Alla inlägg den 4 juni 2016

Av tommy norum - 4 juni 2016 10:00



 

Sven-Åke Runelid



Envar ska äga rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Detta tillhör de grundlagsskyddade mänskliga rättigheterna, med följande tillägg:

”Envars frihet att utöva sin religion eller tro må endast underkastas sådana inskränkningar, som äro angivna i lag och som äro nödvändiga i ett demokratiskt samhälle med hänsyn till den allmänna säkerheten.”

I Koranen 9:5 står: ”När de helgade månaderna gått till ända skall ni döda avgudadyrkarna, var ni än träffar på dem.” I Bibeln, Lukas 19:27 uppmanar Jesus till alla: ”fören hit dem och huggen ned dem här inför mig.”


 

Att utöva sin religion är en rättighet som ska praktiseras under ansvar, skriver Sven-Åke Runelid. foto tt




I båda böckerna finns mycket våld och anstiftan till mord, vilket strider mot religionsfrihetens rättigheter. Om Astrid Lindgren i sina sagoböcker har skrivit något som i dag anses olämpligt, eller om någon tecknare har ritat några våldsamheter, så ska det censureras och ändras. Men om man i de heliga böckerna, som också är skrivna av människor, anstiftar till mord – då är det ingen som ens vågar föreslå en ändring.

 

Religionsfrihet i all ära men när den övergår i fanatisk tolkning och riskerar att bli som de kristnas korståg en gång i tiden, då borde även en sådan föråldrad text censureras. Rätten att tänka fritt är en förmån att värna om men när det strider mot lag och ordning, uppmanar till våld och ond bråd död, då har man förbrukat sina rättigheter.

Huruvida de olika religionerna har någon förnuftig förankring i ett modernt samhälle kan lämnas obesvarat eftersom Gud troligen finns på en skala mellan allt och inget.

Tro vad ni vill men ta bort anstiftan till mord och de kränkande våldsinslag som är förbjudet i vårt demokratiska samhälle, så att ingen tolkar innehållen bokstavligt.


Sven-Åke Runelid

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11
12
13 14 15 16 17 18 19
20 21
22
23 24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards