18:25

  Skall det skattebetalarna stå för kostnaden att operera bort bröstimplantat som fåfänga kvinnor förser sig med när man nu konstaterar att det kan finnas en sjukdomsrisk när dessa läcker ?  

När det nu visar sig att skönhetsoperationer har gått fel så har frågan uppstått.


Lägger man ner tusentals kronor på att uppfylla sitt ego då borde man också vara beredd att göra det för sin hälsa när man i sin kropp inplanterar främmande föremål för att försköna sig inför omgivningen. Att ropa efter ekonomisk hjälp av samhället, när investeringarna inte blir som man tänkt sig, är nog inte det gemene man anser våra sjukvårdsresurser skall gå till.

 Som man bäddar får man ligga är nog ett uttryck som borde stämma in på dessa kvinnor som söker bekräftelse genom att förstora sina bröst


                                                  17 personer gillar detta

Av tommy norum - 11 januari 2012 20:07




Nu kanske vi får slut på skriverierna i massmedia om dessa naiva journalister som trotsade landets lagar och med hjälp av gerillan tar sig in i Etiopien för att förmedla regimens sätt att leda landet och där väl Lundins Oils, Carl Bildts gamla bolag var det som skulle granskas om övergrepp mot civila.

Här försöker hemma journalister på alla sätt  med spaltkilometrar i tidningar, Tv få någon form av hemmaopinion för sin sak där åberopan på pressfrihet och där anklagelser mot vår regeringen ingår där Carl Bildt är den som hamnar mest i skottgluggen där man försöker få till det att man inte gör nog mycket i ansträngningar att få loss journalisterna.


 I bland tror sig våra svenska journalister sig sittande på en piedestal där man i stort sett kan skriva om vad som helst när som helst och hur som helst när man i sin iver att försöka nå sina syften inte bryr sig om varken sanning eller konsekvenser av sina skrivier, en sak som också förekommer i våra landsortstidningar. De som drabbas har sällan möjlighet att få samma utrymme för dementier. Inte sällan får man ibland intrycket av skriverier mer har politiska syften än att på ett korrekt sätt förmedla sanningen.


I Etiopien fallet fick de två anklagade Johan Persson och Martin Schibbye krypa till korset och erkänna sin lagöverträdelse för att få möjlighet att kunna be om nåd.

När vi nu förhoppningsvis får loss våra medborgare som brutit mot landets lagar genom ett nåd kanske vi nu kan förvänta oss en mer distanterad urval i nyhetsfloran med större dignitet än att försvara koleger som bryter mot landets lagar när man är på uppdrag utomlands.   .        

Av tommy norum - 7 januari 2012 11:47

  
Uppsalabon före detta Åmålsbo för tjugofem år sen, Henrik Ottosson, gör ett inlägg i PD:s Synpunkt om  Centrum  utan det minsta spår av kunskap i ämnet.

Utan den minsta koll över läget för Centrum i Åmål går han in och påkallar förändringar i en insändare. Det  är inte seriöst utan att ta till sig den verklighet som existerar. 

I sina rekommendationer, som han kallar förtätning eller stadsläkning, skulle en förstärkning av restauranger, caféer och affärer vara lösningen på problemet. Med nästan 20 näringsställen i Centrum som på ett eller annat sätt erbjuder förtäring  så är nog inte detta lösningen, snarare tvärtom, vi har en överetablering som gör att fler och fler får slå igen för dålig lönsamhet. Att i det läget föreslå ytterligare etableringar bland annat på Kungsberget kanske inte är den mest intelligenta lösningen på problemet.

Mer affärer skulle också vara lösningen i denna förtätning. Men att försöka skaffa hyresgäster i omoderna små lokaler med ett begränsat sortiment och med en dålig tillgänglighet för konsumenterna, med en prisbild som i de flesta fall ligger långt över det som finns i våra stora köpcentra runt våra stora städer är nog ett önsketänkande utan små möjligheter att på sikt kunna uppfyllas. Ett konstaterande som våra fastighetsägare i Centrum under flera år fått erfara. 

Vi har nyss fått besked om att en ny spik i kistan över Centrums nermontering har skett genom att Bergers bosättning är på väg att flytta ut från kommunen. 

Att tro att nybyggnation där till och med 7 våningshus nämns i insändaren, hus med parkering, affärer och bostäder borde byggas i närheten av Centrum som en del av lösningen  där befolkningstätningen skulle få mer handel är nog ett önsketänkande utan verklighetsförankring. Vilken som skall bo där med en minskande befolkning och en krympande arbetsmarknad, det  finns det inga svar på.


Jag undrar om inte Henrik Ottosson har drabbats av någon form av storstadssyndrom när han ser hur hans omgivning blomstrar, där befolkningsökningen är tusental per år och där arbetsmarknaden konstant är ökande också gör att han blir blind för de förutsättningar som våra glesbygdskommuner har brottats med i årtionden.


Så nästa gång Henrik Ottosson från Uppsala ger sig in i dabatten om Centrum vore det klädsamt om han utgår från verklighetens Åmål och tar del av det facit som finns och under vilka förutsättningar våra politiker och fastighetsägare har att agera under innan han kommer med lösningar som mer får tankarna till att det kommer från  en naiv drömmare utan verklighetsförankring      

         

Av tommy norum - 2 januari 2012 18:42

  

Nu kommer bakåtsträvarna ut ur garderoben ser vi när vi läser insändarsidorna i PD. Där  visar man sina kort hur man vill kommunerna Säffle och Åmål skall utvecklas i framtiden som handelsstäder när man ifrågasätter utvecklingen i Guttane, Säffle , med 17000 m2 handelsyta.

Här lobbar man för att behålla centrum intakt i de båda städerna i en småstadsmiljö  som har mycket små möjligheter att överleva på sikt om inte fastighetsägarna är beredda att investrera i sina hyresobjekt så att de blir mer kundvänliga.

 Något som de visat ett svalt intresse för visar det sig om man tar en titt på vad som finns. Hellre lägger man ner pengar på konsulter som lobbar för att stoppa alla försök i kommunen att utöka handeln utanför Centrum för att skydda sina egna intressen. Hur tror dessa bakåtsträvare att kommunen skall kunna växa som handelsstad om man i sin rädsla för att bli utkonkurrerade av affärer med både bättre priser, bättre tillgänglighet, bättre sortiment sätter stopp för nyetableringar i affärer som konsumenterna efterfrågar.


Det finns affärer som satsar och som lockar konsumenter till Centrum och som kommer att överleva utan den konstgjorda andningen genom att hålla borta konkurrenterna .

 I Åmål verkar det i bland som om hela politiken handlar om att locka besökare  hit för att få dessa att handla i centrumaffärerna. Kanske är det dags att få våra fastighetsägare och handlare och politiker att förstå , med  förbud och inskränkningar i den fria marknaden där konkurrens är hörnstenen i utveckling för att gynna konsumenterna är det som utvecklar handeln i regionen, inte förbud och inskränkningar.

Om man inte tänker om får nog politikerna förr eller senare anledning att ångra sig när man ser hur kranskommunerna tar hela kakan utan att lämna annat än småsmulor kvar att dela på av den totala handeln i regionen.  Ett förhållande som på sikt kommer att sätta negativa spår i kommunernas utveckling på arbetsmarknaden.      

Av tommy norum - 1 januari 2012 19:45


----------------------------------------  Årskrönika 2011  ---------------------------------------------------------------

Fastighetsägare i centrum ser risker för sitt hyresbestånd att i den fria marknaden kunna konkurrera.

När det dyker upp friska affärsidéer på Måkeberg som gör att vi konsumenter bara kan salutera.

Ytorna skall begränsas anser fastighetsmaffian om planerna att få affärer i stadens ytterkärna.

Centrumhandeln, att skydda sina intressen är det som gäller, istället för behoven för medborgarna värna. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vindkraftsfrågan börjar blossa upp där Centern fortfarande inte vill förstå följderna av valet.

Fortsatte i samma stil ,utan lyssna på folket, körde med argument som var varken hackat eller malet

Att så in i bomben ha missuppfattat sitt uppdrag gentemot sina väljare när de i sin gärning inte gjort något rätt. 

Sen de som varit ansvariga för eländet inte har vett att avgå tycker de flesta är ett jävla sätt.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------             

Musen som röt var Sune Tholin som försökte mästra våra politiker vem som skulle Hamnterminalen hyra.

Men att en tidningsägare som saknar sunt förnuft i frågan skall kunna påverka politikernas sätt att styra.

Det var nog dömt att misslyckas från början när han inte satt sig in i verkligheten runt hela affären i detalj.

En sak som våra nya politiker lätt genomskådade och som medborgare tycker borde vara värd en medalj.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------          

PD:s nyhetsförmedling anser bloggläsare inte är mycket att lita på när de i frågorna som inte passar, tystar.

Repotage och krönikor vill gärna Sune gå in och styra vilket gör att ledningen framstår som en samling ryssar.

Göteborgsandan där mygel och båg med våra skatter i förvaltningar var  standard i styrningen

något som PD:s redaktion under Sune Tholins vingar inte vågade knysta, blir tysta som möss om myglingen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vår duktige ekonomichef i kommunen tröttnade på försöken att ställa allt tillrätta i förvaltningars ekonomi

Han tog sitt pick och pack lämnade den skjunkande skutan i tid, tröttnade väl på politikernas filosofi.

Den nya Socialdemokratiska ledningen får det inte lätt att i kommunens ekonomi försöka ställa allt tillrätta

ledamöter på den borgliga sidan i fullmäktige som inte förstått vidden av deras styre borde gå att ersätta

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jingfors flytt från kommunens förvaltning kanske blir början för en mer ordnad ekonomi med våra resurser.

Skulle de privata driva sina företag under sådana premisser skulle antagligen betyda en massa konkurser.

Det finns medborgare som fortfarande inte förstår vidden av Jingfors negativa avtryck i Åmåls kassa.

När vid avtackning man ser Kurt Svensson, S.Tholin och fritidsledare som representant för en okunnig massa 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Det fortsätter poppa upp kostnader efter Centerns tid vid makten, 60 miljoner kostnaden för Najad affären.

Vattenskador för miljoner för dåligt underhåll i vår infrastruktur,gör att det tas från övrig verksamhets sfärer.

B.Ohlssons krönika i DN om Åmåls dåliga service till våra besökare, där gick alla våra goda PR försök upp i rök.

Annan inriktning än fritid, turism och Centrum, kanske skulle man göra ett försök.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------           

 Vindkraftsbeslutet blev efter vad medborgarna i valet så entydigt gett sin röst för att slippa i naturen.

Centern dåliga förlorare när argumenten tröt, okvädesord och beskyllningar,som bara borde finnas i literaturen.

Att ge bort Måkeberg för noll och ingenting höll inte 90% av bloggläsarna med om i en omröstning i saken.

Tro att utveckling skulle gå framåt i och med affären är det inte många som tror,i alla fal inte i brf Draken.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Den nya partnern i teknik och fritid, Säffle, har svårt att hålla budgeten för sina åtaganden i service till oss.

Inte undra på det med en budget på 14 miljoner och där 60% är kapitalkostnader, blir det svårt att släppa loss.

Våra politiker är fega i debatten, gömmer sig på kammaren utan att vilja försvara sina misstag inför väljare.

En öppnare dialog vore bra  om sina misstag och framtidsvisioner och mer för sin produkt uppträda som säljare.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De flesta medborgarna förstår nog inte det allvarliga läget för kommunens ekonomiska situation.

Tyvärr verkar det som om vissa politiker och tjänstemän fortfarande inte vill förstå, vilket ger frustration

med tanke på vad som ligger i framtidens åtagande för att hålla kärnverksamheten intakt och flytande.

Vi får försöka hålla humöret uppe och göra det bästa av situationen och inte låta pessimismen komma krypande.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jag önskar mina bloggläsare ett gott nytt år och god fortsättning och att vi löser problemen en dag.

Vi kommer nog inte i balans på direkten men kanske vi löser det med lite javlar anamma efter ett tag. 

                                      

                                                  


--- ------------------------------------------------   Gott nytt år  ----------------------------------------------------------------------                                                                 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    


 

        

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards