Alla inlägg under juni 2016

Av tommy norum - 9 juni 2016 07:00



 


Kållandsö är för de flesta båtfarare fiskeläget Spiken och Läckö Slott men att utforska och låta fantasin rinna iväg bland alla dessa forn och medeltidslämningar som finns gömda i markerna utspridda i naturen på Kållandsö kanske inte är så vanligt. Här kan man göra en tidsresa ifrån 600 talet och fram till 1800 talet i lämningar som visar att Kållandsö kan vara det vi kallar Sveriges vagga där vårt land började formats till det är i dag.   
Vi börjar på Kållandsö sydvästra inseglingsplats där Jarlehus, ( järnhus )  från början av 1200 talet , där resterna av en fornborg vaktar inloppet för dåtidens fiender. 



 

Här på ett sjökort från 1900-talets början kan vi se i mitten av karta ( röd markering) spekulationer om det som kan vara en kungsgård och där Jarlehus kan vara en försvarsborg mot väster  för gården och där försvarsanläggningen vi Ullersundet kan vara den mot öster.

   

Här har vi den husgrund som kan varit kungsgården på lindön med fri sikt till jarlehus i väster på den tiden.


 

Kunde det så här Jarlehus såg ut på medeltiden när man blockerade sundet med en järnkätting för att skydda Kungsgården mot fienden som kom från sjösidan ?.

                         .


    

Så här ser syd västra inloppet till Rackeby skärgård ut från den plats ruinerna från Jarlehus finns. En kätting spändes

Mellan borgen och ön på bilden för att hålla stånd mot fienden. Rester av kättingen finns på Vänermuseet i Lidköping. 

 


 


     

    

Här har vi ankrat med Noblesse där pilen visar på sjökortet, här kommer man inte längre med segelbåt än söder om Alsön. För att komma till Lindholmen, en slottsruin från 1500 talet så får vi fortsätta med lillbåten.

 ...       

Vägen mot Lindholmen är kantad med fritidshus i den skyddade miljön -  

Lindholmens slott som Linné på sin tid skrev om - ett mycket väl byggt slott anlagt av greve Bengt Oxen stjärna. Lindholmen är kringfluten, ligger behagligt, att man ej utan smärta kunde se ett så härligt palats med en så står kostnad och eftertanke uppbyggt, stå tomt, utan värdig inbyggare. Byggnaden nämns redan i början på 1500 talet i skrifter sen den tiden. Förfallet började redan på Linnés tid. Till skillnad från oss som bara kan beskåda ruinerna efter slottet kunde han beskåda det ståtliga badhuset, gjort efter mönster efter de gamla romarnas badhus med marmorutsmyckningar där sinnrika funktioner av vattenpannor, varma och kalla bad med vackra uppvärmda omklädningsrum. Slottet brann ner till grunden 1792. Nu finns bara den vänstra flygelbyggnaden kvar och efter slottet finns bara en del grundmurar kvar.



    

 

http://www.youtube.com/embed/J-1d_DSnaEU         Lindholmens slottsruin


   Tillbaka till Noblesse och en segeltur mot Klitt som ligger ett par distansminuter norr om Jarlehus för att gå in i skärgården mot Ullersundsbron som förbinder fastlandet med Kållandsö där Läckö slott ligger längst ut mot norr. Den streckade farleden mellan de båda punkterna på sjökortet är för småbåtar. Vi får gå utomskärs för att nå den inre skärgården via Klitt.  Efter att ha passerat Tänger sundet så går vi rakt söderut mot Lindholmen men på andra sidan och ankrar upp för att göra ett besök på Stola Herrgård

       En säker ankarplats utanför lindön i höjd med djupangivelsen i sjökortet så tar vi lillbåten och beger oss mot den kanal längst ner på korten (pilen). I slutet på kanalen ligger Stola Herrgård

 

..    

Under tre århundraden gick Stola i arv från far till son inom samma släkt och detta har givetvis satt starka spår av sig på det gamla västgötagodset. Släkten hette Ekeblad och det var under dess "regentskap", som det nuvarande stenslottet byggdes och herresätet fick sin karolinska karaktär utformad. Den byggnad, som Stola nu har sin berömmelse av, byggdes under de år det svenska stormaktsväldet rasade samman 1713–1719. Greve Claes Ekeblad  och hans grevinna, Hedvig Mörner af Morlanda, vilka då satt som herrskap på Stola, lyckades emellertid med detta, tillsammans med inspektorn och befallningsmannen på Stola, Håkan Eliander.

Dagens Stola är mer känd som arrangör  av musikaftnar i 1700tals stil

 


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Efter en musikafton på Stola lämnar vi ankringsplatsen utanför Lindholmen och fortsätter i farleden mot Ullersundbron.

 
 

Dagens Stola är mer känd som arrangör  av musikaftnar i 1700tals stil

Bron som blockerar vår framfart runt Kållandsö. Ullersunds bron som är enda vägförbindelsen med Läckö slott, är bara anpassad för passage med småbåtar.


http://www.youtube.com/embed/F1AUpxDU5es    Brokiosken med omnejd

 

Lite avkoppling med bad är inte fel när vi ligger i  strax väster om bron. Här kan man utforska Kållandsö från Lillbåten där Läckö Skans , som är rester av en befästning från 1600-talet, ligger 200 m norr om bron mellan Kålland och Kållandsö. Skansen uppfördes på order av Magnus Gabriel de la Gardie. Du kan fortfarande se spår av vallarna i terrängen. Ett 70-tal stora ekar växer här. 

 

Bron som blockerar vår framfart runt Kållandsö. Ullersunds bron som är enda vägförbindelsen med Läckö slott, är bara anpassad för passage med småbåtar.

Skansen Läckö. Foto: Länsstyrelsen.

Längre  österut på andra sidan  Ullesundsbron väntar ett spännande utgrävningsprojekt på den så kallade kungshögen. En vikingagrav från 600 talet där den döde brändes med sitt vikingaskepp. Troligtvis en viktig person i vikingakulturen. En plats som man också kan nås  från Bösshamn , Lidköpings båtklubbs  uthamn som ligger i det östra inloppet till Uller sund.

Utgrävningarna håller på för fullt med nya fynd som kanske rätar ut de frågetecknen av det vi kallar Kungshögen som på sjökortet här nedan är markerad med pil, mitt mellan Bösshamn och Ullerbron. 

 

I samma område finns det en vägsträckning som kallas grevens väg . Magnus Gabriel Dela Gardie lät omkring år 1669 anlägga en väg som spikrakt skulle leda fram till slottet från Ullersund. Om den blev färdigbyggd vet vi inte. I vägens förlängning över Ullersund lät Greven uppföra en pålbro som blev färdig år 1669. I de s.k Läckösamlingarna kan man läsa hur bönderna i Synnerby beklagar sig över "att det falle dem allt för svårt att bron över Ullersundet vid makt hålla" resultatet blev att färjetrafik ersatte bron år 1683. Resterna av bron har nyligen påträffas i området runt utgrävningarna av Kungshögen.

http://www.youtube.com/embed/dDEf7POrQZs   utgrävningen ca 2 min

Efter ett par dagars  utforskning av miljön runt Kållandsö södra vattenvägar så fick vi problem med vår generator. En reparatör infanns sig på Ullersundbron för transport ut till båten. Generatorn var kass vilket betyder ingen laddning till batterierna.  Det var att gå runt via Naven och in i skärgården på norra sidan till varvet där en ny generator väntade på att installeras.


Navens fyr inseglingsmärke för sjöfarare in i Ekens skärgård från väster

 

Här har nyss fått en ny generator monterad i båten och vi är klara för nya äventyr i farvattnen runt Kållandsö.  Men det får bli en senare historia. 

Av tommy norum - 8 juni 2016 07:00



SvD  KULTUR

 

BERGLINS SÖNDAG



Debatten om friskolors sätt att tjäna pengar på offentliga medel fortsätter. 




       

Av tommy norum - 8 juni 2016 07:00



 

 

 

 

                                   

Av tommy norum - 7 juni 2016 07:00



När kan vi börja lita på att media rapporterar det som är  relevant och sant och slutar mörka obekväma nyheter som inte stämmer överens med deras politiska övertygelse ?   



En efter en av ledarskribenterna runt om i landet tar nu till orda och försöker släta över deras passivitet och vinkling av hur man rapporterat invandringens konsekvenser under åren. Anna Dahlberg på Expressen var tidigt ute och började granska med en utgångspunkt från verkligheten och inte vad våra politiker försökte förmedla i en trängd situation när man till slut insåg det ohållbara att ta emot mer flyktingar än vad vi mäktar med.  

 

I veckan utkom antologin " Migrationen i media" som visar tvärt emot det gemene man har i sin sinnebild att våra medier övervägande skriver negativt i sin rapportering om invandring. Något som Anna Dahlberg med rätta har svårt att förstå . Har vi på denna ledarsida varit för negativa i vårt skrivande om invandringsrelaterade frågor? Nej, vi har gjort det jobb som alltför många medieredaktioner misslyckades med under de senaste åren.

 

Det var ett klarläggande som en och annan journalist runt om i Sverige borde ta sig en tankeställare och reflektera runt.  

 

Det har varit uppenbart i flera års tid att Sveriges flyktingpolitik - västvärldens mest generösa - har varit ohållbar skriver Anna Dahlberg. Redan sommaren 2012 tog Migrationsverket egna boenden slut och Sveriges kommuner larmade  om stigande socialbidragskostnader. I höstas utvecklades situationen till en akut kris, som till sist tvingade regeringen till panikåtgärder.

 

Bara att konstatera att det var många som fick ta emot både spott och spe när man försökte i debatten få fram att Sverige går mot en kris i flyktingmottagningen.

 

Det befängda i hela undersökningen är väl när man försöker kvalificera nyheterna i balanserade och obalanserade och tar Aftonbladets ledarsida som ex, de som  förnekade krisens allvar ända tills i år, är med detta mått i stället den mest balanserade ledarsidan. 

Omvänt finns det ledarsidor som aktivt har försökt begränsa det offentliga samtalet kring dessa frågor. Aftonbladets ledarsida brännmärkte exempelvis Mats Knutson efter att han i en partiledardebatt i Agenda år 2012 hade ställt frågan: "Hur mycket invandring tål Sverige?"

Den våldsamma reaktionen skapade rimligen ett rädslans prejudikat på många redaktioner skriver Anna Dahlberg..

 

Aftonbladet ha ju varit den ledande tidningen i att förneka eller mörka förhållanden som kommit fram där väl främst Sverigedemokraterna fått mycket stryk på ledarsidorna när de försökt förmedla konsekvenserna av den generösa invandringen . Nu är ju inte läsarna så lättlurade och tidningen har väl hos många anses oseriös i sin mediabevakning om invandringen och även de fick till slut krypa till korset och börja rapportera verkligheten utanför tidningsredaktionen. Men det satt långt inne där Aftonbladet var en av de sista  överge försvaret för den ohållbara invandringspolitiken. 

 

Anna Dahlberg avslutar sin ledare med orden:  

Det som var omöjligt att säga före regeringens U-sväng i höstas blev närmast självklarheter omedelbart efter.Vi behöver lära av dessa misstag för att bli bättre och återvinna förlorat förtroende. Vägen dit går genom att rapportera om det som är sant och relevant - oavsett hur "obalanserat" detta må framstå i medieforskarnas analysmodeller.

 

Tänk att det skall behövas en kursändring i invandringspolitiken för att förstå sådana självklarheter som man fick lära sig på journalisthögskolan. Ett uppvaknande där man i fortsättningen slutar att gå i politikernas ledband och i stället rapportera om det som är relevant och sant. Då kanske medborgarna får tillbaka förtroendet för media.      

 

 tn







 

Av tommy norum - 6 juni 2016 07:00


 Är det våra förtroendevalda politiker som visat vägen för det rövarsamhälle som har etablerat sig i Sverige. ?

  

 

 

Politikern har skapat sig gräddfiler både i sociala förmåner, bostäder och löner som ligger långt ifrån dem de företräder i sitt förtroendeuppdrag.  

 

 


Det är inte bara det att de missköter sitt förtroendseuppdrag många gånger när de vägrar ta ansvar för vad de ställt till med,  de har också infört ett politikerfrälse som skiljer sig från övriga befolkningen där de tar alla till buds stående medel i demokratins namn skaffa sig förmåner som den vanlige medborgaren inte ens kan drömma om. Här är det inte allas lika värde eller solidaritet som är honnörsorden  utan girighet har det visat sig. 


Är det den mediala uppmärksamheten som tar upp företeelser som förut varit tabu att förmedla eller har det hela pågått under längre tid utan att uppmärksammats ? Eller är det efterdyningar efter ett samhälle som mer och mer lämnar kristna och religiösa värderingar bakom sig oavsett religion där moralen satt i högsätet intryckta i hjärnan sedan småskolan och hemmen runt om i Sverige ?


Men man kanske skulle försöka få ner våra politiker på jorden  när  man gömmer sig bakom  demokratiska beslut där mer ser till sin egen ekonomiska framtid än de väljare man representerar i Riksdagen. Avgångsvederlag, pensioner, som har karaktären av rena svindleriet med våra skattepengar. Här har man till och med stanna hemma utan löneavdrag har det visat sig. En del har till och med tid att fortsätta sin civila karriär utanför riksdagshuset utan att det  inverkar på riksdagsarbetet påstår man. När man har mammaledigt så återgår man riksdagsarbetet under sommarmånaderna när riksdagsarbetet är nerlagt för att få full ersättning  och sparade dagar i mammaledighets kvoten. Medbogarna tvingar man till att söka arbete för att få ersättning. Våra riksdagspolitiker kan gå hela livet och få ersättning utan att behöva söka ett arbete efter sin tid i riksdagen.   


Våra Politiska företrädare i kommunerna har inte varit sämre och sko sig där de har upprättat pensionsförmåner för sina kommunalråd som många gånger gjort dem ekonomiskt oberoende efter några år i politiken.  Och ibland får man intrycket av att ju mer man raljerar om lika rättigheter, solidaritet ju mer skor man sig på skattekollektivet. Inte ovanligt att man reser runt i världen på skattebetalarnas bekostnad till och med sina fruar har det hänt. Att resandet mer har karaktär av få egen upplevelse än att få ta del av intryck som gynnar kommuninnevånarna i slutändan. I bästa fall blir det en redogörelse i fullmäktige av resan som sällan eller aldrig ger avtryck som kommer kommunmedborgarna till del.   


Kyrkans företrädare verkar också har lämnat moralen åt sidan och reser på kyrkobeskattarnas bekostnad med familj där det fröjdas med både sprit och underhållning som ligger långt ifrån att komma församlingarna till godo av resandet..

 

Facken har ju också visat framfötterna i att sko sig på medlemmarnas bekostnad där man gång på gång blivit avslöjade med fingrarna i syltburken..   

 

Så vart är vi på väg när vi har ett politikerkollektiv som inte fullt ut tar ansvar för de fadäserna de ställer till med. Våra politiker bestämmer  om våra pensioner, sjukersättningar  och andra sociala förmåner. Själva anser sig  stå över  medborgarna och skaffar sig gräddfil er i sociala förmåner långt i från vad folket får ta del av. Här gäller inte lika värde , rättvisa och solidaritet utan här är det girigheten som härskar allt från längst ut på vänsterkanten till längst ut på högerkanten i de politiska värderingarna.  Det värsta av allt att de verkar tycka att det är helt i sin ordning att stå över de som de är valda att företräda i sina  förtoende uppdrag. 

 

Vi har sluppit Adelns stora ekonomiska fördelar som funnits i århundranden men det har nu ersatts med en ny Adel, våra politiker,  som inte skyr några medel att sko sig själva på skattekollektivets bekostnad.     

 

tn

Av tommy norum - 5 juni 2016 07:00

 

Kanske inte så konstigt att kändisarna har valt Waxholm i sitt boende med tanke på den miljö som erbjuds i kommunen. 

 

Sommarvillorna duggar tätt vid  strandlinjen i Waxholms kommun.  


För fyra år sedan flyttade skidlegendaren Ingemar Stenmark in i huset bredvid Börje Salmings i Vaxholm. Bara några båtminuter bort – på Resarö – har fotbollsproffset Olof Mellberg ett sommarhus.

Zlatan Ibrahimovic, 28, har varit där flera gånger de senaste åren.


 

Fotbollsstjärnornas lyxhus I somras rekognocerade Zlatan på Resarö. Nu har Barcastjärnan köpt loss huset till vänster och får vännen och fotbollskollegan Olof Mellberg som närmaste granne.

”Brukar fiska”

– De brukar fiska och ta det lugnt tillsammans. Zlatan trivs här, säger en granne.

I somras gick Ibrahimovic och Mellberg runt och inspekterade omgivningarna runt huset. Samtidigt ska Zlatan ha tagit kontakt med mäklaren Georg Kanegärd på ön.

Uppdraget: Att köpa loss grannkåken, ett trähus från 1912.




Waxholms fästning dominerar intrycket av kommunen som i sitt strategiska läge mellan fastlandet och fästningen får  en intensiv småbåtstrafik under sommarmånaderna som man kan sitta på land och betrakta. Själv har jag upplevt båtlivet flera gånger runt Waxholm under åren där man mötte kändisarna i sina båtar. Själv mötte jag Björn Borg med sin båt i sundet utanför fästningen på 1980 talet. Nu är det Stenmark, Zlatan eller Mellberg och Börje Salming som rör sig på vattnet runt Waxholm. Min far låg på fästningen under 1940 talet under beredskapstiden.


 

Waxholms hotell ett känd  profil som möter en från sjön. Efter ombyggnad förra året så har hotellet eldhärjas och är nu undet återbyggnad av den del som blev skadad.  

 


      Waxholm har bevarats i sitt ursprungsskick där miljöerna från förra århundradet sätter sin prägel  på kommunen.

     

   Butikerna inredda i de gamla husen sätter också sin prägel på kommunen.  

 

Här har konstnären  Emelia Linderholm sitt galleri gift med Gösta mer känd som trubadur och sångare. 

Av tommy norum - 4 juni 2016 10:00



 

Sven-Åke Runelid



Envar ska äga rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Detta tillhör de grundlagsskyddade mänskliga rättigheterna, med följande tillägg:

”Envars frihet att utöva sin religion eller tro må endast underkastas sådana inskränkningar, som äro angivna i lag och som äro nödvändiga i ett demokratiskt samhälle med hänsyn till den allmänna säkerheten.”

I Koranen 9:5 står: ”När de helgade månaderna gått till ända skall ni döda avgudadyrkarna, var ni än träffar på dem.” I Bibeln, Lukas 19:27 uppmanar Jesus till alla: ”fören hit dem och huggen ned dem här inför mig.”


 

Att utöva sin religion är en rättighet som ska praktiseras under ansvar, skriver Sven-Åke Runelid. foto tt




I båda böckerna finns mycket våld och anstiftan till mord, vilket strider mot religionsfrihetens rättigheter. Om Astrid Lindgren i sina sagoböcker har skrivit något som i dag anses olämpligt, eller om någon tecknare har ritat några våldsamheter, så ska det censureras och ändras. Men om man i de heliga böckerna, som också är skrivna av människor, anstiftar till mord – då är det ingen som ens vågar föreslå en ändring.

 

Religionsfrihet i all ära men när den övergår i fanatisk tolkning och riskerar att bli som de kristnas korståg en gång i tiden, då borde även en sådan föråldrad text censureras. Rätten att tänka fritt är en förmån att värna om men när det strider mot lag och ordning, uppmanar till våld och ond bråd död, då har man förbrukat sina rättigheter.

Huruvida de olika religionerna har någon förnuftig förankring i ett modernt samhälle kan lämnas obesvarat eftersom Gud troligen finns på en skala mellan allt och inget.

Tro vad ni vill men ta bort anstiftan till mord och de kränkande våldsinslag som är förbjudet i vårt demokratiska samhälle, så att ingen tolkar innehållen bokstavligt.


Sven-Åke Runelid

Av tommy norum - 3 juni 2016 20:15




Parti af Strömstad  år ?

Inre hamnen med pass.-ångf Olava av Halden  1933

Strömstad från omkring sekelskiftet. Magasinet (som skyms av toppseglet) det var lagerlokal till firman Cavall-Björkman. Kortet är taget från Läholmen där jakterna ligger, det synliga berget är nu nedsprängt och borta. runt år 1900
Yttre redden, Strömstad  runt 1900
Societätshuset, Strömstad. runt år 1900 ?
Strömstads hamn. Besök av torpedbåtar.

Till vänster 5 st. 1:a klass båtar ytterst Kapella. Till höger 3 st. 2:a klass båtar ytterst No. 79.
i början på 1910-20 ? talet

Bilden är tagen före 1950 då järnvägen blev elektrifierad.

"Strömstad. Canningfabriken  1940-50 talet

flicka i ekan och en vid fören, en stentrappa i bakgrunden 1940-50 talet
"Utsikt från Rödudden. Strömstad."   1943 
"Strömstad. Torget."  1940 talet

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11
12
13 14 15 16 17 18 19
20 21
22
23 24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards