Direktlänk till inlägg 17 januari 2012

Nu börjar matchen mellan Dalbobåtar och skattebetalarna i tingsrätten.

Av tommy norum - 17 januari 2012 14:45


  "Nu börjar miljonrullningen" har Sune Tholin som rubrik i sin krönika idag.

Rättprocessen mot skattebetalarna i Åmål är det som åsyftas.

Den rullningen skall sättas i relation till vad Dalbobåtars 20-åriga hyreskontrakt skulle kostat kommunen och oss skattebetalare. Ca  600.000-700.000 kr/år om det hade fortgått kontraktstiden ut, en kostnad på 12-14 miljoner som skulle tas från vår skattkista för att gynna en enskild företagare.


Ett kontrakt som Tommy Jingfors var pappa till och som den dåvarande kommunstyrelsen med centerpartisten Kurt Svensson som ordförande lämnade över till fullmäktige för beslut.

 Inte nog med att det fanns ett fullmäktigebeslut som klart sa att investeringen i hamnteminalen inte skulle drabba skattebetalarna och trots att vår förre fastighetsingenjör Lennart Karlsson för kommunstyrelsen  klargjorde att hyreskontraktet innehåller en betydande subvention helt emot kommunallagen och även helt emot tidigare  fullmäktigebeslut så stoppades inte processen.

När sen en polisanmälan blev till och där Tommy Jingfors och Kurt Svensson blåser en dåligt påläst åklagare med historier att bygget visst har kostnadstäckning och där anmälaren ( jag ) mer framstod som en bråkmakare som kom med osanningar.

Det som sen kom fram, när ÅKAB fick ansvaret för byggnationen och när alla kostnaderna las på bordet då fattades ca 600 000- 700000 kr/ år för full hyrestäckning. En subvention som Sune Tholin med medlöpare tyckte kommunen skulle fortsätta med och där han använder sin tidning för smutskastning både åt höger och vänster och mot de tjänstemän som har kommunallagen som riktmärke i sin verkställighet. 

Tommy Jingfors som var ansvarig för hela upplägget förstod väl att broarna  i hans fall var brända för ett fortsatt förtroende i kommunens tjänst så han försvann från kommunen med svansen mellan benen avtackad av de närmast sörjande som utnyttjat hans tjänster på ett eller annat ofördelaktigt sätt för oss skattebetalare.

Skall bli intressant när Dalbobåtar tvist nu skall avgöras i domstol där han skall försöka snika till sig ytligare skattepengar utöver de han redan fått ta del av i subventionerade hyror under åren. En kapitalkostnad och driftkostnad för skattebetalarna på närmare 1.2 miljoner om året med en hyresintäkt på 550 000 kr kan bli en intressant mål att följa i domstolen där Dalbobåtar kräver 3 .8 miljoner i nerlagt arbete och ett skadestånd på 7.9 miljoner.


I Sunes krönika i dag så påpeks det tappade förtroendet för politiker och en del tjänstemäns sätt att sköta hela affären vilket jag påpekat flera gånger. Vi kanske inte kommer fram till samma slutanalys var problemet ligger, där väl Sune Tholin mer ser  till att ordning och reda, kommunallag, bort med subventioner och de som förespråkar detta i politiken och bland tjänstemän de har Sune tappat förtroende för kan vi förstå  efter hans utspel i sin tidning. Medan jag har en motsats åsikt.  


Vi får hoppas att det nu tas beslut om en ordentlig revison på hamnterminalen så att alla kostnader och intäkter kommer fram. Det finns åtskilliga frågetecken runt hur hela affären har skötts från politiker och tjänstemän i ledande ställning och där mörkning av kostnader och skitprat varit en del av processen både av politiker, tjänstemän och framförallt tidningsägare som inte riktigt har förstått sin roll utan utnyttjar sitt ägande för att påverka  med skriverier som mer får en att tänka på hur de gamla sovjetsamhällets kommunistiska patrask styrde samhället med hjälp av massmedia.      

               

     

 
 
Ingen bild

Bengt Svedberg

21 januari 2012 21:38

Vi, Bengt och Inger som startade DalboBåtar 1:a april 1977 och drev till 1:a april 2004 (27 år). Tycker det är tragiskt att vårt beslut att överlåta firmanamnet DalboBåtar, inventarier, visst "know how" och lokalen Industrigatan 5, för 1 miljon till Håkan Skogh, skulle få dessa följder som vi nu ser. Innan 2004 utgång såldes enbart lokalen för över denna summa av Skogh. Så vi kan ju inte sägas ha varit dyra. De här galenskaperna med Hamnterminalen började ganska omgående efter vår överlåtelse. Förslag att Bluesfesten skulle begåvas med bättre förutsättningar genom att hamnhangarerna skulle sammanbyggas med tak över halva öppna ytan. Detta hade Skogh snappat upp och frågade mig, om hur jag såg på detta som ett blivande båtcentrum. Tanken hade redan tidigare föresvävat mig, men kostnaderna föreföll inte realistiska. Men i och med Bluesen, kunde ju båtverksamheten också bli en hjälp för Bluesen. Kontakter togs och sedan spårade det hela ur och kostnadskalkyler och lönsamhet föreföll helt ovidkommande både från kommunens och Skoghs sida. Det jag bidrog med var att envist hävda att den röda servicebyggnaden mellan hangarerna skulle få vara kvar och utgöra en rejäl kostnads-besparing, det förslaget vann gehör. Jag tipsade också Skogh att det fanns billigt isoleringsmaterial vid Isovers nedlagda fabrik i Vrena utanför Nyköping, det utnyttjades också. Sedan gjordes nog inga mer besparingsåtgärder förutom att Skogh skulle gjuta golv i den del han skulle disponera, men skall kommunen betala, bör en rejäl reklamations-ersättning avgå. Arbeten för 3,8 miljoner förefaller helt orealistiskt eftersom de flesta åtgärder som vidtogs gällde anpassning av lokalerna för DalboBåtars räkning. Båtslip och bryggor är väl också diskutabelt. Den olycksaliga flisvärmecentralen kan väl heller inte medräknas eftersom den överläts på kommunen i 2 halvmiljonsteg, troligen istället för hyra. Hur Skogh skulle kunna tillgodoräkna sig en hyresdifferens på 7,9 miljoner är helt befängt, han har väl inte bekostat de befintliga hangarerna, taket emellan, gavlar, portar eller marken. Saneringen är väl också en stor post. De här kraven stinker. Det stinker också att han inte vill ersätta oss för veteranmotorer och segelbåt, som han lånat för reklamändamål. Han rekommenderar advokat, men med de här galenskaperna är det väl risk att K.K hinner före.

 
Ingen bild

Åke Olsson

24 januari 2012 08:52

Bengt Svedberg borde självklart tillhöra den skara vittnen som kallas när rättegången om Hamnterminalen börjar i Vänersborgs tingsrätt.En bakgrundsinformation som måste påverka domstolsbeslutet!

 
Ingen bild

Argus

24 januari 2012 17:40

Håller helt med Åke Olsson. Bengt Svedbergs inlägg är det bästa jag läst sen Sundsvall brann. (eller det var visst hamnterminalen som brann)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards