Direktlänk till inlägg 4 juni 2016

Att utöva sin religion är en rättighet som ska praktiseras under ansvar,

Av tommy norum - 4 juni 2016 10:00



 

Sven-Åke Runelid



Envar ska äga rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Detta tillhör de grundlagsskyddade mänskliga rättigheterna, med följande tillägg:

”Envars frihet att utöva sin religion eller tro må endast underkastas sådana inskränkningar, som äro angivna i lag och som äro nödvändiga i ett demokratiskt samhälle med hänsyn till den allmänna säkerheten.”

I Koranen 9:5 står: ”När de helgade månaderna gått till ända skall ni döda avgudadyrkarna, var ni än träffar på dem.” I Bibeln, Lukas 19:27 uppmanar Jesus till alla: ”fören hit dem och huggen ned dem här inför mig.”


 

Att utöva sin religion är en rättighet som ska praktiseras under ansvar, skriver Sven-Åke Runelid. foto tt




I båda böckerna finns mycket våld och anstiftan till mord, vilket strider mot religionsfrihetens rättigheter. Om Astrid Lindgren i sina sagoböcker har skrivit något som i dag anses olämpligt, eller om någon tecknare har ritat några våldsamheter, så ska det censureras och ändras. Men om man i de heliga böckerna, som också är skrivna av människor, anstiftar till mord – då är det ingen som ens vågar föreslå en ändring.

 

Religionsfrihet i all ära men när den övergår i fanatisk tolkning och riskerar att bli som de kristnas korståg en gång i tiden, då borde även en sådan föråldrad text censureras. Rätten att tänka fritt är en förmån att värna om men när det strider mot lag och ordning, uppmanar till våld och ond bråd död, då har man förbrukat sina rättigheter.

Huruvida de olika religionerna har någon förnuftig förankring i ett modernt samhälle kan lämnas obesvarat eftersom Gud troligen finns på en skala mellan allt och inget.

Tro vad ni vill men ta bort anstiftan till mord och de kränkande våldsinslag som är förbjudet i vårt demokratiska samhälle, så att ingen tolkar innehållen bokstavligt.


Sven-Åke Runelid

 
 
Ingen bild

Oljemagnaten

4 juni 2016 15:10

Svar till Runelid..Huruvida de olika religionerna har någon förankring i ett modernt samälle är nog tveksamt ..då såväl Kristenhet som Islam har det gemensamt att de har spirat upp ur en semitisk hjärna ..är för mej ibland ganska obegripligt hur kristna ibland åberopar sin kristenhet för att racka ner på Islam ..eller hur kristenheten någonsin har kunnat fått någon genomslagskraft här i västvärlden..eftersom ingen av dessa två religioner egentligen hör hemma i ett civiliserat samhälle ..sunt förnuft och svea rikes lag (inkl att följa kommunalagen) räcker gott och väl

 
Ingen bild

Dag Blomqvist

5 juni 2016 06:16

Sven-Åke Runelid skriver: "I från Bibeln, Lukas 19:27 uppmanar Jesus till alla: ”fören hit dem och huggen ned dem här inför mig.”

De ord Runelid hänvisar till har han klippt ut ur sitt sammanhang. Därmed låter det som om det är Jesu vilja att föra alla till honom och hugga ner dem. Men så står det ju inte. För ser man till sammanhanget som orden är tagna ur så förstår man att det inte är så.

Orden ingår i en liknelse som Jesus berättar. Där, i liknelsen, är det en kung som inte får den underkastelsen han ville ha och därför beordrar sina tjänare att föra de som inte vill ha honom som kung att de skulle huggas ner. Att det var Jesu åsikt att alla som inte ville ha honom som kung, och därför skulle huggas ner, är således en helt felaktig tolkning. Men möjliggörs om man, som Runelid gör, rycker orden ur sitt sammanhang.

Ser man alltså till Jesu undervisning i övrigt finner man att just Runelids sätt att läsa texten är fullständigt missvisande.

Att sen också bunta ihop Jesus med pedofilen Mohammeds mordorgier är lika idiotiskt. Medan Mohammed våldförde sig på småflickor och slaktade de som inte tyckte som han finner man att Jesus var dennes motsats. Jesus med sin kärlekslära överglänste denna onda pedofil för medan Jesus lämnade frågan öppen till var och en att själva ta ställning så slaktade pedofilen obönhörligen alla som inte ville tro på hans påhittade vrånglära.

Sen kan man alltid ifrågasätta om religion verkligen hör hemma i vår tids demokratiska samhällen. Men ser man till respektives utbud så undrar jag nog om jag inte år 2016 väljer Jesu kärleksundervisning framför pedofilens människofientliga vansinne..

Sen dristar sig Runelid till att ta upp frågan om Guds existens. Det är en stor fråga. Och jag kan visst förstå hans spekulationer härvidlag eftersom han tydligen inte har andra källor för sitt tankegods än kyrkornas påståenden.

För att förstå någonting krävs mera. Ja, till och med något som, åtminstone, liknar ett barns öppna sinne och förmåga att tänka. Men har man snöat in tillsammans med kyrkans trånad och önskedrömmar lär väl inte uttalandena blir så mycket mera än just häcklandet av den Gud man vill ge sken av att man inte tror på.

.

 
Ingen bild

runelid

6 juni 2016 08:38

Dag Blomqvist du har rätt i vad du skriver och jag ber om ursäkt om mitt exempel från Bibeln var lite vårdslöst, men det finns många våldsamheter man kan referera till även i denna bok. Lite av andemeningen i inlägget var att om vi skall censurera gamla sagor av Astrid Lindgren, så borde vi även ta med gamla olämpliga citat från dessa s.k heliga böcker.
Kristendomen har idag blivit en from rörelse i vårt land så den kanske inte gör någon skada längre. Med Islam är det värre, men den ligger ju 600 år efter i tiden och utgör en fara i ett modernt demokratiskt samhälle.
TROligen finns Gud... åtminstone i varje människas sinne på en skala mellan Allt och Inget, så det skall jag inte häckla om.
Så Dag Blomqvist visst har du rätt i mycket du skriver och det är roligt att få någon som läser och reagerar.

 
Ingen bild

Oljemagnaten

6 juni 2016 14:26

Apropå Dags Jesuitiska utalanden ...släpp in främmlingen i ditt hus är också ett Jesuitiskt bibelcitat.. ..Fredrik Reinfeldt var antagligen i sitt Jesuitiska esse när han ansåg att vi skulle öppna våra hjärtan och ta emot hela världen...

 
Ingen bild

Dag Blomqvist

8 juni 2016 09:09

Skall man citera vad man menar är en persons uttalande så borde man ju citera och inte hitta på egna formuleringar allteftersom oförståndet bygger sin logik och sen köra den ologiken in absurdum.

Men om nu ens påhitt liknar Jesu lära, eller nu bara drar åt det hållet, så bör man ju se till så att ens argumentering inte missar målet. Och, om jag förstått målet rätt, skulle Jesu mening vara den att man inte skulle låta främlingen (den husville) sakna "tak över huvudet". "-Jag var husvill och ni gav mig härbärge."

Men om nu den åthutade saknar tak över huvudet åt sig själv och sina egna barn så har den åthutade inget tak att varken krypa in under eller att erbjuda till främlingar. Så ingen kommer ju då att kunna kasta den åthutade till Gehenna. Man kan ju inte döma ut en som inte kunnat låna ut något tak åt några främlingar.

Ett Sverige som saknar bostäder åt sina egna barn och arbete så dessa barn kan försörja sig kan ju inte börja ta emot främlingar.

Och då nu citaten står som spön i backen så kanske jag kan få bidra med ännu ett:
"Men om någon icke drager försorg om sina egna, först och främst om sina närmaste, så har denne förnekat sin tro och är värre än en otrogen." (Källa: 1 Tim 5:8)

Så att börja släppa in främlingar i landet när man inga bostäder har är inte bara idioti och dårskap utan det är värre än att vara otrogen. Eller som bibel 2000 uttrycker det: "Men om någon inte sörjer för sina anhöriga, i synnerhet den egna familjen, har han förnekat tron och är sämre än en som aldrig har trott."

Så att Reinfeldt skulle ha varit "i sitt Jesuitiska esse" kan jag inte alls hålla med om.


.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11
12
13 14 15 16 17 18 19
20 21
22
23 24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards